תרגום ועריכה

תרגום ועריכה

שלום לכם יש לי שאלה אינפורמטיבית: מה הנוהל המקובל: האם מתרגם של ספר הוא גם העורך הלשוני שלו, או שיש עריכה לשונית בנפרד? ומהי רמת השליטה והדיוק בעברית הנדרשת ממי שעוסק בתרגום או אוחז בתעודה של מתרגם? למה אני שואלת? כי קראתי עכשיו ספר מתורגם, והיו בו מלבד שגיאות דפוס המעידות על הגהה רשלנית, גם שגיאות בעברית שבאופן ברור הן תולדה של תרגום (כמו: איפה ש... ועוד), וגם בעיות אחרות של סגנון. ברור שלא כל הספרים המתורגמים הם כאלה, ולא כל המתרגמים כאלה, אבל אני תוהה על מי מטיל בית ההוצאה לאור את האחריות ללשון התרגום? האם הוא סומך על המתרגם או בודק אותו?

Eldad S

New member
בדרך כלל יש מתרגם,

וכמו כן יש עורך לשוני בנפרד. אותו עורך לשוני אמור לעבור על מה שכתב המתרגם, לערוך ולתקן. כך זה בכל הוצאה לאור המכבדת את עצמה. יתירה מזאת, העורך הלשוני, כפי שכתבו לא אחת אצלנו בפורום, לרוב אינו רואה את השפה המקורית שממנה נעשה התרגום, אלא מתייחס לתרגום כאילו הוא המקור, ומשנה אותו כראות עיניו. ממה שאת מתארת, נראה שנפלת על הוצאה לאור שאינה מקפידה מי-יודע-מה (בלשון המעטה?), ואולי אצלם דילגו (או מדלגים, דרך קבע) על השלב של עריכה לשונית.

chinabird

New member
ומצד שני,

לא היית מצפה גם ממתרגם שלא יגיש טקסט עם שגיאות הקלדה? אשתי קראה טקסט שתרגמתי במחשב (יומיים לפני יציאת הספר לחנויות), ומצאה שבמשפט מורכב ופתלתל אחד גלשתי מזכר לנקבה; התאכזבתי מאוד, והודיתי לאלוהים על קיומם של עורכי לשון. מצד שני, לעולם לא הייתי מגיש תרגום עם שגיאות הקלדה. זה כבר מעיד על בעיה חמורה מאוד-מאוד שאינה רק עניין של דילוג על שלב עריכת הלשון (נדמה לי שהוצאת אודיסיאה, למשל, מדלגים - קובץ סיפורים מתוק של אסימוב יצא שם ובו "פי עשר" ו"פי שלוש" כרימון --> אבל בתרגום שהוא בסך-הכל קריא וקולח. לא אופטימלי, נכון, אבל יש מרחק עצום בין זה ובין רשלנות פושעת כזו שתוארה למעלה).

יצהר

New member
מנסיוני הקצר *תמיד* יש עורך

שהוא אדם אחר (בד"כ אישה אחרת) מהמתרגם. מה עושה העורך זה עניין אחר. תשאלו את בוג'י. וכן, מנסיוני הקצר קיימת רשלנות פושעת גם בקרב מתרגמים וגם בדרך עורכים.

inbal76

New member
לגבי שגיאות בעברית ובעיות סגנון

רק רציתי להעיר, שלעיתים הן מכוונות. למשל, אם במקור יש דמות שמדברת בשפה קלוקלת או בשפת רחוב, או בסגנון יחודי כלשהו שכולל שגיאות, אז הגיוני שגם בתרגום היא תדבר כך. אני לא אומרת שזה המקרה בספר המסוים שקראת. כמובן שיש גם תרגומים רשלניים ועריכות רשלניות, וזה מצער.

Rivendell

New member
יש גם בעיה הפוכה

הרבה פעמים שפת המקור היא נמוכה ובתרגום הופכים אותה למליצית. התוצאה בד"כ מגוחכת.

למעלה