שתי שאלות:

Wet n Wild

New member
שתי שאלות:

1. אם גוף נזרק במהירות מסויימת במעלה מדרון משופע, ואני יודע את v0 וגם את הa. איך אני יכול לדעת את זווית השיפוע?
כלומר האם כשזה מדרון משופע ולא סתם זריקה משופעת יש חוקים שונים למהירות\תאוצה וכו'.

2. מטוס במהירות 720 קמ"ש שטס בזווית של 30 מעלות ביחס לאופק, זורק חבילה. באיזה זווית נזרקת החבילה? האם היא מאונכת לקרקע או שהיא בזווית מסויימת ביחס ל-30 מעלות?

תודה!

g1u2y32

New member
תשובות

היי!
1. בנוגע לשאלה הראשונה מצורף ציור שממחיש את ההסבר שלי. לא הבחנת בשאלה בין מדרון משופע שחלק ובין מדרון משופע שאינו חלק ולכן חילקתי את הציור לשני המקרים הללו. במקרה שהמדרון חלק - כלומר מקדם החיכוך שווה לאפס והגוף נזרק במהירות מסוימת V0 אז בניתי מערכת צירים כאשר ציר X מכוון במעלה המדרון וציר Y במאונך למדרון. הכוחות הפועלים על הגוף הינם הנורמל במאונך למדרון, כוח הכובד mg. בגלל שהמדרון נטוי בזווית אלפא אז הכוח mg למעשה "מתפצל" לשני רכיביו - mgcosα שהוא הרכיב של כוח הכבידה בציר Y והוא זה שמאזן את הנורמל.
בציר X יש לנו את mgsinα שהוא זה שלמעשה גורם לתאוצה בכיוון הנגדי (לציר X שהגדרנו במעלה המדרון). משואוות הכוחות שמתוארת בציור מראות שהתאוצה שווה לערך הנגדי של מכפלת תאוצת הנפילה החופשית g בסינוס הזווית של המדרון. הצבת ערכי תאוצת הנפילה החופשית והתאוצה של הגוף (וצריך להקפיד מאוד בכיוונים של כל דבר - אם התאוצה חיובית אז ציר X הוגדר במהופך ביחס לזה שאני הגדרתי) - תיתן את ערך הזווית המבוקשת.

במקרה שהחיכוך אינו זניח - אז כוח החיכוך (שכאמור תמיד פועל בניגוד לכיוון התנועה של הגוף) יתווסף ל mgsinα ויצור תאוצה גדולה יותר בניגוד לכיוון ציר X שאני הגדרתי. לפי הנוסחה כוח החיכוך שווה למכפלת מקדם החיכוך בנורמל, כאשר הנורמל הוא זה שהביטוי שלו נתון גם במקרה הקודם. משוואות התנועה הרלוונטיות מתוארות בציור. הצבת ערכי התאוצה שנתונה (להקפיד על הכיוונים), תאוצת הנפילה החופשית ומקדם החיכוך יתנו את הזווית המבוקשת, בצירוף הצורך לפתור משוואה טריגונומטרית לא מסובכת.

2. לגבי השאלה השנייה - מוכרח לומר שאני לא בטוח בתשובה שלי לגביה ולכן אמליץ לקבל חוות דעת נוספת. אם המטוס טס בזווית של 30 מעלות ביחס לאופק - ניתן להסיק שהוא טס בעלייה כפי שמתואר בציור השני המצורף. כמו שניתן לראות כוח העילוי מאוזן על ידי רכיב Y של כוח הכובד mg הפועל על המטוס.
אך בעת הטיסה בעלייה, שום כוח אינו מאזן את רכיב X של mg משמע כל חפץ שאינו מחובר ומעוגן למטוס פשוט יפול לתחתית המטוס בגלל הכוח שפועל עליו.
לטעמי זאת בדיוק הסיבה שבעת נסיקתו של המטוס או נחיתתו של המטוס חובה על הנוסעים לחגור חגורות בטיחות - הכוח שיפעל על מי שאינו יחגור את החגורה עלול להעיף אותו קדימה/אחורה בהתאם למצב המטוס.
כל חפץ שנזרק מהמטוס יקבל את המהירות שהמטוס טס בה. אם חושבים על זה בצורה אינטואיטיבית, לדעתי החפץ שיזרק - ינוע בזווית של 30 מעלות ביחס לאופק כי ממש ברגע הזריקה עדיין פועל עליו רכיב X של כוח mg ולכן הוא ינוע באותו כיוון של הכוח שיפעל עליו - כלומר בזווית של 30 מעלות ביחס לאופק.
דבר נוסף שאפשר לראות - הוא שהכוח פועל בכיוון הנגדי לציר X שהגדרתי ולכן לדעתי החפץ שייזרק ינוע אחרונית.

לגבי השאלה השנייה ממליץ לקבל עוד חוות דעת.
מקווה שההסבר מובן
בהצלחה!

שאלה 2

החבילה יוצאת למסלולה העצמאי כאשר מהירותה ההתחלתית שווה למהירות המטוס - במקרה הזה: 720 קמ"ש בזווית 30° ביחס לאופק.

מן הרגע שהיא עזבה את המטוס, היא "שכחה" מאיפה באה ומתנהגת כמו בזריקה משופעת כאשר Vo היא כמו שציינתי לעיל ופועל עליה כוח הכובד mg בניצב לפני הקרקע.

זה נכון תמיד: גוף שעוזב גוף אחר בתנועה יוצא עם מהירות התחלתית (גודל וכיוון) כמו המהירות שלו רגע לפני הזריקה.

g1u2y32

New member
אבל באיזה זווית היא תנוע

ביחס לאופק? יש אפשרות להעלות אולי תמונה?

g1u2y32

New member
אם הבנתי נכון

אז החפץ ינוע קדימה )בזריקה משופעת( באותה מהירות כמו של המטוס בזווית של 30 מעלות ביחס לאופק כמו בתמונה?

כן, בדיוק. אבל זאת המהירות ההתחלתית. אחר כך

הזווית תשתנה בהשפעת כוח הכובד והתנגדות האוויר (אם היא לא זניחה).

למעלה