תהיה שיש לי

תהיה שיש לי

דווקא כאזרחית שתומכת בטענות הרווחות בימינו על יוקר המחייה בישראל, אני לא מבינה כיצד כל הטענות הללו מתיישבות עם העובדה שהקניונים, המסעדות ובתי הקפה מפוצצים. אשמח אם מישהו יוכל להסביר לי את הסתירה הזו.

ai22

New member
כתוצאה מההיי-טק נוצר פער

9% מהעובדים בישראל עובדים בתחום ההיי-טק.
כמותם עולה כל שנה,
והמשכורת גם עולה.
כתוצאה מכך - החמישון הגדול מתעשר.
הולך יותר לבתי קפה ומסעדות,
טס יותר לחו"ל.
ויש עסקים שלמדו למכור להם, ומרוויחים יפה מהם.

אבל השירות הציבורי לא מתייעל,
והמונופולים הגדולים לא נחלשו.
המסים לא יורדים,
ועלות הקרקע רק עולה.
אז מי שלא קשור להיי טק, ולא נמצא בחמישון העליון - ירד ולא עלה.

בנוסף - צמחה פה שכבה חדשה.
אלו הילדים של החמישון העליון - שלא השקיעו ברכישת מקצוע שיכניס אותם לחמישון הזה.
זאת התוצאה של המוביליות החברתית, שמאפשרת לילדים של המנקה לעבוד בהיי-טק.
זאת שכבה שחיה בשכירות ולא חוסכת.
שההורים שלה עוזרים לה לסגור מינוס.
ראינו אותם מפגינים בכיכר, ואז הולכים לבתי קפה או מזמינים טייק-אווי.

Yaronha75

New member
יש הסבר שמחולק לשניים

1. הכסף פה זול מאוד כתוצאה מהריבית הנמוכה במשק, דבר המעודד את התושבים לבזבז את כספם.

2.תאוות ה-"אכול ושתה כי מחר נמות" שפשטה בחברה הישראלית שעקרה הוצאת כספים ללא כל תכנון כלכלי ארוך טווח. אגב, גם הגידול באוכלוסיה והעובדה כי כמות מרכזי הקניות והקניונים לא עומדת בקצב שלהם ויוצרת את הביקוש הרב למקומות בילוי אלה.

ai22

New member
האשמות לא ברורות

1. אין דבר כזה כסף זול.
יש דבר כזה הלוואות זולות - ואכן ההלוואות זולות,
אבל זאת בעיקר בעקבות הריבית הנמוכה שנפוצה כרגע בכל העולם, בעקבות ריבית נמוכה מצד ארה"ב, אירופה ויפן שמהוות חצי מכלכלת העולם.
אם מסתכלים - היקף נטילת ההלוואות בישראל קטן משמעותית מהמקובל במדינות המפותחות.
היקף ההלוואות שאינן משכנתא עלה מאוד לאט בשנים האחרונות, לצד עלייה משמעותית בהיקף החיסכון.
אם היה באמת בזבוז כספים היינו רואים ירידה בחיסכון ועליה בחוב - כפי שרואים שמתרחש באירופה למשל.
כך שכנראה מדובר על קנאה וצרות עין, ולא על טענה אמתית.

2. מדובר על האשמה סוציאליסטית קלאסית. חסרת כל בסיס.
אם אדם עובד קשה ולוקח את אישתו לערב מפנק בבית הקפה,
או מעדיף לקנות בקניון ולא בשוק או בחנות ברחוב - זאת בחירתו ועניינו הפרטי.
אין פה שום בעיה של חוסר תכנון כלכלי (למעט מחירי הדירות שיצאו מפרופורציה עקב מדיניות הממשלתית הקלוקלת בארץ - מצד כל המפלגות).
יש בארץ יותר אנשים, מרכזי הערים לא גדלים (שוב - עקב מדיניות ממשלתית קלוקלת), אז צריך יותר קניונים ומרכזי קניות.

Yaronha75

New member
לא האשמתי. ציינתי עובדות

הכסף הזול=תוצאה של ריבית נמוכה.

לא ברורה לי ההערה בסוף של צרות העין ולא כל כך הבנתי את הקשרה למה שכתבתי.

אשמח לראות את נתוני ההלוואות שאינן משכנתאות ואת קצב עלייתן. לתחושתי (שוב, לא בדקתי) מספר ההלוואות האלה וסכומן עלה בשנים האחרונות כתוצאה ישירה מהכסף הזול שיש בשוק.

כמו כן אשמח לראות את העלייה המשמעותית בהיקפי החיסכון ועל אלו אפיקים מדובר. לי ידועים דברים אחרים.

בהקשר לסעיף 2 - ברור שזכותו של אדם לעשות עם כספו כראות עיניו. אין בעיה גם שכולם מוציאים את כספם על אוכל ותענוגות. אני הכי בעד. העניין מסתבך כאשר מתחילים לעשות את זה עם כסף שהוא לא "שלך" אלא מקורו מאותן הלוואות שמגיעות מהכסף הזול שקיים בשוק. אז נכנסים לבעיה.

גרי רשף

New member
היא הנותנת

כשגילים לבזבז כסף, מרגישים בסוף שאין מספיק.
נכון שיחסית לשבדיה או לארצות הברית ניתן לקנות פה פחות עם משכורת ממוצעת, אבל כבר זמן רב מקננת בי התחושה שזו אינה הבעייה: בעלי משכורת 10000 חיים ברמת חיים של 12000 ומתלוננים שאין להם ברירה אלא להיכנס למינוס ולבקש מההורים; בעלי משכורת 12000 חיים ברמת חיים של 14000; בעלי משכורת 14000 חיים ברמת חיים של 17000 וכך הלאה.
אפשר להסתדר עם 14000 - עובדה שאלו שמרוויחים 12000 מסתדרים איתה, וכך גם עם משכורת של 12000 וכו'.

galgal21

New member
יש בערך כאחד וחצי עד שני מליון

מבוגרים מעל גילאי 50-55. אם מחציתם עבדו במקומות עבודה ממוסדים עם קביעות ופנסיה מסודרת כבר יש לנו כמעט מליון אנשים במצב כלכלי סביר עד טוב. יתכן שאנשים אלו תומכים בילדיהם כך שגם אלו יכולים לבזבז כסף בקניונים ובמסעדות. יש גם אנשי היי-טק צעירים שמרויחים טוב ולא מודעים לכך שהגלגל יכול להתהפך כשיתבגרו. יש אנשים שלא יודעים להתנהל בצורה נכונה כלכלית. אבל כללית לדעתי המצב לא טוב. מחירי הדירות בשמים, הפנסיות (במיוחד החדשות) במצב מעורער ולך תדע מה יהיה איתן, האבטלה לדעתי גבוהה הרבה יותר מהנתונים הרשמיים (רק היום בתוכנית בטלויזיה אמרו שהיא לפחות כפולה), מבוגרים מתקשים למצוא עבודה, אין ממש צמיחה (רשמית הצמיחה היא בערך 3.5%-4% אבל אם תורידי ממנה את הריבוי הטבעי שהוא 1.5%-2% יצא צמיחה לנפש של 2% ואם נוריד מזה את עלית מחירי הדירות שזה לא ממש צמיחה יצא צמיחה 0% ואולי גם פחות).

למעלה