תמלוגים ליוצרים

ממש לא!!!

ואת שמכירה את דעותיי חבל שמגיעה למסקנה זו. אין אני בין המלעיגים ואין כונתי "לשפוך את התינוק עם המים". משום מה יש לך נוהג להתפס לחלק מדבריי המשרתים את דעתך ולהתעלם מהחלק ה"מקלקל לך את התאוריה". צר לי מירי את טועה בגדול! נסיוני לשים את ריקודי העם ומחבריהם בפרופורציה הנכונה ובמקום המתאים להם מבחינה תרבותית ותפיסתית אינו זילזול, אני אפילו חושב שדעותיי נותנות להם יותר כבוד מדעתך המקנה הם דברים שהם לא. אלה אינן יצירות אלה חיבור צעדים והתאמתם למנגינה וזו לא פחיתות כבוד!!! עצם העובדה שרבבות ואולי מאות אלפים נהנים מהם ולומדים על ישראל, נופיה, ההיסטוריה, התרבות, החגים - כל אלה הינם דברים נפלאים!!! ונהדר שיש לנו את כל אלה ונהדר שיש מי שעשה ועוד עושה - מחברים ומפיצים בכל דרך שהיא. אבל... כאשר הצורך בחיבור הצעדים הינו צורך כלכלי התוצאה מתעוותת וזה מה שקורה היום. רעיון העיווים של קבלת תמלוגים מאלה הרוקדים את הריקודים הינו רעיון הרסני המחזק את הצורך לחיבור ריקודים כמוצרים כלכליים ולא כמסר תרבותי. אני מתנגד לכך ואני חושב שהמושג "יצירה" לכל חיבור של צעדים והדבקתם למנגינה, מחזק את המגמה לדרוש תמלוגים ממך ומכל הרוקדים. כיוון שידוע לי שיש כאלה שיראו בדבריי נסיון לקדם אינטרסים אישיים, אני אומר שוב: מכירת קלטות וידיאו (בניגוד ל"שימוש פומבי בריקודים בהרקדות") מחייבת לדעתי תשלום תמלוגים ולכן אני נוהג כך. אני כבר כמעט ולא מחזיק חוגים כך שכיסי לא יפגע אם כל המדריכים ישלמו תמלוגים למחברי הריקודים עבור הריקודים בהרקדות. יותר מכך: אני מרוויח מכל ריקוד חדש שמחברים כי יש רבים הקונים אותם מתוך אמונה ורצון לכל שביב חידוש מהארץ או כתוצאה מאילוצי פרנסה (מדריכים). ריבויים של ריקודים חדשים אלה מביאה לי פרנסה ולמרות זאת אני מתנגד להם בצורה בה הם נעשים היום כי לדעתי בטווח הארוך הם גורמים נזק לעניין כולו. האם את חושבת שתשלום תמלוגים למחברי הריקודים ע"י מארגני החוגים זה הצעד הנכון? אנא התייחסי לשאלה זו ולא לדרך ההומוריסטית ואולי החריפה מדי בה כתבו דני וששי? ועוז האם אתה בעד שיוסיפו שקל-שניים למחיר הכרטיס כדי לשלם תמלוגים? (בלי קשר אם זה חיבור או יצירה)

עמי כהן

New member
לירון והחברים

הזילזול ופגיעתכם הבלתי חוזרת ב"יוצרים" מחזירה אותי לויכוח קודם על הנושא שהיה בפורום, זכרתי משהו שמירי לוי כתבה בזמנו, חיפשתי, יגעתי ומצאתי 5 דפים אחורה. להלן הציטוט: "לסיכום רק אומר כי בקרוב יסתיים הויכוח על המונח "יוצר" או "מחבר" בקשור לריקודי עם. ה"אקדמיה ללשון העברית" בוחנת את המילה החדשה שהוצעה לה, ולפי דבריה בקרוב תאשר את המילה החדשה. לצערי, אני מנועה מלפרסם את המילה". מירי. אני מקווה כמו אחרים שכבודם האבוד של "היוצרים" יוחזר אליהם.

לעמי כהן

אני מניחה שאתה יודע את המילה, ואם לך מותר אז תפרסם אותה ראשון. מקווה כמוך שכבודם האבוד של היוצרים יוחזר. מירי.

nilll

New member
תמלוגים ל

הנסיונות שלנו למצוא תואר הולם לאלה החתומים על רקודים,מעיד על תסכולינו- הרוקדים,וזו דרכינו למחות. אבל למה לשבור את הראש בעניין תמלוגים וזכויות? מי בהם שחש מקופח ועשוק שישבות או לפחות יפרוץ בשביתה איטלקית, ואנחנו וככל הנראה גם הרבה מרקידים נעמוד מאחורי החלטתו בין רקוד לרקוד.

עמי כהן

New member
שביתה

כולנו נשמח אם תהיה שביתה ביצירת ריקודים. הייתי ממליץ שהיא תהיה שנתיים לפחות,,,

עמי כהן

New member
יצירה = כסף

ידוע לי שהוא התכוון בצחוק, כמו כן גם אתה. אני מתכוון, ולמען ריקודי העם שבאמת תהיה התמתנות ביצירה. שכל הריקודים ה"טובים" יעלמו והטובים יותר ישארו. זו כמעט משימה בלתי אפשרית למי שיצירתו - פרנסתו. אולי זה יקרה ביום מן הימים....

שאלה - מה דעתכם

נניח, אבל רק , נניח, שמחר יוצאים כל יוצרי הריקודים למאבק משפטי - על זכויותיהם. כמו שעשו כל האומנים , קומפוזיטורים, במאים, זמרים וכדומה, והרעיון של שביתה שהעלה מישהו בפורום, יוגשם , הלכה למעשה. ונמשיך ברעיון הדימיוני הזה. ונניח שהשופט יחליט , שיש לשלם להם גמול יצירה עבור כל השנים שקקדו את ריקודיהם, או השתמשו בהם , לרווחים כספיים. ושהיוצרים לא ירשו לרקוד את ריקודיהם, או למכור צילומי וידיאו שלהם. רק תמורת תשלום מתאים. מה יעשו כל הלהגנים , אשר מבזים את היוצרים? ישבו במסעדות ובפאבים ? או ילכו לרקוד סלסה,וריקודי שנות השישים. חלום בלהות. אבל הוא בר ביצוע.

nilll

New member
אל דאגה

הם לא יצליחו להגיע להסכמה ולו רק משום שאין אותם אינטרסים ליוצרים מרקידים וליוצרים ללא חוגים. לצערי ונדמה לי גם לצערך הסלסה הטנגו ההיהופ ועוד כבר שולטים באולמות, ודאי ראית את הדיונים בנושא התזונה,והבנתי שיש גם מסכים שמקרינים תוך כדי הרקוד השד יודע מה.איך אף אחד לא חשב על בינגו? נותר לי רק לחזור על מה שכבר כתבתי נותר רק להאנח בשקט.

חלום בלהות

דיברתי על המקרה הזה (שהוא אפשרי) של חובה בחוק לתשלום תמלוגים ליוצרי הריקודים והיו לי שתי תשובות שכבר העליתי אך אציין אותם שוב כדי לרכז את הנושא: (1) יהיו יוצרים מסויימים (נתתי להם תואר של כבוד בהודעתי הראשונה) אשר ישימו את ריקודיהם ב - public domain. אלה היוצרים שירצו שירקדו את ריקודים בלי בצע הכסף. (2) ניתן לחבר צעדים אחרים לשירים היפים וכך יהיו הריקודים ה"מוגנים" והריקודים ה"חופשיים" וכל מרקיד יוכל להחליט אם הוא רוצה ללמד את אלה או את אלה. ניתן אף להקים ארגון נוסף של "ארגון המדריכים והיוצרים החופשיים" אשר יעקוב אחרי הריקודים החופשיים וידאג שלא יחברו שני ריקודים חופשיים לאותו השיר. אולי זו תהיה ההזדמנות להפסיק את ההצפה. כל אדם יוכל אז לבחור אם לרקוד ריקודים חופשיים בחוגים מתאימים (במחיר נמוך וללא עומס על תאיו האפורים) או לרקוד ריקודים מוגנים בחוגיהם (במחיר גבוה ועם אלפי קפיצות חדשות בשנה). אני בטוח שיהיו מספיק יוצרים שירצו להשתתף ביצירת הריקודים החופשיים (אם לא יהיו מספיק יוצרים ותיקים אז מתוך היוצרים החדשים).

דני - אתה מגיע לאבסורד

תחשוב על מה שאתה מציע. אם היוצרים יתאגדו, לא יהיו "מתנדבים" כאלה, שיחברו ריקודים וירשו לרקוד אותם - בחינם. האם אתה תחפש לחנים ושירים של מי שמוסר לך אותם בחינם? תחפש קומפזיטור שיחבר לך סיפוניה בהתנדבות. איפה אתה נמצא. העולם השתנה. כל אדם , עם כישרונו, מקבל תמורה. זה כבר בחוק העיסוק. השימוש בריקודי עם והביקורת על יוצרים שמרימים את האף, מפני שאינם מוכנים להיות עבדים לתאבי ממון - חמור - מבחינה מוסרית. כמובן, אפשר לעטוף את העושק הזה בנייר צלופן - טובת העם והמדינה,ארץ ישראל היפה והנהדרת - אבל המשפילה והגוזלת.

יענקל´ה לוי

הצעתי לך ללמוד את החוק והנושא לפני כתיבה ואנסה לעזור לך בכך אם כי כבר עשיתי זאת והסברתי בפירוט פעמים מספר: 1. אין שום קשר בין שימוש פומבי (הרקדות וחוגים), לבין מכירת וידאו. אם כי עבור שני הסוגים, לפי החוק, יש לשלם תמלוגים למחברי השירים, הלחנים והריקודים כאחת ותו לא!!!! אני מוכר קלטות וידאו ומשלם עליהן תמלוגים למשוררים ולמלחינים באמצעות אקו"ם, למחברי הריקודים באמצעות הארגון (שהוא הגוף היחידי לעת עתה היכול לקבל תשלומים אלה. אתה יכול ליזום ולהקים גוף אחר שייקח על עצמו את קבלת התמלוגים וחלוקתם בצורה צודקת בין כל המחברים, עד שיהיה גוף חדש אני אמשיך להעביר לארגון המדריכים ומה שהבטחתי לך - אתה תקבל את חלקך ישירות לביתך, בסוף השנה, בניקוי 10% דמי טיפול). 2. מכיוון ש"אני היחיד המוכר קלטות וידיאו ואין חוץ ממני אף אחד שמוכר" הריני מציע שנרד מנושא התמלוגים עבור מכירה ונעבור לנושא שימוש פומבי. 3. על פי החוק וההגיון מגיע למחברי הריקודים תמלוגים עבור שימוש פומבי בריקודיהם (בלי קש אם תקרא להם "מחברים" או "יוצרים" או "בויבריק"). העניין אינו אם מגיע (כי לפי חוק מגיע) אלא אם יש לזה מקום בסיטואציית הריקודים הקיימת. לדעתי זה לא רצוי ורק יגרום נזק נוסף במצב הבעייתי ממילא שיש לנו כיום. לכן, אם וכאשר זה יגיע לדיון, אני אביא את הנימוקים נגד מהלך זה. 4. מכיוון שאתה בעד ויש עוד כאלה כמוך, הייתי מציע, כדי להמחיש את רצינות כוונותיכם כלהלן: א. כל מחברי הריקודים התומכים במהלך שכזה יובילו קודם כל מהלך נמרץ (כולל דוגמה אישית!!!) להסדרת תשלומים עבור ההרקדות והשימוש שהם עושים בשירים לאקו"ם (משוררים ומלחינים), לאמ"י (מבצעים) ולחברות התקליטים (הפדרציה הישראלית לתקליטים וה"פיל" – הזמר המזרחי). ב. אותם מחברי שירים יעשו גם חשבון לאחור, יבדקו כמה קלטות טייפ, דיסקים וקלטות וידיאו (סליחה וידיאו רק אני מוכר...) הם מכרו במהלך השנים שעברו בארץ ובחו"ל, יעשו את החשבון וישלמו גם על כך לשלושת הגורמים הנ"ל. ג. לאחר שהם יובילו מהלך שכזה ויוכיחו את יושרם וכנותם, יהיה קל בהרבה להתייחס ברצינות לרצונם לקבל תמלוגים עבור הצעדים שחיברו לשירים! 5. עד שכל זה יתבצע הייתי מציע לך להשאיר את המאבק לקבלת תמלוגים לדור הצעיר של המחברים. אם הם ישיגו משהו – תזכה בו גם אתה. אם לא ישיג בזמנך, תוכל אתה ליהנות מהתדמית החיובית שהייתה לך עד כה, כמחבר ריקודים לטובת התרבות הישראלית ("טובת העם והמדינה, ארץ ישראל היפה והנהדרת", כפי שכתבת ועוד) וכל זה לא ב"עטיפת צלופן" אלא באמת כי זה כך אצלך!!!

עמי כהן

New member
מספר שאלות לירון

1. מענין מה היית מרגיש לו היית עצמך יוצר והיו מכנים אותך בכינויים שונים? 2. איך היית מציע לפתור את הבעיה ממבט "היוצר"? מחכה לתשובותיך הכנות. ערב טוב.

האם שמעת ממני איזשהו כינוי

גנאי למחברי הריקודים? מעולם לא! יש לי ביקורת על דברים שהם עושים. חלק מהדברים יפים וטובים חלקם לא וזה בסדר. אני רק טוען שהמעשה של יציאת ריקוד לאוויר העולם הינו חיבור צעדים והתאמתם ללחן (טוב או לא טוב זה תלוי גם במתבונן-מבצע). מדוע יש כאן אנשים הרואים בזה פגיעה, פחיתות כבוד, כינויים מעליבים? אני באמת לא מבין!

עמי כהן

New member
לא ענית לי על השאלות!!!

שתי שאלות עיניניות שנשארו ללא מענה. רק ביקשתי שתענה ממבט "היוצר", (לא כמשמיץ, אלה כמושמץ) תודה.

אני לא משמיץ

אז על מה אתה רוצה שאענה? הכרת פעם מישהו שמשמיצים אותו והוא נהנה מכך? אז מה השאלה?

ירון אני מעביר תגובה ממכתב לדני

אוהב כסף - קודלת ה/9ו חבר של כלם ו√ דני יקר, מאחר ואתה מכירני- אתה יודע שאינני שיך לנלחמים על כבוד או כסף. כי בזמני הרקדתי כתחביב. מזלי שפר והשתכרתי יפה בריקודי עם. אבל עיקר עבודתי היה בחינוך ילדים ונוער. והיום אני פנסיונר של משרד החינוך. חי בכבוד. אבל העולם השתנה. המדריכים לריקודי עם מתפרנסים היום רק מריקודים. זה הפך למקצוע, כמו כל עבודה אחרת. יש להם חובות , משכנתא ,הוצאות על ההדרכה , גדולות לאין שעור מאשר בתקופתי. הוצאות רכב, איכות המיכשור (מחשב) , כיבוד, מיזוג, וידיאו, השתלמויות - מחייב אותם לשמור על רמה נאותה של הכנסה. בתחילת עבודתי כמדריך ריקודי עם רכבתי על אופני, עם תוף על הכידון, ובין אצבעותי מוללתי בתוף מרים בכיסי דף מהוהה עם רשימת ריקודים. האקורדיוניסט חיכה באולם. רקדתי עם כולם, ונהנתי עם הרוקדים מעבודתי. היום המדריך צמוד למכשיריו ודאגתו גדולה, להצלחת ההרקדה. התחרות קשה. הריקודים הטובים הם מנוף להצלחתו בתחרות, ובעבודה. מי שטועה ובוחר ריקודים לא טובים, או מדריך גרוע נפלט מהר לשוליים. היוצרים - הם סם החיים של המרקידים. לדאבוננו, עם ישראל אוהב חידושים. הם מחליפים מרקידים , לעיתים תכופות. כך הם רוצים להחליף גם ריקודים. הדלק להצלחה הם יוצרי הריקודים. מה ביקשתי - תתיחסו אל כולם בכבוד. גם אני סבלתי בתחילה - עד שהגעתי להכרת הכלל. כמו שאתה התבטאת. תנו להם צ´אנס. מה בקשתי - תתגמלו אותם עבור ההנאה והשמחה שהם מביאים לרוקדים. הם זקוקים לעידוד. אם יש לנו כל כך הרבה מוכשרים, ועם ישראל הוא כזה בכל השטחים, כולל מדע , םפורט ועוד. אם הם יוצרים הרבה ריקודים, תבחרו את מה שמתאים לכם ותתגמלו לפי הצלחתם. מי שמביא ריקוד טוב, וכל המדריכים משתמשים בו ישתכר יותר. איך לבדוק פעם בחודש ישלחו המדריכים לאירגון היוצרים - רשימה של הריקודים , שהשתמשו בהם באותו חודש, כלומר - הריקודים האהובים , וישלמו בהתאם לכך. תשלום מיזערי.(כמו שנוהגים באקו"ם) האירגון יחלק את הכסף בין היוצרים , לפי קנה מידה ישר והגון. יוצר של ריקוד מבוקש יקבל יותר מיוצר של ריקוד לא טוב. כשם שסופר של להיט משתכר יותר מאשר כותב שרלטן. אחרי שנים יכול הגלגל להתהפך , ואבן מאסו הבונים תהיה לראש פינה. והיוצר הנדחה לפינה יעלה לראש הכותרות. אתן לך דוגמא , הריקוד של אלי רונן "את הגשם", שרוקדים היום בכל מקום. הודרך בקורס מס. 2 של ישראל שיקר בשבת 21.9.91 ולא נירקד הרבה זמן. בשנים האחרונות "קם לתחיה" והפך להיט. ירון מכר את הריקוד בקלטות 57 , 20 ו - 93/א ביצועים נוספים הריקוד נדמה לי פורסם בוידיאו של מחנה רמה בארה"ב ע"י ראבן מס .92/4 היום הוא יקבל - לפי הצעתי - הרבה יותר מאשר בשנת 1991. מוכרי הקלטות והמשתכרים מהשירותים למדריכים ישלמו לפי הכמות שהם מוכרים. אני בררתי היום בארגון המדריכים - משלמים לאירגון סכומים קטנים מאוד. בהשואה להכנסה. בלי דיוק מוחלט , קלטת וידיאו שנמכרת ב - 140 שקל , הריווח עליה , לפי הערכה גסה מעל 200%. אינני בטוח. אני אוכל לבברר בישיבת המזכירות הבאה כמה מהמחיר הזה אנחנו, באירגון - מקבלים. אף אגורה לא מגיעה ליוצרים תגיד לי אתה דני יקר - מה לא נכון בדברי ? האם עלי לשתוק כשאני חושב, שהיוצרים הצעירים מועלבים כל כך. הרצחת וגם ירשת ?

מתנדבים

אתה אולי צודק שאני נאיבי ורואה את העולם בצורה ורודה כל כך (אולי זה הטבע שלי). אולי בגלל שאני מכיר יותר מדי אנשים שמוכנים לייצר ריקודים בהתנדבות. זה עדיין לא נראה לי כל כך קשה כמו לחבר סימפוניה (אתה חושב שכן?)

למעלה