שנה

• פותח הנושא or99
  • פורסם בתאריך

or99

New member
שנה ../images/Emo1.gif

בסיכומים שבקורס "מבוא לחקר השֵנה", כתבתי תמיד את המילה בצורה החסרה, כמו דֵעה, חֵמה. עכשיו לקראת המבחן רציתי לברר אם אכן כך, והנה לטענת רב מילים יש לכתוב "שינה"! (דעה וחמה לעומת זאת, הם כותבים בצורה החסרה). מה נהיה? "אִם-תִּשְׁכַּב לֹא-תִפְחָד, וְשָׁכַבְתָּ וְעָרְבָה שְׁנָתֶךָ"

freedom rider

New member
אני לעומת זאת..

אני לעומת זאת תמיד מעדיף שיאחלו לי שינה טובה. ובפרוס השנה החדשה (שנת הקוף, דרך אגב), אני מאחל לכולם שנת ישרים!

FR, במיוחד בשבילך החייתי את הדיון

על שינה (אני כותבת עם י') בפורום התנהגות בריאותית. כולם במתח, רוצים לראות מה רצית להגיד.

גנגי

New member
אתה שואל ברצינות??!

הרי זה שם פעולה של בניין קל, ובשם הפעולה של קל יש י' באמצע: אכילה, ידיעה, שמירה, פתיחה, רביצה וכו'. אז בשורש י.ש.נ. קורה שה-י' נשמטת בתחילת מילה כשהיא שווּיה (בחלוֹמה), ומכאן שנותרות רק ארבע אותיות: שתיים של השורש, ושתי מוספיות - סופית אחת ה',והמִצעית י', שלא הולכת לשום מקום. (אגב, אני מקווה שבשם הפועל אינך משמיט את ה-י...)

גנגי

New member
כי כשיש רק ארבע אותיות

אז רק גזרת ע"ו/י חרוקה (לינה, ריצה, מיתה, בינה וכו'). האחרים מקבלים צירה: שינה, לידה. הבגד שוֹנה כי יש להם גזרה אחרת...

lexigali

New member
ומה זה "שינה", אגב?

("הוא נפתח עם סבוב הידית ימינה הוא נוסע על גלגל ונוסע על שינה")

hapax legomenon

New member
את עונה ברצינות?!

אין לזה שום קשר למשקל 'קטילה', שבו גזרת ל"י נוטה בדיוק כמו השלמים: יד"ע
ידיעה יש"ב
ישיבה אלא לחלק מאותם שורשים יש שם עצם אחר שנגזר מהם, בהשמטת ה-י' השורשית: יד"ע
דעה יש"ב
לפעמים אותו שם עצם משמש כתחליף לשם הפעולה הרגיל, כמו 'שֵנה' או 'לֵדה', אבל הוא עדיין גזור ממשקל אחר.

or99

New member
בנוסף לדברי hepax...

בכתיב החסר אין חולק על כך שהצרה בלי י': שֵׁנָה, לֵדָה, עֵצָה... אני התכוונתי לשאול האם מילה זו יוצאת דופן בכללי הכתיב המלא שהרי: "תנועת e תנועת e אינה נכתבת ביו"ד. למשל: ממד (=מֵמַד), אזור (=אֵזוֹר), בררה (=בְּרֵרָה), זהות (=זֶהוּת). אבל יו" ד תיכתב ... בשמות עצם בני שתי הברות ממין נקבה, שלא נגזרו משמות ממין זכר, והצירי מתקיים בהם בכל הנטייה: זיעה, תיבה (לעומת כנה, מתה - שנגזרו משמות ממין זכר, ומאה, עדה [קהל] שהצירי אינו מתקיים בהם בנטייה. ..."

hillelg

New member
משלי ג' כד.

זה הזמן להוריד כבר את תוכנת החיפוש של 'מכון ממרא', MTR. תוכלי לחפש כך ברמב"ם, בתנ"ך, במשנה, בתוספתא, בירושלמי ובבבלי. [
תוכנה דוסית!]

hillelg

New member
פעם היה בסנונית

אבל היא היתה פחות נוחה ומהירה. לפחות לטעמי. אבל עכשיו ראיתי שהאתר שלהם עוצב מחדש, והוא באמת נוח (וכתוב שם שבקרוב תהיה שם אפשרות לחיפוש משוכלל). נסו ותיהנו!

אלי ו.

New member
בודאי שיש

באתר מכון ממרא יש אפשרות חיפוש, באופן אישי אני מעדיף להשתמש בגוגל לחיפוש באתר מכון ממרא. כדי לחפש למשל את המילה שכחה פשוט עושים חיפוש כזה:
site:www.mechon-mamre.org שכחה​
למי שיש את סרגל הכלים של גוגל האופציה מובנית בסרגל הכלים

למעלה