שלילת הבינוני

שלילת הבינוני

מתוך הרצאה של שושנה בהט - על ענייני ניסוח או ניסוח ענייני:
(http://hebrew-academy.org.il/2012/05/31/על-ענייני-ניסוח-או-ניסוח-ענייני/)

"תפיסת הבינוני כפועל שְוֵוה דרגה לעבר ולעתיד היא שגורמת שמילת השלילה 'לא' תצטרף גם ללשון הווה: "לא עושה" ו"לא עושים". בידוע אין בלשון המקרא אף לא בלשון המשנה 'לא' לפני הבינוני אלא בתנאים מוגדרים, שאינם תופסים כלל לגבי השימוש הרחב בלשון ימינו. ונראים הדברים שלמרות השינוי שחל בתפיסתנו את הבינוני, אין הכתיבה התקנית נזקקת ל'לא' לפני הבינוני. מילת 'לא' לפני הבינוני מצויה הרבה בלשון המדוברת, אבל המעלה את דבריו על הכתב נמנע ממנה."

מישהו יכול להסביר לי מה הכוונה בפסקה הזו, בפרט, מה החלופה לשימוש ב"לא" לפני הפועל?

trilliane

Well-known member
מנהל
התשובה בגוף השאלה: "אין הכתיבה התקנית נזקקת..."

שלילת משפטים (שמניים) בהווה (כולל הבינוני, שלא נתפס בעבר כפועל ממש, מכאן שמו "בינוני", בין לבין) בעברית ה"קלאסית" נעשית באמצעות האוגד "אין" ונטיותיו (אינו, אינם וכיו"ב): "כָּל-הַנְּחָלִים הֹלְכִים אֶל-הַיָּם וְהַיָּם אֵינֶנּוּ מָלֵא" (קהלת א ז), "וְאִם-אֵינְךָ מֵשִׁיב דַּע כִּי-מוֹת תָּמוּת" (בראשית כ ז), "אין מסיחין בשעת הסעודה", "אין הביישן למד".

כלומר "אינני לומד", "אינני אשם" וגם "אינני שופט" (בשתי המשמעויות).

רציתי להפנותך לדיון הקודם שניהלנו במאמר זה, ולהפתעתי גיליתי שגם אותו פתחת... חשבתי שכבר קיבלת בו התייחסות לסוגיה, מה בעצם לא ברור?

נכון, זה אני מהדיון הקודם,

אבל הדיון לא היה על הקטע הזה מההרצאה, אלא על קטע אחר.

מה שהיא בעצם אומרת זה שצורות כמו "אני לא יכול עכשיו" / "הוא לא עונה לטלפון" אינן כדאיות, ועדיף לכתוב "איני יכול עכשיו" "הוא אינו עונה לטלפון"? אם כך, זה באמת בקטנה לעומת תופעות אחרות שעליהן היא דיברה באותה הרצאה.

משכוכי

New member
שאלה: האם זה נכון גם לגבי קיים? ומת לא עלינו?

נניח שאני שואל את הירקן: יש לך חציל צהוב? והוא עונה לי: לא קיים דבר כזה! סליחה אם זו שאלה טפשית: האם זה תקין או לא? או האם יש לומר: אין קיים דבר כזה - ?
ולגבי מת: אם מתכוונים שהרגע הוא NOT מת: הוא אינו מת או: הוא לא מת - ?
וסליחה והתנצלות מראש אם בלבלתי הכל.
תודה
((בהמשך, לפי ההנחיות, עוד שאלה, לא קשורה))

trilliane

Well-known member
מנהל
בעיקרון כן, אבל

"לא קיים דבר כזה" = "אין דבר כזה". כאן ניתן פשוט להשתמש במשמעות הקיומית של המילה "אין" ואין צורך ב"קיים". אבל אתה יכול לומר "הדבר הזה אינו קיים", זה רק נשמע מסורבל ומיותר (בהקשר הנ"ל). כמו כן באופן כללי השימוש ב"אין" לשלילה מגביה את המשלב ולכן לא בהכרח ישתלב היטב בשיחת חולין עם הירקן...

הפועל 'מת' שייך לגזרת ע"ו (שורש מ-ו-ת) שבה בבניין קל בגוף נסתר הווה ועבר הם אותו הדבר (לפני שנים הוא גר בניו יורק אבל כיום הוא גר בלוס אנג'לס) וכך גם לגבי 'מת'. אם אתה מתייחס לבינוני מצב 'מת' בהחלט – הוא אינו מת (הוא חי!); אבל אם השימוש בעבר, השלילה רק ב'לא' כמובן – הוא לא מת לפני שנה אלא לפני שנתיים.

נ.ב.
לפי ההנחיות לא מעמיסים שאלות לא קשורות על שרשור של אחרים...
פיצלתי את השאלה לשרשור משלה.

למעלה