שתי שאלות על "כללים"

שתי שאלות על "כללים"

אז ככה: אני מנסה ללמד עכשיו מישהי יידיש, וראיתי שכמה שאני יודע טוב יידיש ברמה של שפת אם זה מאד קשה ללמד את זה ! 1. למשל היא שואלת אותי מתי אומרים איך בין, ומתי אומרים איך האב ? ואני מנסה לעשות איזשהו כלל ולא הולך לי ! למשל למה אומרים איך האב גיליינט ולא איך בין גיליינט ? למה אומרים איך האב גיארבעט ולא איך בין גיארבעט, כמו שאומרים איך בין גיגיינגען ? 2. כשמדברים בלשון עבר, מתי אומרים עם ן' בסוף כמו איך האב גיגיינגען, ומתי אומרים בלי ן' בסוף כמו איך האב גיציילט, לא אומרים איך האב גיציילן, והשאלה היא למה ? האם יש כלל ש"יחתוך" את זה לטובת אחד שלומד עכשיו את השפה ? א גרויסער שיינער דאנק פאר די וואס זיי וועלן ענטפערן אויף די שאלה !

אוכל לנסות ולעזור לך משפת האם שלי

מאחר שמעולם לא למדתי קרא וכתוב ביידיש הרי שהידע שלי מסתכם משמיעה ודיבור בבית. למשל ... איך בין - איך בין אה מאמע איך בין נישט קיין טאטע. איך בין דא. זה מצב משפחתי, מצב אישי , זו אני . לכן, מתאימה לי ההגדרה ל- איך בין געגאנגען. איך האב - איך האב געבראכט אה שיינע מתנה פאר די קינדער. משהו שנעשה על ידי, קניה, מכירה , קריאה, עשיה

מצטער אבל שפת האם שלי

כן משתמשים ב איך בין גיגיינגען, איך בין גיקומען און אזוי ווייטער ! יתכן וזה טעות, אבל שמישהו ידבר ברור!

מוזר

New member
איך מיין אז

איך בין איז מתפעל און איך האב איז פועל אויב איך האב די ריכטיגע ווערטער אין עיווריט

גאטליעב

New member
הכלל בפעל הוא כזה:

כל פעולה בלשון עבר אומרים כך: מדבר: איך האָב נוכח: דו האָסט נוכחים: איר האָט נסתר: ער האָט נסתרים: זיי האָבן מלבד פעולה שקורה עם עצם הגוף שלך. כמו: ישנתי, הלכתי, שכבתי, ישבתי, נפלתי וכד', אז אפשר ואפילו יותר נכון להגיד: מדבר: איך בין נוכח: דו ביסט נוכחים: איר זענט נסתר: ער איז נסתרים: זיי זענעהן על השאלה השניה, אין שום כלל מסוים מתי הפועל מסתיים בטי"ת ומתי בנו"ן. כמו: איך האָב געהאַרבעט. איך האָב געטרונקען. נ.ב. פעולה שאתה עושה עם הגוף שלך כמו להתקלך להתרחץ להסתובב וכד'. אומרים: איך האָב זיך... בהצלחה עם הג'וב החדש. ותשאל פה תמיד את השאלות שלך.

חייםלוי

Member
מנהל
אגב אם אתה כבר מטה פעלים כדאי

שתעשה זאת נכון: לא איר זענט אלא איר זייַט לא זיי זעהנען אלא זיי זייַנען. לא איך האָב געהאַרבעט אלא איך האָב געאַרבעט אתה מוסיף את האות ה כשלא צריך אותה. אפילו בגרמנית היא לא קימת בדוגמאות שלך: gearbeitet ולא geharbeitet

חייםלוי

Member
מנהל
אין גירסה אחרת ביידש

אנחנו חוזרים לימי תחילת הפורום. בשפה יש כללים אחידים ואין גירסאות. גם בגרמנית אתה לא משתמש בגירסה שמתחשקת לך. יש כללים ל Hochdeutsch, כללים לצרפתית, לרוסית וכו'. הכלליםהם כמובן לגבי השפה תקנית הכתובה. לגבי דיבור כל אחד מדבר בצורה בה הוא רגיל. בדיוק כפי שאנגלים ידברו במבטאים שונים אבל יכתבו בצורה אחידה. לא למישהו לכתוב בכתיבה של תקופת שקספיר או כל נוסח אחר שבא לו. כך גם ביידיש.

גאטליעב

New member
יידיש היא שפה גלותית

וכל הזמן היא השתנתה. הגירסה המעוכנת והמדוברת של יידיש שונה קצת מהגירסה של זמן הי.וו.א. היום לא ידוע לי על אנשים שאומרים איר זיַיט געשלאָפן רק איר זעהנט געשלאָפן. השאלה היא אם חילוני מלמד יידיש המדוברת, או יידיש כהיסטוריה בשביל לחקור את השפה ותרבות ישנה.

חייםלוי

Member
מנהל
כמו שאמרתי אתה יכול לבטא איך

שאתה רוצה אבל כותבים שפה בצורה תקנית. באנגלית אומרים להאנח sai אבל כותבים את זה sigh. או אומרים fol אבל כותבים fall. אז אולי תתחיל לכתוב אנגלית או גרמנית כמו שאתה שומע. תכתוב arbaiten כי כך אתה שומע. הגרמנים או האנגלים הרי יצחקו על זה. לכן, למה ביידיש אתה, ואחרים מרשים לעצמם לעשות מה שמתחשק, כי כך אתם שומעים.

חייםלוי

Member
מנהל
אני יודע. לכן התייחסתי במפורש

למלים הנכתבות באנגליה בלבד. באנגליה יש מבטאים שונים אבל כולם כותבים אותו דבר. בארה"ב באמת שינו מקצת מן המלים כמו center במקום centre ועוד. אבל אלה מלים בודדות. ושוב לא כל אחד מחליט מה שמתאים לו. כולםבארה"ב כותבים כך למרות שיש הבדלי מבטאים ברורים בין אזורים שונים. אבל די התייאשתי. זהו ויכוח חסר תכלית כמעט.

yaely2

New member
מנהל
הנה לך טיפ ../images/Emo22.gif

שלום לך חילוני עם שטריימל קראתי את בקשתך. הרבה יותר קל להעזר באנגלית לצורך השוואה איך בין = I am איך האב = I have מכאן תוכל גם להקיש על העבר והעתיד שאיני רוצה להיכנס אליהם פה. במידה ותיתקל בשאלה נוספת אשמח לעזור, או בפורום או במסר אישי בהצלחה יעלי

גאטליעב

New member
סליחה אבל אין שום קשר לאנגלית

באנגלית בפועל עבר, הפועל עצמו מקבל סיומת ED. ולא משתמשים ב-I HAVE.

yaely2

New member
מנהל
השוואה לאנגלית

שלום, מצטערת שלא הבהרתי את עצמי כיאות. איך "בין" זה תמיד בפעלים שבאנגלית אנו משתמשים ב was, were ובמקום לסבך אותם עם פרזנט פרפקט נאמר שכל מה שהוא לא was were יהיה האב. נסה ותראה. יעלי מפורום שישים פלוס

גאטליעב

New member
כן אבל בקטע שהוא שאל

יש חריגות ביידיש משאר השפות כאנגלית גרמנית וכו', שבשפות האחרות בפעל עבר, הפעל עצמו מקבל שינוי. אבל ביידיש חוץ מזה שהפועל משתנה ומקבל קידומת גע או משהו אחר (כפי שחיים לוי הביא פה מקודם איזה כלל בזה), חוץ מזה מוסיפים גם לפני הפועל את הקידומת יש לי - איך האב. לא אומרים עשיתי רק יש לי עשיתי ַ ָ

ב ה junior

New member
אם אני לא טועה...

משתמשים בפועל "זיין" (איך בין למשל) מתי ששם הפועל מבוטא בהברה אחת למשל: גיין-איך בין געגאנגען, זיין-איך בין געווען וכששם הפועל הוא יותר מהברה אחת, משתמשים ב"האבן" רעדן-איך האב גערעדט.

גאטליעב

New member
לצערי אתה טועה

מכמה סיבות: קודם כל, אין פעולות בהברה אחת, כי כל פעולה חייב לקבל סיומת ען. והפעלים שהזכרת הם לא הברה אחת, "גייהען" "שטייהען". (וזיין הוא לא פועל) חוץ מזה יש מלא פעלים בהברה מירבית, שבעבר מקבלים קידומת של איך בין כמו: ליגן - איך בין געלעגן פאלן - איך בין געפאלן קומען- איך בין געקומען הכלל האמיתי הוא מה שכתבתי קודם.

חייםלוי

Member
מנהל
כללי דקדוק של צורת העבר

תמצתתי מספרו של וויינרייך את החלק המתאים לשאלתך

למעלה