אח... איזה באסה. כמה נקודות
בוא נגיד את הדברים כמו שהם. לא חסרים גורמים שבגללם נפלה מרצ בבחירות 2003: דבר ראשון, היימנה של עמדות העם בנוגע למדיניות חוץ. אפשר להבין, לא? כמה בנאדם יכול לספוג יריקות בפרצוף, פיגועים, הסתה בוטה ואנטישמיות גלויה מצד הערבים? אה, ושכחנו לציין שלחלק ניכר מהעם יש סלידה שורשית מכל מה שמריח מערבים (גזענות ושנאת חינם לשמה, ושלא יגידו לכם אחרת). מרצ שגתה שלא ניסתה להציג את הדברים כמו שהם באמת - להניח על השולחן מחדש ערכים כמו הומניות, סובלנות, ולהסביר לעם שלנו למה בכל זאת חשוב לעשות שלום ולא מלחמה. למה שלום הוא, אחרי הכל, הפתרון האמיתי, ומה הנזקים העצומים שגורמת מלחמת השטות הזאת. בעניין הזה לדעתי מרצ כשלה כישלון חרוץ. אני רואה המון טלויזיה וקוראת עיתונים, ולא ראיתי אפילו פעם אחת נציג ממרצ שבא, אומר את דברו בהגיון ובצורה אטרקטיבית ונחרצת, שיכולה לדבר גם למישהו שלא הגיע מבית משכיל בהרצליה פיתוח (ואת תשדירי הבחירות כמעט אף אחד לא ראה - לא שהם היו להיט). דבר שני, שינוי! הנה מפלגה, שעשתה את מה שמרצ היתה צריכה לעשות מזמן - לבוא ולאמר בפה מלא - אני אלטרנטיבה לשחיתות, להתלהמות, לקיצוניות הימין, לפוליטיקאים שמזלזלים באינטילגנציה שלך, הבוחר. זה היה הקלף המרכזי של שינוי. כמובן, תרמה לזה העובדה שהם במרכז המפה הפוליטית, נוטים ימינה אבל לא קיצוניים. אבל איפה היתה מרצ, להראות לציבור הבוחרים של שינוי את החולשות והחסרונות של שינוי?! ששינוי היא סוג של פיקציה, מפלגה ללא מצע ברור, שלא מציעה פיתרון אמיתי למצב הכלכלי והמדיני חוץ מדשדוש באותו בוץ? איפה היתה מרצ להסביר למה ממשלת אחדות היא אסון למדינה ולפוליטיקה הישראלית? כפי שאני רואה את זה, מרצ כשלה ביצוג השמאל האמיתי בתקשורת, בהצגה ברורה של פתרונות אלטרנטיביים ובהסברה אחידה וחד משמעית. זה מה שהעם מחפש היום. ציבור כל כך עצום לא הצביע בבחירות האלה. הם לא הצביעו כי נכנס להם לראש שכל הפוליטיקה הישראלית מושחתת ומסואבת. מרצ לא היתה שם כדי לתקן אותם, וחבל. נראה לי שמתוך אלה שלא הצביעו, 70% היו שמאלנים מיואשים. אני הצבעתי מרצ בגלל שהיה אכפת לי מספיק כדי ללכת, לבדוק, להתעניין ולהגיע להחלטה שקולה. אבל אתם באמת חושבים שכולם עושים את מה שאני עשיתי? אני עשיתי את זה כי יש לי זמן ואכפת לי. לאדם עובד, ששקוע בחיים הדי מדכאים שלו, שסה"כ רוצה לחיות כמו בנאדם נורמלי במדינה נורמלית, שאינה מוכת טרור ואבטלה, אין כוח לחפש. התפקיד שלכם הוא לשים לו את האלטרנטיבה מול העיניים. ובכל זאת, אחרי כל הדיכאון הזה, אני עדיין מאמינה שיהיה טוב. אני מציעה שתגבירו את מערך ההסברה שלכם, תתאמצו יותר, ותנסו להפטר מהפוזיציה המזלזלת והצינית שלכם. זה לא עובד על אנשים מיואשים. יום יבוא והשמאל יקום שוב, על שתי רגליים חזקות, ואז אולי נוכל לחיות במדינה נורמלית.