דני יש רק אחד
New member
תמלוגים ליוצרים
למרות שידוע לי שאני אעצבן פה כמה אנשים, אני רוצה להעלות נקודת ראות אחרת לנושא. בימים האחרונים (מאז שקראתי את מכתבי האהבה האחרונים בין יוצר כלשהו למנהל פורום כלשהו) אני חושב רבות על הנושא של תמלוגים ליוצרי ריקודי עם. רבים ינסו להשוות בין המלחין/המשורר ויוצר הריקודים אך תמיד שוכחים שיש שני הבדלים מהותיים בין שניהם: (1) לחבר לחן (עם מספר כלי נגינה) צריך להיות מומחה למוזיקה. לחבר שיר צריך להיות בעל כשרון של הוצאת הנושאים הנוגעים ללב (המחשבות) על הכתב. לחבר ריקוד יכול כל רוקד (יעיד על כך היוצרים האחרונים שרבים מהם התחילו לייצר עוד לפני שלמדו להדריך, ובגלל שלא אציין שמות של יוצרים חדשים יש את הדוגמא הישנה יותר של מושיקו). אם תנסו לומר שיצירת ריקוד שהקהל יאהבו דורש מיומנות, אציין כי הרבה (אם לא רוב) הריקודים הנרקדים היום נרקדים בגלל שהם ה"אחרונים" או בגלל שהיוצר מלמד אותם בחוג הפרטי שלו או בגלל המוזיקה. מי שיסתכל על הרבה מהריקודים האלה מהצד יראה שאין בהם שום דבר ואף לרוב אינם מתאימים למוזיקה או שהצעדים אינם מתחברים זה לזה (ראיתי הרבה יוצרים שלא שמו לב איך בנות הזוג שלהם אינן מסוגלות לבצע את הריקוד שיצר בגלל חיבור גרוע). גם צריך הרבה פוליטיקה כדי להצליח להכניס ריקוד לקהל: להכיר את המדריכים ברחבי הארץ (שמור לי ואשמור לך), להיות חבר טוב של מארגן ההשתלמות או הנהלת האירגון (הנה, עכשיו כבר יתנפלו עלי
) ואם אתם צריכים הוכחה, תסתכלו על הריקודים ה"עוברים" את הוועדות - כמה מהם שייכים למארגן ההשתלמות או חבריו? כמה שייכים ליוצרים אנונימיים? מה מיקום הריקודים של יוצרים עם פרוטקציה בקלטת? מה מיקום יוצרים אנונימיים? מי זוכה ללמד את ריקודיו בהשתלמות? מי צריך להסתפק בקלטת (מחוסר זמן)? ובלי לשכוח את העיקר, כדי שהריקוד יצליח צריך לתפוס את השירים היפים לפני כולם. אינני רוצה להביא פה דוגמאות של ריקודים שמחרידים אך השירים יפהפיים ולכן נרקדים בכל מקום. אין כאן צורך כמו במחבר הלחן או השיר שהשיר או המנגינה ייקלטו בכוחות עצמם (נסו מה שאני מנסה לפעמים, תקשיבו לריקוד מהחדשים בלי מוזיקה). עקב זה קשה לי להגיד שאנשים רוקדים בגלל הריקוד אלא בגלל החדשנות (אחרי חודשיים זה נעלם) והמוזיקה. (2) ריקוד עם נוצר בשביל העם. זה לא דורש קול יפה (לשיר) או כלי נגינה מתאימים (למנגינה). זה מיועד להנאה להמונים ולא לתמורה כספית. ידוע לי שהזמנים השתנו ופעם היוצרים אהבו לראות את יצירותיהם נרקדים בהמונים (לשם כך נוצרו) והיום, לאחר שהוזמנו להשתלמויות וראו את הכסף (אני לא מוצא סמיילי בתפוז עם דולרים בעיניים) רוצים יותר כסף, אך קשה לי לראות בכך הצדקה לשנות את מהות ריקודי העם. אני רואה היום איך ריקודי העם הפכו מדבר יפה ומתוך הנשמה לדבר של בצע כסף, פרסום, טיולים לחו"ל, והדוד סם. כתוצאה מכך יש פוליטיקה אינסופית אצל המדריכים, מעבירי ההשתלמויות, והאירגון (אני מניח שאין צורך להביא דוגמאות). כמו כן יש הצפה מסיבית של ריקודים ויוצרים. אם נוסיף תמלוגים לכך, אוי ואבוי לנו. אם מישהו יצליח לקדם את הנושא של תמלוגים (בצע כסף גורם לאנשים לשנות את טיבם) אני בטוח שיהיו מספיק יוצרים ראויים אשר ישימו את ריקודיהם ב- public domain. עכשיו אני לובש את השכפ"ץ...
"ואתה תחזה מכל העם אנשי חיל יראי אלקים אנשי אמת שנאי בצע..." (שמות יח, כא)
למרות שידוע לי שאני אעצבן פה כמה אנשים, אני רוצה להעלות נקודת ראות אחרת לנושא. בימים האחרונים (מאז שקראתי את מכתבי האהבה האחרונים בין יוצר כלשהו למנהל פורום כלשהו) אני חושב רבות על הנושא של תמלוגים ליוצרי ריקודי עם. רבים ינסו להשוות בין המלחין/המשורר ויוצר הריקודים אך תמיד שוכחים שיש שני הבדלים מהותיים בין שניהם: (1) לחבר לחן (עם מספר כלי נגינה) צריך להיות מומחה למוזיקה. לחבר שיר צריך להיות בעל כשרון של הוצאת הנושאים הנוגעים ללב (המחשבות) על הכתב. לחבר ריקוד יכול כל רוקד (יעיד על כך היוצרים האחרונים שרבים מהם התחילו לייצר עוד לפני שלמדו להדריך, ובגלל שלא אציין שמות של יוצרים חדשים יש את הדוגמא הישנה יותר של מושיקו). אם תנסו לומר שיצירת ריקוד שהקהל יאהבו דורש מיומנות, אציין כי הרבה (אם לא רוב) הריקודים הנרקדים היום נרקדים בגלל שהם ה"אחרונים" או בגלל שהיוצר מלמד אותם בחוג הפרטי שלו או בגלל המוזיקה. מי שיסתכל על הרבה מהריקודים האלה מהצד יראה שאין בהם שום דבר ואף לרוב אינם מתאימים למוזיקה או שהצעדים אינם מתחברים זה לזה (ראיתי הרבה יוצרים שלא שמו לב איך בנות הזוג שלהם אינן מסוגלות לבצע את הריקוד שיצר בגלל חיבור גרוע). גם צריך הרבה פוליטיקה כדי להצליח להכניס ריקוד לקהל: להכיר את המדריכים ברחבי הארץ (שמור לי ואשמור לך), להיות חבר טוב של מארגן ההשתלמות או הנהלת האירגון (הנה, עכשיו כבר יתנפלו עלי