שנה

• פותח הנושא or99
  • פורסם בתאריך
האמת

שלי איננה כה מוחלטת, ויש הרבה מאוד שאני לא יודעת. העניין הוא שיש הרבה מאוד שאף אחד מאיתנו לא יודע, רק שלי יש אומץ להגיד שאני לא יודעת, ולא ליצור יישות כלשהי שבה אוכל לתלות את כל מה שקורה, ואף לא ללכת לכל מיני רשויות מתווכות כדי שיגידו לי איזו פעולה עליי לנקוט בכל צומת בחיים, לאיזו מפלגה עליי להצביע, אם אכלתי x, מתי מותר לי לאכול y וכו'. לצערי, אין בכוחי להפיל על יישות שאיני מאמינה בה את האחריות לחיי. האמת? דווקא חבל. למי שמאמין, קל בהרבה, דומני.

Mנטה

New member
אחד הדברים שאף אחד מאיתנו לא יודע

הוא כל מה שקשור באמת מוחלטת, בגלל זה קוראים לזה "אמונה".

וכפי שאמרתי

אשרייך וטוב לך שאת מאמינה. אני בטוחה שלך - ולכל מי שמאמין - ניתנות דרכים אינספור להפוך את החיים האלה לקלים יותר.

איפה את רואה "אם תשכב"?

אני לא רואה שום חתימה כזאת, אבל נדמה שאני היחידה שלא ... מפנטזת

or99

New member
השאלה היא: בכתיב מלא, שנה או שינה??

מרוב שרשור כבר שוכחים את השאלה המקורית...

הלא זה מפורש

בהמשך לאותם כללים שצוטטו לעיל "מוסיפים יו"ד בשמות עצם בלשון נקבה בני שתי הברות, אם הצירי מתקיים בכל הנטייה, כגון זיעה, לידה, קיבה... יוצאת מן הכלל המילה שֵׁנָה, שאף על פי שאין הצירי מתקיים בה, היא נכתבת שלא בניקוד שינה, כדי להבדיל בינה לבין שָׁנָה" (כללי הכתיב חסר הניקוד, האקדמיה ללשון העברית, אייר התשנ"ו) אם לא שינו את הכלל מאז שנת תשנ"ו (כפי שהם עושים לא פעם) יש לך תשובה

or99

New member
../images/Emo51.gif. הרשעים האלה...

לא יכולים לפרסם הכול במרשתת?
באחל"ה זה לא היה קורה...

15 השקלים המפרידים בינך ובין האושר.

באתר האקדמיה כתובות שורות אלה: "מובאים כאן כללי הכתיב חסר הניקוד בקיצור. כללי הכתיב חסר הניקוד מתפרסמים במלואם בחוברת מיוחדת של "לשוננו לעם". אפשר לקנות את החוברת תמורת 15 שקלים בפנייה לאקדמיה (ר' רשימת הפרסומים )." למזלי, פעם, כשעוד היה לי כסף, השקעתי אותו בדבר האזוטרי הזה, החוברת של כללי הכתיב חסר הניקוד. וזה דבר החוברת (ראה צילום הדף הרלוונטי):

or99

New member
תודה! ואם כבר פתחת את החוברת...

עוד שאלה: בסוף המסמך שברשת נכתב כך: "המלצה: במקום שהקורא עשוי להשתבש בקריאת מילה, מומלץ להשתמש בניקוד עזר חלקי. לדוגמה: מִנהל (להבדיל מן מנַהל), הֶקשר (להבדיל מן הַקֶּשֶׁר), התחתַנו(להבדיל מן הִתְחַתְּנוּ), שבַתָּ (להבדיל מן שָׁבַת)." ניקח לדוגמה את המילה שינה (
). אם אני חושב שהקורא עלול להשתבש ולהבין אותה כפועל (שִׁנָּה), האם מותר לכתוב בניקוד החלקי: שֵינה, או שמא יש לחזור לכתיב החסר - שֵנה? ובמקרה ההפוך האם נכתוב שִינה, או שנחזור ל-שִנה (או שבכלל יש לנקד בצורה המלאה שִׁנָּה)?

נשמע

שאתה ממש נרעש ונפחד מפחד יושבי היכל השן ההוא. כמו שאומרים אצלנו: תרגיע. ניקוד חלקי נועד, כאמור, להסיר ספקות במקרה שיש שתי אפשרויות קריאה שלא ניתן להבחין ביניהן באמצעות אִמות קריאה בלבד (התחתנו) או שעל פי הכללים אין להוסיף אם קריאה (מנהל). לא יודעת אם הם חשבו על מקרה שבו אחרי שמוסיפים אם קריאה נוצרת בעיה חדשה. אבל מכיוון שמדובר בהבחנה בין שם (שֵנָה) לבין פועל (שִנָּה) קשה לי לחשוב על מקרה שבו, בתוך הקשר, תהיה בעיה להבחין ביניהם, אז אנ'לא חושבת שבאמת יש צורך בצירה הזה. אבל אם בכל זאת תתעקש אגיד לך את דעתי (הפרטית והבלתי מוסמכת): מכיוון שמדובר בניקוד חלקי הוא עדיין בגדר טקסט לא מנוקד, ולכן חלים עליו כללי הכתיב חסר הניקוד. נראה לי שלא יתלו אותך אם תכתוב שֵינה, מצד שני, אם כבר התאמצת להוסיף צירה אפשר לחסוך בסימן כתיב, ולוותר על היו"ד.

or99

New member
זה דווקא מקרה נפוץ אצל אלה...

(במיוחד בנות), שנוהגים לציין בכל ו' שהם כותבים חולם או שורוק: שוּלחן, חוֹפשי (כנראה שהם חוששים להשתבש בקריאה...), ורציתי לדעת אם ישנה הרשות לגעור בם...

15 ש"ח פעם שנייה!

שים נא לב למילה "ממצוַות". אולי מכתיבתה כך: "ממצוַות", ולא כך: "ממצוַת", אפשר להקיש גם על "שינה", שיש לכתבה כך: "שֵינה", ולא: "שֵנה".

למעלה