ואולי יש ב"משיכה" הזו קצת יותר
אני לא יודע מה הסיבה ש"ליוצאים בשאלה מסוימים יש משיכה גדולה ליהדות". אני יכול רק לשתף בסיבות שלי למשיכה הגדולה הזו. פעם ראיתי סרט שהעניק לי פרספקטיבה חדשה לגמרי בנושא. הסרט עסק באדם אחד בשנות העשרים לחייו שיוצא לחיפוש ארוך אחר הוריו הביולוגיים. הבחור הנ"ל חי חיים נהדרים עם הוריו המאמצים, שלא חסכו ממנו כל טוב, אך הוא חש שרבדים רבים בזהותו (הביולוגית אך גם הפסיכולוגית) נעוצים אי שם במסתרי עברו הלא מוכר לו, אף כי אמו הביולוגית סעדה אותו אך שבוע טרם מסרה אותו לאימוץ. שיאו של הסרט הוא בגילוי. הבחור מוצא את הוריו הביולוגיים (גם את אביו), מתוודע אל מקורותיו, מוצא הסברים חדשים לזהות המורכבת שלו. מתוארים שם רגעים מרגשים ממש, בהם הוא מזהה את זווית האף אותה ירש מאמו, את עיקול הפה בזמן חיוכו הביישני המופיע על פניו תמידית גם כשאינו נבוך; הוא מגלה מדוע מאז גיל 8 הוא גילה תאווה עצומה למשחק הכדורסל, שכן אביו, המתנשא לגבהים, שיחק עד גיל 35 בליגה חצי מקצועית, אי שם ברחבי אירופה; אף הלצה פרוידיאנית מספק הבמאי כשלא ניתן לפקפק בדמיון הרב שבין חברתו של אותו בחור לבין אמו הביולוגית. מאז אותו קטרזיס הבחור שמר על קשר עם הוריו המקוריים, שיתף אותם בחייו, ולמעשה מאותו רגע ואילך הוא חי את חייו בקרב שתי משפחות אוהבות. למרות שזה נשמע כך, זהו לא סרט הוליוודי. את הפרשנות לסרט לקחתי למקום אחר לגמרי. נאמן למתודות הפרשנות האקזיסטנציאליסטיות הפכתי אותו למשל קיומי, עבורי (ואגב, לא אכפת לי אם זה ישרוד או לא. אני בינתיים שורד, זה מה שחשוב). ברגע אחד הבנתי מדוע אני זקוק כל כך למקורות היהודיים עליהם גדלתי. מדוע אני מוצא את עצמי חוזר אל מחוזות ילדותי, שואב משם סיפוק והנאה שלכאורה אין מקום להם בעולמי החדש. זה לא רק שמקורות אלו היו סביבי במשך שנים ארוכות, או שאני פשוט טיפוס נוסטלגי (אני מודה, אני כזה). בעיני זה הרבה מעבר לכך. המקורות האלה הם הורי הביולוגיים. ולא כאלה שהחזיקו בי ימים אחדים בעודי יונק, אלא יצרו אותי בדמותם במשך שנות עיצוב אישיותי, בנו את אושיות הפסיכולוגיה שלי, לטוב ולרע. לא משנה עד כמה אחיה טוב בקרב הורי המאמצים (החילוניות, הפילוסופיה, הנהנתנות. כל אחד וההורים המאמצים שלו בעולמו החדש), יש דברים שהם לעולם לא יעניקו לי; יש מרכיבים באישיותי שעליהם לא אוכל לעולם לתת הסבר מלבד השיבה אל המקור והיניקה ממנו. זה מה שמביא אותי לחזור אל ארון הספרים היהודי ולצלול אל תוכו. ואולי זו לא צלילה; זו עליה מעל המים לשם לקיחת אויר. ועתה הבהרה: אני חדש פה. בעצם כתבתי פה לפני כשנה איזו הודעה או שתיים, אך לא מעבר לכך, מסיבות שונות ואכמ"ל. קראתי בפורום בשבועות האחרונים ואחרי התלבטויות ארוכות החלטתי לומר את דברי. אז אנצל את הבמה לשאול: יש מי שקרא את הכתבה והזדהה עם הכתוב בה?