שנה

• פותח הנושא or99
  • פורסם בתאריך

hillelg

New member
פירוש:

כאשר תלך לישון, לא תדאג שמא לא תקום מחר בבוקר. שלא כשלמה, שעליו נאמר (שה"ש ג,ז-ח): הנה, מטתו שלשלמה ששים גברים סביב לה מגבֹרי ישראל. כֻּלם אחֻזי חרב, מלֻמדי מלחמה; איש חרבו על ירכו, מפחד בלילות.

בעיני ממש לא, זה

חלק מצורת החשיבה ה"פולנית" שמקורותיה, מן הסתם, בסבים ובסבתות של הסבים והסבתות שקיבלו את זה מהתפילות, ושאומרת שכל בוקר, אתה צריך לומר תודה שקמת, ותודה שיש לך 2 רגליים ו- 2 ידיים, ותודה שאתה חי בכלל. שום דבר הוא לא מובן מאליו. אם אתה בסדר, אתה צריך להודות על כך (לאל?) אם אתה לא חולה (בסרטן/איידס/דלקת ריאות...) זה רק בגלל שהתמזל מזלך. כלומר, ברירת המחדל בראייה הפולנית היא שיהיה רע. אם טוב, זה רק כי צ'ופרנו (הפעם...) זה גם הולך טוב עם אמירות כמו "למה את בוכה? מישהו מת?" אסור לבכות "סתם" אסור לחשוב שרע לך, פשוט כי רע לך, בבועה הספציפית שלך, כי יש אנשים עם צרות גדולות "באמת"... כי יש ילדים רעבים בהודו (ביאפרה, whatever...) כלומר, הכל נכון, יש אנשים מסכנים יותר, יש ילדים רעבים, יש חולי ורעב, אבל.. זו מין צורת חשיבה חסרת כל הרשאה להרגיש. ולא משנה להרגיש מה. אסור לשמוח מדי (שמא זה יעורר כל מיני רעות חולות), אסור להתלונן...

גנגי

New member
לאו דווקא.

אבותינו היו פולנים עוד לפני שידעו על פולניה. בהרבה תרבויות עתיקות האמינו ששקיעת השמש היא סוף העולם ושהישֵן הוא בעצם חצי-מת כזה, שנשמתו עוזבת אותו למשך זמן השינה. מכאן שההתעוררות ליום חדש היא נס בכל בוקר ויש לברך עליו. ~ בפולנית זה נשמע יותר טבעי ~

הרמב"ם - הפולני הראשון

הלכות תפילה פרק ז א כשתיקנו חכמים דברי תפילות אלו, תיקנו ברכות אחרות לברך אותן בכל יום; ואלו הן: כשייכנס אדם למיטתו לישן בלילה, מברך: ברוך אתה ה' אלוהינו מלך העולם, המפיל חבלי שינה על עיניי, ומאיר לאישון בת עין; יהי רצון מלפניך ה' אלוהיי, שתצילני מיצר רע, ומפגע רע, ואל יבהלוני חלומות רעות ולא הרהורים רעים, ותהיה מיטתי שלמה לפניך, ותעמידני ממנה לחיים ולשלום, והאירה עיניי פן אישן המוות; ברוך אתה ה', המאיר לכל העולם. ב וקורא פרשה ראשונה מקרית שמע, ויישן; ואם אנסתו שינה--קורא אפילו פסוק ראשון או פסוקי רחמים, ואחר כך יישן. ג בשעה שייקץ בסוף שינתו, מברך והוא על מיטתו כך: אלוהיי, הנשמה שנתת בי טהורה--אתה בראתה, ואתה יצרתה, ואתה נפחתה בי, ואתה משמרה בקרבי, ואתה עתיד ליטלה ממני, ואתה עתיד להחזירה לי לעתיד לבוא; וכל זמן שהנשמה בקרבי, מודה אני לפניך ה' אלוהיי, ריבון כל המעשים; ברוך אתה ה', המחזיר נשמות לפגרים מתים.

ואותן אמונות עתיקות

מתקשרות בדיוק למה שאמרתי. מין מורא מפני יישות כלשהי (אלוהים, אלילים, whatever) שאתה חייב לה תודה אם רצה המקרה וקמת בבוקר בריא ושלם, אם רצה המקרה ולא חלית, וכו' וכו' וגו'. זה מזכיר לי משהו שקראתי בספרו של דזמונד מוריס "על תינוקות ואנשים". מסופר שם מהיכן התחיל המנהג של לשים יד על הפה בשעה שמפהקים. תרבויות קדומות האמינו שבשעת פיהוק, הנשמה עלולה לצאת מהגוף, ומכאן שימת היד על הפה, למניעת "בריחת" הנשמה... בקיצור, הכל מתקשר להכל. מין פחד - שמתבטא בתפילות, ולאחר מכן בראייה ה"פולנית" (אגב, בראייה "פולנית" אין כוונתי למי שיצא מפולניה... הכוונה, כמובן, לראיית העולם ה"פולנית" השלמה, על כל אופני החשיבה והתוצאות שלה...) - אמורפי ממשהו רע שעומד להתרגש עלינו כל רגע ורגע. ואם הכל בסדר... נו, אז הפעם צ'ופרנו...

אלי ו.

New member
זה בסדר

לא נעלבתי שלא הזמינו אותי. אני בטוח שהתכונו אבל אתם יודעים איך זה כשיש פורום חדש, הרבה ברדק אז שוכחים. אז לכן אני לא כועס, ולשמחות שלנו נמשיך להזמין אותם למרות הכל.

lexigali

New member
הבנתי את זה בדיוק להפך.

לך לישון ואל תדאג. יהיה בסדר.

hillelg

New member
בדיוק רציתי לכתוב לגלי

שיש לה מזל שהיא כל כך לא מכירה את המציאות של פעם, עד שהיא לא מבינה ממה יש לפחד. פעם, כשאדם הלך לישון בלילה, זה בכלל לא היה טריוויאלי שהוא יקום בבוקר (גם היום לא, אבל לא ברמה הזו). כל זמן שאדם ער, הוא עוד יכול להישמר מאויבים ומזיקים שונים. כשהוא ישן - מגיע החשש האמיתי. על כן באה הברכה - אם תשכב, לא תפחד, ושכבת וערבה שנתך. [כל זה בלי קשר להודאה שבאמת יש לתת על כך שאתה קם בבוקר ונושם. זלזול במתנות החיים הוא סתם אטימות, לדעתי.]

אין../images/Emo128.gif

זלזול במתנות החיים. מצד שני, גם אין הודיה לאיזשהו כוח עליון שיחליט אם אני אמות או אחיה, שיהפוך מילים למעשים, שיגרום במחי יד לקללה לפרוץ או לברכה להתגשם. יש טבע, שגורם לזה שיש חיים. יש לקוות שאותם חיים יהיו מוצלחים, בריאים, מלאים וטובים. אבל לא אל - מכל סוג שהוא - יקבע מי יחיה ומי לא. זה חלק מחשיבה מאגית, שמהווה נדבך חשוב מאוד בתפילות, באמונה שיש מישהו שם שיקבע לכאן או לכאן, וכן, גם, בצורת החשיבה הפולנית. מה שבטוח, זלזול אין כאן. רק הכרה במציאות.

hillelg

New member
סליחה, מי זה "הטבע" הזה בדיוק?

מהו? מיהו? מה זה בכלל? ולגבי חשיבה מאגית - זו כלל לא חשיבה "מאגית". מאגיה פירושה השפעה על כוחות הטבע בדרכים עוקפות-אל (למשל, על ידי כישוף, וכדומה). אין לכך קשר.

hillelg

New member
זו אכן הגימטריה

אבל זו לא הנקודה. כבר ריה"ל בספר הכוזרי עמד על התעתוע של אנשי המדע (אז: 'הפילוסופים'), בהשתמשם במונח 'הטבע' כדי להסביר כל דבר, ובכך ליצור מראית-עין שהם יודעים על מה הם מדברים. למישהו יש כוח להקליד את דבריו?

זה בכל זאת קצת "מאגי"

אני לא יודע מאיפה ההגדרה שלך למאגיה. ההגדרה שאני מכיר מדברת על השפעה של האדם על כוחות עליונים (כולל האל). מהבחינה הזו, התפילה היא קצת בעייתית, כי אם אתה אומר שהתפילה שלך משנה משהו ומשפיעה, ז"א שהמעשים שלך משפיעים על הכח העליון. ליבוביץ ניסה להימלט מהבעיתיות הזאת ע"י קביעה שהתפילה היא "עבודה שבלב", כלומר זוהי עבודת האל, ולא משהו שמביא לתוצאות ישירות. ולעניינו - אם אתה מודה שהנשמה שלך עדיין איתך כי אתה מנומס ויש לך (את) מידת הכרת הטובה - סבבה. אם אתה עושה את זה כי אחרת אלוהים יכעס עליך ולא תתעורר יותר, יש פה קצת מאגיה, כי זה אומר שע"י ההודאה, אתה משפיע על האל וגורם לו לא להרוג אותך. וכמובן שהדברים (השפעת מעשינו על האל) ארוכים ועמוקים ואכמק"ל.

../images/Emo124.gifזו בהחלט חשיבה

מאגית. הפחד מיישות אמורפית שיושבת לה אי-שם ובוחשת בסל ההתרחשויות האנושי, פוסקת לטוב או לרע, מחליטה מי יחיה ומי ימות (לא מסייעת, אגב, כאשר 6 מיליון נרצחים בשואה, אבל.. לא ניכנס לדיון הזה עכשיו), אותו פחד נובע מחשיבה מאגית. לענייני מהו/מיהו ה"טבע"? צ'מע.. לא יודעת, יודעת רק שלא כוח איזשהו אחראי להתרחשויות. הכל קורה כי מתישהו היה המפץ הגדול ומשם התגלגלו הדברים. לא מתכוונת להיכנס כאן לויכוחים פילוסופיים/מדעיים/תיאולוגיים. מה שכן, לי ברור שההתפתחות האנושית לא קרתה עקב כך שאל כל יכול "יצר" לו אדם, ואח"כ, כדי שלא יהיה בודד, "יצר" לו אשה, ובהמשך - ראה שהמשחק הזה נורא נחמד, וגם "יצר" לו חיות ופרחים וכו' וכו'. a regular lego game ממש. הגיוני הרבה יותר שנוצרו על הכוכב הזה חיים שבמהלך טריליוני שנים המשיכו להתפתח עוד ועוד, עד שבסופו של דבר הגענו לשלב של הקוף, שבהמשך התפתח לאדם, שמכיוון שמבחינת מוחו הוא ה"חיה" המפותחת ביותר, הגיע להישגים מרהיבים. אגב, חשיבה מאגית איננה רק נחלתם של מי שפוחדים שאם לא ישמרו שבת/יצומו ביום כיפור/יאכלו כשר/וכו'/וגו', ייפתחו שערי שמיים וגשם זלעפות מעורב בלבה רותחת (למשל...) ישטוף אותם ואת בני ביתם. זו בהחלט "מחלה" של החשיבה ה"פולנית", באותה מידה (או במידה דומה): אם אני אגיד כך וכך, יקרה כך וכך.. אם אני אגיד למישהו מרוב כעס "ש... (איזשהו איחול זוועה)" - זה יתגשם.. זו הכוונה הכללית. I should know, כי אני גדלתי כך, חונכתי כך, שלא בטובתי. גדלתי בבית חילוני גמור, אבל עם קווי חשיבה שמזכירים את זו התיאולוגית. לא יודעת איך להסביר עוד, מקווה שהובנתי.

Mנטה

New member
האמת שלך כל כך מוחלטת שאין לי ספק

שמדובר בסוג של דת

למעלה