סדר המילים במשפט שמני

סדר המילים במשפט שמני

נתקלתי במאמר מעניין שכותרתו "על ענייני ניסוח או ניסוח ענייני". קישור:
http://hebrew-academy.org.il/2012/05/31/על-ענייני-ניסוח-או-ניסוח-ענייני/

יש חלק במאמר, שנושאו "סדר המילים במשפט שמני", כדלקמן:
"עד עכשיו נתנו את דעתנו רק מעט על מבנה המשפט בכללו. אמנם המשפט העברי סובל חופש בסדר המילים במידה רבה מזה הקבוע בלשונות רבות אחרות, אבל לא חופש גמור. ידוע הכלל שמשפט שאינו פותח בנושא ובנשוא ראוי להקדים בו את הנשוא הפועלי לנושא. הנשוא הפועלי משמעו הפועל בעבר ובעתיד: אין הוא כולל גם את ההווה – הבינוני. בו הכלל הפוך: במשפט שהנשוא בו הוא בהווה מקדימים לו את הנושא. כנגד: "בראשית ברא אלהים" – ('ברא' לפני 'אלהים'); "על שלושה דברים העולם עומד" – ('העולם' לפני 'עומד'). בימינו ניטשטשה הרבה ההבחנה בין הפועל ההיסטורי שזמניו היו בעיקר שניים – עבר ועתיד – לבין הפועל המאוחר, שההווה בו הוא זמן כשני הזמנים האחרים. ממשיכי המסורת הצמודים למקורות מקפידים שכך יהיו דבריהם גם היום ומנסחים אותם כך: "אתמול פרסם העיתון את המודעה", אבל: "היום העיתון מפרסם את המודעה". וכבר שמעתי רבים וטובים שאוזניהם נצרמות ממבנה משפט כזה, משום שמוריהם שיננו באוזניהם את הכלל שאחרי מושא או תיאור מקדימים את הפועל לנושא בלי להוציא מכלל זה את הבינוני. ראוי להעיר שאין חריגות ברובדי המופת של לשוננו בהקדמת הפועל בעבר ובעתיד, אבל יש חריגות בהקדמת הנושא לבינוני, ואחת הדוגמאות – הפסוק "ממזרח שמש עד מבואו מהולל שם ה'". 'מהולל' הבינוני קודם לנושא 'שם ה". וראוי להדגיש שגם המקפידים והמהדרים בלשונם רואים לסטות לפעמים מן המבנה הרגיל המופתי בשל סיבות של הדגשה ומשמעות. אבל הם עושים כך ביודעין, והוא עיקר."

אני לא מבין גדול בעניין, אבל נראה לי שלמרות הכותרת, הפסקה עוסקת במשפט פועלי ולא במשפט שמני. להבנתי (מויקיפדיה), משפט שמני הוא משפט שהנשוא שבו אינו פועל. לא כך הדוגמאות שנכללות בפסקה הזו ("בראשית ברא אלוהים...").

מה אני מפספס כאן?

trilliane

Well-known member
מנהל
כתוב בצורה מפורשת:

"הנשוא הפועלי משמעו הפועל בעבר ובעתיד: אין הוא כולל גם את ההווה – הבינוני."
לאחר מכן יש השוואה בין ציטוטים מהמקורות: משפט פועלי (הנשוא הוא פועל בעבר/עתיד – ברא) ולכן הנשוא קודם לנושא לעומת משפט שלא נחשב (אז) לפועלי (הנשוא הוא פועל בהווה, בינוני) ולכן הנושא קודם לנשוא. לאחר מכן הסבר שכיום בעברית המצב שונה ומבחינתנו גם פועל בהווה הוא פועל לכל דבר ועניין ולכן רבים מחילים גם כאן את הכלל, אך מי שמקפיד לא עושה זאת אלא במודע, במקרים מיוחדים (ויש דוגמה).

אם כך, אני בטוח מפספס משהו.

משפט שהנשוא בו הוא פועל הווה בינוני נחשב למשפט שמני? אם כך, נראה לי שהערך בויקיפדיה שגוי או לכל הפחות מטעה.

הערך בויקיפדיה:

"משפט שמני הוא מונח בדקדוק העברי המתאר משפט אשר נשואו איננו פועל נוטה אלא שם עצם, שם תואר או צירוף יחס, זאת בניגוד למשפט פועלי. מכך נובע, שמשפט ללא פועל הוא תמיד משפט שמני, אבל ההפך איננו בהכרח נכון, אלא תלוי בניתוח הבלשני."

חוסר ההבנה שלי נובע כנראה מפירוש שגוי של המונח "פועל נוטה". האם פועל נוטה מתייחס רק לפועל בזמן עבר או בזמן עתיד?

trilliane

Well-known member
מנהל
פועל נוטה = עבר / הווה / עתיד / ציווי (לא מקור, שם פועל)

אבל כפי שכתוב שם "משפט ללא פועל הוא תמיד משפט שמני, אבל ההפך איננו בהכרח נכון, אלא תלוי בניתוח הבלשני".

אבל מנגד רשום

"...משפט אשר נשואו איננו פועל נוטה אלא שם עצם, שם תואר או צירוף יחס...". מכאן אני למד שמשפט שנושאו איננו פועל נוטה יכול להיות רק משפט שנושאו הוא שם עצם, שם תואר או צירוף יחס.

עדיין לא הבנתי באיזה חלק בפסקה מהמאמר עוסק במשפט שמני, כי ממה שאני מבין מהתשובה שלך, המשפט "העיתון מפרסם..." הוא משפט פועלי.

seabhac

Member
בינוני יכול להיות גם נשוא של משפט שמני

לבינוני כמה תפקידים, וכשכותבת הקטע מדברת על הבינוני, זה המקום שהיא סבורה שמדובר גם בבינוני שהוא נשוא שמני, ועל כן כשהוא הנשוא במשפט, המשפט יהיה משפט שמני.
&nbsp
האוכל מוכן ; הבגד תלוי ; האור מכובה.
&nbsp
כל עוד אין השלמה לפועל בבינוני המשפט נחשב למשפט שמני. אני לא יודע אם ההגדרה שם תואר מתאימה לתפקיד הבינוני כאן.

לדעתי, שאלתך־תהייתך לגמרי במקומה. מה שקרה כאן

להבנתי הוא שהכותבת שהייתה מזכירת האקדמיה ללשון העברית ולא ניתן להפליג בידע הלשוני שלה, פשוט לקחה את הגדרת "המשפט השמני" המופיע בכותרת אל הקצה, והתאימה אותה לנאמר בגוף הפסקה - שפועל בהווה למעשה אינו פועל.
כבר בזמן שהמאמר נכתב, לפני כ-40 שנה, לא זאת הייתה ההתייחסות הרווחת בקרב דוברי הלשון, על אחת כמה וכמה בימינו אלה, שבהם פועל בהווה הוא פועל לכל דבר, מכאן, משפט כגון 'הילד לומד בימים אלה לנסוע באופניים', משפט פועלי הוא לכל דבר (ולא משפט שמני).
לעצם העניין, המלצתה לנקוט את דרך המקורות במשפט פועלי שפועלו בהווה, למשל, 'בימים אלה הילד לומד לנסוע באופניים', המלצה מקובלת ומכובדת היא, וכל הרוצה להגביה את לשונו יפעל לפיה, אך אין לה עניין וקשר להיות המשפט הזה משפט שמני - הוא לא!

trilliane

Well-known member
מנהל
היא לא לקחה דבר אל הקצה; היא כתבה מפורשות על הדרך במקורות

שבה שינוי סדר המילים (כך שהנשוא הפועלי קודם לנושא) לא חלה על משפטים שבהם הנשוא הוא בינוני (ולכן לא היה במעמד של פועל כפי שהוא היום) אבל ציינה מפורשות "בימינו ניטשטשה הרבה ההבחנה בין הפועל ההיסטורי שזמניו היו בעיקר שניים – עבר ועתיד – לבין הפועל המאוחר, שההווה בו הוא זמן כשני הזמנים האחרים" וגם בחלק הבא במאמר (שלילת הבינוני) כתבה "תפיסת הבינוני כפועל שְוֵוה דרגה לעבר ולעתיד היא שגורמת שמילת השלילה 'לא' תצטרף גם ללשון הווה".
&nbsp
היא דנה בהבדל בין הסדר הקלאסי הנשען על הסדר המצוי במקורות (והסיבה לסדר הזה) לבין התפיסה כיום של הבינוני שכבר נתפס כפועל לכל דבר ולכן מחילים עליו את אותו כלל סגנוני (מהמקורות) אף שזה לא כך במקורות. ההתייחסות שלה למקורות, ושם זה אכן לא משפט פועלי, אני לא מבינה את הבעיה.
&nbsp
אגב, בראש המאמר כתוב "המאמר הוא הרצאה שנשאה הכותבת לפני עורכי הספרים המדעיים באוניברסיטה הפתוחה בקיץ תשמ"ח", כלומר קיץ 1988, לפני כ-28 שנה ולא 40, אבל מהבחינה הזאת לא השתנה דבר, לא במקורות ולא בתפיסת הבינוני במשמעות פעולה כפועל לכל דבר. זה היה נכון כבר אז, כפי שהיא ציינה מפורשות במאמרה. אני מתקשה להבין מה לא מובן כשהיא עצמה כותבת במילים מפורשות ומסבירה את העניין.

לשורה האחרונה של דברייך -

מה שלא מובן (וגרם לשואל הנכבד לשאול את שאלתו) הוא כותרת הפסקה במאמר שעליו אנחנו מדברים, ולגביה אמרתי שהיא לקחה את הדברים אל הקצה -"סדר המילים במשפט שמני".
כל שאר הם דברי אלוהים חיים.
הערה: שמתי לב עכשיו שאת הכותרות לא נתנה שושנה בהט ("הדברים מובאים בשינויים קלים בכתיב ובפיסוק. כמו כן נוספו כותרות ביניים. מקצת מן המילים הנדונות כאן נשתנתה ההחלטה בהן, ועל כך באות הערות עדכון."), לכן מי ש"אשם" באי-נוחות שגורמת הכותרת לשואל, לא הייתה הגברת בהט.

trilliane

Well-known member
מנהל
כותרות נוטות להיות לא פעם עמומות או לא ממש ברורות

ואז ההקשר מתברר מתוך הטקסט עצמו, ובטקסט הנקודה מוסברת היטב.

נראה לי שהבנתי את הסוגיה. רק שאלת המשך קטנה:

אם היום מקובל שפועל בהווה הוא פועל לכל דבר, מדוע ממשיכים לכנות משפטים שכוללים פועל בהווה בינוני משפטים שמניים? מכאן נבע הבלבול שלי.

trilliane

Well-known member
מנהל
לא בהכרח קוראים להם כך. אבל כל הנקודה הייתה ביחס למקורות...

בעברית פשוטה: לא מכנים משפטים שכוללים פועל בהווה משפטים

שמניים. הכותרת ("סדר המילים במשפט שמני") היא פשוט טעות. שים נא לב שהמילים 'משפט שמני' אינן מופיעות כלל בגוף הפסקה. כפי שציינתי קודם, מאן דהו מן האקדמיה (ולא כותבת ההרצאה עצמה) הוסיף את הכותרת, ופשוט טעה בקביעת שמה של כותרת זו. אין שום צורך לנסות ולהסביר בפיטומי מילים (מה שמביא לאי הבנות נוספות) כשההסבר הפשוט הוא - טעות!

trilliane

Well-known member
מנהל
*בימינו* לא מכנים אותם משפטים שמניים, לפחות לא בבית הספר

אבל ההסבר נשען על מקורות העברית, וכל הנקודה היא שהבינוני לא נחשב לפועל של ממש ולכן זכה ליחס שונה. לטעון שזו "פשוט טעות" זו הגזמה והטעיה לכיוון השני. אפשר היה לתת כותרת טובה יותר להסבר, אני מסכימה, אבל לא צריך להקצין לכיוון השני. זו לא טעות, זו שאלה של הגדרה.
&nbsp
בחיפוש מהיר בגוגל מצאתי הסבר מתוך "פרקים בתולדות הלשון העברית" של האו"פ (יחידות 9–10: העברית בת־זמננו) עמ' 117 למטה, תחת הכותרת "סדר המלים במשפט":
"במשפט השמני* שנשואו בינוני..."
&nbsp
וגם בפסקה השניה של ההסבר בצד שמאל: "בינוני כנשוא יכול לשמש הן במשפט שמני והן במשפט פועלי (הקביעה מותנית במשמעו באותו משפט נתון). בלשון המקרא הבינוני כנשוא נחשב שמני."
https://goo.gl/PLdRvq

למעלה