שרשור השאלות לנוירולוג ד"ר עדי אדר

eilet

New member
איריס מנור- היינו אתמול במעקב

במרפאת קשב וריכוז המליצו לנו על טיפול התנהגותי קוגנטיבי. בנוסף צצה בעיה חדשה -הילד התחיל לתלוש את שיער הקרקפת תוך כדי צפיה בטלויזיה נאמר לנו שזו הפרעה שנקראת טריכוטילומניה שגם לה צריך טיפול (לעיתים תרופתי) אבל אפשר גם בלי.הבעיה היא שבמרפאה בה אנו במעקב נאמר לנו שאין אצלהם טיפולים כאלה(אורלנסקי פ"ת) הייתכן? והמליצו לפנות לשניידר או דרך מאוחדת לקבלת טיפול. אמרו לנו גם שאים נקבל תור לעוד הרבה זמן אז כדאי שנחזור למרפאה כדי לקבל טיפול תרופתי להפרעה(פרוזק) . מה כבר פרוזק בלי לבדוק לאבחן?ואים יקח את התרופה- מה תופעות הלוואי ?לכמה זמן? אין השפעה על "המוח" לטווח הרחוק?מפחיד מאוד.

zivadina

New member
שרשור השאלות לנוירולוג ד"ר עדי אדר

בשבת יענה על שאלותינו ד"ר עדי אדר. ד"ר אדר הוא נוירולוג לילד ולמתבגר, אשר מתמחה באבחון הפרעת קשב ורכוז ומנהל את "מכון אדר" בבאר שבע. אתם מוזמנים לפתוח את ההודעה הזאת, ללחוץ על "הוספת תגובה" ולהוסיף את שאלתכם לשרשור השאלות. בבקשה לא להגיב על השאלות לפי שהמומחה ענה עליהן. תודה לד"ר עדי אדר על הייעוץ המקצועי בפורום, ותודה לגולשינו על השתתפותם.

eran onil

New member
האם יש לי הפרעת קשב וריכוז?

אין לי בעיה לשבת על התחת וללמוד שעות על גבי שעות, אבל קשה לי מאוד לשמור על ריכוז כשאני מדבר עם אנשים, ואחרי שתי דקות של שיחה אני כבר שוקע בהרהורים בתוך עצמי, ולא שם לב למה שקורה סביבי. איכשהו התחברתי לתכונה הזאת, ואני ידוע בתור "מעופף". זה אמנם משעשע, אבל בשיעורים נגיד אני לא מצליח להקשיב, ולא משנה כמה אני אתאמץ. תמיד איכשהו אני אשקע במחשבות אחרות. כיאלו הדרך היחידה שלי לקלוט וללמוד היא אם אני אלמד עם עצמי, מבלי שאני אצטרך להקשיב למישהו שמדבר, כי זה חסר סיכוי. יש לי טוראט קל מאוד ו-OCD קל מאוד, הבנתי שיש קשר בין שתי ההפרעות ו-ADHD. תודה לעונים

האם יש לי הפרעת קשב וריכוז?|

שלום לך!
יש לך טוראט קל מאוד, OCD קל מאוד ו- ADD קל מאוד.... וברצינות, קשה כמובן על פי התאור להחליט האם אכן יש לך הפרעת קשב. אני מסכים כי אכן קיימת שכיחות יתר של הפרעות קשב עם ההפרעות שהזכרת אותן ולכן אם אתה חש כי קימיים קשיים תפקודיים על רקע זה יש מקום לבצע אבחון מסודר. בברכה,
דר' עדי אדר

רונתי

New member
מתי הם נרגעים?

הגדול כבר בן שבע. הוא לא היפר אלא סופר היפר. אני יודעת שכשהם גדלים הם נרגעים, נעשים מודעים יותר. המצב היום שהוא , ללא ריטלין, לא יכול לשבת. אפילו כשהוא משחק במחשב זה בחצי עמידה, בפלייסטיישן זה בקפיצות, ארוחה אוכל בחצי עמידה או בנדנוד על הכסא, כשאחרי האוכל נראה כאילו אכל שם תינוק, קפיצות וריצות כל הזמן והכי נורא- אחיו חוטף על ימין ועל שמאל על כל דבר קטאן- ישר עם הידיים (רק לאחיו בבי"ס לא נוגע באף אחד, אבל שם הוא גם עם ריטאלין). מתי יש סיכוי שהוא ירגע?

../images/Emo97.gif מתי הם נרגעים?

שלום לך!
זוהי שאלת מיליון הדולר? מתי הם נרגעים - כשהם נרדמים.... לא תמיד ההורים חווים את רגעי האושר הללו מכיוון שלעתים ההורים נרדמים , מותשים לפני כן. ולעתים גם בשינה הילדים לא שקטים והם זזים, מדברים ורועשים בשנתם. כמובן שהשאלה שלך לא הייתה מכוונת לכך אלא מתי מתחילים הרגיעה ההתנהגותית בשעות היום - ובכן קחי נשימה עמוקה, נשימה וסבלנות שתספיק לכמה שנים עד לתחילת גיל ההתבגרות....... התאור שלכם שאני מכנה אותו "ילד ללא הפסקה" הוא כמובן של התנהגות טורדנית לילד ולמשפחתו ויש לשאוף לאזן אותו כמו כל הפרעה רפואית כלומר שילוב של טיפול התנהגותי וכן של טיפול תרופתי למשך מרבית שעות הערנות של הילד - יש להתייחס לכך כמו לאיזון של מצבים אחרים ולא לחשוש ממתן טיפול תרופתי הפעיל למשך 12 שעות ולעתים אף יותר - טיפול זה נדרש לשם בטיחותו של הילד וכן לשיפור מצבו הרגשי וכמובן לשיפור האווירה המשפחתית. בדרך גיל ההתבגרות ההתנהגות הרועשת מתמתנת ואי השקט מופנה מהסביבה החיצונית פנימה עם ביטויים של אי שקט גופני, חוסר סבלנות , אימפולסיביות ופחות התרוצצות, טיפוס, מעשי משובה ועוד. במצבים אלו חשוב תמיד לראות את חצי הכוס המלאה, את החיוך, העליצות של הילדים וכמובן להבין כי על ההורים לסייע לילדים ככל יכולתם לעבור שנים רועשות אלו לקראת השלב הרגוע יותר (אשר אף הוא טומן צרות משלו....). בברכה,
דר' עדי אדר

ציון מבחן טובה/ tomey

היום עשיתי מבחן טובה וקיבלתי במבחן הראשון ציון 1.68- ובמבחן השני (לאחר נטילת ריטלין)קיבלתי 3.71 . נאמר לי שהציון של המבחן הראשון הוא נמוך וגבולי אך עדיין במסגרת הנורמה. והציון השני מאוד מאוד גבוהה. היא שאלה אותי אם אני חכם ואמרה שכנראה קיבלתי במבחן הראשון משהו נורמלי כי אני חכם ובשבילי אישית (יחסית לרמה שלי) זה ציון נמוך וזה גם מסביר את הציון המאוד גבוהה במבחן השני. לסיכום אם יוכח שיש לי IQ מעל גובהה מסוים אז כנראה שכן יש לי הפרעת קשב. לא עשיתי מבחן IQ אף פעם אך ידוע לי שאני מאוד חכם וכנראה זה המצב. מה הקשר בדיוק למהירות תגובה ו IQ ? האם ציון 3.71 זה באמת כל כך גבוהה ? מה הציון הכי גבוהה שאפשר לקבל ? האם אני יכול לעשות מבחן בהתאמה יותר אישית?

tomey

New member
להלן תוצאה מפורטת יותר

מבחן ראשון: אימפולסיביות 1.1 מס' החמצות 0.52 זמן תגובה 1.23 שונות 0.74- ציון מסכם 1.68- מבחן שני: אימפולסיביות 0.75 מס' החמצות 0.52 זמן תגובה 1.76 שונות 1.47 ציון מסכם 3.71 זמני תגובה במבחן הראשון\שני לפי הסדר הנ"ל רבע ראשון 119\150 רבע שני 89\138 רבע שלישי 119\120 רבע רביעי 129\121 חצי ראשון 102\142 חצי שני 123\120 כללי 118\127

ציון מבחן טובה../images/Emo106.gif

שלום לך ! מבחן טובה לא בודק אינטליגנציה!!! אכן לעתים קיימת קורלציה מסוימת לרמת המשכל ולכן חשוב לבצע את שני חלקי המבחן כאשר לעתים מבחן תקין כביכול הוא למעשה לא תקין כאשר משקללים את רמת האינטליגנציה. שוב ושוב צריך להדגיש – מבחן טובה לא מאבחן הפרעות קשב. זוהי בדיקת עזר בלבד . יש לציין כי חסרים הרבה נתונים ממבחן טובה שלך ולכן לא ניתן לנתח אותו! לגבי ציון 3.7 הוא אכן גבוה. הציון הגבוה ביותר שאני זוכר (מבין כ- 4500 בדיקות טובה שביצעתי) הוא 7.4 וגם הוא נמדד בילד מחונן. כמו כן נמדדו מספר פעמים ציון של 5 אך כללית גם ציון 3.7 הוא בהחלט מכובד! בברכה,
דר' עדי אדר

אמא ירוקה ומבולבלת/ילדונת..

חזרנו אתמול מנארולוג ילדים ..האמת שאני קצת מבולבלת ..סביר להניח שכל ההורים בשלב הזה לוקים בבלבלת .. קצת רקע ..הבן שלי נולד פג [שבוע 28 משקל לידה 1005 גרם] ..כיום בגן חובה שנה הבאה כיתה א' במהלך השנה וחצי האחרונות אנו הולכים לריפוי בעיסוק עקב יכולת גרפית ירודה לגילו ..[מתקשה עדיין בכיתבת אותיות ומספרים].. המרפאה בעיסוק ייעצה לי ללכת לניאורולג ילדים לבדוק את נושא הקשב והריכוז לאחר שראתה קשיים בהתארגנות ,ליקויים גרפומוטוריים ולעיתים הפרעת קשב]..וזה כמובן מה שעשיתי .. אכתוב בקצרה מה הרופא אמר ..ילד ערני ונבון קיים אי שקט קל מאוד מעט חוסר ביטחון ותשובותיו קונקרטיות לעיתים ..היכולת הגרפית ירודה מתקשה קצת בהעתקת צורות גיאומטריות לרמת גילו ..גמישות יתר במפרקים, סירבול תנועתי קל, בעיקר במוטוריקה העדינה .. בשאלון קונרס-הורים קיבל 12 נקודות .. הרופא המליץ לחכות חודשיים לאחר כניסתו לכיתה א' לראות את תיפקודו במערכת החדשה ואז ניתן יהיה להחליט האם לתת ריטלין .. וכאן יש לי כמה שאלות לכם/ן בעלי הנסיון עם ילדכם ... הניאורולג אמר שאחרי חודשיים בערך אפשר יהיה להחליט האם הילד צריך ריטלין ...איך בדיוק מתבצעת החלטה זו ...האם המורה באמת יכולה לאבחן ילד אחד מבין 40 תלמידים ..עליי לציין שהילד מאוד משתלב בגן אינו מראה סימני חוסר שקט יושב ריכוז שלם ומשתתף ...מאוד נבון. מתי אתם/ן נתתם את הריטלין לילד מיד עם כניסתו לכיתה א' אחרי כמה חודשים ? כששאלתי את הרופא האם אני צריכה לחזור אחרי תחילת השנה כדי שהוא יחליט האם לתת ריטלין או לא ..אמר שאין צורך שאחזור .. אכתוב מה שכתב .." אני מציע להמתין עד כניסתו לכיתה א' ולהתרשם מתפקודו במסגרת החדשה, רצוי שהמורה תהיה בעלת נסיון עם קשיי ריכוז כעבור חודשיים ניתן יהיה להחליט אם יש צורך בטיפול בריטלין ואם כן לנסות 1/2 כדור בוקר וצהריים למשך 10 ימים המשך טפול לפי התגובה" ... לא יודעת אבל נראה לי שההחלטה הכבדה הזאת מצריכה יותר "מאמא ירוקה" ומורה ל- 40 תלמידים בכיתה א' ... מצטערת שיצא ארוך ומבולבל ...אשמח מאוד לתגובות ..

אמא ירוקה ומבולבלת .... ../images/Emo126.gif

שלום לך!
לא ברורה לי מהי סיבת הבלבול שלך! לפחות על פי ההתרשמות מהמסר שלך (כמובן שקשה להגיע להחלטה קונקרטית מבלי לבדוק את הילד)ומכתבו של הנוירולוג אכן נראה כי לא קיימת אינדיקציה כיום להתחיל טיפול תרופתי. בהחלט מקובל להמתין ולהתרשם מתפקודו של הילד במסגרת כיתה א', לבצע הערכה מחודשת על פי הצורך ואז להחליט האם יש צורך בטיפול תרופתי. המדיניות שלי במצבים אלו לבצע הערכה חוזרת תוך העזרות בחוות דעת של המורה. בכל מקרה ההחלטה על התחלת טיפול רפואי היא של הרופא ולא של המורה או של ההורים. בהצלחה!
דר' עדי אדר

תינוק בן 9 חוד/ריטה ב

שאלה מהפורום שלי. השואלת - אמא לתינוק בן 9 חודשים מישראל. מדאיג אותה, שהתינוק לא רגוע בזמן האוכל (יונק מבקבוק): כולו מתפתל, מזיז את הרגליים. האמא שואלת: האם זה יכול להיות סימן של ADHD? ואם כן - מה לעשות? --- לי זה לא נראה כ ADHD (מוקדם מידי לקבוע בגיל כזה וכדו'). אך מה להמליץ לאמא?

../images/Emo21.gifתינוק בן 9 חודשים

שלום ריטה! אכן שאלה משעשעת.... ברור כי לא ניתן לבצע אבחונה של הפרעת קשב בגיל זה. יש סיבות רבות למה תינוק אוכל באי שקט..... לעתים ילדים עם טמפרמנט סוער בגיל זה יהיו לבסוף ילדים עם ADHD ויש תאורים אף של הריונות בהם האם דיווחה על תנועתיות רבה של העובר אשר בהמשך יהיה ילד היפראקטיבי. מדובר בהפרעה תורשתית אשר ביטוייה יכולים להיות אף לפני הלידה אך כמובן שאבחנה סופית תעשה לקראת גיל סוף הגן או תחילת בית הספר. אז שיהיה בתאבון.....
דר' עדי אדר

התקפי זעם עם ריטלין LA/חגית35

רציתי לשאול, האם ייתכן שהוחרפו התקפי זעם אצל בני (6) עקב מעבר מריטלין SR אותו הצליח לבלוע שלם איכשהוא לריטלין LA 20 ? הילד טוראט+ADHD+ OCD מסתבר שלא הוסבר לי שעליו לבלוע את האברה הכדורית הזו באופן שלם לא לקחתי בחשבון את אפקט השיחרור המושהה, ולאחר שנועצתי בכמה חברים בפורום הבנתי שבהחלט ייתכן שאם נתתי לו זאת בתוך גמד או ממרח שוקולד או סירופ וראיתי שהוא מישש אותם בפיו ולשונו בחשדנות וחלק בלע וחלק לעס בין שיניו זה ברור לי כשמש שאולי זו היתה הסיבה להתקפים האמנם כך? זה לא שללא ריטלין אין לו התקפים אבל בד"כ זה באיזון כי הוא מקבל גם ריספרדל- אבל פתאום התדירות והחומרה והמשך של התקפי הזעם היו חריגים בעוצמתם וחומרתם האם ייתכן שזה מה שהיה הטריגר להתקפים היותר חריפים? הוסבר לי שניתן לפזר על מזון אבל שכחו לאמר לי שאסור ללעוס ולא חשבתי כלל... חשבתי שיש פה המצאת המאה למי שאינו בולע...

התקפי זעם עם ריטלין LA ../images/Emo46.gif

שלום חגית!
בהחלט תתכן החרפה התנהגותית עם המעבר מתכשיר ריטלין אחד למשנהו. חשוב להבין כי המעבר הוא לא רק ממינון אחד למשנהו אלא הגוף מזהה בצורה שונה את התכשיר ולפי מהירות השחרור שלו. כך למשל ניתן לראות החמרה עם מעבר מריטלין רגיל לקונצרטה או מריטלין רגיל ל- SR ועוד. התגובה לכל תכשיר ריטלין ייחודית לילד כאשר ייתכנו גם פקטורים של מינון נמוך או שחרור לא מבוקר (עקב לעיסה). רצוי כמובן להתיעץ עם הרופא המטפל וכן להדריך את הילד גבי בליעת הכדוריות בשלמותן ככל האפשר. בהצלחה!
דר' עדי אדר

ריספרדל וקולה/חגית35

אשמח למענה ממך רר' אדר מדוע אסור לשלב בין ריספרדל לתה או קולה? האם זה קשור בבעיית ספיגה?

ריספרדל וקולה../images/Emo72.gif../images/Emo96.gif

שלום חגית!
את צודקת אין להמיס ריספרדל עם קולה או תה. מותר לערבב את התרופה עם מים, קפה, מיץ תפוזים, חלב. הסיבה המדויקת לא ידועה לי . בל המקורות מצוין כי בהתבסס על בדיקות של התרופה עם חומרים אלו אין להמיס את התרופה עם שני החומרים לעייל. מדוע ולמה - לאלוהים ולחגי (שור) פתרונים.... בברכה,
דר' עדי אדר

שאלה בקשר לקונצרטה/תפוזינה הגדולה

הדר מקבלת קונסרטה 18 בדר"כ הכדור השפיע עליה סביב ה12 שעות לאחרונה אנחנו מרגישים את השינוי כבר אחרי 9-10 שעות האם יכול להיות שמשהו בהשפעת הכדור השתנה האם רצוי להתיעץ עם נוירולוג ? מחוץ לבית היא מקסימה אין שינוי בהתנהגות אבל בבית היא מאוד מרדנית נכנסת איתנו למאבקי כוחות האם זה חלק מהתחלת גיל הבגרות (באוגוסט בת 12) האם קשור למה שכתבתי קודם שינוי בהשפעת הכדור, לא יכול להיות שהגוף כבר התרגל ולכן ההשפעה קצרה יותר. האם אפשר לתת לה וגם לי אחה"צ רסקיו?

תשובה בקשר לקונצרטה...

שלום לך! בהעדר פרטים נוספים קשה לענות על שאלתך. עם זאת יתכן והתשובה היא פשוטה. המינון התרופתי נמוך - מינון של קונצרטה 18 מ"ג שקול ל- 5 מ"ג שלוש פעמים ביום וזהו בהחלט לא מינון גבוה. רסקיו היא תרופת הרגעה קלה ובעיקרון מותר לתת אותה בשילוב עם קונצרטה - מומלץ לשקול עם הרופא המטפל העלאת מינון הריטלין. בברכה, דר' עדי אדר

למעלה