תרגומים

IceL

New member
תרגומים

חברי הקהילה עזרו לי רבות בעבר לתרגום מונחים, לכן אני פונה שוב עם מילים חדשות! לצורך מינוח חדש למטילי לחשים עבור ואנור אני צריך למצוא תרגום טוב לשתי המילים הבאות- שימו לב שתרגום טוב או לאו דווקא מדויק לשונית אלא תרגום שיעביר את תוכן המונח. Spinner- מדובר באחד מבין 25% מהאוכלוסיה שיכול ללמוד "לסובב" את הסן [*] שלו וכך להפיק לחשים. הסיבה שבחרתי במונח הינה בגלל שמדובר בלקיחת "מיתרים" וקשירתם יחד, בערך. Twister- מדובר באנשים בודדים בכל דור שיכולים באופן טבעי גם לראות וגם להשתמש בסן שלהם. זה לאו דווקא אומר שהם יודעים "לסובב", הם צריכים ללמוד את זה כמו כל spinner, אבל הם כן יכולים להשתמש בסן בצורה גולמית, מה שאף אחד אחר לא יכול. עכשיו אני לא יודע אם אני רוצה להשתמש במילה "טווה" עבור spinner כי יש בואנור כבר הגדרה של weaver, למרות שבעברית אפשר להפריד בין טווה לאורג. לtwister אין לי תרגום טוב, למרות שללכת על הדרך של "מעוות" יכול להיות נחמד. * סן (Sen)= "אלף המיתרים" השם שניתן לרשת האינסופית של קסם שעובר דרך כל היקום.

Nihohit

New member
למה לא, בעצם?

אני חושב שאם יש לך את כל שלושתם - אורג, טווה ומסובב - זה דווקא מוצלח. כך יש קשר סמנטי פשוט שמקרב ומבדיל בו-זמנית בין כל ההגדרות האלו. כך נקודות הדימיון וההבדל בין השלושה מובהרות על ידי הקבלה לעולם הבדים ואין צורך לדוש יתר על המידה בהגדרות חדשות. אבל הערה שיטתית - אם תמשיך לחשוב על המונחים שלך באנגלית, תמיד יהיו לך בעיות תרגום חזרה לעברית. באנגלית יש הרבה יותר מדיי מילים, ללא עקביות סמנטית והיסטורית, שאין בעברית, שנוצרה בשני שלבים - העתיק והמודרני. אתה תמיד תתקע והתרגומים שתמצא לרוב יהיו לא מדויקים, או לא יקלעו לניסוחים העדינים אליהם אתה מכוון. אתה יכול לראות את זה בקלות במהדורות המתורגמות של מו"ד או הנשגבים - יש שם הרגשה מתמשכת של מונחים שנאספו כיחידים, כל אחד בהתאמה למילה אותו הוא מתרגם, ולא כקבוצה אחידה. עדיף לך לתכנן בשפה בה אתה משחק, כדי לא להתאכזב מהתרגום.

IceL

New member
קשה,

לרוב אני לא מוצא את המינוחים בעברית כי האוצר מילים "היפות" שלי גדול יותר בנאגלית מאשר בעברית ואני המון פעמים חושב בראש באנגלית ולא בעברית. בעברית צריך הרבה פעמים "לאנוס" את השפה כדי שתתאים למינוחים במדב"פ.

IceL

New member
Weaver

זה כינוי לאדם שיודע באופן טבעי להשפיע על חומרים באמצעות סן. לרוב מדובר בבעלי מלאכה או אומנים שמשתמשים ביכולת בעבודתם- רמות נמוכות של היכולת גורמות לשימוש לא רצוני בסן, אולם אפשר ללמוד להשתמש ברמות גבוהות יותר. כ-50% מאוכלוסית העולם יכולה לפתח את היכולה. מדובר בו בדבר שונה בצורה ברורה מהטלת לחשים. כיוון שהסן מכסה כל דבר, האורג משפיע על הסן המכסה חפץ או חומר, ולא משתמש בסן עצמו.

Suigeneris

New member
עוד כמה חלופות

אני לא מכיר את העולם של ואנור, אבל ישנם מספר מונחים בעיברית שיכולים לעזור. שזירה, אריגה, טוויה, קליעה, תפירה, קשירה, פתילה, וסריגה הם כולם תהליכים שקשורים לחיבור מיתרים. אז אפשר לשזור, לארוג, לטוות, לקלוע, לתפור, לקשור, לפתל, לסרוג, לסובב, לעקם, לעוות, ולחבל. על מנת לבחור את המילים המתאימות צריך הקשר רחב יותר. האם משתמשים בכלים במי מהתהליכים? האם המיתרים בנויים שתי וערב? האת נוצרות בהם לולאות? האם התוצאות זמניות?

IceL

New member
ואו

הרבה מנוחים נחמדים :) הסן לא מונח שתי-וערב, אלא כולו "נע" בכיוון אחד. תחשוב על אלפי חוטים שמלופפים סביב עמוד, כאשר הליפוף מתחיל מלמטה למעלה. כך הסן מחובר לכל דבר ביקום. לעיתים יש "פקעות"- אני קורא להם ספרות- שצפות בחופשיות והם מקור לכוח רב יותר- אם אתה יכול למצוא אותם. רוב הלחשים הם זמניים. צריך מישהו בעל מיומנויות רבה על מנת ליצור השפעה תמידית- וגם אז "תמידי" יכול להיות מושפעה מדברים הם שינוי בסן האזורי או מותו של האדם שיצר אותו.

Suigeneris

New member
אה הא

אם כך, לו אני הייתי המתרגם, הייתי וודאי בוחר במונח שזירה, שכן הוא מתאר את העניין בדיוק. ועבור המונח שאינו דורש לימוד ונעשה באופן חופשי אם כי נדיר הייתי משתמש בקליעה (או אולי פיתול). אני גם הייתי מעדיף את המילה פקעת על ספרה, אם כי זה לגמרי עניין של טעם. חשוב לך על רב-שזר המהלך בעולם, תר לו אחריפקעות סן (אגב, מה המקור של זה?). מדי פעם הוא פוגש בקלע בלתי מיומן ומלמד אותו את אומנות השזירה. באוזניי זה מצלצל יפה.

IceL

New member
בהחלט מצלצל יפה,

תודה. sen ביפנית היא מילה בעלת מס' פירושים- המספר אלף (1000) ומיתר או חוט בין השאר. אני השאלתי את המילה והתאמתי את הפירושים שלה לצרכי.

מירטל

New member
יש פעולה...

בעיברית שפירושה הפיכת הצמר מגוש של גיזה לחוט ע"י תליית משקולת וסיבוב החומר ... אני מניחה שזו הפעולה ש twister מדובר עליה.

IceL

New member
Shrine

בלי קשר לעיל, אני גם צריך תרגום למילה shrine שלא מתנגשת כבר עם המילים המוכרות כמקדש ומזבח.

Suigeneris

New member
בתי תפילה

שוב, תלוי בהקשר, אבל משכן, היכל, מסגד, כנסייה, וודאי אחרים יכולים להתאים. shrine במקור הוא תא או קופסא שלתוכם הוכנסו עצמים קדושים, למרות שהיום השימוש נרחב יותר, לכן הייתי בוחר היכל (שכן הוא מכיל את הקדושה). (וככה סתם בשביל הכיף, במסגד סוגדים, במשכן שוכנת השכינה, ולמרות ההקשרים בני זמננו לדתות עכשויות, בעולם דמיוני לא הייתי כובל את עצמי אלא בוחר מילה שנראית לי מתאימה)

IceL

New member
וכנסייה?

סמתם מעניין. בהקשר של ואנור מדובר ב"מיני-מקדשים" הפזורים ברחבי העולם המוקדשים ל"דרך הזרם". בכל shrine שכזה יש מקווה מים קטן תחת חופת עץ וקוטורת. אדם הצועד בדרך הזרם יבקש בshrine באזור בו הוא נמצא למטרות שונות. כמו כן, סביב shrines כאלו התפתחו במקומות מסוימים בתי ספר, בתי חולים ומוסדות דומים.

רמץ

New member
אם כך -

אתה אמרת את זה בעצם: מקווה - יש לזה את הקונוטציה הדתית והתיאור הפיזי הנכונים. מילים אחרות פחות מתאימות: אנדרטה, מרחצאות, מסגד, מעיין, בריכה...

IceL

New member
אופס,

לא שמתי לב שנתתי הצעה טובה. האמת יותר התכוונתי לאגן מים קטן מאשר "בריכה" המקושרת למקווה, אבל זה רעיון לא רע "מקווה הזרמים".

Suigeneris

New member
כנסייה ובית כנסת

שניהם מקורם בשורש כ נ ס, ובפרט במילה כינוס, כלומר קבוצת אנשים, משום שבמקומות אלה נוהגים אנשים להתקהל.

The Evil Rabbit

New member
אולי דביר?

במקור הדביר הוא המקום בבית המקדש שבו היה ארון הקודש-אבל זאת מילה יפה, שאפשר להתאים לפה.

IceL

New member
דביר,

אכן מילה יפה, אבל זה נשמע יותר כמו משהו מיוחד במינו.

למעלה