ראשית, כשמדברים על תרגום - מדברים
על העברת משמעות של אחד לאחד, משפה לשפה. זה בתרגום מילולי. תרגום ענייני מתיר חופש טיפה יותר גדול, אבל עדיין הוא קובע פירוש אחד, שאמור להכיל את מכסימום המשמעות של המקור. פירורש הוא פירוש. יכול להיות עיניני, יכול להיות דרשני, יכול להסתמך על מתודות שונות. אבל ברור לכל שפירוש אחד אינו יחיד ובלעדי, אלא מצטופף בין שאר אחיו הפירושים. (למעת מה שאנחנו מכנים פשט, ונותנים לו מעמד מעט יותר קרוב מאשר שאר אחיו הפירושים). מה זה תוהו ובוהו? אני מניח שבשכתוה הנוכחי יש שם תשובה אחת. מדוע שהמורה לא יציג בפני התלמידים שלל פירושים? וידון איתם מה הבסיס לכל שיטה פרשנית? אני חולק עליך בקביעה שהטקסט התנכי אינו מובן לדוברי עברית. אבל המחלוקת הזו אינה עיקר, הרי אני מסכים שיש ביטויים מוקשים ויש פרקים שאינם מובנים. המחלוקת היא על תפקידו של המורה: כי אם אתה מצפה שהמורה יצליח להבהיר את הטקסט הבלתי נהיר בעזרת השכתוב, הרי אני מצפה שיעשה זאת עם פירושים כפי שיבחר, אבל לא בעזרת השכתוב. אם השכתוב כל כך מוצלח, הרי שמקומו של המורה מיותר לגמרי. כפי שכתבתי, יש בירושים נהדרים, מקראות גדולות למשל. שמסביר כמעט כל מילה. מה רע? לגבי שטיינזלץ - שטיינזלץ פיסק מחדש, וכתב פירוש, פירוש מאיר עיניים. אין לי מושג אם תלמידי ממ"ד נחשפים אליו, אבל אם כן - שם יותר ברור שיש טקסט מוקשה ולצידו הפירוש העכשווי. מה שקשה יותר להבחין במה שנעשה לתורה, ששפתה כאמור יותר קרובה ללשונינו אנו.