סוף סוף גיבשתי דיעה..
זה לא היה קל, קראתי את כל מה שכתבתם בעניין - לא רק בשרשור הזה, אלא בכלל. וכתבתם הרבה. המון. ולא הצלחתי להחליט... מאוד התחברתי לדברים של דני יש רק אחד: "ריקוד עם נוצר בשביל העם", "פעם היוצרים אהבו לראות את יצירותיהם נרקדים בהמונים (לשם כך נוצרו)", "אני רואה היום איך ריקודי העם הפכו מדבר יפה ומתוך הנשמה לדבר של בצע כסף, פרסום, טיולים לחו"ל, והדוד סם". מצד שני, גם הדברים של יענקלה נגעו בי איפה שהוא - מדוע סופרים, משוררים, מלחינים וכו´ זוכים לתמלוגים על מה שחיברו, ומי שחיבר ריקוד עם לא זכאי לכך? ואתמול בלילה היתה לי הארה... פתאום הבנתי מה דעתי... אז ככה - לפני שנים, כשהתוודעתי לראשונה לנושא המאבקים המשפטיים המכוערים שניהל ירון מידן עם צוות "בראש צלול", בטענה ש"גנבו" לו ריקודים ולימדו אותם בהרקדות שלהם - אני זוכרת שחשבתי לעצמי כמה זה יפה שאין דבר כזה בריקודי עם. זה שפלוני חיבר ריקוד מסויים, לא אומר שאלמוני אינו יכול להרקיד ריקוד זה במקום אחר, כל שצריך זה שאלמוני יציין שהריקוד חובר ע"י פלוני. חשבתי שהסיפוק של המחברים/יוצרים נובע באמת מכך שריקודיהם מצליחים ומבוקשים. וזה היה באמת יפה בעיני, ונתן לריקודי העם איזו הילה של טוהר בעיני… אבל, זה שככה הייתי רוצה שיהיה המצב, לא אומר שזה הדבר הצודק ביותר. נכון, הלוואי שהמחברים/יוצרים היו עושים זאת עדיין אך ורק מתוך הסיפוק שבלראות רבים כל כך רוקדים ריקוד שהם חיברו – אבל אני לא יכולה להאשים את אלה שרוצים לראות גם תרגום חומרי לאהבה לה זוכים ריקודיהם. זה אולי פחות יפה ו"נעלה", אבל זו המציאות. ושאלת איכות הריקוד לא חשובה – אבוי לנו אם מושג זכויות היוצרים יושפע ממדד איכות. האם רק ספרים שהם רבי מכר, מחבריהם זכאים לתמלוגים? האם סרט שהוא "נפילה" יהא פרוץ לכל לשכפלו, להפיצו וכו´ משום שאינו שובר קופות? האיכות והרייטינג כמובן יתורגמו בעקיפין לגובה התמלוגים – ריקוד שלא ייקלט, לא ירקדו אותו בהרקדות ולכן גם לא יקבל תמלוגים. יתכן ותהיה לכך אף השפעה חיובית על איכות הריקודים – כשהיוצרים/מחברים ידעו שרווחיהם יגדלו ככל שהריקוד שלהם יהיה טוב יותר. ולאלה שטוענים שזה מסובך וכו´ – זה מסובך באותה מידה שמסובך לתת תמלוגים לאמנים על השמעת שיריהם. ומאחר וכאן מצאו פתרון – בדמות גוף המרכז את כל התמלוגים ומחלק אותם לזכאים להם, כל שנותר הוא להעתיק את הפתרון לתחום ריקודי העם. נכון, גם אני יותר אהבתי את ריקודי העם כשחשבתי שזה תחום שהוא "מעל" כל העניינים החומרניים והרדודים הללו… אבל הארץ והעולם משתנים, ונרצה או לא – היום הכל זה כסף, ואני רואה את ההצדקה שביסוד רצונם של היוצרים/מחברים לראות תמורה - לא רק רוחנית - לעמלם.