תחשבו...

דדאלוס

New member
תחשבו...

תחשבו על טירוף: תחשבו שלפעמים אבדן השפיות הינו תגובה הולמת למציאות. המטורף חווה משהו, אבל לא יודע מה זה או מאיפה זה הגיע. אנשים שסובלים מהתמוטטות עצבים עושים בד"כ הרבה מחקרים, כדי לגלות הסברים למה שהם עוברים. הם אינם משתמשים בעקרון החסכנות המדעית. הם מחפשים את הפתרונות הסבוכים והראוותנים. המחקרים, כמובן, נכשלים. הם נכשלים מבחינתנו, אך העובדה המצערת היא, שלפעמים מחקר כזה יכול לספק הבלחת הגיון חטופה למוח המתפורר, מוח מוטרד ומבולבל, המנסה להבין את הבלתי ניתן להבנה. תחשבו על אלוהים: תחשבו שבגנוסטיקה, מקומו של האדם הוא לצד האלוהים האמיתי נגד העולם ובורא עולם (ששניהם מטורפים, אם הם מכירים בכך וגם אם לא). האל הבורא מדמיין שהוא האל היחיד. זו הסיבה שהוא נהיה אל קנאי: "לא יהיו לכם אלוהים אחרים על פני". אלוהים האמיתי נשאר מסווה. בד"כ כשהופיע, אף אחד אחר לא יכל להבחין בינו לבין הסביבה – התמזגות מושלמת בסביבה. הפעולה מכונה מימזיס. תחשבו על העולם: תחשבו שלא גורשנו מגן עדן בגלל שגיאה מוסרית. גורשנו בגלל שגיאה אינטלקטואלית: קבלת העולם הפנומנאלי, עולם התופעות, כאמיתי. לפיכך, אנו חפים מפשע מבחינה מוסרית. תחשבו שאנשים, בכל הנוגע לידע על דברים מוחשיים, הם קורבנותיה של אשליה, באותה מידה שהומרוס היה. כדי להגיע אל האמת מהמציאות הנראית לעין, יש צורך לפרש, לנחש את פתרון החידה. אולם למרות שנדמה שזה בתחום יכולתו של האדם, זה משהו שרוב האנשים אינם עושים לעולם. תחשבו שהעולם הוא בעצם מבוך שיש לו יציאה, אך הוא משתנה ללא הרף כך שלמעשה, למרות שיש יציאה, אנחנו לא יכולים לצאת בגלל שהמבוך,העולם הזה, חי. תחשבו שהמבנה הסמוי הוא אדונו של המבנה הגלוי. תחשבו על הזמן: תחשבו שבעצם זמן אינו קיים, אלא שריקבון וחוסר סדר נראים לנו, במהופך, כגדילה. תחשבו שאפשר לגבור על הזמן. זה קשור לאבדן השכחה. כשהשכחה מתבטלת, הזיכרון האמיתי מתפשט אחורה וקדימה, אל העבר ואל העתיד, וגם, באופן כלשהו, אל יקומים חלופיים. הוא מתפשט לאורך ציר הזמן הלינארי וגם בניצב לו. תחשבו על האדם: תחשבו שהאדם קדוש הוא, והאל האמיתי, האל החי, הוא האדם עצמו. לא יהיו לכם אלים אחרים על פניכם. תחשבו על אובדן: סרטן מייצג כשל מכוון של מערכת החיסון של הגוף, החולה מכבה אותה. זה בגלל אובדן, אובדן של אדם אהוב. תחשבו שהמידע של התודעה מתבסס על סיפור טראגי על מותה של אישה, שהתהודות שלו יוצרות צער בכל היצורים שביקום המשוקף, מבלי שידעו למה. תחשבו על דת: השם האמיתי לדת הוא מוות. תחשבו שוב על טירוף: תחשבו, שלחשוב על כל זה מבחינה אינטלקטואלית זה דבר אחד, ולגלות שזה נכון זה משהו אחר לגמרי. זעזוע אושיות האמונה עקב הגילוי, שהישות שבה האמנת באמת קיימת – זהו הפרדוקס של האדיקות. תחשבו על ספר, שתשעים אחוזים מהפרטים בו עוצבו כך, שהקוראים יחמיצו אותם בקריאה ראשונה. למעשה יחמיצו אותם רק באופן מודע: הם נקלטים בתת מודע. על פני השטח אין בספר הזה שום הגיון שהוא. אם לא תחשפו את הרמזים התת-הכרתיים והשוליים, ותחברו את כולם ביחד – לא תגיעו לכלום. אבל הרמזים האלה נשלחו לראשכם גם אם שקלתם אותם ואת משמעותם באופן מודע, וגם אם לא. תחשבו "ואליס". תחשבו פיליפ ק. דיק. תחשבו!

Boojie

New member
לא בא לי לחשוב כרגע, אני עייפה.

אפשר פטור זמני?
(האמת, אני לא כל כך אוהבת את הספרים של דיק. הטירוף והאבסטרקטיות, הכתיבה ההזויה והמסוממת, מאד מקשים עלי לקרוא אותם. הסיפורים הקצרים שלו זה משהו אחר.)

Boojie

New member
אוי, באייקון היה.

לא זוכרת אם בדוכן יד שניה או בדוכן של איזה חנות משומשים, אבל המחיר היה סביר מאד. בעסה, הייתי יודעת, הייתי קונה לך.

דדאלוס

New member
האם הדגש הוא על *כרגע*?

האם את רוצה רק פטור *זמני*?
קיבלת! האמת, כבר הספקתי לעמוד על יחסך לספרים של דיק. הבנתי ש"הטירוף והאבסטרקטיות, הכתיבה ההזויה והמסוממת" מקשים, ולא רק עלייך. אלא שתיאור זה נכון רק לגבי הספרים המאוחרים שלו. את יודעת מה? בעצם גם לגביהם הוא לא כ"כ נכון ("כתיבה מסוממת"??!), אבל ניחא. הוא בוודאי לא הראשון ולא האחרון ש"חטא" בכתיבה נון-קונפורמיסטית, שוברת כללים ומסגרות, ושנאמרו עליו דברים דומים. אישה אישה וטעמה הוא.

Boojie

New member
קשה לומר. ../images/Emo13.gif

מצד אחד, עדיין לא התגברתי על חוסר השינה מאייקון, שכרגיל, היה מתיש (והנה התמונה הכי מגניבה מהכנס, סתם, כדי שתקנאו...). מצד שני, אני בדרך כלל עייפה. ומצד שלישי, למרות העייפות, התחלתי בשקיקה רבה לקרוא את "על חומות העולם" של ג'יימס טיפטרי שהצלחתי, לאחר שנים רבות שאפילו לא ראיתי אותו בשום מקום, להשיג באחד הדוכנים שם במחיר מגוחך של 50 ש"ח. בקיצור, יש לי המון תירוצים, הם לא בהכרח תקפים.
אבל מתישהו, מן הסתם, אני אקרא את ואליס. הוא בהחלט נמצא ברשימה שלי, רשימה באורך קילומטרים שגם הולכת ומתארכת. אמא'לה!

דדאלוס

New member
אה, אייקון

נהניתי ביותר מההרצאה של קארד. מי זה שם לידך וליד אורסון? (ניר?) (ולתומי הייתי בטוח שאין ספר שלא קראת...) ("ג'יימס טיפטרי" זה לא פסבדון של סופרת?)

Boojie

New member
גיא חסון, כמובן.

אתה לא רואה את תעודת גפן ביד שלו? (אבל השאלה הנכונה היא "מי זה הבחור הנחמד עם הזקנקן והמשקפיים שעומד לידך?
) יש הרבה ספרים שלא קראתי, וכנראה לנצח יהיו... ג'יימס טיפטרי ג'וניור אכן היה פסבדונים (לא פסבדון. זה בא מלועזית - פסבדו+נים, שם בדוי) של סופרת בשם אליס ב' שלדון, שפרסמה תחת שם של גבר כי לנשים היה קשה לפרסם אז מד"ב.

דדאלוס

New member
וואלה!

"חרוט בסלע" אחל'ה של סיפור. לגבי גפן - מצטער, לא הייתי שם ואני לא יודע מי זכה (חוץ ממך, כמובן). לגבי ספרים שלא קראת - התכוונתי למדב"ים. אז אם כך - אילו ספרים של דיק קראת שגרמו לך לא לאהוב אותו? איך, איך אפשר לא להתלהב מיוביק או "שלוש הסטיגמטות"...?

למעלה