תרגום ה-SRD לעברית

ננסק

New member
פרנהייט, תרצה לענות על זה?

בניגוד לפרנהייט, אין לי מספיק ניסיון וידע בתחום בשביל לדעת את התשובה לזה באמת. על בסיס מה שאני כן יודע, זה בהחלט שייך להם, והם לא היו חייבים לעשות שום דבר אם לא רצו. הסיבה היא שבגישה שאתה מציע, אף שיטת משחק תפקידים כיום לא תהיה מסוגלת לטעון לזכות על השיטה שלה (נוצרו עד היום מאות, ומעטים מהן הציגו משהו חדש באמת). זה די דומה לטענה אודות התוכן: אפשר יהיה לומר ש-WotC וכן עשרות חברות אחרות נמצאות בבעיה על כך שהן משתמשות במושגים כמו אלפים, גמדים, ודרקונים, שהיו בסביבה הרבה לפניהן. יש שם איזה גבול איפשהו, אבל אני לא יודע בדיוק איפה - רק שלעניות דעתי, WotC נמצאים בזכויות מלאות על כל התוכן שלהם.

Gilgam69

New member
ננסק צודק

WotC בהחלט היו רשאים לא ליצור דבר כמו ה-OGL. הסיבה שהם עשו זאת היא כדי שחברות אחרות יוכלו להשתמש בשיטה שלהם כדי לבנות דברים אליה. למה לעשות את זה? כי על פי החוקים שקבעו WotC החברה האחרת המוציאה חומר של ק20 במסגרת ה-OGL מחויבת ל-2 דברים: 1. דרישה האומרת שעל מנת להשתמש במוצרים אלה צריך גם את שלושת ספרי הבסיס של D&D. 2. אסור לה לדרוס מושגי בסיס שנקבעו על ידי WotC. הפוטנציאל הרווחי בגישה שנקטה WotC הוא גדול אך אנחנו, כקהילה מרוויחים כמויות גדולות של חומר, חלקו מעניין וחלקו לא, אבל לפחות יש לנו מבחר.

ארו

New member
קוד פתוח - חובה או זכות?

אתה יכול לומר באותה מידה שמיקרוסופט מחוייבים בקוד פתוח, כי הם לא המציאו את המחשב, והיו אנשים שחשבו על רעיונות כמו שלהם כבר קודם. אין שום חיוב חוקי "להמציא" את ה-OGL. לראיה - רוב השיטות לא מקיימות יצור שכזה. נראה אותך כותב ספר לאקזלטד ומפרסם אותו בארה"ב - וויט וולף יקרעו אותך. ה-OGL הוא מעשה שיווקי חכם, על גבול ההימור המטורף. חברה אחרת, יותר קטנה מוויזרדס, לא הייתה עושה זאת כך, כי צריך גם לתבוע את מי שמפר את הכללים. ותביעה עולה הרבה כסף. ה-OGL נועד לגרום לכך שיותר אנשים יקנו את ספרי הבסיס של מו"ד, גם אם הם לא ישחקו "מו"ד קלאסי". וזה עובד. בארה"ב לבדה יש מעל 300 חברות הכותבות תוכן מותאם ק20, וכל אחד ואחד מהכותרים של כל אחת ואחת מהחברות הללו אומר לך, בריש גלי "לפני שאתה קונה ספר זה, לך תקנה את ספר החוקים לשחקן". מה יותר טוב שיווקית מזה? בעצם, המתחרים של וויזרדס מפנים אותך לוויזרדס כדי לקנות את הספרים שלהם. גאוני. בעניין תאימות מונחים - כבר ציינו כאן שאוצר המילים בעברית מעט מצומצם יותר מזה של האנגלית. כמו כן, הקהילה הרחבה יותר עושה שימוש במונחים של מו"ד 3 בעברית, ורובה כבר כותב להם (ראה "הנמוכים והאמיצים" , "איי הסערה", והרבה מאד הרחבות רשת ועולמות מערכה בעברית). ספר החוקים לשחקן של מו"ד 3 בעברית מכר בארץ למעלה מ-2000 (כן, אלפיים) עותקים, וממשיך להמכר בקצת יציב ומעורר השתאות. לבחור לתרגם את הגרסה המקוצרת של ספרי הבסיס (שזה למעשה מה שזה) תוך התעלמות מספרי הבסיס עצמם - הוא מעשה לא מושכל. זה בעצם לחיות בבועה, ולומר "שלי יגבר כי הוא חינם". הוא לא יגבר. הוא לא יגבר גם כי הוא יהיה פחות נפוץ (מודעות לאינטרנט, שיווק מסחרי ועוד גורמים), וגם כי הוא פשוט לא מכסה את כל החומר, הרב, שיצא בעברית. בשלב מסויים - הוא פשוט לא יהיה שימושי. למען גילוי נאות - כותב ההודעה הוא הבעלים של כוכבי כסף. ההודעה נכתבה כהודעה מאדם פרטי, כדי לא ליצור מצג שווא של חוות דעת משפטית. מיאו.

פקק שעם

New member
יגבר או לא - זה לא משנה

אני אגב די משוכנע שבארצות דוברות אנגלית גירסת ה-SRD עולה בהרבה בקרב השחקנים שאינם ילדים קטנים על-פני הגירסה הנמכרת, וגם הגירסה הנמכרת מגיעה לרוב על-פני קבצי PDF סרוקים ישר מהאינטרנט. אבל אם תגבר הגרסה הפתוחה או לא, אין זה משנה כלל, אלא העיקרון, אם מגיע לנו לקבל גירסה פתוחה או לא. לפי התגובות האחרונות נראה שלא, כי מדובר רק בפטנט שיווקי של WotC. במקרה זה, לדעתי, על קהילה חזקה ליצור משחק חדש לחלוטין, ידרוש מה שידרוש, שיהיה חופשי מכבלי הקפיטליזם הרכושני. הרי זה או זה, או לגנוב.

Ferenheit

New member
זה לא נכון

ויותר מזה, ישנם ספרים מודפסים שמציגים את כל ה-OGL של הספרים של WOTC ושל אחרים (אלה בנישה של ספרי מפתחים - לנוחותם של יוצרי התוכן). ההצלחה שלהם מאוד מוגבלת. ה-SRD חסר חלקים מסוימים, לא נראה טוב גרפית כמו המקור (שלא יקר יותר מהותית בהשוואה לאחרים - אולי בארץ אין הרבה בסיס להשוואה). אתה אומר שהקהילה רוצה חינם ולכן כדאי שתפעל כדי לקבל בחינם (או בסכום סמלי). זה לא מובן לי - גופים מסחריים מספקים לנו שירותים כל חיינו - אתה לא מציע הרי שכולנו נתרום קצת כסף ואיזו עמותה תייצר לכולנו מכוניות זולות, נכון? יש הרבה סיבות שבגינן זה לא פועל כל כך טוב.

פקק שעם

New member
נכנסת לעסק עמוק וקצת לא קשור

אני יכול לתת לך אלפי דוגמאות בהן הדבר כן נכון. דוגמאות בהם אנשים "תורמים" קצת, נותנים קצת, לאיזו "עמותה" כמו שאתה קורא לזה, וכך משחררים עצמם משליטה ע"י גופים מסחריים חזקים, והדוגמה שעולה לי בראש כרגע היא הויקיפדיה, ראה כמה אתרים קודם לכן. אם אתה רוצה ללכת קצת יותר רחוק, ראה את הויקי-ספר, מיזם שתוך כמה שנים יבטל את הצורך בהרבה ספרי לימוד ברמות שונות, מכיוון שאלו יהיו מקצועיים ונגישים לכל. הדברים האלו קורים ואפשריים, צריך רק לחפש אותם קצת.

רמץ

New member
פחות פחות...

התרגום השערורייתי של מו"ד3 לעברית תוך התעלמות מהתשתית של מוד"מ לא גרמה ל"שבר בקהילה" (גם אם בהחלט התסיסה את הרוחות), אני בספק רב אם תרגום חופשי של ה-SRD הזה יגרום ליותר מדיון קצר טווח בפורומים המתאימים. ובכלל - מה זה "שבר בקהילה" לעזאזל? שני מחנות שחקני תפקידים שמכים זה את זה בחרבות לאר"פים מבודדות בשם התרגום? - חוץ מרעיון משעשע ללאר"פ, אני חושב שההצהרה שלך מעט דרמטית מדי. גם הייתי נזהר במילה "פופולרי".

ננסק

New member
למרות דעתך הידועה על התרגום...

יודע שאתה לא אוהב את התרגום, אבל: א. התרגום לא התעלם מהתשתית של מוד"מ. לעיתים קרובות (גם לדעתי מדובר בלעיתים קרובות מדי) החליט איתמר פארן לתרגם משהו מחדש במקום להתבסס על התרגום הקודם, אבל לא היתה התעלמות ממנו. כשיצא מגדיר המפלצות, תראה שהוא קרוב מאוד לאחיו הקודם, למשל, וזה למרות שיש כמה מפלצות שהיה ניסוי לשנות בדרך. ב. הוא לא שבר את הקהילה, כי מוד"מ ומו"ד 3 הן לא אותו הדבר - מה שאני מתכוון אליו במונח "שבר בקהילה" הוא ששתי קבוצות ישחקו את אותו המשחק, עם מונחים שונים. אני בטוח שלפחות תסכים איתי שזה מתכון לאסון, ובטח משהו שכדאי להמנע ממנו. ג. ב-"שבר בקהילה" התכוונתי רק מבחינה טכנית, לא באמת לאיזו מלחמת אזרחים, כמובן... אולי זה באמת נשמע דרמטי מדי. ד. הוא פופולרי, אם תרצה או לא - זה מה שמלמדים בחוגים שונים, זה מה שילדים קונים היום, אלו המונחים בהם משתמשים. לדעתי הוא כבר יותר פופולרי ממוד"מ הישן - אותו מוכרים כיום, מוד"מ היא רסיסים של זכרון אצל קבוצה קטנה והולכת של שחקנים.

פקק שעם

New member
אחידות לעומת חופש

ננסק. בעקרון אני מבין את דבריך - אך יש לשקול את היתרונות כנגד החסרונות. לדברי WoC קיימים 3 ספרים שעליך לקנות כדי לשחק - שחקן, שה"מ, מפלצות I. בחשבון פשוט - 480 ש"ח. או לגנוב את הספרים סרוקים מהמחשב. אני לא מסוגל לזה ולא מוכן לזה. אבל המשחק הזה אינו של מישהו. הוא של כולם. גם שלי. זאת משמעות המושג משחק פתוח. ואם זה אומר לעבוד בשבילו - אעבוד בשבילו. אני מקווה שכולם ילכו איתי בעניין זה. ואז תהיה אחידות. אחידות חופשית. למרות שלא אשכנע אף אחד שלא מעוניין לעזור לי בעניין זה.

תוודא עם החברה המקורית

שמעתי שהיו כמה חבר'ה שתירגמו שיטה חינמית (ניצול אקטיבי או משהו כזה) והפיצו אותה חינם-חינם (בדיוק כמו את המקור) אבל בגלל שהם לא ביקשו רשות למהלך, הם חטפו תביעה מהחברה שהוציאה את המקור האנגלי.

DDN

New member
יוזמה יפה!

אבל בעייתית. כמו שאמר ננסק. לדעתי צריך להצמיד את התרגום לזה של כוכבי כסף, אך אז אתה לא יכול לעשות זאת כי התרגום שלהם הוא עם זכויות יוצרים. אז נכון, יש מילים חלוקות בתרגום שלהם.

שלום לכולם. תגובת המערכת.

שלום לכולם. כמה תגובות - ראשית, "כוכבי כסף" קמה מתוך רצון לתרום לקהילה שאני (המייסד של כ"כ) חלק ממנה כבר 15 שנה. נכון, התרומה הזו חייבת הייתה להיות כלכלית, אחרת סתם הייתי "שורף" 100,000 ש"ח, ואני לא ביל גייטס. שנית - תרגום ה-SRD הוא יוזמה מבורכת לטעמי. יוזמות פרטיות בתחום (וכמעט כל תחום, אני מניח) הן דבר טוב. בין אם מדובר בארגון כנסים, יצירת עולמות מערכה או תרגום של מקורות פתוחים. זה רק מוסיף. יש רק בעיה אחת, העולה מדברי בעל היוזמה, ואשר עליה כבר העידו לפני - אחידות מונחים. דומני שיש טעם לפגם בתרגום SRD שלא יהיה תואם לתרגום הספרים הרשמיים. ה-SRD אינו מקור מלא למשחק, אלא מקור מתומצת. לכן, יש להתאים את התמצית לגרסה המלאה. מי שיעבור בין השניים ,צריך שתהיה אחידות. ללא אחידות - יווצר מצב בו יהיה אילוץ לוותר על אחד מהשניים. ואם כל הכבוד הראוי - אני סבור שיוותרו על ה-SRD, פשוט כי הוא חלקי בלבד. ככל שכוכבי כסף ממשיכה ותמשיך לתרגם מוצרי מו"ד, משקלו של ה-SRD יפחת. אי-התאמתו למהדורה תגרום לו להיות לא שמיש. בעניין המשפטי - לכוכבי כסף, כנציגת וויזרדס ברישיון יש בעלות על מונחי תרגום. אין לי מושג איך, ואם זה בכלל מתנגש עם ה-OGL. אני מציע לבעל היוזמה לפנות אלינו ישירות, באופן פרטי. בברכה, כוכבי כסף הוצאה לאור

Ferenheit

New member
והצעה מועילה

אחרי שאמרתי בעיקר דברים שליליים אתמול (למרות שניסיתי להיות חיובי) רציתי להוסיף שהתעשיה הגובלינית תרגמה בעבר ותתרגם בעתיד כל מיני תכנים במסגרת ה-OGL. במסגרת זו יש כל כך הרבה תכנים איכותיים שניתן, רצוי וכדאי לתרגם עבור כל השחקנים אי שם בחוץ, בלי להיכנס בכלל לשאלה של כפל-תרגום. גם ב-SRD עצמו יש חלקים מספרים (EPIC LEVEL, DEITIES & DEMIGODS, רק כדוגמה) שאולי אין כוונה לתרגם, ושהקהל יכול להנות מהם. זה אולי לא משרת את כל השיקולים שצוינו לעיל, אבל אולי זה מספיק. בכל מקרה, עצם המחשבה ראויה לברכה: תבורך.

פקק שעם

New member
אפנה אליכם

אני מקבל רעיון זה ורעיונות המגיבים השונים בפורום, אפנה אל חברת כוכבי כסף תוך כחודש. שמח לכל הערותיכם ותגובותיכם, מתרגמים יועצים ואחרים. תודה.

DDN

New member
ברוך הבא לפורום אמרתי?

האמת? בזמנו גם אני חשבתי על תרגום הSRD. גם מבחינה חוקית וגם מבחינת זמן, הדבר לא יצא.

למעלה