הסכמה
בענין הזה יש , לדעתי, בינך לפנדריך הסכמה. ולענין החרשות: המתנגדים להלכה היהודית, תמיד טוענים כנגד התקדמות ההלכה והתאמתה למציאות ימינו. והנה דווקא החרשים הם דוגמא טובה מאוד לכך שההלכה לא שוקטת על שמריה. על פי ההלכה טקס הנישואין דורש הסכמה של שני הצדדים. הסכמה משמעה גם הבנה. חרשות היתה פגם, שבעבר מנע מאנשים תבונה. בהעדר שמיעה לא יכול היה החרש לדבר, להבין ולדעת משהו. בהעדר הבנה אין נישואין. ברגע שהצליחו להגיע להבנה אצל החרשים, אם בשיח ידים, או בקריאת שפתים, או באמצעות טכנולוגיה מתקדמת, בוטל הענין, ולחרשים מותר להנשא כאחד האדם, ובלבד שהם מבינים את משמעות הטקס. לשאר הענינים אני חושבת שבכל מערכת חוקים יש דברים הנראים לאנשים מבחוץ כלא הומנים. הרבה פעמים, גם אלו המתגוררים באותו מקום, סבורים שחלק מהחוקים אינם הומנים. אין מערכת חוקים בעולם, שהיא הומנית על פי כלל השותפים בה. כך גם ההלכה היהודית. שלא במפתיע, אין היא הומנית במונחים של היום, והאמת גם זו מטרתה בהיותה מערכת אלוקית. למה המחוקק הישראלי בחר לאמץ לעצמו חלק מההלכה היהודית, זו סוגיה הנוגעת לאושיות המדינה היהודית. לא נראה לי שיש אפשרות היום להגיע להסכמה כלשהי בין כלל האוכלוסיה בנושא, הואיל ואפילו השאלה האם המדינה צריכה להשאר מדינה יהודית שנויה במחלוקת. ולפני שפנדריך "ילשין" עלי - אני יהודיה דתיה.