"שלח נא ביד תשלח"

סוריאל

New member
רבונו של עולם,

עשה לי טובה, תמצא מישהו אחר לג'וב הזה. אני ממש לא בקטע. לשון אחר: שלח את השליחות הזו ביד (באמצעות) כל מי שתשלח אותה בידו, רק לא בידי.

"תשלח" הוא אדם שמקצועו בכך. שמנוסה בשליחויות

משה כבד פה וכבד לשון. לדעתו הוא אינו מתאים לשליחות. הוא שואל במה זכה שתפקיד כה הרה גורל נפל דווקא על כתפיו.

פלגיה

New member
איפה ראית פירוש כזה למילה הזאת?

יש לך אסמכתא? אדם שמקצועו בכך הוא שליח. לא ראיתי שום מקום שמכנים אותו "תשלח".

האמת היא שזה נדיר

ואפילו יתכן שהמילה דנן היא מייצג יחיד של המשקל. אך אין זה אומר כי הפירוש שנתתי הוא בהכרח לא נכון

תימוכין בכתיב מלא

היות שהמקרא מצטיין בכתיב חסר, אפשר אולי לכתוב תשליח. יש הרבה יצורים במשקל תפעיל שהם שמות עצם, כגון תשליל, תרחיף, תרכיב, תשקיף, תמהיל, תרגיל, תהליך ועוד ועוד ועוד. גם תשליח יכול להיכנס שמה בטבעיות. דא עקא שהמשקל בכל הדוגמאות האלה לא מציין בעל מקצוע. תשליח יכול להיות, אם כן, מסר כתוב של תוכן השליחות. כלומר משה מבקש הנחיות מפורטות מראש: "שלח נא ביד(י) תשל(י)ח". ואכן, מיד בהמשך רואים כי האל דוחה את הבקשה ומבטיח לתת הנחיות בזמן ובמקום "... ואנכי אהיה עם פיך ועם פיהו (של אהרון) והוריתי אתכם את אשר תעשון...". לאור הדברים האלה אני מבקש לדחות את הצעתי הקודמת.

מצאתי משהו

פרוש המילה תכמן, ואת זה יאשר אבשלום קור, היא מי שעוסק בהכמנות, דהיינו מפיל בפח ו"מסדר" את הבריות. אז אולי בכל זאת תשלח הוא איש שמומחיותו בשליחויות. מצאתי עוד בעלי מקצוע במשקל ת _ _ _, אלא שבכולן האות ת' היא חלק מן השורש וכולן מסתיימות באות ן': תככן, תגרן, תפרן, תחקירן שתדלן

סוריאל

New member
טענה משוללת יסוד

'תשלח' אכן מתאר את האיש שמשה מדבר עליו, אלא שאין מדובר באיש מסוים אלא בכל איש שהוא - רק לא משה. 'תשלח' אינו שם עצם אלא כמובן פועל נטוי: האיש מתואר ע"פ פעולתו.

סוריאל

New member
המוציא מחבירו עליו הראיה

וכל המשנה ידו על התחתונה. בפירוש "שלי" אין שום דבר יוצא דופן מבחינה דקדוקית וגם מבחינה תחבירית איננו קשה ביותר. לעומת זאת אתה הצעת לפרש את המילה הזו פירוש יחידאי - הבא הוכחות, מלשון המקרא, לקיומו של משקל כזה.

סוריאל

New member
שניים שהם אחד

ההבדל בין שתי הטענות שלך הוא רק במשקל השם המשוער, לא בעצם הטענה שהמילה תשלח היא שם; וכיון שהטענה הזו האחרונה משוללת יסוד, אין שום חשיבות למשקל שאתה מיחס לה.

סוריאל

New member
אני שונא לחזור על עצמי

אם תמצא עוד דוגמאות כאלה בלשון המקרא יהיה טעם לשקול את התיקון המוצע. אבל כל הדוגמאות שהבאת הן חידושים מודרנייים.

האינטלקט מקוטב בין היצירתיים לבין הביקורתיים

אני תמיד אפעיל דמיון יצירתי ואתה תמיד תשלול את דברי. למזלנו, יש לי עוד דברים לעשות ובזאת אני מודיע על פרישתי מן הדיון.

למעלה