שלום
- יש לי שאלה,

הקיזומ

New member
שלום ../images/Emo13.gif - יש לי שאלה,

זה אחד משני פורומים ההכי רלוונטיים בתפוז לשאול, ואנסה - מה המשמעות של גודל אי הוודאות במכניקת הקוואנטים. לא מה משמעות אי הוודאות (את זה אני יודע) אבל מה המשמעות של מכפלת אי ודאות גדולה... לעומת קטנה יותר. אילו גורמים ישפיעו, פיזיקלית, ובאיזה אופן על תוצאת מכפלת אי הוודאות. האם הייתי מובן? שוב - מה המשמעות (הפיזיקלית) של גודל תוצאת מכפלת אי הוודאות.

pelegs

New member
אני כמעט בטוח

אבל כך את זה בערבון מוגבל. יש שקילות בין עקרון אי-הוודאות ומשוואת שרדינגר. אם מעלים את הפתרון למשוואה בנקודה מסוימת במרחב בריבוע (משוואת שרדינגר היא משוואה שמתארת מיקום במרחב כפונקציה של כמה מתשנים), מקבלים את ההסתברות למצוא את החלקיק בנקודה הזו. כלומר, אני מניח - אי-וודאות גדולה יותר לגבי המיקום אומר שבתחום הזה לכל נקודה יש הסתברות נמוכה יותר למציאת החלקיק ברגע נתון.

הקיזומ

New member
לא, לא

לא התכוונתי למשמעות של אי ודאות גדולה יותר במיקום החלקיק אלא לכך שמכפלת אי הודאות במקום עם אי הודאות בתנע היא גדולה יותר.. או קטנה יותר. מה המשמעות של גודל המכפלה של אי הודאויות. אגב, משוואת שרדינגר מתארת את המיקום כפונקציה של זמן (אם מתייחסים למשוואה הכללית. כלומר, התלויה בזמן ולא לזו הלא תלויה בזמן שמתארת מצבים "סטנציונריים". נייחים, אם תרצה. ובכל אופן, משמעות פיזיקלית של ממש ניתן לקבל רק מריבוע, ערך מוחלט בריבוע, של הפונקציה שהרי הפונקציה היא מרוכבת, באופן כללי).

yonien

New member
איך שאני רואה את זה

אבל מן הסתם, כמה שהמדידה שלך יותר מדוייקת כך מכפלת אי הודאות תקטן. ואם יש לך שגיאה גדולה יותר במדידה של התנע והמקום או של אחד מהם אז מכפלת הגורמים הללו תגדל. כל מה שהעקרון אומר הוא שלא משנה כמה תעלה את דיוק המדידה של אחד הגורמים, מכפלת השגיאות שלהם תהיה גדולה או שווה מ H bar. מעבר למגבלה הזו, כמובן שמכפלת השגיאות של שני גדלים תלוייה רק ברמת הדיוק של המדידה שלך.

הקיזומ

New member
לא ממש מדוייק.

קודם כל, לשאלה שלי (ולעקרון עצמו אפילו) אין שום קשר בסיסי למדידה אלא לאופי של (ה)מערכת (ה)פיזיקלית (ה)מסויימת והאופן שבו היא מתוארת מתמטית (אי הוודאות היא תוצאה ישירה של שימוש במכאניקת גלים). כך, ללא קשר למדידה, עבור מערכת פיזיקלית אחת, יתכן שייצא באופן מתמטי שהסף התחתון של מכפלת אי הוודאות יהיה גדול יותר מן הסף התחתון במערכת אחרת (כמובן שהסף הנמוך ביותר הוא h-באר חלקי שתיים). ועל כך היתה השאלה. על גודל הסף.

למעלה