שלום לכולם.

Moondust

New member
שלום לכולם.

בזמן האחרון התחלתי להתעניין בנושא של אמנויות לחימה, והייתי מעוניינת להתחיל ללמוד. קראתי כמה שרשורים מהפורום, ואת המאמרים של עזרה למתחילים, ואני אשמח אם תוכלו לכוון אותי קצת לפי תשובות לשאלון. חשוב לך ה"יופי" הריקודי של התנועה? או אולי יופי "אקרובטי"? אני אשמח אם תהיה אסתטיקה כלשהי בתנועות, אבל לא צריך שיראו ממש כמו ריקוד או "כמו בסרטים". קצב הלימוד ל"שימושיות": את/ה מצפה ללמוד אמנות שתהיה שימושית ללחימה במהירות? עד כמה את/ה מוכן/ה להמתין? (בחלק מאמנויות הלחימה זהו תהליך שיכול לקחת שנים). אני בעיקר מעוניינת לפתח את הבטחון והיציבות וכו', אבל הייתי רוצה ללמוד משהו ששימושי גם להגנה עצמית, והייתי מעדיפה שלא לחכות שנים. תחרותיות: האם את/ה טיפוס תחרותי? האם את/ה מעונין/ת להתחרות בשיטה שאת/ה לומד/ת או שתחרויות ידחו אותך? לא מעוניינת בתחרויות. התמודדות במצבים לא פרופורציוניים: עד כמה את/ה סבור/ה שאת/ה תדרש/י להתמודד מול מצבים של יריב/ה גדול/ה ממך בהרבה ו/או חזק/ה ממך בהרבה? קח/י בחשבון שבד"כ פיתוח יכולות שכאלו דורש זמן רב יותר. הכוונה באימונים או במציאות? בכל מקרה, אני מוכנה לנסות את זה באימון. כלי נשק: את/ה מוכנ/ה להתמקד בלימוד כלי נשק כדרך העיקרית להגנה עצמית? (למשל סכין) האם נשיאת כלי שכזה היא רלבנטית עבורך? את/ה מעוניין/ת ללמוד נשק מסורתי (חרבות, מקלות וכו')? האם לימוד כזה מושך/דוחה אותך? אני לא מעוניינת בכלי נשק כדבר מרכזי, אבל לא אכפת לי אם הלימוד כולל מדי פעם נשק (מסורתי או מודרני). כושר: עד כמה חשוב לך שהלימוד ישפר את הכושר? האם זה בסדר אם הלימוד ידרוש כושר? עד כמה את/ה מוכן/ה להתבסס על כוח ומשקל? מצד אחד חשוב לי לשפר את הכושר. מצד שני, אני לא יודעת אם במצבי הנוכחי אני מוכנה ללמוד שיטה שדורשת רמת כושר גבוהה. כוח ומשקל - לא יודעת אם אני בכלל מסוגלת לזה, אני מאוד נמוכה ורזה.
עדיפות לאיברי גוף: חשוב לך ללמוד שימוש יותר בבעיטות? חשוב לך לפתח גמישות ברגליים? חשוב לך ללמוד להכות עם הידיים? אין לי עדיפות מיוחדת, אבל אני לא רוצה משהו שיפגע בפרקי כף היד. נפילות והטלות: חשוב לך ללמוד ליפול? את/ה מוכן/ה ליפול על מזרן לעיתים קרובות? מעניין אותך ללמוד להפיל/להטיל? אין בעיה עם נפילות. מוכנות לספיגה: את/ה מוכנה לחטוף אגרופים לפנים? את/ה מוכן/ה לצאת עם סימנים כחולים על הידיים? את/ה מוכן/ה לחוש כאבים במפרקים (כתוצאה ממנופים)? לא מוכנה לחטוף אגרופים לפנים, ולא מוכנה לכאבים במפרקי הידיים. יש לי גיד רגיש בפרק כף יד שמאל, ואני גם מנגנת ולא רוצה שכאבים יפריעו לי להתאמן. מסורת: חשוב לך שהאמנות שאת/ה לומד/ת תהיה קשורה למסורת כלשהי מהמזרח הרחוק (יפן / סין ...)? יהיה נחמד אם כן, אבל זה לא בראש מעייני. אווירה: איזה סוג של אווירה את מדמיינת במועדון (שקטה / לוחמנית / ידידותית / מבודחת)? אווירה ידידותית ולא "צבאית" מדי. "רוחניות": האם זה חשוב? אממ, לא.
הרכב הקבוצה: יפריע לך להתאמן בקבוצה שרובה בנים? (לצערנו, זה המצב הנפוץ בתחום) את/ה מחפשת קבוצה של בנות בלבד? מה ביחס לגיל המתאמנים/ות (למשל להתאמן עם נוער/מבוגרים)? לא הייתי רוצה להיות בת יחידה, אבל אם אין ברירה אז בסדר. אני בת 17, עוד מעט 18, ורוצה להתאמן עם אנשים בגילי. איזור למועדון: מהו האיזור הרלבנטי שאליו תהיי/ה מוכן/ה להגיע כדי להתאמן באופן שוטף? עדיפות לאיזור השרון (אני גרה בכפר סבא), אבל אני יכולה גם להגיע לאיזור ת"א. תדירות אימונים, שעות אימון: מהי תדירות האימונים שבה את/ה מעוניין/ת? (כל יום/ 1-4 פעמים בשבוע) מהן שעות האימונים האפשריות מבחינתך? (בוקר / ערב , ועד איזה שעה אם יש מגבלה) פעמיים-שלוש בשבוע. מבחינת שעות... כרגע אני לא יכולה לומר. חוץ מזה,יש עוד כמה דברים. אני עוד מעט מסיימת י"ב, ויש לי שמונה חודשים עד הגיוס. האם כדאי בכלל להתחיל ללמוד, או לדחות את זה? האם אפשר להתחיל ללמוד עכשיו ולהמשיך אחרי הצבא? דבר שני, כרגע יש לי כושר גופני בערך כמו של בטטה =\. כדאי קודם לשפר את הכושר ורק אז להתחיל באמנויות לחימה? תודה מראש לכל העונים.

לפי דעתי יתאימו לך אומנויות לחימה

רכות, בעיקר אייקידו וטאי צ'י.זה האומנויות שיהיו לך הכי הרבה בנות בקבוצה (יכול אפילו להגיע ל 50%!!) וגם לא יהיו תחרויות וקרבות. טאי צ'י יותר ישמור לך על פרקי כף היד, אבל באייקידו יהיו יותר אנשים בגילך. שתיהן מוגבלות מאד ביכולת שלהן להעניק פתרונות מהירים להגנה עצמית. אני באמת לא יודעת מה יש באזור כפר סבא, אבל יש בטוח את שניהם. תלכי לראות שיעורים ותראי אם מתאים לך. לדעתי כדאי לך מאד להתחיל עכשיו. הגוף לומד אחרת לגמרי כשצעירים. בגילך 8 חודשים זה ים בזמן. ולכי תדעי, אולי תשרתי קל"ב ותחזרי כל ערב הביתה, ותוכלי להמשיך להתאמן בזמן הצבא? את הכושר ניתן לשפר במקביל לאימוני אומנות לחימה, אם תרגישי צורך בכך. אין שום סיבה לדחות את לימודי הלחימה לאחרי הכושר. זאת גם דרך די בטוחה לדחות את זה ל"אף פעם"
בהצלחה.

amir_aikido

New member
../images/Emo45.gif מצטרף להצעות לעיל

גם אני חש במיתר שעלייך לחפש אמנויות רכות, יש אמנויות רבות כאלו והמוכרות שבינהן (לפחות ברמת הפורום) הן אייקידו, טאי-צ'י וגם וין-צ'ון (סוג של קונג-פו). כמובן שיש גם מורים שילמדו אמנויות אחרות בגישה רכה. האייקידו מבוסס ברוב על מנופים על המפרקים, אך במקומות רבים הדגש שנלמד הוא פחות לחימתי ובהתאם מידת הלחץ על המפרקים נמוכה יותר (למעשה, כל מועדון טוב נשמר מפגיעות). אני יודע שבסביבתך יש קבוצות אייקידו שמשתייכות למורה בשם אלי לרמן ואת יכולה ללכת ולבחון האם הן מתאימות לך אם לאו. ביחס לטאי-צ'י, רצוי להזהירך מריבוי של מורים שגישת הלימוד שלהם איננה לחימתית בכלל בכלל. מאפיין קל להבחנה של אותן קבוצות הוא העדר מוחלט של תירגולים בזוגות שבהם בוחנים את הטכניקות על בן-זוג. והתמקדות בתרגול קאטה יחידנית באוויר בלבד, גם למתקדמים. בשתי האמנויות הללו בפרט, ומלעשה בכל משפחת האמנויות הרכות, משך הלימוד הוא ארוך (מספר שנים). וין-צ'ון קונג-פו ראיתי רק פעם אחת, התרשמתי לטובה, אך זו תהיה התיימרות לתת התיחסות כלשהי ביחס למשך הלימוד או אופיו. כושר תמיד רצוי לפתח, אך בהחלט ניתן לעשות זאת גם ביחד עם הלימוד של אמנות הלחימה (אין צורך להגיע עם שרירים מנופחים ולעיתים זה אפילו מפריע להתקדמות). וביחס לצבא - ניתן להתחיל ללמוד לפני הצבא, הרי איש איננו יודע איפוא תוצבי ומה יהיו תנאי השירות שלך, ובהחלט ייתכן שתצאי כל יום הביתה ותגלי שקל לך יותר להגיע לאימונים מאשר בתקופת הלימודים.
אמיר מועדון הבית שלי - www.shirokan.com

בנוגע לאזהרה

שלום אמיר, ראית לנכון לציין (ובצדק לטעמי ) את העובדה שיש הרבה מורים לטאי צ'י שהגישה שלהם אינה לחמתית. האם אין זה המצב גם באיקידו?

amir_aikido

New member
ציטוט

" אך במקומות רבים הדגש שנלמד הוא פחות לחימתי " זה לא אומר את אותו הדבר
|מגרד בפדחת| אמיר

Toledano9

New member
רק לא אייקידו.

אבל אני לא רוצה משהו שיפגע בפרקי כף היד. ולא מוכנה לכאבים במפרקי הידיים. יש לי גיד רגיש בפרק כף יד שמאל, ואני גם מנגנת ולא רוצה שכאבים יפריעו לי להתאמן. אבל הייתי רוצה ללמוד משהו ששימושי גם להגנה עצמית, והייתי מעדיפה שלא לחכות שנים למה אנשי אייקידו מתנהגים כמו טרולים ?

Toledano9

New member
איך הית קורא למי שנותן תשובה שחוזרת

על עצמה ללא קשר ממשי לתוכן השאלה ? משום מה זה תמיד חוזר על עצמו.

amir_aikido

New member
איפוא ראית כאן התעלמות מתוכן השאלה?

הן מיתר והן אני (שני המשתמשים שהמליצו על אייקידו) בהחלט התייחסנו לתוכן השאלה, ואף נתנו התייחסות מפורשת לחשש שלה מבעיות בגידים של פרק כף היד. שים
שכבר היו לא מעט אנשים להם אני המלצתי שלא ללמוד אייקידו למרות שהם שאלו על כך ואף הסברתי מדוע. אף אחד מאיתנו לא המליץ על המועדונים בהם הוא עצמו מתאמן (ובמקרה שלי, המשמעות של זה היא למעשה שיטה אחרת). כך שברור שאין לנו כל אינטרס סמוי בהמלצות. שנינו המלצנו גם על שיטות נוספות. וכמעט שכחתי - שנינו משתתפים בפורום הזה כבר הרבה שנים. כותבים על הרבה נושאים אחרים מלבד המלצות לאנשים להתאמן בשיטה זו או אחרת. ומוכרים לפחות לחלק מחברי הפורום באופן אישי. התואיל להסביר איפה אתה מוצא בזה התנהגות
אמיר

Toledano9

New member
לא טענתי לרגע שאתם מפרסמים את

המועדונים שלכם. להפך. הרושם שמתקבל הוא, שגם במקרה בו הפונה היה מבקש אמנות הכוללת קרבות קרקע, שימוש רב בבעיטות וקרבות זירה היתם ממליצים על איקידו. :"לא בדיוק קרבות קרקע, ויש שימוש רב ברגליים וגם דוג'ו הוא מעין זירה...". אם מישהו מחפש לאמץ חיה עם נוצות, שיכולה לעוף, אוכלת תולעים וקוראת "קוואק,קוואק" האם הית ממליץ לו לבחור פיל או כלב?

amir_aikido

New member
אולי כדאי שתציץ בעבר

http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=148&msgid=78858987 למיטב הבנתי, אני כתבתי שם לאדם שאני לא ממליץ לו על אייקידו, לאחר שהוא דווקא התעניין באמנות הזו. אם תוסיף להסתכל, תראה שהיו עוד הודעות שבהן לא המלצתי על אייקידו לשואל ועודדתי אותו להסתכל בכיוונים נוספים(לא בהכרח ספציפית), למשל: http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=148&msgid=79816474 וגם: http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=148&msgid=78474830 ועוד דוגמא: http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=148&msgid=78337735 כשאני ממליץ, אני מנסה לשלב בין התייחסות לפרטים שהשואל העלה ובין תחושת הרוח וההרגשה הכללית שלי ביחס לשאיפותיו, כפי ששי ניסה להסביר http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=148&msgid=78418806 לוגיקה טהורה איננה הדרך הנכונה כשמדובר באמנות שאנשים אמורים להתמיד בה. דווקא משום שיש לי היכרות מעמיקה עם אייקידו, ומודעות לנושא הפרקים. אני לא חושב שפרק היד של הבחורה צריך למנוע ממנה תירגול באמנות זו. תפיסתי במקרה הזה מבוססת על ניסיון של שנים (15 א 16 אבל מי זוכר) כולל תרגול כמדריך תחת פיקוח ולא על סטראוטיפים. הקונספט שאתה מציג נכון - המלצה בהתאמה ולא רשימה כללית של האמנויות בפורום. זו גם היתה המוטיבציה שלי לבנות שאלון. פשוט במקרה הספצפי כיוונת את האצבע המאשימה אל האנשים הלא נכונים. אמיר

Toledano9

New member
אתה בטח מודע לעובדה, שעצם זה שבעבר

המלצת למישהו לא להתאמן באיקידו כלל אינה שוללת את האפשרות, שהמלצת למישהו כן להתאמן, למרות שההמלצה לא התאימה לדרישותיו. לפי דבריה של השואלת, היא סובלת מגידים רגישים ביד שמאל, ומכיוון שאיקידו משתמשת בבריחים (דבר שבהחלט כואב), האומנות כלל לא מתאימה עבורה (ללא קשר לטענה שאיקידו לא מזיקה לגידים, לבחורה כבר יש בעיה קיימת). תבורך על ההשקעה שבכתיבת השאלון. רצוי לנסות ולהמליץ ראשית על אומנויות שכן עומדות בכל הדרישות של הפונה, ורק אחר כך להמליץ על כאלה שעונות חלקית בתוספת הסבר היכן אינן עונות. תשובה כגון :"אני ממליץ על אומנות A, שאמנם אינה עונה על הבקשה שלך אבל בכל זאת תתאים לך", לא מתיחסת כלל לבקשת ממלא השאלון. אחרת באמת חבל על ההשקעה והמאמץ בהכנת השאלון.

amir_aikido

New member
פה הנקודה עליה אנו חלוקים

לדעתך: "לפי דבריה של השואלת, היא סובלת מגידים רגישים ביד שמאל, ומכיוון שאיקידו משתמשת בבריחים (דבר שבהחלט כואב), האומנות כלל לא מתאימה עבורה (ללא קשר לטענה שאיקידו לא מזיקה לגידים, לבחורה כבר יש בעיה קיימת)." לדעתי, ועל סמך נסיוני, הגידים הרגישים ביד שמאל הם בעיה שבד"כ ניתן להתגבר עליה בקלות במהלך האימונים, באופן שלא יפריע לבחורה ללמוד ולהתקדם. בלי לגרום נזק נוסף (על הקיים) לגידים בפרק היד. בפרט משום שבהרבה מועדוני אייקידו, הטכניקות מופעלות בצורה בטיחותית וכמידה מאוד מבוקרת שמאוד מצמצמת את הסיכון לנזק. כל מה שנדרש הוא מורה באיכות סבירה שלא יתלהב וידע לסמן גבולות ברורים במועדונו ומעט עירנות. אני דווקא סבור כי בלימות חזקות של בעיטות עם הידיים מהוות פוטנציאל דומה להגביר דלקת גידים קיימת בשורש כף היד (אני מכיר בחורה שחטפה דלקת כך, מאימונים באמנות אחרת ולא אייקידו). זו הנקודה עליה אנו חלוקים: מה המשמעות של הרגישות בפרק מעשית? לך ברור מאליו שזה פוסל אייקידו. לי די ברור שזה לא צריך לפסול אייקידו, וכי האייקידו בחלק מהמקומות בהחלט יכול להתאים לרצונות השואלת, רק שהיא כן צריכה להעלות את הרגישות שלה בפרק היד כנקודה לבדיקה בכל מועדון אליו היא באה להסתכל (לא רק אייקידו). יש מרחק עצום בין ההודעות במקרים הללו ובין התנהגות של
. אמיר

Toledano9

New member
לא רציתי להכנס לוויכוח מיותר

אבל מה הקשר בין אקרובטיקה לאייקידו (שרשור קצת אחר)? לא יודע היכן למדת לבלום בחזקה בעיטות בעזרת הידיים, אין לי ספק שזו דרך שגויה ולבטח מזיקה. לא כך בולמים בעיטות, ממש כמו שלא רצוי לבלום עם הראש, הצוואר, או המפשעה. דוגמא ממש לא נכונה. בא נשאל שאלה אחרת, בכנות, מהן הפציעות והנזקים הנפוצים ביותר באייקידו ? האם נזק ופגיעה במפרקי היד נפוץ באייקידו ? האם ישנם בריחים שיעילותם מתבטאת במתיחה של גידים ? האם אומנות שאינה משתמשת בבריחים על כף היד עשויה להיות בטוחה ומתאימה יותר לאדם בעל נזק בגיד הזה ?

amir_aikido

New member
נקודה לנקודה

"בלימה נמוכה"
השם היפני/קוראני ברח מראשי), כפי שנלמדת בקראטה וטקוואנדו היא דוגמא אחת מני מספר דוגמאות לבלימה של בעיטה באמצעות ידיים. אני אסכים איתך שזה נעשה רק ברמה הבסיסית, אבל זה נעשה מספיק פעמים באותו השלב כדי לגרום לדלקות. למען האמת, אחוז הפציעות הכולל אצלנו לאורך השנים נמוך במידה כזו שמעט קשה לי להתייחס לפציעה נפוצה (ברוב השנים היה פחות ממקרה אחד בשנה). הפציעות בהן נתקלתי באייקידו היו ברובן קשורות לנפילה לא נכונה. שליחת יד מוטעית למזרון בעת נפילה צפויה לגרום לאחת ממספר פציעות: כתף, מרפק, או פרק יד ויש גם לא מעט פציעות פחות צפויות שיכולות לקרות במצב שכזה (רגליים ועוד). היו עוד פציעות שנבעו מאימון כלים (פגיעה באצבעות). אני מנסה לחשוב על בריחים שיעילותם היא במתיחת גידים וחושב שיש מעטים מאוד כאלה אצלנו בשיטה. מטרת הבריחים אצלנו היא לפרק מפרק והכיוון של מתיחת רצועות הוא מעט פחות יעיל לשם כך. ייתכן שיש מקומות אחרים (בשיטת אאושיבה) שכן מלמדים כך. אני כן זוכר נקודת לחיצה מסוימת שפועלת בדיוק על שורש כף היד וכן מנופים על אצבעות, אבל שני אלא הם אלמנטים שלא מלמדים למתחילים, ולכשהיא תגיע אליהם (אם בכלל) אם הבעיה לא תעבור עד אז (מספר שנים) היא כבר תדע להגיד
. אני לא בטוח האם שיטה אחרת תהיה יותר או פחות טובה, משוגשם תנועות אחרות של אמנויות לחימה הן בעלות פוטנציאל לא פחות לנזק לאותו האיזור, מעבר לדוגמא שנתתי קודם, גם לתת אגרוף לא נכון, על משטח כלשהו או גוף, כפי שמתחילים עושים לא פעם. עלול להזיק לגידים ולשרירים שבבסיס כף היד. וביחס לאקרובטיקה. אני מודה, רציתי לכתוב שם שהיופי באייקידו הוא ברובו פחות אקרובטי (ושוב, ראיתי יותר מחריג אחד ולאו דווקא לחיוב בעיני) והאקרובטיקה מתבטאת בדר"כ דווקא בנפילות של אוקה, מקוצר זמן, לא הספקתי. אמיר

Tonjin

New member
טולדנו, בחייאת..

אני חושב שזו אולי הפעם הראשונה שאני לא מזדהה עם מה שאתה כותב, אבל יאללה, לאמיר ומיתר יש כאן מספיק פז"מ ונוכחות ואני לא חושב שהם בזבזו כמה שנים טובות של כתיבה כבפורום הזה. כדי להכין את הקרקע להמלצה על אייקידו לאנשים עם בעיות פרקים, הם בהחלט לא "ממליצים סדרתיים" ולהאשים אותם בטרוליות זה קצת לא לעניין - ביחוד שזה מגיע ממישהו שבחר לעצמו ניק חילופי רק לפני מספר חודשים... וכשזה מגיע ללנסות ולנגח את אמיר בשאלון שהוא עצמו כתב והרכיב בדיוק כדי לנסות ולמנוע את מה שאתה מאשים אותו בו, זה אפעס אפילו קצת מגוחך.. גם אם נניח והתחלקה לו המלצה רבע לא במקום, אז מה? אמרת את דעתך שזה מקובל, רצוי ומטרתו של הפורום, קבלת תשובה עניינית לגבי בעיית המפרקים - חאלאס... נראה לי שבמקרה הזה אתה באמת לא נובח מתחת לעץ הנכון...

crane

New member
טונג'ין, אני חולק על דעתך

(גם זה נדיר). אני הולך עם טולדנו הפעם, אני לא חושב שפז"מ של מישהו אמור למנוע מבעדי להתקטנן ולהתקרצץ עליו (אחרת למה יש לנו פורום?!
). אני אצטט מהשאלון: את/ה מוכן/ה לחוש כאבים במפרקים (כתוצאה ממנופים)?- ...ולא מוכנה לכאבים במפרקי הידיים" כאב במפרקים כתוצאה ממנופים. זה מה שאמיר כתב- אין באיקידו? יש באיקידו? אני היחיד שחושב שלא כדאי להמליץ עח איקידו למישהי שביקשה לא לסבול כאב במפרקים ולמישהו שרצה ללמוד אומנות אקרובטית? אני וטולדנו היחידים שזה צורם להם לעין?

Tonjin

New member
האמת שהתלבטתי אם אכן לכתוב פז"מ

הכוונה שלי הייתה שמישהו שנמצא כאן מספיק שנים בהם כתב מספר עצום של הודעות תוכן, והגה וניסח את השאלון הזה שיש הסכמה די גורפת שהושקע די הרבה זמן בהכנתו ושהיה לא מקום - הוא כנראה לא "טרול" גם אם הוא העלה הצעה שנויה במחלוקת... לא אמרתי שאף אחד חסין ביקורת, וקרצייה קטנונית זה סה"כ אני - מה שאמרתי זה שבמקרה הזה, יאללה מספיק... אתה רשאי כמובן לחשוב אחרת אגב, גם לי זה נראה מוזר בהתחלה אבל אני בהחלט מסכים עם אמיר ומיתר בנקודה שאימון נכון ומודרג באייקידו בהחלט עשוי לשפר את מצב הפרקים...

crane

New member
באיקידו מבצעים הרבה בריחים

מה שיגרום לבחורה כאבים ואולי אף דלקות ופציעות בפרק כף היד (זה לא הכרחי, אבל קיים). אני דווקא הייתי ממליץ לנסות קרטה מסורתי (לא יודע מי מלמד באיזור השרון) או קונג פו- צחי שוחט בעגור לבן צפוני בהוד השרון או אוהד סמט בגמש"ד בת"א. חשבת על פ"ת? היא לא רחוקה ממך, ויש בה הרבה מורים.

למעלה