שעמום ושחיקה

I n d e e d

New member
שעמום ושחיקה

רציתי להעלות לדיון נושא, שאולי מוכר לחלקיכם מפאת היותו חוט מקשר בין אלה היודעים יותר משאר בני גילם, בין אלה הסוברים שיודעים הם יותר ובין אלה המתיימרים לדעת יותר, השעמום והשחיקה שמסבה מערכת החינוך לאינדיבידואל בתוכה. בתור תלמידה, שאי אלו ממאגרי מוחה מוקדשים לבית הספר במשך מספר שעות יומימיות מאולצות, קצרה ידי מלהושיע את עצמי, ואת האופוזיציה הנותרת (שנתפזרה בעל כורחה במקומות רבים), מאלה שבקשתם היא לכבול ולסרס כל יצר סקרנות וחדוות לימוד. פרי פעולתם מעידה על קושי רב בדאגה לאלה שהישיבה בכיתה מסבה להם שעמום ותיסכול, לא מפאת העצלנות הידועה לשמצה, אלא מפאת סקרנות מנוונת, ורצון לעלות (אם לא ליצור) מדרגה שתבוא כתחליף להליכה המשמימה והחיוורת באותה דרך מדברית, נטולת כל גירויים. אילו הייתי חשה בנסיונה של המערכת לבנות תוואי אינדיבידואלי מסויים, מערכת חדשנית שתכלול מרכיב כלשהו, ולו הקטן ביותר שיתאים את עצמו לשלל התכונות המרכיבות בן אדם , השקעה בנושאים מגוונים יותר וחריגה מהבנאליה שאופפת כל שיעור ושיעור בעזרתם הנדיבה של מורי ישראל, סביר להניח שלא הייתי באה בטענות לאותה בירוקרטיה כל כך לא תקינה. מאחר שנואשתי מהאבקות בדבר חזק בהרבה ממני, בדבר שההאבקות בו עולה לי בציוניי הרעים ובתשובות שנוסחן הכללי הוא: "את המורות לא מעניין מה את כותבת, מעניינת אותן התשובה הנכונה" נאלצתי להמשיך לקבל את ציוניי הרעים שנובעים, לא פחות ולא יותר מהרחבת יתר ופלישה לטריטוריות ספק לא רלוונטיות ספק לא מובנות. גם אילו רצתה מערכת החינוך לשנות דבר מה במערכת ( מקצועות נוספים או שעות תיגבור נוספות) במעגל הנוכחי שאליו הוכנסנו במשך שנים של חינוך ממית, והוטמענו בו כאשר יתד האקדמיה נעוץ היטב בכל רמח אברינו, הדבר יהיה בלתי אפשרי. אותו חומר לימוד לעתים לא הוחלף במשך שנים רבות, ותכולתו הארכאית נותרת בעינה משום שהתפיסה הרווחת היא שעל אדם היוצא מבית הספר מוטלת החובה להכיר את ביאליק, טשרניחובסקי, נתן זך ואילו סארטר, פוקו, אפלטון ועשרות אחרים מושמטים,ומפאת מה? חוסר עניין? תפיסה מוטעית? חינוך ציוני בכל מחיר גם במחיר של אובדן ידע כללי?. מה יקרה בדרכה של מערכת המוסיפה גוון חדשני, דרך לימוד השאובה מעולמם של בני הנוער החוצה, ולא להפך? ממה יראה היא כל כך? הדואליות בין ה"ארכאי" לבין סקרנותו של תלמיד עשויה לעבוד, ומחקרים הוכיחו זאת.

shabaz

New member
פתרון פשוט:

תלמדי בבית בצורה אקסטרנית. מלבד העובדה שאם את באמת חכמה <<או מתיימרת, כמו שציינת שחלק מן האנשים נוטים להיות>> את תצליחי לעשות את הדבר בלא יותר מחצי שנה <<דילוג מהיר על מקצועות הומניים, מבחנים, עבודות ושאר דברים חסרי תועלת>>, לא תהיי נתונה בבירוקרטיה מדכאת שאת צריכה להאבק בה רק כדי לזכות בזכות מימוש פעוטה, שבעצם לא נותנת לך כלום חוץ מאשליה פתטית לגבי היכולת שלך לשנות משהו, ובנוסף על כך, לא תהיי צריכה לסבול מהחינוך ודיכוי הערכי שנותנים לך בתחום בית הספר, במטרה להשיג דור חסר משמעות ככל השאר-כמוהם <<לא שאני מצפה למשהו אחר>>. הבעיה שתהיה לרוב האנשים, מה שמערכת החינוך כנראה דאגה לזה, היא התלות שאנשים מפתחים במערכת החינוך. רוב הילדים בימינו לא יעלו על דעתם את האפשרות ללמוד במסגרת אקסטרנית בבית בגלל שהם משוכנעים שהם לא מסוגלים לכך, ומי שכן-תופעה על טבעית, לכן רובם נשארים בתוך המערכת, וזוכים לחינוך הערכי שכולנו כל כך "מעריכים ומוקירים". אז חוץ מהחופש שינתן לך לקבוע את מערכת הגבולות שלך, וחופש בצורה כללית, הזמן המואץ לסיום הבגרויות שכל כך "חשובות" בכדי להתקבל למערכת הלימודים הגבוהים <<אם את בי"א, יכול להיות לך, תיאורטית, חופש של עד שנה מלימודים>>, את לא תצטרכי לדאוג למניפולציה מערכתית על הערכים שלך, למלחמה נגד בירוקרטיה מפלה וסובייקטיבית במסווה של הרככיה הוגנת, וגם תוכלי בקלות ללמוד את תחומי העניין שמעניינים אותך, מכיוון שישאר לך הרבה זמן פנוי, אם לא בזמן שאת מנסה לסיים את הלימודים, אז אחרי זמן קצר <<הזמן שבו תסיימי את הלימודים>>. והייתי אפילו אומר שזה יתרום לך, מכיוון שהשיעורים נוטים להיות בנאליים ומופנים לעבר ילדים, מה לעשות, מטומטמים ובעלי קליטה לא ממש טובה, את, כפי שאמרת, נוטה לקבל ציונים נמוכים, מה שנותן לך בסופו של דבר מגן נמוך, ומה שגורם לך לקבל ציון משוקלל נמוך לרוב בבגרויות, בעוד שאם היית לומדת בבית, לא היית צריכה לדאוג למגן שלך. לא היית צריכה להיות נחמדה למורים רק כדי שיעגלו לך את הציון המחורבן, וללמוד לדברים חסרי תועלת אם הבגרות רחוקה מאוד <<כמו למשל בתנ"ך>>, ושאר פעולות נורמליות שמצופות ממך. והכי טוב בכל העניין הזה הוא, שתוכלי לישון עד מאוחר:)

BanjoKazooie

New member
משהו שאמרת שהרגיז אותי...

מקצועות הומניים זה לא דבר חסר תועלת אמנם גם אני מת על מקצועות ריאליים, אבל צריך גם לדעת מקצועות הומניים כמו היסטוריה שלדעתי זה כן חשוב!

shabaz

New member
מה שהתכוונתי היה

שחסר תועלת ללמוד מקצועות המוניים ברציפות, חוץ מאשר כמה ימים לפני בחינת הבגרות <<ברובן, בכל אופן, כמו בתנ"ך והיסטוריה>>. אחרי הכל הם לא חסרי תועלת. אי אפשר להתקבל לאוניברסיטה בלעדיהם:)

MelodicTruth

New member
פשוט חבל

שאתה רואה במקצועות האלה סתם מכשול בדרך לאוניברסיטה. קצת קשה לי להבין איך אתה מתכונן להעביר את שבעים השנים הבאות על כוכב שאתה לא יודע עליו דבר. לימוד ההיסטוריה הינו הכרחי לכל אדם באשר הוא. למרות שגם אני מסתייג מתשומת הלב המיותרת לפרטים שלא יתרמו לדרך בה התלמיד חווה את העולם שסביבו. באשר לתנ"ך, גם אם מדובר באדם אתאיסט, אל לו לשכוח שלספר הזה היתה השפעה על העולם יותר מכל גורם אחר, לטוב ולרע. כמעט בכל מדינה הוא ימצא עצמו מוקף בסממנים השאובים מעולם התנ"ך, וכדאי מאוד שיצליח להתמצא "במבוך" הזה.

shabaz

New member
אם אתה מסתייג

מתשומת הלב המיותרת, אתה מסתייג כמעט מכל הלימודים של המקצועות ההומניים בבית ספר:) ובחיי, שזה סה"כ היה הומור. אני מוצא את חלק מהנושאים אפילו מעניינים, בהיסטוריה למשל.

פחחחח

זה כל מה שיש לי להגיד לך אם אתה באמת חושב שלימודי ההיסטוריה והתנ"ך בבי"ס ממש יעזרו למישהו להעביר את 70 השנים הבאות, או יעזרו במשהו בכלל...

neko

New member
שימו לב שאתם מדברים על שני דברים

שונים: MELODIC TRUTH מדבר על לימודי היסטוריה בכלליות, ואת מדברת על הלימוד בביה"ס, שכמו שכולנו יודעים מורכב משינון עובדות חסרות תועלת. אני עד היום לא זוכר את התאריך המדוייק של פריצת מלחמת העולם הראשונה (קיבלתי 54 בבגרות בהיסטוריה, הציון הכי נמוך שקיבלתי בתיכון בכלל), אבל אני כן יודע את הסיבות לפריצתה, את מהלכה הכללי, את הרקע העולמי, ואת תוצאותיה והשפעותיה על מה שבא אח"כ. הבעיה היא שרוב התלמידים, אפילו בתיכון, צעירים מדי בשביל להבין דברים כאלה.

qet1

New member
לא יודע איך זה בבית-ספר שלך

אבל אצלנו אף פעם לא מבקשים שנזכור דברים כמו התאריך בו פרצה מלחמת העולם השניה והדברים שמתמקדים בהם(ושואלים עליהם במבחנים) הם בדיוק מה שאמרת: 1.גורמים 2.מהלך כללי 3.תוצאות 4.השפעות (ווכה בנוגע לכל דבר כמעט, לדוגמא: הגורמים למרד הגדול, מהלכו, תוצאותיו והשלכותיו. על כל זה נשאלתי במבחנים בכיתה י', מעולם לא נשאלתי מה התאריך המדויק בו פרץ המרד,אם כי כן הייתי צריך לזכור באיזו שנה הוא פרץ וכמה שנים הוא נמשך, מה שאני לא בדיוק זוכר עכשיו (77-80 לספירה? משהו כזה?) אבל זה חלק זניח בציון...

BanjoKazooie

New member
היסטוריה זה תמיד

גורמים וסיבות תוצאות ותמיד אבל תמיד בהיסטוריה - תדע את הנושא הבא והשלכותיו בתחום הכלכלי הפוליטי התרבותי החינוכי ושאר תחומים אחרים.

מה שאני הייתי ממליצה לך

זה להתחיל תואר ראשון באוניברסיטה הפתוחה, בנוסף ללימודים המשעממים של בי"ס, ולראות איך הולך. יש מצב חזק שזה יפסיק את התסכול...

lepidus

New member
תגובה קצת אחרת

אם את בחורה מספיק אינטיליגנטית, אני מניח שאין לך שום קושי "לשחק את המשחק" של בית הספר (קרי - לכתוב את התשובה שהמורה רוצה) ולקבל ציונים גבוהים. לדעתי הסוגיה היא אחרת, זאת הפכה לצורה שלך למרוד במערכת. הבעיה שאת המערכת ואת המערכות שנסמכות עליה (צבא, אוניברסיטאות, מקומות עבודה) לא ממש מעניין מרד גיל ההתבגרות שלך, מוצדק ככל שיהיה, ואת עלולה לפגוע בעתידך. עצתי לך היא לסבול בשקט את העבודה השחורה והמשעממת בבית הספר, ובו"ז לתעל את הסקרנות שלך לאפיקים אחרים (כמו שנועה הציעה, לעשות תואר באונ' הפתוחה).

shabaz

New member
אולי זו הבעיה שלה, לשחק את המשחק.

לשחק את המשחק זה בעצם ויתור על האינדיבידואליות <<לא שיש לאף אחד מאיתנו כזה דבר, אבל בסדר, למאמינים בכל זאת>> שלך. וכן, יש טעם במרידה במערכת. צבא? אל תלכי לצבא:) אוניברסיטה? שם זה הרבה יותר פתוח, הלימודים מעניינים, ואת בוחרת מה ללמוד, אז משום מה אני בספק אם תהיה לה בעיה להיות שם. עבודה? אפשר לפתוח עסק פרטי. בכל מקרה הבירוקרטיה היום מחורבנת למי שמועבד לאחרים, ברוב הפעמים.

שום מערכת לא נסמכת על מערכת החינוך

נוטינג, נאדה, אפס. לא הצבא (מבחינתם אתה יכול להיכשל בכל הבגרויות, העיקר שבצו הראשון דיווחת להם שאתה ניגש אליהן), לא האוניברסיטה ובטח שלא מקומות עבודה (בהנחה שיש לך תואר אקדמי, ואם אין לך אז לא הבגרויות יהיו מה שיציל אותך...). שאלה מסויימת שנשאלת היא, בת כמה הבחורה. אם היא צעירה דיה, ה"פטנט" שלי יכול לעבוד גם עבורה.

I n d e e d

New member
מספר תשובות...

אז ככה, בנוגע למקצועות ההומאניים שהם מנת חלקי העיקרית בבית הספר, אני לא חושבת שאדם המתהלך ללא ידע היסטורי,תנכ"י או לחילופין מתמטי (ברמתו הבסיסית) רשאי לקרוא לעצמו אינטילגנט. מבחני האייקיו אמנם מורכבים משאלות הגיון, וזיכרון ושאלות מתמטיות "פשוטות" , ולאו דוקא היסטוריה, או ידע כללי נרחב אך בתור אחת, שמעולם לא בדקה את מנת המשכל שלה, ומצטיידת ב3 י"ל מתמטיקה (ומודה על כך שגם אותם עברה בשלום), לא הייתי מחשיבה את עצמיכטפשה, או כנערה בעלת מנת משכל נמוכה מאד. אין ספק ששיטת הלימוד הנוכחית היא בדבר אבד כלחו, מדובר בשיטה כמעט אילמת בדבריה ובדרכיה ללב התלמידים, ובכל זאת עלינו לשנן חומר ולהקיאו במעטפת ססגונית ומכובדת שלאחר מכן תהווה את כרטיס הכניסה (או לפחות מחציתו) לעולם האקדמאי. בנוגע ל"לשחק את המשחק" נסיתי, באמת שניסיתי. אל נא תבלבלו בין חוסר ידע לבין הרחבת יתר , שעליהם יורדות מרבית הנקודות במבחנים. היו תקופות שניסיתי להתמקד, להמציא שיטות ייעול, וחבריי יעידו שאפילו לחברתה של המדיטציה פניתי בתקווה שתעזור לי להתמקד. אך הנסיונות כשלו, ודעתי עדיין נותרה בעינה, ניקח לדוגמא מקרה סוציולוגי, ניתוחו ללא התייחסות לאספקט ההיסטורי הנלווה לו, תהיה בגדר תשובה חלקית, אך זה כל מה שנדרש מתוקף היותך תלמיד "משכיל". האוניברסיטה הפתוחה באמת מצטיירת כאופציה האטרקטיבית ביותר כרגע.

למעלה