שמות משפחה

wow1

New member
הארכיון המרכזי לתולדות העם היהודי

נמצא בכתובת האינטרנט המצורפת. איל.

שרי סילבר

Active member
הארכיון המרכזי לתולדות העם היהודי למיטב ידיעתי עבר לאיזור רחוב ז'בוטינסקי בירושלים (זה לא רחוק ממלון לרום).

gideonh10

New member
שם משפחה של האם

ניתן לילד הנולד כאשר לא היה רישום במשרדי הרשויות שהאם נשואה. בחלק מהמקרים היה איסור על נישואי יהודים ואז היו נישאים ברבנות המקומית ללא רישום רשמי. בחלק מהמקרים היהודים לא רצו להירשם כדי שלא יצטרכו לשלם מיסים ושאר צרות. אצלי במשפחה יש הרבה מקרים שכאלה וזה מאד מקשה על מציאת השורשים. מקווה שעזרתי. גדעון

ilanr

New member
אצלי זה עלה בחיפוש אחר משפחת פסטרנק

ההסבר שקיבלתי הוא שהיה נהוג בעבר במקרה שמשפחת האשה ממעמד גבוהה (עשירים) ואין בנים, אז הזוג הטרי מאמץ את שם משפחת האם. יכול להיות שההסבר לא נכון, אבל זה ההסבר שקיבלתי מ שני מקורות שונים. ד"א היה לי מקרה דומה שאב הכלה הלך לרשום את נכדו בעיריה, והוא נשאל לשמו אז הוא אמר שמואל וויס, וושאלו אותו לשם הילד הוא ענה הרמן, אז הפקיד רשם הרמןוויס...במקום רוזנברג.

תוספת קטנה

לא רק שניתן שם המשפחה של האם, יש שמות משפחה רבים שפירושם המילולי הוא הבן של ושמה הפרטי של האם. לדוגמא חנקין- הבן של חנה, ריפקין-הבן של רבקה(שיבוש של רבקה לריפקה) נימוק נוסף על הרצון של יהודים לא להיות רשומים אצל הרשויות הוא העובדה הפשוטה שתמיד היה ברור וידוע מי היא אמו של ילד שנולד, אבל זהות האב לא היתה ודאית (לא היו עדין בדיקות די.אנ.אי.) מה שבטוח, נתנו את השם של האם.

ראם ערן

New member
ואצלי זה שיא הפמניזים...

טאובס הינו ( על פי המסורת המשפחתית ) בעלה של טאובה...
ערן

הדס ח

New member
נתקלתי בתופעה

נתקלתי התופעה השבוע כשקצת התחלתי לגרד מידע על משפחת בעלי. שם אחד האבות היה wolkentreiber אבל כל הצאצאים נושאים את שם האם - מנדלברוד.... בחיפוש ב JRI ראיתי שישנה עוד משפחה בשם וולקנטרייבר אשר בה רשומים חלק מהילדים בשם האב וחלק מהילדים בשם האם.... כך שעכשיו הבילבול גדול..... בענין ספרי קהילות - איך אפשר לדעת איזה ספרים נמצאים ? האם ניתן לחפש בהם? הדס

sharonpines

New member
גם אצלי, ועוד שאלה באותו עניין...

גם אצלי שמעתי סברה (נדמה לי שאפילו מאחד מחברי הפורום) שפינס (או כפי שכותבים החבר'ה דאז - פינעס) הוא בעצם "בעלה של פינע". אגב, אצלי כנראה יש תופעה אחרת, שהבעל לקח את שם משפחתה של האישה, כנראה משום שהייתה שייכת למשפחה מיוחסת (זאת אומרת שאני לא "פינס" טהורה. עצוב מאוד). ועוד באותו עניין - כבר הבנתי מכמה מקורות שנתנו שמות משפחה שונים לילדים שונים (בעיקר בנים), כדי למנוע מהם גיוס לצבא הרוסי (שלא היה מגייס בנים יחידים, ולכן דאגו שלכל בן יהיה שם משפחה אחר) מישהו אגב מכיר את הספר עיר וילנה? צילמו לי משם כמה דפים הנוגעים למשפחתי, ואני חושדת שיש שם חומר נוסף שעשוי לקדם אותי במחקרי. שלכם, שרון

א77

New member
הרב הקדוש רבי לייב שרה'ס

מהמובילים בחסידות. נולד 1730. נפטר 1796. נקרא כך ע"ש אמו. ובכוונה, סיבה מיוחדת להזכיר זכות אמו שילדה בן קדוש זה. עסק בעיקר בפדיון שבויים מבני ישראל שנשבו.

לא רק סברה

אבי נולד בברז'סקו שבגליציה (אז, ב 1890 בקיסרות האוסטרו הונגרית). הוא ושש אחיותיו (שלדאבון ליבנו כולן נספו בשואה) נקראו על שם אימן (סבתי נפטרה וסבי נשא את אחותה). כולם נקראו על שם שיפר, ואני (ושני בני דודי שעדיין בחיים) אפילו לא יודעים את שם המשפחה של סבי. גם אבי לא ידע בביטחון והסס בין שני שמות משפחה. הוא היה סבור שגם בדור לפני הוריו היה אותו דבר. היהודים בעירות הקטנות לא טרחו כלל לרשום את הנישואים אצל השלטונות כי זה היה כנראה כרוך בהוצאות וכל מיני הטרדות. יש דוקא ב"ג'ואישגן" מישהו שנרשם בשם משפחה שאני חושב שהוא אחד השמות האלה (רוזנצוייג או רוזנהיין), כתבתי לא ולא קבלתי תשובה.

benk

New member
שיפר = שפר?

דני שלום בבואי לחקור את תולדות אחד מענפי המשפחה שלי אני נתקל בחילופי כתיב תכופים. הכתיב המקובל על ידי הענף המשפחתי שלי מבוקווינה היה Schaffer ובערים אחרות מצאתי Scheffer וגם עוד כל מיני וריאציות על הנושא הזה. בן.

א77

New member
מעניין. אגב יש לו המוני צאצאים.

ואני מבין שאת מאזינת רשת א'. הוזמנתי אליהם לראיון, אבל, החלטתי מסיבות אישיות להתחמק.

א77

New member
אדרבה

לענ"ד, בגלל שבין כך ידועה זהות האם, אין צורך להדגיש זאת. זהות האב חייבת הדגשה ורק בשל הרעיון שהעלית. אמר לי פעם מישהו עולה מבוכרה. שכשהאמא הולכת לעולמה, רק אחד הבנים אומר קדיש ודי. אבל כשהאב הולך לעולמו, אומרים קדיש כל הילדים בכדי לא להוציא לעז חלילה, כאילו בן זה רק מי שאומר את הקדיש.

כמקובל - איפה../images/Emo35.gif

במרכז ומערב אירופה הולכים (לרוב) לפי האב במזרח אירופה (כלומר - ברוסיה) הולכים (לרוב לפי האם

gcarmi

New member
שמות משפחה

צריך לזכור עוד פרט חשוב ביותר - לפי החוק הרוסי כל בן היה חייב לשרת בצבא הצאר פרט לבן הבכור. שרות כזה פירושו היה 25 שנות חיים. לכן יהודים רבים נתנו לבניהם בזמן הרישום שלאחר הלידה שמות משפחה של האם ולעיתים אף של שכנים חשוכי בנים ו/או בני משפחה רחוקים במצב כנ"ל. גדעון.

כוכה

New member
דנו בעבר כמה פעמים על הקנטוניסטים

כך נקראו אלה שנחטפו ושירתו בצבא הצאר. גדעון - השאלה היא האם במחקריך, בעיקר בקטע המורמוני של יוטה, אפשר למצוא איזה שהן עקבות או קישורים בין המשפחה לשמות שניתנו לבניה, שלא רצו שייחטפו לצבא.

למעלה