"שרשור הפיט בסט"

oren29at

New member
"שרשור הפיט בסט"

או בשמו המלא- השרשור של כל אלה שהחמיצו את תהילת הרוק'נרול הנצחית, על שם פיט בסט יבדל"א

להקות רוק הם גוף אורגני, חי ונושם. אנשים באים, אנשים הולכים, אנשים נשארים הרבה זמן גם כשברור שהם היו צריכים ללכת. אנחנו נתרכז באלה שעזבו או הועזבו, וגילו, למרבה האימה, שהלהקה שהם היו בה עד לפני זמן קצר נמצאת על גג העולם.

יעלו ויבואו כל החיילים האלמונים שמונצחים ברחבי האינטרנט- וויקי, אתרים רשמיים ופחות רשמיים, ופורום "אגדות רוק"

הזרקור שלי מופנה אל:

1) פיט בסט, כמובן. המתופף המקורי של הביטלס. כדאי לציין חבר נוסף בגילגול המוקדם של הלהקה- סטיוארט סאת'קליף, חבר ילדות של ג'ון לנון שהיה נגן הבאס של הלהקה. הסיפור של סאת'קליף הוא טרגי במיוחד- הוא לא ידע לנגן ולא אהב לנגן, נדחק אל מחוץ ללהקה ע"י מקרטני ולנון, ומת לבסוף מגידול בראשו ב 1962, כשהוא בן 21. אבל סאת'קליף הועזב הרבה לפני הפריצה הגדולה של הלהקה. בסט, לעומתו, ניגן עם שלושת חבריו עד סמוך לנקודת הפריצה ממש- הוא היה הנגן באודישנים עבור חברת "דקה" (שהסתיימו בהודעת דחייה מהחברה), ואפילו ניגן בגירסה המוקלטת הראשונה של "Love Me Do" (אבל לא בגירסה שיצאה לבסוף כסינגל). סיבת ההעזבה, כל הנראה, היא חברתית ולא מקצועית.

סמיכות הזמנים של האירועים מתסכלת ממש- בסט הועזב, רינגו סטאר נכנס, ובתוך חצי שנה הביטלס היו הדבר המצליח ביותר בבריטניה. בסט עצמו ניסה להמשיך בקריירה המוזיקלית שלו, נכשל בעיקר, וכיום הוא מחלטר בראיונות שונים בתור "פיט בסט, האיש שכמעט היה המתופף של הביטלס". גם זו פרנסה.

לכבודו של פיט בסט- גירסת הדמו של "Love Me Do", זאת שג'ורג' מרטין פסל ודרש הקלטה נוספת, עם מתופף אחר

http://youtu.be/OwzY0XYVyTk

2) ויני "מד דוג" לופז. עוד מתופף, הפעם של האי סטריט בנד של ברוס ספרינגסטין בשנים 1973-74. לופז תופף בשני האלבומים הראשונים של ספרינגסטין (אלה שלואי להב היה טכנאי הצליל בהם), וסגנון התיפוף שלו שונה לגמרי מזה של מקס וויינברג, שהפך ב 1975 למתופף הקבוע של הלהקה. וויינברג בנוי על כוח, לופז הרבה יותר דינמי. מוזיקלית, האי סטריט בנד המוקדמת מושכת לכמה כיוונים- קצת ג'אז, קצת רוק, קצת סול. הבלגאן הזה היה בעוכריו של ספרינגסטין מבחינה מסחרית, אבל הוא מהווה נקודת כוח מוזיקלית שתורמת לאיכות של שני האלבומים הראשונים שלו.

לופז הסתכסך עם המנהל של ספרינגסטין ועם אחיו של המנהל, ופוטר מהלהקה ב 1974. הוא לא התחבר עם הרכבים משמעותיים במיוחד, ונשאר לתופף בסצינה המוזיקלית של ג'רזי. המחליף שלו, ארנסט "בום" קארטר, תופף עם ספרינגסטין במשך כשנה, ואף הקליט איתו את "Born to Run", עד שהוחלף גם הוא ע"י מקס וויינברג. כדאי להזכיר גם את הפסנתרן המקורי של האי סטריט בנד, דייויד סאנקשיוס, שעשה קריירה יפה בתחום הג'אז אחרי שעזב את הלהקה. המחליף של סאנקשיוס, רוי ביטאן, הוא אחד הפסנתרנים הגדולים ביותר של הרוק. האי סטריט בנד עם ביטאן ו- וויינברג מקליטים עם ספרינגסטין מאז האלבום Born to Run, שותפים לצליל המזוהה והמובהק של ספרינגסטין, ומתוגמלים בהתאם.

כל העוזבים למיניהם נשארו בקשר כלשהו עם ספרינגסטין, ואף ניגנו איתו בכמה הזדמנויות- חלקם באולפן, חלקם על הבמה.

לכבודו של לופז- שיר הנושא של האלבום השני, "The Wild, the Innocent, and the E Street Shuffle" שמדגים מצוין את הבלגאן העליז שספרינגסטין יצר אז מפעם לפעם, ואת התרומה של לופז לבלגאן הזה

http://youtu.be/lX6LmojEWy4

3) רוד אוונס. הזמר המקורי של דיפ פרפל, בין השנים 1968-1969. יחד איתו ראוי לציין גם את ניק סימפר, נגן הבאס של ההרכב.

דיפ פרפל בגירסתה הראשונה היתה להקת רוק אמנותי/מתקדם/יומרני ששילבה מוטיבים קלאסיים או כמו קלאסיים של אורגן לתוך מוזיקה של רוק גיטרות חשמלי. אוונס היה הזמר, עם קול חם ונמוך יחסית. למרבה הצער, ג'ון לורד (הקלידן) וריצ'י בלקמור (הגיטריסט) רצו צליל יותר "רוקי" ופחות אמנותי, והם סימנו את אוונס וסימפר כאלה שמפריעים למימוש החזון.

סיפור ההעזבה של אוונס וסימפר הוא אחד היותר מכוערים של הרוק: גם אחרי שאיאן גילאן ורוג'ר גלובר נבחנו, נבחרו, והצטרפו ללהקה, דיפ פרפל עם אוונס וסימפר המשיכה להופיע עם החומר המוכר שלהם (מוכר באופן יחסי- הפופולריות של הלהקה הלכה ודעכה, והאלבום השלישי שלה היה פלופ מוחלט). במקביל, ההרכב השני הלך והתגבש בחזרות. כמו כל אישה נבגדת, אוונס וסימפר היו האחרונים לגלות שהם הוחלפו, דרך עיתונות המוזיקה של התקופה.

אוונס עוד היה חבר בהרכב בשם Captain Beyond שהורכב מפליטי כמה להקות מוכרות, בשנים 1971-1973. אחר כך הוא עבד כאח סניטרי בבית חולים בארה"ב עד 1980, ואז בא החלק האחרון, ככל הנראה, בקריירה המוזיקלית שלו:

ב 1980 הוא חבר להרכב שהציג את עצמו כ "דיפ פרפל" (הלהקה המקורית התפרקה ב 1976). אוונס היה היחיד בהרכב שהיתה לו זיקה כלשהי לדיפ פרפל המקורית. כל השאר היו נגנים נטולי ייחוס כלשהו. ההרכב הזה התיימר להופיע עם מיטב הלהיטים של דיפ פרפל, כולל אלה ששייכים להרכבים של גילאן/גלובר וקוברדייל/יוז. מספר הופעות מצומצם בארה"ב הסתיימו בהתפרעויות של הקהל, שהבין שעבדו עליו. בשלב מסוים השמועה הגיעה להנהלת הלהקה המקורית (שגם במצבה המפורק החזיקה גוף שיטפל בתמלוגים, וכמסתבר גם בתביעות). להקת החיקוי חטפה תביעה שבסופה נושל אוונס מכל תמלוגי הלהקה להם היה זכאי, בתמורה לכך שלא יצטרך לשלם יותר מחצי מליון דולר פיצויים. מאז ועד היום אין איש יודע מה עושה רוד אוונס והיכן הוא חי.

ניק סימפר, הבסיסט המועזב, המשיך בקריירה מוזיקלית אפורה, ובשנים האחרונות הוא מופיע עם הרכב בשם Nasty Habits במופע שכותרתו The Deep Purple MKI Songbook. ההרכב הזה הוציא אלבום וגם DVD הופעה, ואולי יש פה פוטנציאל עבור הקהל בישראל.

לכבודו של אוונס (וסימפר גם)- כל שיר משלושת אלבומיה הראשונים של דיפ פרפל יתאים כאן. אני מחבב במיוחד את "Blind"

http://youtu.be/zE_hu7_yZ_0

4) ולקינוח- אנקדוטה. הנה היא, להקת ג'ת'רו טול במופע הטלוויזיה "Rock and Roll Circus", יוזמה של הרולינג סטונז מ 1968, ששילבה כל מיני מוזיקאים ידועים מהתקופה- The Who, מריאן פיית'פול, ג'ון לנון ויוקו אונו. כאלה מין.

משמאלו של איאן אנדרסון (צד ימין של הצופה) אפשר לראות את הגיטריסט החדש של הלהקה- אחד טוני איומי. איומי היה חבר בלהקה למשך שבוע אחד, אבל זה היה השבוע של צילומי התכנית. בניגוד לכל הנזכרים מלמעלה, איומי דווקא עשה קריירה יפה בהמשך (בלק סבאת'), כך שאני מניח שהוא לא מרגיש תסכול כלשהו על ההצלחה של ג'ת'רו טול בלעדיו

http://youtu.be/l8nsUGtdWNQ

Barmelai

New member
אם כבר נדרשת לג'טרו, למה דווקא איומי?

התחנה של טוני איומי אצל איאן אנדרסון לא הייתה יותר מאפיזודה שובבה בקריירה מפוארת. הפיט בסט שלך הוא הגיטריסט הקודם, לפני איומי - מיק אברהמס.
אברהמס היה הגיטריסט ב This Was. מייד לאחר הקלטת האלבום הוא פרש מג'טרו. הרקע לפרישה היה חילוקי דעות עם הבוס באשר לכיוון המוזיקלי שג'טרו צריכה לקחת. אנדרסון רצה כיוון פולקי ואילו אברהמס ראה את עתידה של הלהקה בבלוז-רוק דווקא.
אניוואי, מיק אברהמס פרש והקים את Blodwyn Pig שהייתה, ובכן, הרכב בלוז-רוק אשכראי בדיוק כפי שרצה.
Blodwyn Pig הוציאה 2 אלבומי אולפן לפני שאברהמס כיבה את השאלטר. אולי הבין כי איאן אנדרסון צדק אחרי הכל, אולי הוא היה כותב שירים פחות מוכשר, אני נוטה למסקנה השניה.

אחרי Blodwyn Pig מיק אברהמס המשיך מדחי אל דחי. בסופו של דבר הוא עשה מה שכולם עושים. בסוף הניינטיז אברהמס הקים להקה בשם This Was. אהאה... בלהקה השתתפו חברים שהמכנה המשותף להם היה שבזמן זה או אחר הם ניגנו עם איאן אנדרסון. הרפרטואר של הלהקה היה שירים מתוך This Was.
צחוק-צחוק, מעריצי ג'טרו טאל לא צחקו כלל, הם חשו די מרומים מהמחטף של אברהמס. רק לאיאן אנדרסון לא היה אכפת. ברבות הימים הפכו הוא ואברהמס פעם נוספת לחברים טובים והיו פורטים ומחללים כטוב ליבם עליהם זה בהופעתיו זה עד עצם היום הזה.

הנה פיט בסט של ג'טרו טאל בימים יפים יותר
https://www.youtube.com/watch?v=u1W1JkPKfWQ

oren29at

New member
אתה צודק כמובן, זה עניין סובייקטיבי

בהיררכיה הפנימית שלי, אברהמס הוא מוזיקאי מוכר יותר מהאחרים, משום ששמעתי על Blodwyn Pig, אבל על Captain Beyond למשל לא. זה, כאמור, הטיה אישית שלי, וה"תיקון" שלך לגמרי במקום.

את This Was שמעתי מספר פעמים בעבר, והחלטתי שאני לא מחבב אותו. אוריינטצית הבלוז של האלבום הזה גורמת לו להישמע כמו מוצר סוג ב' יחסית ל Cream נניח. ג'ת'רו טול היא הלהקה היחידה שעומדת על שתי רגליים (אנדרסון, אברהמס) בגמלוניות, אבל מקבלת יציבה חדה וזקופה על רגל אחת- זו של אנדרסון.

דבר אחרון- אני עומד לעשות עוול גדול למרטין בר, אבל ג'ת'רו טול תמיד היתה ה Ian Anderson Show. חמש השנים הראשונות שלה עמדו בסימן תחלופת נגנים אינטנסיבית, וב Thick as a Brick, האלבום החמישי של הלהקה, לא נשאר אף אחד מחברי ההרכב המקורי חוץ מאנדרסון. בנוסף לכך, אף אחד מחברי הלהקה לדורותיה לא הותיר חותם משמעותי על עולם הרוק. השמות קלייב באנקר, גלן קורניק, ג'ון אבאן, בריימור בארלו וג'פרי האמונד (האמונד) הם איזוטריה טולית, לחובבי קריאת קרדיטים על עטיפות אלבומים. גם מרטין באר, בעצם, אין לו קיום בלי הלהקה. הוא הטוני בנקס של ג'ת'רו.

אלא אם כן מישהו מוכן להעמיד אותי על טעותי.

Barmelai

New member
ג'טרו היא השואו של איאן אנדרסון

אין בכלל ספק. מרטין באר הוא סאנשו פנשה קלאסי. אנדרסון, ככותב, מלחין, חלילן ואפילו גיטריסט (אקוסטי) הטיל סביבו צל כל כך גדול, שכל אלבומי ג'טרו היו למעשה אלבומי סולו. למעט, אולי, This Was. לגבי האלבום הזה אני חלוק עליך. לא ברמה מטורפת, אני לא סבור שמדובר בגדול אלבומי ג'טרו, אבל זה אלבום בלוז רוק נפלא בעיניי.

Captain Beyond, ההרכב שהצלולוייד מפזר אליהם רפרנסים ביד רחבה לאורך השנים, היא להקה מצויינת שכדאי מאוד לבדוק את שני אלבומיה הראשונים (ולהמנע לחלוטין מהשלישי). אני התוודעתי אליה דווקא בכובעי כחובב פרוג (למען השם), כך שאני מכיר אותם די הרבה שנים. בהתחלה די שיעשעה אותי הלהיטות של הצלולוייד אחריהם, מי יכול בכלל להבין איך הוא חושב, אבל בעצם זה די ברור: Captain Beyond הם לא להקת פרוג, אלא להקת רוק שחובבי פרוג חובבים. בעיקר הנוטים לאזוטריה שביניהם. בכל מקרה - עשה לעצמך טובה וכרה אוזן. צפויה לך הפתעה נעימה או שלא.

Celluloid Hero

New member
האמת גם לי לקח זמן להבין

למה אני אוהב את הקפטן ביאונד, ואז יום אחד זה היכה בי- הלהקה הזאת לא עונה על השאלה מה היה קורה אם אוונס היה ממשיך בדיפ פרפל, כמו שהיא עונה על השאלה- מה אם הנדריקס היה עושה פרוג. כן, כן שאלת ה HELP הנושנה, מינוס הקלידים של אמרסון, וטוב שכך. בסיכמו של דבר, אוונס מחקה שם את הנדריקס על ימין ועל שמאל, וגם הגיטריסט שלהם, ההוא מאיירון באטרפליי, משתמש בחצי מהליקים של הנדריקס, לפעמים משתמש בכמה באותו שיר. רק שהם הולכים על mode יותר ספייסי, ועם הרבה יותר שינוי כיוון תוך כדי תנועה. אבל זה עדיין נשמע כמו סוג של הארד-רוק בלוז. i dig it. אבל מעדיף את אוונס בפרפל הראשונים , כי לא זכור לי עוד אומן מהדור שלו שהצליח להטמיע בגרונו את סגנון השירה של אלביס כל כך טוב (חוץ מ roy wood, אבל הוא עשה זאת יותר בתור בדיחה).

oren29at

New member
טוב הבנתי

אם שני אנשים מפוקפקים כמוכם ממליצים- אני בפנים. האלבום מצא את דרכו למחשב שלי, אין לי מושג איך, וברגע שתיפתר בעיה טכנית קטנה אוכל לחזור ולהאזין ברכב- המקום הכי טוב עבורי להאזנה למוזיקה בשנים האחרונות.

תראה

מרטין באר הוציא אלבומים באופן עצמאי ללא ג'תרו, אין לי נתוני מכירות, אבל מי שמחזיק בבית נתונים כאלה יכול לענות על השאלה מי מכר יותר אלבומי סולו, אנדרסון או באר.

לגבי ג'תרו, ההרגשה שלי היא שהגיטריסט חשוב כי זאת להקת רוק שמבוסס (בין היתר) על גיטרה חשמלית, אבל החליל משחק את תפקיד המפתח.

אני לא מסכים ש- This Was הוא אלבום בלוז רוק סוג ב',
ומבחינת תוכן רצף שירים באלבום נראה לי שהוא נותן ערך מוסף על דיזראלי גירס ונשמע שלם יותר, אם כי אין בו להיטי פצץ כמו שיש באחרון.

Benedictus2

New member
לא טועה, אבל..

פה ושם עברו בלהקה כמה שכן עשו משהו - אדי ג'ובסון שהצטרף אחרי בילוי ב roxy music ודיוויד פאלמר שהפך למעבד מוסיקאלי די מפורסם, אבל בגדול זו להקה של איש אחד. עם זאת, מעניין לציין כי על אף שהוא כתב את כל חומרי הלהקה, אלבומי הסולו של אנדרסון לא הותירו שום חותם. היה משהו בכל זאת בתמהיל של ג'תרו...

מכיוונים אחרים

יש הרבה שמות שאפשר להעלות. הרבה מאוד. רוי ווד עזב את ELO לאחר חילוקי דעות עם ג'ף לין, וכך בוו בוואן, המתופף העלום של ה-Move הפך למיליונר, בעוד ווד - שהוא יותר מוכשר משניהם - הוא כיום ליצן נוסטלגי בלבד.

אנגוס מק'ליס היה המתופף המקורי של הוולווט אנדרגראונד. הוא וקייל היו חברים בלהקת האוונגרד של להמונט יאנג, וקייל הביא אותו בתור מתופף לוולווטס. אבל מק'ליס היה בעולם משלו: הוא היה מגיע להופעות הרבה לאחר שנגמרו, סרב לקבל הנחיות לגבי קצב הנגינה, ולבסוף סירב להופיע בהופעות עבורם הלהקה קיבלה תשלום, כי זה "קפיטליסטי". ריד העיף אותו, ומורין טאקר זכתה בתהילה. כמה שנים אחר כך, כשהוולווטס היו בטור, ריד חלה. הלהקה נאלצה להופיע בלעדיו תוך שהם מאלתרים ביניהם את חלוקת הכלים. טאקר ניגנה בבס, ומק'ליס הוזמן לנגן בתופים במקומה. כשריד התעורר בבית החולים ונודע לו מה קרה, הוא הבהיר בלשון שאינה משתמעת לשתי פנים שזה סידור זמני בלבד, ושמק'ליס לא ינגן אתם עוד.

מק'ליס נשאר נאמן לרוח ההיפית: הוא ואשתו עברו לנפאל והשתקעו באיזה אשראם. הוא מת שם, מזיהומים שלא טופלו, בגיל 41 בלבד.

ועוד מהוולווטס, החבר הכי נשכח של הלהקה - אפילו יותר ממק'ליס: דאג יול. הוא נשכח כי ריד דאג להשכיח אותו. ריד הביא אותו ללהקה כמחליף לג'ון קייל, אחרי שריד העיף את הנ"ל, העפה שהיתה אחד המהלכים הכי שגויים שמישהו עשה אי פעם. יול עצמו היה צעיר תמים-לכאורה וריד הפך אותו מהר לבן-חסותו, ואף נתן לו להיות סולן בכמה משיריו (וגם משום שריד סבל מבעיות בגרון באותם ימים).

אבל ההחלטה התבררה מהר מאוד כטעות: יול היה למעשה בן חסותו של סטיב סזניק, המנהל המפוקפק של הוולווטס. ריד שכר את שירותיו של סזניק מלכתחילה כיוון שראה בו מנטור חלופי לוורהול. סזניק ניפח את ראשו של לו המסכן בהבטחות שהלהקה תהיה "יותר גדולה מהביטלס". אפשר לטעון שהוא צדק, בסופו של דבר, אבל באותם ימים לא נראו תוצאות בשטח, והלהקה ניגנה לקהל מצומצם, ולא מכרה עותקים מאלבומיה. ריד המתוסכל הלך וירד מהפסים. בלעדי קייל הוא נותר למעשה ללא בסיס כוח מול סזניק. בסוף סזניק הודיע לו שהוא מפסיק לנהל אותו, ובמשתמע "פיטר" את לו מהלהקה, תוך שהוא הופך את דאג יול לפרונטמן והמנהיג בפועל.

סטרלינג מוריסון ומורין טאקר הסכימו לכך רק משום שריד החליט לפרוש - או הופרש, או התמוטט - עוד לפני ש-Loaded ראה אור, והם רצו לפחות לתת פוש לאלבום. אבל הם עזבו זמן לא רב לאחר מכן, ב-1971. סזניק ויול המשיכו, עד כמה שזה לא ייאמן, להופיע ולהקליט תחת השם "וולווט אנדרגראונד" עוד כשנתיים. בשנת 1973 יול הוציא אלבום סולו בשם Squeeze, תחת שם הלהקה. האלבום יצא בבריטניה בלבד - אולי כי סזניק הניח ששם אף אחד לא יבחין בבלוף - אבל המבקרים הבחינו. יול שילם על כך את המחיר: Squeeze נגנז ואינו עוד בדפוס, ובוודאי לא נחשב כחלק מהדיסקוגרפיה הרשמית של הלהקה. יול לא נכלל בין חברי הלהקה שהוכנסו ל-Hall of Fame, והוא לא נכלל בטור האיחוד של הוולווטס ב-93, למרות שביקש. יול נמחק מההיסטוריה של הוולווט אנדרגראונד, ולא נודע עוד.

ועוד אנקדוטה שנזכרתי בה עכשיו

דייויד בואי שמע שה"וולווט אנדרגראונד" מופיעים בלונדון, ודרך קשריו השיג כרטיסים. בגלל שאז לא היה אינטרנט, לאנשים בלונדון לא היה מושג מה קורה בניו יורק, ובכלל, וברוב המקרים אנשים לא ידעו אפילו כיצד האמנים נראים. הקהל בהופעה היה בטוח שהסולן שעומד על הבמה מולם הוא לו ריד. לאחר ההופעה בואי הצליח להשתחל אל מאחורי הקלעים - אז עוד לא היתה אבטחה - ופתח בשיחה עם דאג יול, כשהוא עדיין תחת הרושם שמדובר בלו. רק אחרי כ-10 דקות של שיחה, מישהו סיפר לו את האמת.

טוב, הגרסה שבואי מספר עוד יותר מצחיקה

מתוך ראיון שנתן לרדיו 1 של ה-BBC בינואר 1997:

"סיפור מאוד מצחיק על הוולווטס, סיפרתי אותו ללו בפעם הראשונה לפני כמה ימים, והוא לא האמין. כשהגעתי בפעם הראשונה לאמריקה - ממש בתחילת שנות השבעים - חבר שלי אמר שהוולווטס מנגנים במועדון לא רחוק, אולי ה-Electric Circus. אז הלכתי לשם לראות אותם. הם היו נהדרים, ניגנו את כל השירים שאהבתי: "הרואין", אתם יודעים, כל השירים הקצביים, White light, waiting for the man.... וזה היה כל כך נהדר, ואחרי ההופעה, הלכתי לאחורי הקלעים, ולו פתח את הדלת, והתחלתי לדבר אתו על המוזיקה, ועד כמה הם היו השפעה עלי, ואיך הרגשתי כמו הבחור היחיד בבריטניה ששמע עליהם בכלל וכולי. ושוחחנו במשך כשעה, והוא היה נהדר.... ממש בחור נחמד. שבוע לאחר מכן, כשפגשתי שוב את הידיד האמריקאי שלי [וסיפרתי לו] הוא אמר: "מה זאת אומרת שוחחת עם לו ריד? הוא עזב את הלהקה לפני שנים." אמרתי לו "ישבתי איתו ושוחחתי אתו". הוא אמר "לא, זה היה דאג יול, הבחור שתפס את מקומו." אמרתי "אלוהים!". כשסיפרתי את זה ללו לפני כמה ימים, הוא אמר "אתה יודע, לפני כמה שבועות הייתי בחנות ספרים כדי לחתום על ספרי לקונים, והסתכלתי על התור שהשתרך במקום [כדי לקבל חתימתו - צ.] ובסופו של התור ראיתי את דאג יול, מנופף לי לשלום."

oren29at

New member
עוד כמה תוספות

1) נתחיל עם פול מקרטני, שהחליט שהפאזה השניה של הקריירה שלו תכלול להקה חדשה, אלא שהפעם רק הוא יקבע מי יהיה הנגנים, מי יהיה השירים, ומי יהיה מזג האוויר. WIngs הוקמה ב 1971 ע"י פול ולינדה מקרטני, שצירפו את דני ליין (עוד אחד שהכיר מקרוב את רכבת ההצלחה הנוסעת בלעדיו, כשעזב את המודי בלוז לפני Days of Future Passed), דני סיוול והנרי מקקאלך. ההרכב הזה רץ כשנתיים, ואז, לפתע, החליטו סיוול ומקקאלך לעזוב.

העונש של שני החיילים האלמונים האלה: מקרטני התגבר על העזיבה שלהם, הוציא את האלבום הטוב ביותר של ווינגז (ואחד הטובים שלו בכלל) Band on the Run, ולאחר מכן גייס מחליפים ללהקה. הלהקה שברה שיאי פופולריות בהמשך דרכה, והשיא היה הסינגל "Mull of Kintyre" שהיה הסינגל הנמכר ביותר בבריטניה אי פעם מאז שיצא (1977) ועד לסוף 1984.

הנחמה של שני החבר'ה האלה: האגו של מקרטני הכתיב לו גיוס של מוזיקאים בינוניים במקרה הטוב, כך שגם מחליפיהם נבלעו בתהומות ההיסטוריה, ומלבד וויקי אף אחד לא יודע מי הם היו, מתי, ועל מה הם ניגנו, אם בכלל.

בכל מקרה, שמחתי לגלות שההרכב הראשון של ווינגז הוא זה שהקליט את "Live and Let Die" החביב עלי, אז אני שמח לצרף אותו לכאן

http://youtu.be/swVoXHVW-jI

2) ג'ון מרטין, מוזיקאי פולק רוק בריטי צעיר ומוכשר, פגש את בברלי קוטנר, זמרת עם קילומטראז' מסוים, ב 1969. השניים התאהבו ונישאו, וחברת התקליטים של ג'ון מרטין החליטה להפוך אותם לצמד: ג'ון ובברלי מרטין. הצמד הזה הוציא שני אלבומים: Stormbringer המופתי, ו Road to Ruin הפחות טוב, שניהם ב 1970. מבחינתו של מרטין היתה פה התקדמות יפה אחרי שני אלבומי פולק בסיסייים עם גיטרה אקוסטית בלבד. כל אחד מהשניים תרם שירים לאלבומים. הקול של בברלי היה חזק ובטוח, והשלים יפה את הקול המכונס של ג'ון מהתקופה ההיא.

אחרי שני אלבומים והצלחה מסחרית בינונית החליטה חברת התקליטים שהפוטנציאל של ג'ון כאמן יחיד גדול יותר מהפורמט הזוגי. מרטין לא יכל להתנגד להחלטה ההיא כי היה זקוק לפרנסה. בברלי הלכה הביתה, לכביסה ולילדים, וג'ון הוציא כמה אלבומי מופת, וגם עשה מהם כסף. את הצמד הזוגי/מקצועי מצאה אותה חברת תקליטים יותר מאוחר אצל ריצ'רד ולינדה ת'ומפסון.

כל שיר שאני אביא מתוך Stormbringer יהיה ראוי כאן. נלך על "The Ocean"

http://youtu.be/sy-p_aSaF5s

3) מה משותף ל Police ולאחים מרקס? העובדה שלמרות שכולם מכירים את שני ההרכבים האלה כשלישיה, הם בכלל היו רביעיה בתחילת דרכם. לגיטריסט שנבעט ע"י סטינג קוראים הנרי פאדובני, ולתקופה קצרה גם פאדובני וגם אנדי סאמרז ניגנו יחד בלהקה. פאדובני אפילו הקליט סינגל אחד עם הלהקה- "Fall Out"

http://youtu.be/XRP6B7Mb0YA

אה, כן: יש בכל זאת הבדל עקרוני בין Police לאחים מרקס: האחים מרקס היו בכלל חמישיה בתחילת דרכם, ורק אחר כך רביעיה (ובסוף שלישיה).

4) ונסיים בעוד אנקדוטה: אני מניח שהשמות פטריק קמפבל-ליונז ואלקס ספירופולוס לא אומרים לרוב האנשים כלום. למעשה, עד 1991, גם שם הלהקה שהקימו ב 1967 בלונדון- Nirvana- לא אמר לאנשים כלום.

ואז בא קורט קוביין, והשאר היסטוריה, וגם תביעה משפטית אחת שהסתיימה בפשרה.

מכיוון שאת המידע הזה חילצתי מהאינטרנט (כי ידעתי רק על כפילות השם באופן בסיסי), אין לי שיר של נירוואנה המקורית לתרום לכאן. אי לכך, נלך על החיקוי, שאותו אני מכיר הרבה יותר טוב

http://youtu.be/k96sAezF-VE

דני ליין הוא דוגמה טובה

הוא היה כותב שירים מוכשר מאוד, שלא מצא את מקומו באף הרכב. אחרי המודי בלוז הוא ניסה להוציא סינגלים, שלא זכו להד. את הכסף הוא עשה מקאברים שהוקלטו לשיריו. עד כמה הוא היה מוכשר? הנה שיר שהוא הוציא כסינגל בסוף שנות השישים, ולא נמכר. קולין בלאנסטון הפך אותו ללהיט ענק, רק כמה שנים לאחר מכן:

https://www.youtube.com/watch?v=Ix0hrEWqSck

Barmelai

New member
דני ליין דוגמה מאלפת

לכאורה היה לו הכל. זמר, גיטריס, כותב שירים. בכל זאת, משהו לא עבד בשבילו. יש הקוראים לזה כריזמה. אי אפשר לציין את האיש בלי להזכיר את הלהיט הגדול שלו מתקופת המודי בלוז.
https://www.youtube.com/watch?v=h42kzEA9l8Q

oren29at

New member
דני ליין הוא דוגמה יוצאת דופן

לסייד קיק שנקודת החוזק שלו היא לא תחום מוגדר כלשהו (נגינה בכלי מסוים, קולות רקע, עשיית מסאז'ים לפני ואחרי הופעות) אלא דווקא הגיוון שלו: פול מקרטני הוא, כידוע, רב כישורים, ומנגן על גיטרה, באס, וקלידים (וגם תופים אם בא לו). ליין היה הבחור שמנגן על הכלי שמקרטני זקוק לו באותו הרגע- גיטרה כשמקרטני על בס או פסנתר, בס כשמקרטני על גיטרה, פסנתר כשמקרטני אומר לו לנגן על פסנתר.

ככל הידוע לי, מקרטני מקפיד להחזיק "דני ליין" כזה בכל הרכב שאיתו הוא מופיע. בסוף שנות השמונים ותחילת התשעים זה היה היימיש סטיוארט. בפורמט הנוכחי אני לא יודע איך קוראים לבחור, אבל יש אחד כזה שעושה את סבב הכלים עם הביג צ'יף.

אני לא מצליח לחשוב על עוד מוזיקאי שזקוק לסייד קיק מהסוג הזה. גם המוזיקאים המולטי-כשרוניים מגבילים את עצמם בדרך כלל לכלי אחד על הבמה. מי שמכיר עוד פול מקרטנים כאלה מוזמן לספר עליהם.

oren29at

New member
??? מפיתום?

מאז שהפך לזמר בג'נסיס, וביתר שאת- מאז שהפך לזמר בעל קריירה משגשגת- קולינס מבלה את רוב הזמן על הבמה כשהוא שר. המתופף הקבוע שלו הוא צ'סטר ת'ומפסון המצוין.

בכמה הזדמנויות במהלך ההופעות שלו קולינס עובר אל מאחורי מערכת התופים, בדרך כלל לטובת אקשן כפול עם ת'ומפסון.

אני באמת לא מצליח להיזכר במוזיקאים תומכים/מלווים שעוברים דרך כמה כלים בהופעות. מוזר, כי לכמה וכמה מוזיקאים מפורסמים ובולטים זה יכול לעשות רק טוב בהופעות שלהם.

Barmelai

New member
נכון, צ'סטר תומפסון היה הדני ליין של קולינס

או שלא הבנתי כלום

oren29at

New member
אבל ת'ומפסון הוא רק מתופף

הכלי שליין השתמש בו השתנה לפי הצורך של מקרטני בכל שיר. הוא השלים את מקרטני בהתאם להוראות, מה שלא כל כך איפשר לו "להתמקצע" בכלי או תפקיד ספציפי.

זה מזכיר במשהו את הביטלס, שעמידת המוצא שלה כללה כלי ספציפי לכל חבר, אבל בלא מעט שירים אפשר למצו את לנון או מקרטני מגיטרה מובילה, או האריסון בבאס.

למעשה, האריסון היה הדני ליין של מקרטני בביטלס- הוא נדחק כל פעם לעמדה שמשלימה את הכלי איתו בחר מקרטני להוביל את השירים. בניגוד לליין, האריסון פחות אהב את הרעיון.

למעלה