שלום רב! זריקה אנכית.

שלום רב! זריקה אנכית.

שלום, יש לי ולחברי ויכוח. חברי הוא סטודנט לפיזיקה ואני לא. חבר שלי טוען שברגע שאני זורק כדור ללמעלה והוא עולה בזמן מסוים.. אז הוא גם יחזור באותו זמן. אני לא מבין את זה וטענתי כדלהלן- ברגע שאני זורק כדור ללמעלה אז הופעל עליו כוח שהעלה אותו ללמעלה. כרגע הוא נע במהירות מסוימת מחמת הזריקה. בשלב כלשהו הכדור נעצר כי כוח המשיכה משך אותו ללמטה. עכשיו יוצא שלכדור היו ניגודים. מצד אחד הוא שאף לעלות מחמת הזריקה ומצד שני כוח המשיכה האט את השאיפה ומשך אותו ללמטה. כשהכדור יורד- פועל עליו כוח המשיכה כשאין לו כוח נגדי המושך אותו ללמעלה. מה שנותן לכוח המשיכה בעצם יתרון מהירות על פעולת הזריקה בעלייה ללמעלה. מישהו יכול להסביר לי למה חבר שלי טוען שאני טועה?

yoni162

New member
בעקרון בגלל שאתה באמת טועה

מה שגרם לכדור לעלות הוא לא כוח, הכוח פעל עליו למשך החלקיק שניה שהוא היה ביד שלך. אחרי שהוא השתחרר מהיד שלך יש לו מהירות שהכוח הרגעי הזה הקנה לו, אבל הכוח היחיד שפועל עליו בכל הזמן, מהרגע ששחררת אותו הוא רק כוח המשיכה. המהירות של הכדור היא כלפי מעלה בעוד שכוח המשיכה הוא כלפי מטה, בגלל זה הכדור מאט. אבל גוף נע בכיוון המהירות שלו ובגלל זה הוא עולה, עד שהמהירות שלו מתאפסת. מאותו רגע הוא יתחיל להאיץ לכיוון הרצפה, אבל בגלל שכוח המשיכה שפועל עליו לא משתנה, התאוצה נשארת קבועה בגודלה, לכן ברור שמשך הזמן שלקח לכדור להאט ממהירות התחלתית V מסויימת למהירות 0, יהיה זהה למשך הזמן שייקח לו להאיץ ממהירות 0 לאותה מהירות V, רק שהפעם המהירות V תהיה בסימן הפוך (כלפי מטה במקום כלפי מעלה).

כן אבל יש לו כוח תנופתי.

אני מסכים איתך שאין לו כוח שפועל עליו... אבל חייב להיות לו כוח מסוים שמעלה אותו ללמעלה אחרת הוא לא היה עולה! עכשיו בזמן הזה שהכדור מאט כי פעולת כוח המשיכה פועלת עליו ולעומת זאת הוא כן ממשיך עדיין מכוח התנופה שלי למרות שלדבריך לא חל על הכדור כוח. עכשיו כשהכדור מתחיל לרדת חל עליו כוח מסוים אחד. ללא שום תנופה נגדית מה שהיה כשהכדור עלה. ולכן חייב להיות שהכדור ירד יותר מהר מאשר כשהוא עלה! כי כשהוא עלה משך אותו ללמטה כוח המשיכה אבל הוא עלה ללמעלה מחמת התנופה. וכשהוא יורד רק כוח המשיכה מושך אותו ללמטה כך שאין לו שום התנגדות! נניח ויש לי כדור שמחובר לגומי. ואני בועט בכדור אופקית ובד בבד הכדור נבלם על ידי גומי. כשהכדור יחזור הוא יחזור יותר מהר מכיוון שהגומי מושך אותו. אני מבין שכנראה שאני טועה... אני פשוט רוצה להבין את זה. .

yoni162

New member
אוקי

"אני מסכים איתך שאין לו כוח שפועל עליו... אבל חייב להיות לו כוח מסוים שמעלה אותו ללמעלה אחרת הוא לא היה עולה!" - אז אתה מסכים איתי, ומצד שני אומר בדיוק את ההיפך. אתה צריך להפריד בין כוח למהירות. זה שגוף נע בכיוון מסויים לא אומר שזה הכיוון של הכוח שפועל עליו. זה כן אומר שזה כיוון המהירות שלו. מהרגע שהכדור עזב את היד שלך, יש רק כוח אחד שפועל עליו, כוח המשיכה. אם תעשה תרשים כוחות לא תמצא שום כוח אחר. אני לא מתכוון להמשיך את הדיון הזה כי זו סתם טחינת מים, או שתפתח ספר במכניקה תיכונית ותקרא קצת על חוקי ניוטון וזריקה בליסטית, או שפשוט תיקח כדור ותבדוק בעצמך (ואל תשכח שיש סטיות מדידה).

למעלה