תרגומים ארכאיים

siv30

New member
תרגומים ארכאיים

אוף, כפי שסיפרתי לכם, רכשתי מספר לא מבוטל של ספרוני תרגום של אגתה כריסטי. עכשיו אני קוראת את "המסתורין באחוזת אנדרבי" והתרגום מה אומר ומה אגיד. ארכאיי, מיושן ומעלה את הסעיף בחלק מהמקרים. לדוגמא במקומות רבים מופיעים מצדי מילים כמו יצוא יצא, הלוך הלך, רצו רצה. חבל שלא רצוח רצח כי זה מה שבא לי לפעמים לעשות למי שתרגם. יש עוד סממנים לארכאיות התרגומים, אבל הצמדים האלה הכי מעצבנים. מעצבן שהספרים יצאו עכשיו ואף אחד לא חשב לעדכן את התרגום, כי היא כותבת כל כך טוב ומהעלילה בנויה פשוט נהדר שהתרגום הורס ההנאה.

אולי זה קצת מאוחר מדי

כי כבר קנית אותם (אם כי אולי את יכולה עדיין להחליף) אבל אגאטה קריאה וקלה מאוד באנגלית. כך שאין שום סיבה לקרוא תרגום אם הוא גרוע.

א ר נ ה

New member
אפרופו תרגום ארכאי: הגיע לידי ספר

מתח של אדגר וואלאס. הנה לדוגמה קטע בו החוטף מדבר אל החטופה: "-האם תרד בעצמה או עלי להשליכה? - שאל הוא בקול כה שקט ומתון, כאילו הציע לה שרות רגיל. בפיק ברכיים ירדה היא למטה..... -תשב, - הראה לה על ספסל ליד השולחן..... - היא העליבה אותי ללא יסולח לה, לזלי....היודעת היא מה שעוללה?" לא מצוין באיזו שנה יצא הספר, אבל מחירו היה 250 פרוטה.

siv30

New member
סה"כ הספר קולח ומעניין

אבל לפעמים אני נשארת פעורת פה לנוכח השפה המליצית (שבכלל לא משתלבת עם הנוף). דוגמא אחת מהעמוד שאני נמצאת בו, הדובר מתמרמר על הממשלה: "בעטיים מתגלגלת המדינה שאולה...סוציאליסטים רכרוכיים אשר דבש וחלב תחת לשונם!" כאילו, מה כוונת המשורר בכל הדבש וחלב תחת לשונם הזה

Ayelet S

New member
זה מזכיר לי.......

את התרגום הראשון של "אנה קרנינה" שקראתי. זה היה תרגום שנעשה מתישהו בשנות ה'50 ואני נלחמתי איתו
…… (זוכרת עד עכשיו את המונח "מקבנות" שפירושו "סיכות לשיער"). ואז, כעבור מספר שנים, באה נילי מירסקי – God bless her soul – ותרגמה את הספר לעברית חיה ובכך הפכה אותו לקולח וקריא – פיצוי הולם על עגמת הנפש היא.

Boojie

New member
לפחות את צריכה לשמוח

שלמדת מילה שאת זוכרת (בערך) עד עכשיו, ושלא היית יודעת אחרת. לא נחמד לדעת ש"מכבנות" זה סיכות ראש? (אגב, רולים בעברית צחה נקראים "מכבנות סלסול". הידד.)

Rivendell

New member
ובכל זאת יש פעמים בהן זה יפה ../images/Emo13.gif

לי למשל יש את קפקא בתרגום דיי ארכאי בהוצאת "שוקן", והוא כל כך יפה שזה פשוט תענוג לקרוא אותם. "מסתבר כי מישהו הוציא דיבה רעה על יוסף ק', כי יום אחד, בבוקר, נאסר על לא עוול בכפו. המבשלת של מרת גרובאך, שבדירתה התגורר, שהיתה מביאה לו את ארוחת הבוקר בסוף השעה השמינית דבר יום ביומו, לא באה הפעם. כדבר הזה לא קרה מעולם".

ואני אהבתי גם את התרגום החדש

מן הסתם מישהו העליל על יוזף ק', שכן בוקר אחד נעצר על לא עוול. הטבחית של הגברת גרובך, בעלת הפנסיון, שהיתה מביאה לו את ארוחת הבוקר מדי יום, בשעה שמונה בערך, לא באה הפעם. דבר כזה לא קרה אף פעם.

מירטל

New member
זה מדהים.

אני חושבת שאם לא הייתי קוראת את קפקא בתרגום הזה הייתי זורקת את הספר לכל הרוחות, אני מאוהבת בסגנון שאתם קוראים לו "ארכאי" ו"מיושן". אני חושבת שאפשר להאשים בזה את חרמשנית הכסף.

Wednesday

New member
אם אהבתי ספר מסוים,

אז אני שומרת אמונים לתרגום. לא משנה עד כמה ארכאי הוא. כך היה לי עם "העבד"- קראתי את ההוצאה מ-1960... חבל שאין לי פה, כי הייתי מוציאה ציטוטים חבל"ז... ואז קניתי את המהדורה החדשה מ-2002, וזה עדיין אחד הספרים הכי מאתימים קראתי, אבל... חסרה לי הארכאיות!

Arana

Well-known member
מנהל
נצל"ש תרגום

"מעשה השפחה" היה באמת מאוד יפה, וראוי לכל השבחים שהעטירו עליו חברי הפורום. רק דבר אחד בתרגום הפריע לי: בכל פעם שמישהו punched in את מספר הכרטיס/רשיון המעבר של ליפרד, הוא "ניקב" אותו. לדעתי זה היה צריך להיות "הקליד", אחרת הניירות שלה היו הופכים במהירות למסננת.

למעלה