שלום. שאלה..

רלמ

New member
שלום. שאלה..

אני אפילו לא יודע אם זה המקום הנכון בו להעלות את השאלה, אבל אני בכל מקרה מבקש, שיענה לי רק מי שבאמת מבין עניין בנושא... אבא שלי מנהל בית דפוס. בבית הדפוס יש גיליוטינה (לחתיכת דפים בעיקר, בעבר שימשה לחתיכת פחים ומתכת). המכונה הזאת היא לא סתם מכונה, אלה מכונה שיוצרה בשנות גרמניה הנאצית, סביבות אמצע-סוף שנות ה-30 - - בקיצור: אנתיקה. על המכונה כתוב את שם היצרן (JOSEF ANGER & SOHNE שזה ג'וסף אנגר ובניו, מגרמנית) מכונה שיוצרה בעבודת יד של נפחים, ועד היום עובדת ותקינה מאוד. (חוץ מהסכינים שמתחלפות עם השנים) אנחנו הבנו שייתכן שיש אספנים גדולים שירצו לרכוש את המכונה, או שאולי נכדיו/ניניו של ג'וסף אנגר ירצו לרכוש בחזרה את המכונה העתיקה. (יתכן שישלמו עליה כסף נכבד.) השאלה שלי היא, מאיפה להתחיל? איך אני משיג אספנים רציניים של ענתיקות או את אחד מבני משפחתו של מר אנגר לדורות? אשמח לקבל כל פיסת מידע תודה רבה רבה מראש עמי.

שלום לעמי,

כמה נקודות למחשבה: 1. מכונה משנות השלושים בענף הדפוס, ובכלל בענפי תעשייה שונים, אינה נחשבת ענתיקה. כל בית דפוס מכובד שומר איזו מכונה משנות הארבעים או אחורה, בין אם זה שטנץ, שמינית או משהו אחר. אני מכיר מקום אחד ששומר מכונת סדר עם אותיות עופרת. 2. ישנו מוזיאון דפוס בארץ, וייתכן שהם יהיו מעוניינים במכונה, אבל אני בספק אם יש להם משאבים לשלם עבורה, אפילו מחיר נמוך. 3. ספק בעיני אם מכונה כזו יכולה להניב מחיר משמעותי: אספן מחו"ל לא יקנה אותה, בגלל עלויות ההובלה, ואספנים בארץ של מכונות כאלו אני בספק אם יש. בכל אופן, אנסה לבדוק. 4. אביך בוודאי יודע שלענף הדפוס בארץ יש כתב עת משלו - אולי כדאי לפרסם שם. אם אין לך את הפרטים של כתב העת, אוכל לשלוח לך אותם. ולסיום, שלוש שאלות: הראשונה, האם אתה יודע מה מפעיל את המכונה? גלגל תנופה או מערכת פניאומטית? השניה: מה גודלה של המכונה (רוחב מקסימלי, עומק מקסימלי וגובה לחיתוך), והשלישית, הכי חשובה: האם אתה יכול להעלות תמונה או שתיים של המכונה?

רלמ

New member
אוקיי

לא מדובר במכונה שיוצרה לדפוס. מדובר בגיליוטינה שבתחילת דרכה שימשה לחיתוך פחים. אין לי מידות מדוייקות של המכונה, אבל אפשר לאמר שהיא בערך גובה 160 ס"מ, סמ"ר אפילו ניחוש אין לי וידוע לי שהיא מאוד מאוד כבדה. לגבי תמונות, אני בקרוב אכניס אותן למחשב. לגבי מגזין הדפוס - אני מודע לקיומו ואבא שלי מקבל את הכתב עת בקביעות כל שנה, אבל אני חוזר ואומר - המכונה היא לא יוצרה למטרת עבודות דפוס, אני בספק אם אני יכול לעניין בתי דפוס במכונה הזאת. מתוך תחקיר קטן שערכתי על משפחת אנגר, מדובר במשפחה גדולה ועשירה. (15 ספינות נקראות על שמו של ג'וסף אנגר ז"ל, שהיה יהודי ניצול שואה שעבד בנפחות וזו אחת המכונות הראשונות בעבודת ידו.) מה שמפעיל את המכונה הוא גלגל תנופה (אם אני לא טועה)

הלו, בקיבוץ לא ישנים בלילה?...

ובכן: אם כך, כדאי למצוא את הדגם והמספר של המכונה, שמוחבאים היכן שהוא עליה. אני מתאר לעצמי שהם או חרוטים היטב, או בלוחית מוצמדת. האפשרות הראשונה יותר הגיונית בהתחשב בשנתון. פרטים נוספים על משפחת אנגר תוכל אולי למצוא בפורום שורשים משפחתיים כאן בתפוז. מעניין באמת לבדוק אם המכונה תעניין אותם, אם כי אני בספק. מעניין אותי עוד משהו, שאולי אביך יוכל לדעת: כיוון שמכונות לחיתוך מתכת בנויות אחרת ממכונות לחיתוך נייר (להכנסת חלקים ארוכים המכונה בדרך כלל פתוחה מאחור, בניגוד לגליוטינה לנייר שלא רק סגורה מאחור, אלא גם יש בה דופן אחורי נייד, שניתן לכוונון למידות מדויקות בהתאם לצרכי החיתוך), האם נעשו במכונה במרוצת הזמן שינויים להתאימה לחיתוך נייר? אם כן - מה השינויים שנעשו ועל ידי מי? עוד שינוי שייתכן ונעשה - הכנסת מנגנון בטיחות, שאני משוכנע שלא היה במכונה כזו במקור. שאל את אביך אם יש משהו כזה, ואם כן - תן לי פרטים יותר מדוייקים. ממילה למילה אני משכנע את עצמי שצריך לראות תמונות של המכונה כדי לדעת על מה מדובר. אבל לפחות אנחנו מתקדמים במשהו. שבת שלום!

רלמ

New member
אז ככה

ממש היום בערב יגיעו אלי התמונות של המכונה. המספר הסידורי של המכונה הוא 7763 כתוב בחריטה מודבקת על המכונה JOSEF ANGER & SOHNE שזה גוסף ובניו בשפה הגרמנית. מתחת כתוב משהו שאין לי מושג מה הוא בגרמנית.. MASCHINENFABRIK & EISENGIESSEREI (יכול להיות שחיברתי שתי מילים ביחד בגלל רווחים מאוד קטנים ובלתי מובנים.) מתחת כתוב בגדול: WIEN ואז כתובת שאין לי מושג מאיפה להתחיל בחיפושים. XVII HERNALS, HAUPTSTRESSE 122 אני מתאר לעצמי שXVII זה הסיפרה 122 בספרות רומיות. הערב או מחר בבוקר אני אנסה להביא הנה תמונות. ושוב, תודה רבה על העזרה. עמי

בּני

New member
קצת

XVII זה 17 ולא 122, ראה קישור שבו "מחשבון" קטן שממיר ספרות רומיות לערביות, למרות ש-X זה 10, V זה 5, ו-I זה 1. ו-HERNALS זה שם של רחוב בוינה, אוסטריה. MASCHINEN FABRIK נשמע כמו מפעל מכונות.

בוא ננסה יחד לתרגם:

Maschinen בגרמנית - מכונות. Fabrik - ייצור. וביחד: יצור מכונות. Eisen - ברזל. ואל תגיד לי שאתה צעיר מידי ולא מכיר את הביטוי "אתה אייזן בטון". Geisserei - חיתוך. והכל יחד - יצרני מכונות לחיתוך ברזל. אה! זה גם הגיוני. HauptStrasse זה רחוב האופט (בוינה, נכון), וזה המקום להזכר בבדיחה על הייקים, ששאלו תמיד: סלח לי, איפה רחוב בן יהודה שטראסה? ולא, לא חיברת שתי מילים - ככה כותבים בגרמנית. אשמח לראות תמונות, ולפטפט עוד על מכונה בת שבעים. רק תאר לעצמך את המכניקה - לייצר בעזרת גלגל תנופה מספיק כוח לחיתוך שכזה. אני בטוח שיהיו עוד חברים כאן שיהיה להם מה להגיד על המכונה כשנראה תמונות (מוטי למשל, עם הידע הטכני הגדול שלו, שם אותי בכיס הקטן בעניין הזה). לעניין האספנות והיכולת למצוא קונה - אני חוזר על הספק שלי ועל מה שכתב רון - מכונות כאלו אינן פריטים שאנשים פרטיים אוספים, גם בשל העניין ובוודאי בשל המקום שצריך אוסף כזה. מוזיאונים אולי ישמחו, אבל ההובלה - למי יש היום תקציב? עצוב, אבל אני חושב שזה המצב. הלוואי ואני טועה.

coincollector

New member
מזכיר לי את הסיפור...

על ההוא שזכר שהחנה את האוטו שלו ברחוב EinbahnStrasse ולקח לו שעות אח"כ למצוא אותו חזרה... . . . . . . (ולכל מי שלא מבין - einbahnstrasse פירושו "רחוב חד סטרי")

ronmerav

New member
והנה הרחוב

סימנתי אותו בשני קוים צהובים. אספן מפות כבר אמרתי?

ronmerav

New member
מארכיון מדינת ישראל

פנו אלי לפני כ-10 שנים (אז הם נקראו "גנזך המדינה", והמנהל, לא תאמינו, תפקידו נקרא "הגנז") ובקשו שאמצא מישהו שמוכן לקבל גליוטינה שברשותם, תמורת ההובלה בלבד. גם היא היתה משנות ה-30 או ה-40, מופעלת ע"י גלגל תנופה. לא הצלחתי למצוא, מאחר ואף אחד לא רצה לשלם עבור ההובלה.

ronmerav

New member
ומאיפה הידע שלך

בגיליוטינות? אני יותר ויותר משתכנע שמנהלי פורומים עוברים קודם כל בחינת ידע ב-365 נושאים שונים, לפחות...

לגבי הבחינה, אז זהו - שלא.

אני לא מבין כלום בגיליוטינות. אל תתן לתשובות שלי להטעות אותך בעניין הזה... ועכשיו אני צריך לחזור להודעה של עמי, כי אני לא זוכר מה הוא כתב כדי לענות.

broadaxe

New member
מכונות

כאחד שעוסק קצת בתחום, למכונות ומכשירים מכאניים ישנים יש ערכים שמשתנים באינטרוולים די גדולים. גיליוטינות נחשבות לאבן שאין לה הופכין ודורשין וערכן נמוך מאד. הן תופסות נפח גדול ואין להן ערך ויזואלי כמו שעשוי להיות למכשירים אחרים שיעניינו אספן, ומתי-המעט שמחפשים מכונות ישנות להחיאה רומנטית בבית מלאכה מסורתי, בדרך כלל לא צריכים גיליוטינה. מכבשים, מחרטות, מקדחות, פטישים מכאניים- זה סיפור אחר.

למעלה