שתי שאלות

i C e C u B e

New member
שתי שאלות

מישהו ויודע מה הסיפור של הפרס נובל של 1997? קירור עם לייזר? איך? שאלה שניה, האם יש לנאסא חדר על כדור הארץ, שאין בו כוח משיכה או שכוח המשיכה בו חלש? (בלי מים)

redox

New member
תשובות

לגבי השאלה השנייה: לא ידוע לי על חדר כזה. לגבי הראשונה: תחילה משתמשים במכשיר שנקרא Zeeman slower על מנת לקבל חומר הנע באיטיות. מכשיר זה משתמש בשדות מגנטיים לשם כך. בשלב הבא משתמשים בלייזר עם אורך גל מוטה לאדום לעומת בליעה אופיינית של החומר המקורר. אם החומר זז אז בגלל אפקט דופלר הבליעה האופיינית שלו תקטן בכיוון התנועה ואז הוא יבלע פוטון של הלייזר שבא ממול (ישנם מספר לייזרים משישה כיוונים כדי לכסות את כל צירי התנועה). הפוטון הנ"ל יגרום להאטה של החומר כיוון שכאשר הפוטון ייפלט הוא ייפלט באורך גל ארוך יותר לעומת הפוטון שנבלע בגלל האופי האקרעי של כיוון הפליטה. זה ייגרום לאיבוד אנרגיה קינטית. קצת מסורבל אבל קצר.

2_be

New member
לגבי השאלה השניה...

אני לא בטוחה לגבי חדר אבל אני יודעת שיש איזשהו סימולטור שמדמה חללית/מטוס ללא כוח משיכה אוף דווקא קראתי על זה לא מזמן, הסניליות גוברת עלי

NoamShemesh0

New member
שאלה 2

לא יודע אם חדר אבל אני יודע שיש מטוס שעולה לשמיים ובערך כל 10 שניות מבצע נפילה באוויר וזה מדמה מצב שאין תאוצת הכובד (כי הוא ככל הנראה יורד בתאוצה של 9.81 מטר לשניה בריבוע..) בכל אופן.. יש דבר דומה אבל לא חדר..

אז ככה בקשר ל 2

זה מה שמצאתי ברשת http://www.newton.dep.anl.gov/askasci/gen99/gen99299.htm שנית יש הגירוסקופ הזה שמסובבים אדם במהירות (או שזה רק בסרטים ?) כדי להגיע לתאוצת G מסויימת לדמות הרגשה.

kanetil

New member
נכון אבל...

הסיבוב הזה גורם לתאוצה בכיוון הרדיאלי (ציר הסיבוב), על כן כשהוא מסתובב על הצד (בניצב לכוח המשיכה) זה לא משנה לבן אדם שבפנים, אבל אם זה היה מעלה-מטה אז לפעמים התאוצה 0 ולפעמים 2g - תלוי באיזה שלב אתה בסיבוב...

kanetil

New member
קירור עם לייזר...

עקרונית ממה שאני זוכר בנושא זה עובד ככה (קחו בחשבון שאני סנילי...): יש לך חלקיק - אתה בודק לאן הוא זז עם אפקט דופלר, ואתה שולח עליו פוטון שייאט אותו (כי הוא נבלע בו, שימור תנע וכו וכו וכו) בכיוון הנגדי. אחרי כמה זמן ייפלט פוטון לכיוון אקראי (והחלקיק יאיץ לכיוון הנגדי - יכול להיות שזה יגרום לו להאטה נוספת). אבל העקרון זה שכל פעם אתה מאט את החלקיק בציר אחד (מתוך 6) והוא מאיץ/מאיט אחר כך בכיוון אקראי, אחרי כמה פעמים שתעשה את זה תקבל מהירות מאוד מאוד איטית.

למעלה