שתי שאלות

Shadowmage

New member
בוא נעשה תרגיל קטן בסטטיסטיקה

נניח שיש לנו חברה שבה מתים 2 אנשים בכל שנה: הראשון מת בשיבה טובה בגיל 75. השני מת יומיים אחרי לידתו (לידתה - לא עקרוני). מה "תוחלת החיים הממוצעת" של אדם בחברה זו? 37.5 שנים. כעת נכניס רפואה מודרנית לעניין, והתינוק לא מת. כעת תוחלת החיים הממוצעת היא 75 שנים. הסטטיסטיקאים מדווחים על נצחון לרפואה המודרנית! אנשים חיים יותר זמן! יפייי!! צריך להזהר עם מתימטיקה. לא תמיד יש לתוצאות קשר עם המציאות. אתה כמובן צודק בנוגע להגיינה ולזיהומים. ברור שכיום אנשים לא מתים מדברים שפעם היה סיכוי סביר שיהרגו אותם. "סיכוי סביר". זה אומר שאנשים גם שרדו דברים שבתאוריה אמורים להרוג אותם בלי טיפול מודרני - הכשות נחשים, כוויות חמורות, מגפות, פציעות איומות וכו'. אל תשכח שכאשר ההגיינה ירודה אז הפרטים ששורדים הם החסינים ביותר והחזקים ביותר - הברירה הטבעית שגרמה לכך שמערכת החיסון שלנו היום היא כזו טובה.

DDN

New member
ארררר

אה, אבל בשביל מחקר סטטיסטי אתה צריך יותר מאשר 2 נבדקים. . ..

Shadowmage

New member
אני יודע.

זו הייתה דוגמה מאוד מופשטת - רק בשביל להעביר נקודה. העיקרון תקף, בכל מקרה. אני יכול להגדיל את "קבוצת המחקר לדוגמה" שלי לאיזה גודל שתבחר - התוצאות יהיו זהות. לדוגמה: "אם בחברה של 1000 איש יש תמותה של 100 בוגרים בגיל 75 בשנה, ו 100 תינוקות בני יומם בשנה תוחלת החיים הממוצעת היא...." זו קבוצה מספיק גדולה בשבילך? בשביל להוכיח שמשפט (מתימטי) כלשהו אינו נכון אני רק צריך להביא דוגמה אחת שבה זה לא עובד. לכן הבאתי את הדוגמה הזו כדי להראות שלפעמים צריך להביט מעבר לסטטיסטיקה. זה הכל.

DDN

New member
בגלל דברים כאלה,

מורידים את שתי התוצאות הקיצוניות משני הכיוונים.

Shadowmage

New member
זה יותר מסובך - אבל

אני באמת לא רוצה להכנס לסטטיסטיקה עכשיו. אני עדיין מקבל צמרמורת מהמחשבה על הקורס הזה.

בעבר, אנשים אכן חיו פחות

הרפואה המודרנית, הנמצאת בזמן האחרונות תחת התקפות של שרלטנים שונים (מתנגדי-החיסונים הם החלאות המסוכנות ביותר בתחום) אכן תרמה לחיים ארוכים וטובים יותר. פציעות יכלו בעבר לגרום לטטנוס או פשוט אובדן דם - מה שחיסון פשוט יכול למנוע ועירוי דם יכול לתקן (וכן, יש גם פסיכים שמתנגדים לעירויי דם - משהו עם "אנרגיות"). עם הגיל, הראייה נחלשת, וכך גם השיניים. אבל היום, סבא כבר לא חייב לגהור כסומא מעל צלחת הדייסה - המדע נתן לו משקפיים ושיניים תותבות. מגיפות הפכו לנדירות יותר - שפעת העופות גורמת בעיקר להיסטריה, בעוד שבעבר דבר ושחפת באמת הרגו אנשים. אפשר למנוע ממזון להתקלקל במהירות, ולא לסבול מרעב וצפדינה בחורף או במסעות ארוכים. בארצות שעדיין מסתמכות על רפואת-הפלא של העבר, אנשים חיים פחות זמן, וחיים יותר רע. אבל היי, אומרים שהם מלאי אנרגיות חיוביות ומחוברים לצד הרוחני שלהם.

Shadowmage

New member
אני מסכים.

אין ספק שהרפואה המודרנית הוסיפה לאורך החיים. ברור שתנאי מחייה טובים יותר מאפשרים לחיות יותר זמן. הגיינה נכונה בהחלט מונעת מחלות. כל זה נכון. אבל להגיע מזה ל "פעם אנשים חיו רק 35 שנה - לפי הסטטיסטיקה" זה לא מדויק וזה מריח כמו תחושת עליונות יהירה ("היום אנחנו הרבה יותר טובים"). אנשים שתוקפים את הרפואה המודרנית ומהללים את "החיים הטבעיים" כנראה לא חיו אף פעם חיים טבעיים אמיתיים. שינסו פעם בלי טכנולוגיה מודרנית בכלל, נראה כמה מהם שורדים את החודש.

סנדרין

New member
בנוגע לחיים הטבעיים - ../images/Emo210.gif

אתה מדבר רק על התומכים הפנאטיים של הרעיון ה'מזרחיים' וכדומה. יש הבדל בין תמיכה, טיפול וחיזוק של הגוף מתוך אמונה שיש חסרים שהרפואה המדעית לא ממלאת, לבין אמבולנס עם מחטי דיקור ועשבים...

Shadowmage

New member
But of course

אין ספק שיש דברים שהרפואה המודרנית לא מטפלת בהם. אין ספק שיש איתה בעיות מסוימות. אבל להגיע מזה למצב שבו אומרים דברים כמו: "תרופות זה רעל" או "חיסונים זה רע" זה קצת מוגזם, לא? במיוחד כשהאנשים האלה מטיפים את זה וגורמים להורים לסכן את הילדים שלהם. כמו כל דבר, אם לוקחים את זה רחוק מדי - זה הופך להיות רע.

סנדרין

New member
../images/Emo45.gif../images/Emo210.gif

כי אתה מדבר כבר על הפאנאטים. לגבי תרופות, אני באופן אישי מעדיפה שלא לנטול אותן אלא כשאין לי ברירה, כי אני מעדיפה לתת לגוף להתמודד לבד במקום להכניס אליו חומרים מהונדסים שיורדו מהמדפים חודש מאוחר יותר על תופעות לוואי לא ידועות
- ועדיין, אם אחלה בדלקת ריאות אקח מיד אנטיביוטיקה. שוב, קיצוניות היא מסוכנת כמעט בכל דבר, אבל צריך להזהר שלא להשליך ממנה על הרוב השפוי.

minyman

New member
../images/Emo150.gif

בקשר לתוחלת החיים של בן האדם לפני הרבה זמן[בקשר לחיים שלנו]: יש כמה סיבות לזה שתוחלת החיים של בן האדם גדלה. התפתחות הרפואה שאצילה חיים. תרופות, חיסונים ווהתפתחות הכירורגיה [ניתוחים וכאלה] איחות החיים של האדם השתפרה עם התפתחות המדע. חשמל, בניה, ותעבורה גם היה גורם משמעותי בגדילת תוחלת החיים של האדם. בקשר לDND הזמן במשחק הוא לא 3000 שנה לפני הספירה כי זה לא העולם שלנו [אלה אם כן אתה אכן משתמש בעולם שלנו] זה עולם שקיים כבר בשנה מסויימת בלי קשר לעולם שלנו כי שם לא היה את ישו שממנו יתחילו לספור קפיש. ועכשיו התוחלת החיים של בן אדם במשחק היא יותר גבוה מ- 34 יש תבלות שמרות השפעות של זיקנה על אדם עד גיל 80 משמע האדם יכול לסרוד עד גיל 80 וקצת מעבר לזה. והשאלה של האלפים והגמדים זה כמו לישאול למה לדרקון יש 400 HP זה הומצא כמו רוב הדברים ב- DND ותוחלת החיים ב-DND מתיחסת לעד כמה הדמות אם זה גמד, אלף או אדם יכולים לחיות בלי גורמים מבחוץ.. טבעי וכל דבר מבחוץ יכול להשפיע על זה אם זה חרב שמפרידה את הראש שלך מהגוף או מחלה \ רעל קטלני שהורג אותך.. המשך לילה טוב :)

tapas tapas

New member
אני מתייחס אולי יותר לאלפים של

טולקין. ידוע לי שבDND אפשר לנתק את הראש ללוחם ואז לשפוך עליו שיקוי של cure critical wounds והראש יתחבר בחזרה, או שהוא יצמיח ראש חדש. מה שאני מנסה לומר זה, שבני אדם בעבר בעולם האמיתי מתו כתוצאה מגורמים שונים שאינה זיקנה טיבעית. היום בני האדם מתים יותר בגלל תהליכי הזיקנה, בעבר הם מתו בגלל מחלות, פציעות ודברים כאלו ולא בגלל שהגוף שלהם כבר חלש מהזיקנה. אז אם במצב של טכנולוגיה פרימטיבית כמו בימי הבניים למשל, בני האדם מתו מגורמים שאינם זיקנה. אז חשבתי שגם בעולם הפנטזיה שיש בו טכנולוגיה בערך כמו בימי הבניים, האנשים או האלפים ימותו גם מגורמים שאינם זיקנה. ואז אין קשר למה היא תוחלת החיים שלהם, כי אם יש סיכוי שעד גיל שלושים הם יחתפו דלקת ריאות או משהוא, אז הם ימותו בגילאים האלה, אפילו שהם בכלל לא התחילו עוד להזדקן.

Sabre Runner

New member
אני חייב להמליץ על ספר.

כרגע סיימתי את את 'עולמם של בני הפיות' של זיו קיטרו ומאוד אהבתי אותו. זיו אסף בספר הזה את האגדות המיתולוגיות על כל בני הפיות המוכרים וחלק מהלא-מוכרים. ספר מאוד מעניין ואפשר להגיד שהוא כתב לי חצי ממה שהייתי צריך בשביל המשחק שלי. חוץ מזה, הוא יסדר לך את הבלגן של כל האלפים והגמדים.

הלדין

New member
ארדה היא מקרה מיוחד.

אין כמעט חולי בארדה מלבד כמה מגפות שבאו מקלחתו המבעבעת של שר האופל. גם בני האדם חיים שם שנים ארוכות. הרוהירים, לדוגמא, האריכו לחיות עד שנתם השמונים. וכמובן, זה מועיל שהאלפים, בעקרון, בני אלמוות. בעולם פנטסיה מציאותי יותר, האלפים היו, כנראה, בני תמותה בערך מהסיבות שציינת.

מירטל

New member
אלוהים יודע כמה סיבות :

תאונות ( וחוסר יכולת לרפא אותן), מחלות ( גם היום אנשים מתים משפעת, רגילה, לא צריך ללכת רחוק בשביל לתאר מה וקרה בעולם ללא רופאים), אבל הדבר הכי גרוע הכי פחות מובן לאדם שחי שתקופת השפע הוא הרעב - בעולם שבו אין יכולת טובה ממש לשמר מזון וכל לחם דורש עבודה של שעות, אנשים יכולים למות מחוסר במזון, חוסר בוויטמינים מסויימים ( מחלת הצפדת , אם שמעת עליה, קטלה אנשים גם הרבה אחרי ימי התנ"ך), או סתם החלישו את הגוף ואפשרו לדוב לצוד אותך לארוחת צהריים. התשובה לשאלה השניה היא פשוטה - קסם!

shadowfax

New member
ישנם כמובן מלחמות

כדי להציק לנו עם הסטטיסטיקה של תחולת חיים, אנשים מתו בקרבות וכתוצאות מפגיעות שספגו בהם. עכשיו אנחנו לא בדיוק יכולים לשאול את השאלה המוזרה של "אז למה אלפים חיים יותר" פשוט כי הסטטיסטיקה של 34 שנים שייכת לעולם המציאותי ואילו אלפים לפנטזיה, אל תשכח שבעולם שבו קיימים אלפים יש גם קסמים ולחשי ריפוי ולכן סביר להניח שאנשים ישרדו קרבות ומחלות ויעריכו חיים אולי אף מעבר למה שאנחנו חיים היום (מי יודע זה קסם סה"כ)

Nihau

New member
החישוב כולל שכלול של קסמי החייאה?

כי אז אותו אדם יכול למות כמה וכמה פעמים...

shadowfax

New member
זה קסם הסטטיסטיקה../images/Emo8.gif

וזה למה אי אפשר להשאיל סטטיסטיקות מעולמנו לעולמות פנטזיה

למעלה