תהלים קלו

rafiyar

New member
תהלים קלו

בתהלים פרק קלו, הודו לה' כי טוב כי לעולם חסדו מוזכרים נסים שונים שהקב"ה עושה לישראל ולמרבה הפלא לא מוזכר נושא קבלת התורה וזה מפתיע. האם יש למישהו הסבר על כך?

יוסי ר1

Active member
יופי של שאלה.

בשליפה מהמותן, הייתי משיב שנתינת התורה היא מעשה שותפות של נתינה וקבלה. הניסים המתוארים בפרק הם ניסים חד-צדדיים שאתה יכול לעמוד מולם ולהשתאות. קבלת תורה, עם היותה ניסית, היא יותר יצירת קשר מחייב בין הא-ל לעמו - ולכן אינה מופיעה כאן כנס חד צדדי. אבל מן הסתם אפשר לתת גם הסברים נוספים.

סוריאל

New member
קודם כל צריך לחזק את השאלה

בכל הסקירות ההסטוריות שיש במקרא - ואין הרבה מאוד כאלה - לא נזכר מתן תורה או איזשהו אירוע מקביל. לא בשני הפרקים האחרונים של יהושע, לא בסיקרות ההסטוריות בתהלים, אפילו לא בנאום הארוך של נחמיה (פרק ח או ט, כמדומני), שספר התורה וכריתת האמנה תופסים אצלו מקום כל כך מרכזי. למה? אני לא יכול לתת תשובה מספקת, אבל אני חושש שצריך להניח שמחברי הסקירות הללו לא הכירו את סיפור קבלת התורה בסיני, או אולי נכון יותר: לא ייחסו לו אותה חשיבות ואותה משמעות שיש לו אצלנו, ובעצם כבר בתקופת המשנה והתלמוד*. שכן התגלות של האל בסיני נזכרת בשירות המקראיות הקדומות ביותר, למשל בדברים לג: "ה' מסיני בא וזרח משעיר למו, הופיע מהר פארן ואתה מרבבות קדש, מימינו אשדת למו"; או בשירת דבורה: "ה' בצאתך משעיר, בצעדך משדה אדום [...] הרים נזלו מפני ה', זה סיני מפני ה' אלהי ישראל" (והשווה לתהלים סח). דא עקא, להתגלות הזו אין שום קשר לתורה ונראה שהיא בעלת אופי 'מלחמתי': ה' מתגלה ומביס את אויבי העם. אם כך, במסגרת ספרי התורה ההתגלות הזו נתפרשה כהתגלות שבה מסר האל לעמו את חוקיו, בתיווכו של משה; אבל בחוגים אחרים המסורת הזו לא היתה מוכרת או שלא היתה מקובלת, וההתגלות בסיני, גם אם היתה ידועה, לא תפסה מקום מרכזי בהיסטוריה הקדושה. *בעצם עוד לפני כן: המסגרת הספרותית של ספר היובלים, שנתחבר לכל המאוחר במאה הראשונה לפני הספירה, היא התגלות של המלאך אוריאל למשה בזמן מתן תורה.

Lakedaimon

New member
אולי זו מסורת שלא הייתה ידועה בזמן הגלות...

ניתן לתארך את הכתיבה לפי הפרק העוקב, קלז, שמקונן על הישיבה בגלות ומבקש נקמה על הגלות מן הבבלים. לפי אותו היגיון ניתן לתארך את מיתוס קבלת התורה על הר סיני לתקופה שלאחר שיבת ציון... מממ... נתת לי רעיון למאמר אקדמי!! תודה!!

סוריאל

New member
קלוש ביותר

אין שום בסיס לאחר את ספרי המקרא עד לאחר הגלות, ולו רק מבחינה לשונית. חוצמזה, לא כל פער תרבותי צריך להסביר באמצעים כרונולוגיים.

למעלה