שלום לכולם.

• פותח הנושא ruzzO
  • פורסם בתאריך

ruzzO

New member
שלום לכולם.

אני זקוק להסבר פרוצדורלי: ברצוני לפטר את המהנדס ולהחליפו בממהנדס אחר (עקב חילוקי דעות מיקצועיים). האם יש בעייה לבצע חילוף כזה כאשר אנחנו כבר עברנו את מחצית הדרך בבניית הבית? מה הנוהל הנכון לביצוע החילופין? תודה

לבדוק את החוזה.

יש חוזה, יש לבדוק את האמור בו. אין חוזה, זה אמור להיות קל - לך הביתה. אך רצוי לבדוק את העניין תוך התייעצות עם עו"ד. זו דעתי, אך יש כאלו שמבינים יותר. תמתין תקבל רעיון. חג שמח שרון

mol3

New member
החלפת מהנדס

אם עברתם את מחצית הדרך בבניית הבית, הרי שעברתם את שלב התכנון + כמחצית משלב הפיקוח העליון. היינו, המהנדס ביצע למעשה את רוב העבודה (כ- 85% לפחות, אם לא 90%). "חילוקי דעות", זה מושג רחב מדי. בשלב זה אתם זקוקים אך ורק לפיקוח עליון על מחצית הבית. השאלה אם יש מישהו שיהיה מוכן להכנס לכך. וגם אם כן, הרי שהמהנדס הראשון זכאי לרוב הסכום שסוכם, אלא אם כן עבודתו היתה בגדר רשלנות.

אפשר לשאול בין מי למי החילוקי

דיעות ? אם זה בינך לבין המהנדס , איך אתה יכול לחלוק על דעתו ? אתה מהנדס בעצמך ?

בינא

Member
החלפת מהנדס בשלב מחצית הדרך?

לא ברור מה זה "מחצית הדרך"? באיזה שלב אתם נמצאים? האם במחצית הדרך זה...קיבלתם היתר בניה ואתם עומדים לבנות? האם גמרתם את השלד ואתם עומדים להתחיל את עבודות הגמר? פירוט והסבר על "מחצית הדרך" יאפשר מתן תשובה לעניין... בין מי למי יש חילוקי דעות "מקצועיים"? בין האדריכל/ית למהנדס? בין קבלן השלד למהנדס? ביניכם למהנדס? אם ביניכם למהנדס...מדוע אתה מגדיר זאת כ"חילוקי דעות מקצועיים"? אתה במקצוע הבניה? הסברים מפורטים יאפשרו מתן תשובות נכונות

בינא

Member
החלפת מהנדס במחצית הדרך למה?

לא ברור מה זה "מחצית הדרך"? באיזה שלב אתם נמצאים? האם במחצית הדרך זה...קיבלתם היתר בניה ואתם עומדים לבנות? האם גמרתם את השלד ואתם עומדים להתחיל את עבודות הגמר? פירוט והסבר על "מחצית הדרך" יאפשר מתן תשובה לעניין... בין מי למי יש חילוקי דעות "מקצועיים"? בין האדריכל/ית למהנדס? בין קבלן השלד למהנדס? ביניכם למהנדס? אם ביניכם למהנדס...מדוע אתה מגדיר זאת כ"חילוקי דעות מקצועיים"? אתה במקצוע הבניה? הסברים מפורטים יאפשרו מתן תשובות נכונות

avi5199

New member
מאוחר מידי ! מהנדס לא מחליפים אחרי

תחילת הבניה. רק תדאג שימלא את ההתחייבות שלו לפקח על מה שהוא תיכנן.

בינא

Member
אין דבר כזה "מאוחר מידי" בבניה...

בעיקר לא כשמדובר בהחלפת מתכנן או מפקח הנדסי שאינו ממלא את יעודו המבוקש. זה רק עניין של קביעה, עד להיכן ב-% הגיע הפרוייקט, משלמים לו בהתאמה (רצוי בהסכמה). על המהנדס היוצא לכתוב מכתב ויתור, בו הוא מודיע על הפסקת עבודתו ועימה אחריותו על המבנה (באם הוא בשלבי בניה...ואם בשלבי תכנון, גם ניתן שיוותר על אחריותו זו אם יש כוונה לשנות עקרונית את התוכניות). המהנדס החדש כותב מכתב לועדת בנין ערים שהוא קיבל עליו את האחריות, עליה ויתר קודמו וממשיכים לחיות...

ruzzO

New member
תודה על התשובה בינא.

זה מה שרציתי לדעת. לגבי שאלותיך , חילוקי הדיעות הם בעקר בין הקבלן והמהנדס. אנחנו כבר בשלב הריצוף, המהנדס קיבל את כספו עבור עבודתו, ונשאר רק עניין האחריות. יש מהנדס שיתפוס את מקומו. לפעמים צריך לדעת להפרד גם אם בשלב זה זה כבר אין לזה ממש השלכות על הבניה. חג שמח!

mol3

New member
בשלב הריצוף ? להעביר אחריות ??????

הרי המהנדס סיים כבר את עבודת התכנון + הפיקוח העליון. וכי למה אתם חושבים שמהנדס אחר יהיה מוכן לקחת אחריות על המבנה בשלב זה ?. הוא יודע מה בוצע בפועל ביחס לתכניות ?. וגם אם הוא יודע, בשביל מה שייקח אחריות ?. גם אם תשלמו לו פי 3 ממה ששילמתם למהנדס המקורי (תכנון + פיקוח), הוא לא ייקח אחריות (אם הוא מספיק חכם). ואם הוא מספיק טיפש ויקח אחריות... אתם לא רוצים מהנדס כזה.

mol3

New member
ועוד הערה

אני בכלל לא בטוח שתקבלו טופס 4, אם בשלב כזה מהנדס אחר ייקח אחריות. במילים אחרות, קשה להניח שהרשויות יסכימו להעברת אחריות. עם כל הכבוד לקבלן שלכם ולכם, אתם חייבים לקבל את מרותו של המהנדס. ואם הוא לא מוכן (כנראה) לאשר לכם משהו... הוא כנראה יודע למה.

ruzzO

New member
אכן כן

כמו שאמרתי. המהנדס סיים את עבודתו בפועל. חילוקי הדעות הם על משהו קטן אבל בעקר על סגנון והתנהלות. המהנדס השני בתמונה משלבים ראשונים של הבנייה. כך שאין בעיה. הוא לא טיפש כמו שאמרת. והוא יקח אחריות. לא הבנתי מה הבעייה עם טופס 4. אתה יכול להרחיב בענין?

mol3

New member
כל פעם אתם מוסיפים פרט

תגדירו. מה זה "המהנדס השני בתמונה משלבים ראשונים של הבנייה". האם הוא היה נוכח בשלב הפיקוח העליון ?. האם עשה פיקוח עליון מקביל ?. על מה המחלוקת ?. בשביל מה להעביר סמכות אם מדובר במשהו קטן. הבעייה עם טופס 4 היא פשוטה. תהליך הבנייה מתחיל בהגשת הבקשה להיתר ומסתים עם מתן טופס 4. מי שאחראי (בגדול) להתנהלותו התקינה של ההליך, היא הרשות ולכן בכוחה לאשר הקמת מבנה ואכלוסו או לא. לרשות אין כלים אמיתיים לבדוק את התכנון והיא סומכת על המתכנן שיבצע את התכנון + הפיקוח העליון, כדי שתהייה בטוחה שמה שתוכנן הוא גם מה שבוצע. נניח שהמהנדס הראשון תכנן ופיקח פיקוח עליון. ונניח שבפועל, היתה סטייה בין התכניות ובין הפיקוח. אם המהנדס השני לוקח אחריות על התכנון + הפיקוח, יש לנו כאן בעייה. שכן כיצד יוכל לדעת אם מה שבוצע בפועל אכן הוא מה שתוכנן ?. ולכן, את השאלה הזו ישאל את עצמו אותו גורם ברשות המקומית, שאמור לתת טופס 4. אם מחר בבוקר הבניין יקרוס ויגרמו נזקים בנפש, מי ישא באחריות ?. המהנדס שתכנן ופיקח אך אין לו אחריות ?. או המהנדס שיש לו אחריות ולא תכנן ולא פיקח ?. הרי כל אחד מהם, איננו אחראי למעשה על מה שארע. ולכן, יש מקום לספר את הסיפור במלואו. 1. מה יודע המהנדס השני על הבנייה שבוצעה בפועל. 2. על מה המחלוקת. 3. בשביל מה בכלל להחליף מהנדס ועל אחת כמה וכמה, מה פתאום להחליף אחריות ?. כל הסיפר נשמע מעט לא ברור וגדולים בו החורים על ה"גבינה". אי אפשר לשאול שאלות רק כדי לקבל את התשובה הנוחה. כאחד שמצוי לפני קבלת רישיון קונסטרוקטור, אני יכול לומר לך שאם המהנדס השני לא ביצע פיקוח עליון בעצמו !!!, הוא צריך להיות עם ביצי ברזל, או מוח מברזל, כדי לקבל על עצמו אחריות לדבר שמחר עלול להכניס אותו גם לכלא.

avi5199

New member
לדעתי זה סתם לזרוק כסף על כלום.

המהנדס הראשון כבר סיים את עבודתו , וקיבל את התשלום עבורה. המהנדס הראשון לא יחזיר לך כסף, והשני לא יעבוד בחינם. תחשוב מה התועלת שתביא לך החלפת המהנדס.

בינא

Member
החלפת מהנדסים אחראים בגמר שלד

אינה בעיה גדולה ואין כל קשר לטופס 4 כמו שנכתב כאן. להלן הסבר: המהנדס הראשון אמור להיות חתום על כל שלבי בניית השלד, בטפסים של התקדמות הבניה שקיבל הבונה עם היתר הבניה ואם לא הוא חייב למלא אותם, לחתום עליהם ולהגיש אותם כי עד לתאריך X הוא היה אחראי ואינו יכול להתחמק מאחריותו זו. מכיוון שההחלפה מבוצעת רק עבור עבודות הגמר, מכתב הויתור מכסה רק את העבודות האלה. מכתב הויתור יכלול רק הודעה שעם גמר עבודות השלד הוא מפסיק את פעילותו ומעביר אותה למהנדס/מפקח אחר שיטפל בעבודות הגמר, כולל טופס 4. המהנדס השני ייתן מכתב שבו הוא לוקח אחריות משלב גמר השלד או תחילת הריצוף ועד גמר הבניה וקבלת טופס 4. לא מסובך ונעשה הרבה מאוד כי יש מהנדסים שמתמחים בשלדי הבניה ויש כאלה שמתמחים בגמר ומאוד מקובל שמחליפים "סוסים" בשלבים אלה, בעיקר בבניה רוויה של דירות ומגדלים...כך שבבית פרטי זה גם טוב. חילוקי דעות בין קבלן למהנדס תמיד יהיו, אבל יש גישות שונות לאנשים שונים ואם יש מצב שהלקוח סובל מחילוקי הדעות האלה (הכוונה שהבניה מעוכבת או הוא מפסיד כסף), יש ללקוח זכות להחליף את אחד מהגורמים. אני מקווה מאוד שאתה מחליף את המהנדס/המפקח מכל הסיבות הנכונות...כי תמיד ניתן להחליף את הקבלן. חג שמח.

fireman

New member
בינא אתה מערבב בין שני דברים

שלא קשורים אחד לשני ועל אחת כמה וכמה שאתה לא יודע מה הסיפור שמתרחש שם ועל מה המחלוקות. משהו מכל השרשור הזה נראה לי מסריח כי עד כה יש כבר יותר מ10 תגובות ואין תשובה עניינית של שואל ההודעה מה נושא המחלוקת. החלפת המהנדס האחראי על ביצוע השלד היא בעייתית מאוד ואני יודע על מה אני מדבר כי אני היום נמצא באותה בעיה. המהנדס שתכנן וחתם על השלד בזמנו התפטר מהמשרד שבו עבד, הבעלים נעלם והאדריכלית פתחה משרד פרטי.... המהנדס שביצע את התכנון בפועל לא רוצה לשמוע על כלום ולא מעניין אותו כלום והוא לא חותם על שום דבר ולא אכפת לו משום דבר ובגלל זה טופס 4 תקוע לי כבר קרוב לשנה. למצוא מהנדס שיהיה מוכן לקחת אחריות על דבר שביצע מהנדס אחר זה כמו להגריל את ששת המספרים בלוטו.... בתור מי שלומד כרגע הנדסת בניין אני אומר לך שמהנדס על גופתו המתה לא יחתום על שלד שהוא לא תכנן אלא אם הוא לוקה בנפשו או שהוא פסיכי ולא יקח אחריות על כך. כמו שכתבתי, משהו בכל הסיפור הזה מריח לי לא טוב ואני לא יכול לחשוב אחרת עד שיובהר עניין ה"מחלוקות" כאילו מי זה הקבלן בכלל שיהיו לו מחלוקות על עבודתו של המהנדס?....להזכירך, קבלן יכול להיות כל טמבל שתמצא ברחוב ויכול להרשות לעצמו להעסיק כמה אנשי מקצוע ולשלם כמה אגרות, הוא יכול להיות בהשכלתו גם מכונאי רכב (אני אגב מכיר אחד כזה אישית) בכדי להיות מהנדס....מלבד שכ"ל אוניברסיטאי כל שנה צריך לשבת הרבה על התחת וללמוד, מניסיון מר וכואב.

ruzzO

New member
דוקא

בינא פגע בול... MOL3 אל תכעס עלי.. אין כאן שום דבר מסתורי ולא כשר.. אני לא מפקפק בכישוריו של המהנדס. גם תרומתו לבניית הבית היתה שולית יחסית. (אנחנו השלמנו שלד קיים) זה הכל. אני גם לא בא לפגוע בכבודו המקצועי. אין לי את הכלים לשפוט את עבודתו. והקבלן הוא לא מכונאי רכב. אני סומך על שיקול דעתו. פשוט נוצרה אוירה לא נעימה. אם זה סיפור להחליף מהנדס, אז נכופף את הראש ונמשיך עם אותו מהנדס. שום אסון לא יקרה... אה , כמעט שכחתי: חג שמח לכולם.

fireman

New member
בגדול

המהנדס המתכנן את השלד וחותם עליו הוא יחידי שצריך להיות רלוונטי לנושא. אתה משלם לו על תכנון ועל החתימות של ביצוע השלד בכל שלב ושלב, זה מה שהחוק מחייב אותך. בכל מה שקשור לעבודות הגמר עשה קו מפריד עבה מאוד בין המהנדס האחראי על השלד לבין האחראי על ביצוע עבודות הגמר. הראשון מחוייב עפ"י חוק, השני יכול להיות מישהו מהרחוב, לצורך העניין, אני יכול בעצמי לפקח על עבודות הגמר אצלך בבית, תשלם לי כסף, אני אבצע את זה וגם אקח על זה אחריות, בשלב הזה אתה לא צריך מהנדס כדרישת החוק, בשלב הזה אתה יכול להעסיק מהנדס שיפקח על הריצוף, מהנדס שיפקח על הטייח ומהנדס שיפקח על זה שדופק לך מסמרים בקירות בשביל לתלות תמונות. אף אחד מהאחרונים לא צריך לחתום ויתור או לקבל את האחריות של קודמו, כל אחד לוקח את האחריות על החלק שהוא פיקח על ביצועו או האחד ייקח אחריות על הכל במידה והוא סומך בעינים עצומות על מה שעשה קודמו. כאן אין את חבות החוק, אתה יכול לפקח על הגמר גם בעצמך ואתה לא צריך מהנדס. אם נושא החתימות והאחריות נוגע לשלד ההליך צריך להיעשות באופן מסודר מול הרשויות.

בינא

Member
2 המקרים אינם דומים לכן הפתרון שונה

עם כל הכבוד למה שקרה לך, אין להשליך את המקרה שלך למקרה אותו הביא לשרשור ruzzO . המקרה של ruzzO פשוט יותר, כי אף אחד לא בורח מאחריות והחלפה כזו בשלב של המעבר בין השלד לגמר, מקובל ומי שאחראי על השלד (זה מה שעניין את ו.ב.ע. והרשות המקומית), נשאר עם האחריות הזו ומי שאחראי על הפקוח על עבודות הגמר, מעניין רק את ruzzO . על-כן אם יגיע להסכמה כספית עם המהנדס "הפורש" או "המופרש", יוכל ללא כל בעיות להחליפו באחר ומכתב הוויתור במקרה הזה אינו משחרר את הראשון מאחריות על השלד, אלא רק מודיע לועדה כי סיים את תפקידו בשלב הזה וכי יש לו ממשיך. המקרה שלך ניתן לפיתרון, אבל ייקח יותר זמן....אבל אין מספיק נתונים... לא ברור אם המהנדס המתכנן אצלך, גם חתם כאחראי לבצוע השלד. אם הוא חתם כאחראי לתכנון בלבד, הוא נשאר אחראי עד שימות...אבל רק על התכנון, גם אם הוא התפטר ממשרד שעבד בו או פיטרו אותו, כי חתימתו היא כמהנדס בשמו ולא בשם המשרד בו עבד. אם הוא גם חתם על טיפסי התקדמות העבודה במהלך הבניה, תוך כדי אישור עבודת השלד, על כל טופס כזה הוא אחראי, גם אם הוא "נעלם". אם הוא מהנדס רשום אין לו יכולת להתחמק וניתן למצוא את עקבותיו, אחרת ניתן להתלונן כנגדו ברשם המהנדסים והוא יאבד את רשיונו. אני מסופק אם זה יגיע לכך. נושא טופס 4 הוא נושא בר טיפול בכל מקרה, אבל נדרש כי מישהו עם ניסיון בטופסולוגיה ובירוקרטיה, ינווט אותך לקבלת האישור כי לכל דבר יש תחליף, רק נדרש לברר מה הוא התחליף שייתן את "כיסוי התחת" לועדה... בהצלחה וחג שמח.

mol3

New member
הכל טוב ויפה, אבל יש בעייה לוגית

אתה אומר למעשה, ואני מצטט, " ... ומכתב הויתור במקרה הזה איינו משחרר את הראשון מאחריות על השלד, אלא רק מודיע לועדה כי סיים את תפקידו בשלב זה וכי יש לו ממשיך...". אז אם כך הדבר, הרי שבכל מקרה הוא סיים את תפקידו ובכל מקרה עבודתו איננה נחוצה עוד, הרי לשם מה הוא זקוק לממשיך. אין שום סיבה להעביר כל אחריות, כי לקונסטרוקטור הראשון אין יותר כל תפקיד. ככל הנראה, השואלת מבקשת כיום מהקונסטרוקטור, לאשר משהו עתידי, או משהו בדיעבד, שהוא איננו מוכן לאשרו. שכן אחרת, למעשה היום לא היה אמור להיות ביניהם יותר קשר. לכן השאלה ומה שעומד מאחוריה אינם ברורים כלל, שכן גם אם המהנדס מחר ייסע לחו"ל, אין שום צורך במהנדס אחר. או שהמהנדס גילה משהו שעשו בלא אישורו, או שהם מבקשים ממנו עתה לשנות משהו ... והוא איננו מסכים. אחרת אינני מבין בכלל את העניין. תגיד לי אתה, מדוע עכשיו בכלל נחוץ להחליף קונסטרוקטור. אם תצליח להעלות סיבה אחת אפשרית והגיונית, אני מוריד את הכובע... וגם אוכל אותו. וכיוון שבוועדה לא יושבים אנשים שעשו אותם באצבע, והם מריחים ישר את הלוקש, הם לא יאשרו החלפה, אם יש להם טיפה אינטגריטי.

למעלה