תקראו ,

Magnum03

New member
תקראו ,

מעניין לשמוע מה ה"יורדים" חושבים על הסיפור... בְּעֵמֶק יְפֵה בֵּין כְּרָמִים וְשָׂדוֹת עוֹמֵד מִגְדָּל בֶּן חָמֵשׁ קוֹמוֹת. בַּקּוֹמָה הָרִאשׁוֹנָה לודמילה הַשְׁמֵנָּה עָלְתָה מֵאוּקְרָאִינָה לִפְנֵי שָׁנָה. פִּיהָ מַלֵּא שִׁנֵּי זָהָב וְסָבָהּ, כָּךְ הִיא אוֹמֶרֶת, הָיָה בְּרוּסְיָה רַב. בַּקּוֹמָה הַשְּׁנִיָּה מִשְׁפָּחָה תֵּימָנִיָּה. הוֹרִים וַעֲשָׂרָה יְלָדִים מְטֻפָּחִים לָאַבָּא יֵשׁ בַּשּׁוּק דּוּכַן פִּצּוּחִים. בְּקוֹמָה מִסְפָּר שָׁלוֹשׁ אביעד,עִם הַכִּפָּה עַל הָרֹאשׁ לוֹ כִּפָּה וְלָה מִטְפַּחַת אֶת חמשת יַלְדֵיהֶם מְגַדְּלִים הֵם בְּנַחַת. בקומה הרביעית גר זוג צעיר היא גננת, הוא מלצר עלו מאתיופיה, שכחתי לומר. בקומה מספר חמש גרה משפחת חרמש אך לפני שבוע ארזו מזוודות ועזבו. איש אינו יודע לאן ומדוע. סגרו השכנים הדלת ותלו בחוץ שלט: ''דירה להשכיר'' בא תום משיינקין עגול משקפים ארבעה עגילים לו בשתי האזנים עומד בחוץ וקורא את השלט עולה במדרגות ופותח הדלת. באים מכל הדירות השכנים עומדים מסביבו מסבירים לו פנים: ''הנאה המטבח בעיניך?'' נאה. הנאים החדרים בעיניך? נאים הנאה המסדרון בעיניך? נאה. אם כן, שב אתנו, תום! לא אשב! השכנים אינם טובים בעיני! איך אשב אני, לוחם לזכויות האדם עם מתנחל שידיו מגואלות בדם? ובכלל, לא מתאים לי וממש לא נוח לגור ליד דוס שיעשה לי שטיפת מוח! שלום לכולם, שלום עכשיו הלך לו תום, ואביעד נעלב. הלך תום, בא קלמן. עומד בחוץ וקורא את השלט, עולה במדרגות, פותח הדלת. באים מכל הדירות השכנים, עומדים מסביבו מסבירים לו פנים: הנאה המטבח בעיניך? נאה הנאים החדרים בעיניך? נאים הנאה המסדרון בעיניך? נאה אם כן, שב, קלמן, אתנו! לא אשב. השכנים אינם טובים בעיני! איך יכול אני, חסיד של הרבי מגור ליד אישה פרוצה לגור? היא מכסה טפח ומגלה טפחיים ומה יהיה על קדושת העינים? נעלבה לודמילה, וקלמן הלך לו. הלך קלמן, בא דוקטור גל. עמד בחוץ, קרא את השלט, עלה במדרגות, פתח את הדלת באים מכל הדירות השכנים עומדים מסביבו מאירים לו פנים הנאים החדרים בעיניך? נאים הנאה המטבח נאה הנאה המסדרון? נאה. אם כן, שב אתנו דוקטור גל! לא אשב! השכנים אינם טובים בעיני - איך אשב אני, המחונן, הגאון עם מוכר פיצוחים שלא גמר תיכון?! הבוז לבערות, יחי המשכל! נעלב התימני, והלך דוקטור גל. הלך דר' גל, בא איליה. עולה... פותח.. באים... הנאים החדרים... לא אשב. השכנים אינם טובים בעיני. איך אגור אני, לטבי בהיר עור בכפיפה אחת עם אתיופי שחור? לא נאה לי ולא יאה לי! לך, גזען, גם לנו לא נאה ולא יאה, צעקו השכנים פה אחד, רק לודמילה שתקה בצד. הלך איליה, בא אבו-עמאר. עולה... פותח... באים מכל הדירות השכנים, עומדים בגבם אל הקיר (בגלל הסכינים) הנאה המטבח? לא מספיק מרווח הנאים החדרים? אח, הם קטנים וצרים. וואלה, דירה כל כך קטנה לא מספיק אפילו לילדי אשתי הראשונה! אם כן, לא תשב עמנו כאן? שאלו כשנימת רווחה בקולם אשב ואשב, בחפץ לב! הרי מי שיש לו שכל במוח ימהר מכאן לברוח ומי שישאר כאן בדירה מתוך בחירה או מחוסר ברירה אני לא אגרש, אני בן תרבות! אני אחכה עד שהוא ימות וזה יקרה תוך זמן קצר, תסמכו על מילה של אבו עמאר! ואז הא הא - יהיה לי את כל הבנין! לי ולחמולה - הם יותר ממניין!! אז יאללה! קדימה! לארוז מזוודות חשף אבו עמאר שיניים מפחידות. ומאז, בעמק יפה בין כרמים ושדות עומד מגדל בן חמש קומות. גרה בו משפחה אחת: אבו עמאר, כל היום הם שרים אללה הוא אכבר. סוף סיפור. (ד"א אבו עמאר הוא שמו של יאסר עראפת , אבל זה לא כזה בר חשיבות)

חבל שאי אפשר

לפסוח על כל הדעות הקדומות ולדעת לחיות יחד כשכנים. פעם זה כמעט קרה כולם הלכו לקנות רהיטים בעזה,תקנו את הרכב בקלקיליה ואכלו חומוס ביריחו- וזה לא היה לפני זמן רב כל כך. אז אוליי זה אפשרי???

Albuquerque man

New member
בלי לפגוע, הדיעה שלך מבטאת את כל

מה שרע בכיבוש. אני מניח שאת לא מודעת לזה בצורה שכתבת את המשפט אבל את מתייחסת לפלשתינים כאל אנשים שבאים רק לספק את הצרכים שלנו כישראלים ואת הניצול שאנחנו מנצלים אותם. הכל טוב ונחמד כל עוד הם משתפים איתנו פעולה וכל עוד יש את ה"ערבי הנחמד". הכל טוב כל עוד אנחנו יכולים לבוא ורק לקנות אבל עד כמה באמת היו יחסי שכנות טובים? האם היית מסכימה שערבי יהיה שכן שלך?

gozala

New member
../images/Emo45.gif שיגעון! חן חן! ../images/Emo45.gif../images/Emo45.gif../images/Emo45.gif

Guy K

New member
מרגיז ומעצבן

כמה פשוט ונחמד להדביק על שיר ילדים חביב את החברה הישראלית המגוונת שמתאחדת על מול אבו עמאר חושף השיניים. רק חבל ששכחו להכניס כמה נתונים סטטיסטיים מהמציאות, כמו על משפחת ישראלי שעברה לגור באמצע כפר ערבי בגלל סיבות היסטוריות, על משפחת פלשתיני שאין להם ביוב כבר עשר שנים ואין להם כסף לקנות אוכל לילדים שלהם, ועל החייל האמיץ שוויק ששומר בכניסה לגני גל בחוף עזה מפני הערבים הנוראים האלו (אלו שחיו שם הרבה לפני משפחת ישראלי), וכשגברת ישראלי מגיעה ליישוב הקהילתי המטופח שלה היא אפילו לא טורחת להגיד שלום לחייל ששומר על הילדים שלה. ממש מרגיזים אותי כל השירונים הנחמדים והכאילו מחוייכים האלו. הערבים כל כך רעים, אנחנו כל כך מסכנים, הכל שחור לבן.

Magnum03

New member
לי יש פרספקטיבה אחרת

קודם כל , כל אחד והדעה שלו , ואני מכבד את שלך (ואף מסכים) , אך לא נראה לי שזה המסר בסיפור. אני דווקא ראיתי בסיפור את הבעיה של הפיצול בחברה הישראלית , ולא את בעיית הסיכסוך הישראלי פלסטיני...

Guy K

New member
תשמע, תראה

אם אתה רוצה לעשתו ניתוח ספרותי בגרוש לשיר הזה, הנה מה שאני חושב עליו קצת יותר בפירוט. קודם כל השיר בנוי בפורמט של שיר ילדים ידוע ואהוב. ולא רק זה אלא גם שיר ישן. כל אחד מאיתנו קרא את השיר הזה בעבר. לעצמו, לילדיו. לכולנו הוא מזכיר תקופה רחוקה, תמימה יותר, אנושית יותר. גם הבחירה לפרסם את השיר הזה עם ניקוד לא באה בלי שום סיבה. זה נכון שיש הרבה שירים מנוקדים שפונים למבוגרים, אבל כשמוסיפים ניקוד לשיר שכבר מראש מקוטלג כשיר ילדים, מחזקים את ההרגשה של הקורא שזה "שיר ילדים, הוא בטח לא מזיק, והוא בוודאי נכון". למה? כי בד"כ שירי ילדים אומרים את האמת בלי להתייפייף יותר מדי. ילדים לא תופסים ציניות, אי אפשר להשתמש בכלי הזה בשירים שפונים אליהם. הקיצר, עוד לא התחלתי לקרוא את השיר הזה וכבר הצורה שבה הוא מוגש מטפטפת לי לראש שמה שכתוב בשיר הזה זה בטח נכון, שהשיר הזה מתייחס ישירות או בעקיפין לישראל הישנה, זו שגם אני עדיין אוהב, ויוצר אצלי ציפייה למשהו מתוק ונחמד. ד"א, בהקשר הזה - אם תשים לב הניקוד הפסיק בפסקה השלישית אם אני לא טועה. בערך באותו השלב שהקורא כבר הבין שלא מדובר בשיר ילדים נאיבי. במקרה? יכול להיות, אבל בשירה אין מקריות. מתחילים לקרוא את השיר. לודמילה השמנה, משפחה תימניה, אתיופים, אביעד (שאמור להיות מתנחל ע"פ השם והתיאור אבל משום מה גר בבית קומות עירוני). הסטריאוטיפים חוגגים. לא חשוב שכבר ממזמן למשפחות תימניות אין עשרה ילדים, לא משנה שיש גם אתיופים שיכולים לעסוק במשהו קצת יותר אינטלקטואלי ממלצור או שמירה על ילדים. הסטריאוטיפים האלו, שכבר לא ממש קיימים בחברה הישראלית עדיין קיימים בשיר וזה בסדר, כי בשירים מותר להגזים אם זה למען האמנות. רק שכאן זה לא למען אמנות אלא פרופגנדה בגרוש וחבל. הלאה. עוד משהו שקצת קופץ לי לעיניים הוא הבחירה המאוד משונה של מי שכתב את הדבר הזה להתייחס למוצא העדתי של אתיופים, תימנים, רוסים, ערבים. כולם - חוץ ממי? אה, נכון, האשכנזי. עכשיו תשאל את עצמך למה הוא לא מתייחס לעדה של קלמן, של משפחת חרמש, של אביעד? בוא אני אגיד לך - כי הוא גזעני. כי בעיניו ישראלי זה אשכנזי. וכל מי שלא אשכנזי יש צורך להסביר לקורא האדיוט מה המוצא העדתי שלו, כדי שיידע איך להתייחס אליו. הרוסים הם הרי או רופאים או זונות, האתיופים הם העובדים השחורים החדשים, והתימנים - נו, זה אלו שמוכרים לנו פיצוחים ויש להם חמש עשרה ילדים בכל בית. כמובן. האשכנזים לעומת זאת - מגוונים להפליא. הרי אין שני אשכנזים שהם אותו הדבר. אי אפשר לסכם אותם במשפט וחצי שגם יתחרז, וממילא השיר הזה פונה אל האשכנזי בן ה 20-40 עם הכנסה משפחתית ממוצעת ודעות פוליטיות מהמרכז ושמאלה. ועכשיו הגענו לאבו עמאר. אז דווקא ההתייחסות אליו היא מאוד עדינה באופן יחסי. סכינים, חמולות, כבר חשבתי שהכותב מתייחס למרוקאי. נדמה לי שזו ההגדרה למרוקאי בלקסיקון האשכנזי-ימני. אבל ברגע שצוינו השיניים של אבו עמאר, הבנתי כבר שמרוקאי זה לא. האשכנזי אולי מספר בדיחות על מרוקאים אבל בטח שלא יצייר אותם כזאבים רעים, או כמשהו שצריך לפחד ממנו. כי במציאות הישראלית צריך לפחד הרי רק מדבר אחד - הערבי. וכמובן שבאמת מדובר בערבי, שדווקא לא נאמר מפורשות שירצח את כל דיירי הבניין למרות שאבו עמאר אופטימי בקשר לסיכויים של שכניו למות. אבל כך או כך המסר ברור - הערבים רוצים להרוג את כולנו ולרשת אותנו. הבניין הוא מדינת ישראל. אבו עמאר אמנם קרוי בשמו של עראפת, אבל הוא יכול להיות כל ערבי שהוא. והשכנים החביבים, לודמילה, האתיופים, המתנחלים החביבים וכמובן משפחת צנעני (ככה קוראים לכל התימנים, לא?) - אם היו משכילים להתאחד זה בטח לא היה קורה, לא? בעצם בסיפור לא נאמר שום דבר על להתאחד. הרי הדירה להשכרה תרצו או לא. אבו עמאר יכול להיכנס לדירה, לדיירים אין וטו. אולי אם בעל הבניין (קרי אריק שרון) היה משכיל לשים שלט "אין כניסה לערבים" זה לא היה קורה. אז מה המסקנות שלנו מהשיר הזה? שהערבים רוצים להרוג אותנו שהתימנים מתרבים כמו ארנבים שמי שגר בשינקין חייב שיהיה לו שם שמתאים לשני המינים וארבעה עגילים שלרוסים יש שיני זהב שבכל מקרה סופו של הסיפור ידוע מראש שמי שכתב את השיר הזה גזען לא נורמלי ושהכי בשכל עשו משפחת חרמש שעזבו את הארץ ממזמן ואותם כל זה כבר לא מעניין (פרט להצצות חטופות בפורום ישראלים בחו"ל פה ושם)

sirpad

New member
לגמרי גיא

למרות היותי שמאלני עוד משחר נעורי,המעבר לח"ול חיק אצלי קווים ימניים ושמאלניים. המאפיינים הימניים הם כמובן הראייה של ישראל כמדינה יהודית ובלה בלה בלה. אבל מה שהכי פתח לי העיניים בנוגע לסיכסוך הוא בת כיתתי בשם סמירה.היא באה לדנמרק מאלג'יר ולשאלה מה היא היא עונה פלסטינאית.היא לא עויינת כלפי ויש ביננו יחסים מאוד טובים יחסית לזמן שאנחנו מכירים ולעובדה שהיא מדברת צרפתית ואני אנגלית והדנית לא מי יודע מה.בכל מקרה כששאלתי אותה מאיפה הוריה באו היא אמרה אשקלון,ואז אמרתי לעצמי מה אשקלון? וכששאלתי את שאלת המיליון דולר,את רוצה לחזור לפלסטין? היא אמה כן וכששאלתי לפלסטין או לאשקלון היא ענתה אשקלון. ואז הבנתי שהבעיה היא הרבה יותר עמוקה כי יש לנו פה כדור שניתן למצוא סיבות שהוא שייך ל2 ילדים אבל אי אפשר לחתוך אותו בסכין כי חצי כדור לא שווה כלום ולא ניתן לשחק איתו.והילדים לא יכולים לשחק אחד עם השני.

forglemmigej

New member
../images/Emo10.gif

Ayelet CA

New member
הבעיה עמוקה זה נכון

אבל מעניין ששאר העולם לא חושב ככה כשזה נוגע לו. היהודים בישראל הגיעו מכל העולם ורבים מהם ויתרו על בתים ורכוש, האם מישהו בעולם היום חושב שאולי הבתים האלו מגיעים להם בחזרה? ומה לגבי מקרים שאינם קשורים ליהודים, למשל כיבוש קליפורניה ממקסיקו. מה יקרה אם מקסיקו פתאום תדרוש את השטח חזרה? הרי זה דבר שלא יתכן.

Guy K

New member
איילת, בגדול אני מסכים איתך

אני לא רואה שום סיבה שיהודים לא יפוצו על דברים שנלקחו מהדורות הקודמים של המשפחות שלהם, הבעיה היא להוכיח. למשפחה של סבתא שלי מפולנייה היה מפעל לחרסינות. אין שום הוכחה. גם אם הם יילכו למקום שבו המפעל היה (או עודנו), אין להם שום דרך להוכיח שזה שלהם. זה לגבי אנשים פרטיים. לגבי עמים זה משהו אחר. מסכים איתך שאם מקסיקו תדרוש את קליפורניה בחזרה, אין לה הרבה סיכוי לקבל אותה, אבל תארי לך תסריט אחר: מקסיקו מכריזה מלחמה על ארה"ב, תוקפת אותה במשך שנים, שולחת טילים, פצצות, קומדנו, וטובחת בתושבי קליפורניה. אז תגידי - ארה"ב תיכנס בהם. אוקיי. אבל מה אם כל אזרחי ארה"ב הלטיניים יקומו ויתקוממו גם הם? אם כל הלטינים שחיים בארה"ב יתחילו לבצע פיגועי התאבדות בערי ארה"ב? אם הם יפגינו וידרשו אדמה שהייתה פעם שלהם? לכי תדעי. כתושבת קליפורניה את בטח יודעת כמה לטיניים יש בארה"ב. המון. כאן בטקסס ספרדית היא אשכרה שפה שנייה של המדינה. יש כאן ערים כמו סן אנטוניו למשל, שיש בהם 80% דוברי ספרדית כשפת אם. מה יקרה אם הם יחליטו לכבוש את סן אנטוניו? ויוסטון? ומה אם זה יקרה בקליפורניה? ובכל שאר ארה"ב? בקיצור, כאן לספרדים טוב יותר בשלטון אמריקאי. אחרי הכל האמריקאים מתייחסים לכל התושבים שלהם אותו הדבר. אצלנו זה אחרת, ואצלנו הפצע עוד טרי.

לאה גולדברג מתהפכת בקברה

פשוט זוועתי, לתפוס טרמפ על סיפור ילדים מדהים למטרות פוליטיות. איכס.

למעלה