שליחת הפקסים למע"צ

שלמה ידידי,אם מדברים על הרחבת החזית

אז הקרב האמיתי (שכנראה אבוד מראש) הוא הקרב על איכות האספלט (לאורך זמן) ואיכות העבודה של קבלני הצבע. הרי אין סיכוי שמעצ יגיעו למסקנה שצריך להשתמש בחומר בעל מקדם חיכוך של בד שמיר. בארץ הקודש יצליחו מקסימום לקבוע שימוש בשכבת צבע דקה, שזה בסדר גמור,בתנאי שעומדים ביתר התנאים הנ"ל. גם באירופה עושים שימוש בצבע, אבל תמיד בשכבה דקה, על אספלט מחוספס, וכל פעם שמחדשים, מוחקים את שכבות הצבע הקודמות. לפיכך, שימוש בצבע טרמופלסטי יעבוד רק בכפוף לשני התנאים האחרים: אספלט מחוספס שישאר כזה לאורך שנים, וקבלני צבע שעושם את העבודה. עכשיו אל תספר לי על אספלט באיכות גבוהה שמופיע בארץ לאחרונה - יכול להיות שיש הברקות כאלה פה ושם, אבל בעיקר בכבישים בין-עירוניים, וחוצה ישראל... וגם אלה צריכים עדיין לעמוד במבחן הזמן. בתוך הערים האספלט מחורבן ברובו המכריע, הוא ישאר כזה כי שם קל יותר לתחמן את המערכת (הקבלן מול העיריה), או את האזרח (העירייה מול האזרח) וכו'. בעניין איכות העבודה של קבלני הצבע, שצובעים שכבות על שכבות, ויוצרים שכבה עבה וחלקלקה של פלסטיק, במיוחד בצמתים... נו מה כבר אפשר לומר? איך אפשר להאשים אותם במדינה שבה הסטנדרט המקצועי מסתכם בגיבוב של מילים במחקרים ספרותיים, ואפס מעשים... דוגמא קלאסית להמחשת הבעיה היא המורים לנהיגה (על אופנועים). בניגוד למה שהיית מצפה ממני, אני לא בא אליהם בטענות על שהם לא מלמדים את הרוכבים לרכב (לא כולם, אבל רובם המכריע). הם בסך הכל מתאימים את עצמם למערכת ולתרבות המקומית. הם בסך הכל רוצים להתפרנס, ובכבוד, וזה באמת לא פשוט (עד בלתי אפשרי) לביצוע תוך שמירה על סטנדרט מקצועי שאינו נדרש, או יותר נכון אינו קיים, אצל רשויות הרישוי והתחבורה.

באופן מביך למדי - דווקא יש התקדמות

הן מע"צ, והן עיריית חיפה (עמה אני בקשר) עוברות בהדרגה להשתמש באספלט בעל איכות גבוהה יותר (בדומה לתערובת בה נעשה שימוש באיזור כפר שמריהו, לדוגמא). אספלט זה הוא בעל מאקרו-טקסטורה עמוקה יותר, ולפיכך גם בעל כושר ספיגת מים מוגבר - שמשליך על מידת ההתנגדות להחלקה. עם זאת, שאלת המיקרו-טקסטורה היא עדיין במידה לא מבוטלת שאלה פתוחה. שאלת היקף השימוש באספלט הנ"ל גם היא עדיין שאלה פתוחה, אם כי, כאמור, ניכר שינוי לכיוון השימוש באספלט הנ"ל (שהוא גם יקר יותר ב-50% לערך, ד"א). קבלני הצבע אכן עובדים באופן שאינו תואם (למיטב ידיעתי) את התקן בכך שאינם מודדים את מידת ההתנגדות להחלקה של סימוני הכביש שביצעו כמו כם בפרטים אחרים. לנוכח העובדה שאף רשות לא ניסחה דרישות ביחס למידת ההתנגדות להחלקה הנדרשת, הרי שעמדת הרשות תהיה שאין טעם בבדיקה של מידת התנגדות להחלקה אלא אם כן הוגדרה דרישה למידת ההתנגדות להחלקה - ומכיוון שדרישה כזו לא קיימת, הרי שאין טעם בבדיקה. עם זאת, מכוונת פעולתה של מע"צ, וכן של משרד התחבורה, באופן שעשוי להניב בסופו של התהליך מפרט דרישה כזה (למרות שהרשות מעוניינת יותר בתכונות צבע, כגון נראות וקיים, הרי שגם מידת ההתנגדות להחלקה מעוררת שם עניין, ומידת ההתנגדות להחלקה תקבע בפשטות כ-"מידה שתואמת את הצבע שבשימוש"). אישית, אני נגד סדר והקצב הביצוע: במקום קביעה ואח"כ ניסויים לבדוק מה יעמוד בדרישה (ושינוי הדרישה, אם אין ברירה) - קודם ניסוי ואח"כ קביעה (מזכיר קליעה למטרה אשר מסמנים את העיגול מסביב לחץ שנשלח באקראי...), וקצב הביצוע שמבטיח שיעברו עוד לפחות שנה-שנתיים לפני שתוצאות של ניסוי סימוני הצבע יתחילו להופיע במסמכים (שם לב שלא אמרתי "בהנחיות לפעולה"). בסה"כ אנחנו מדברים על שנים לפני שהנושא יוסדר - אם בכלל. וזו בדיוק סיבה לפעול כדי לקדם את הנושא בכל אופן אפשרי (תוספות - יותר מאוחר...)

פניה לעיריית תל-אביב

א.נ., הנדון: החלטה בדבר קביעה של מידת ההתנגדות להחלקה תקן ישראלי מספר 934 חלק 1 ("סימון דרכים: הכנת דרכי אספלט לסימון בצבע והשמתו") קובע בסעיף 9.8 ("עמידות בהחלקה"), כי "בודקים במהלך העבודה לפי דרישה של רשות התמרור המקומית(2)". בהערת השוליים (2) נכתב: (2) כמוגדר בתקנה 1 של תקנות התעבורה: "רשות התמרור המקומית" – מי שהמפקח על התעבורה שמונה לכל שטח המדינה מינה אותו, בהודעה ברשומות, להיות רשות תמרור מקומית לגבי התחום או המקומות שקבעה. להלן דוגמאות של רשות תמרור מקומית שנקבעו בפרסום ברשומות: עיריות, מע"צ, צה"ל, רכבת ישראל, רשות שדות התעופה, נתיבי איילון. לפיכך, אודה לך על העתק החלטות רשות התמרור המקומית ביחס למידת ההתנגדות להחלקה, כפי שנקבעו על מנת להשלים דרישות התקן כאמור בסעיף הנ"ל, בתחום שיפוטכם.

סקר ספרות לניסוי סימוני צבע

טוב - אז אמנם מע"צ מסרבים לאפשר לי גישה לפרק התוצאות בניסוי, אבל לפחות יש לי את פרק סקר הספרות. הסקר הנ"ל נסרק הומר לקובץ PDF בגודל 3.5M .... אילו רק אפשר היה להעלות אותו לאן שהוא...

למעלה