שלום לכולם!!!!!

שלום לכולם!!!!!

אני לומדת בכיתה י' ובקרוב יש לנו מבחן על חומצות ובסיסים, אני ממש לא מבינה את זה מישהו אולי יכול להסביר לי את הרעיון הכללי של זה או אפילו לתת לי קישורים. תודה רבה רבה

מצטרף לתגובה שמעליי,וכן:

בגדול, בתיכון[אלא אם כן שינו זאת בשנים האחרונות] צריך לשנן את הקבוצות השונות של החומרים וכך לדעת אם הן פועלות כחומצה או בסיס או לא זה ולא זה. כמובן שיש הגיון ל"שגעון", ויש הסבר כימי-הגיוני לרוב ל"למה X הוא חומצה או בסיס .."וכו'. הגדרות בסיסיות,על כל מקרה: חומצה-מוסרת פרוטונים או [הגדרת לואיס] מקבלת זוג אלקטרונים.יוצרת תמיסה חומצית במים[נייטרליים], PH קטן מ 7. בסיס-"תולשת" פרוטונים או[הגדרת לואיס] תורמת זוג אלקטרונים.יוצר תמיסה מימית בסיסית,PH גדול מ 7. ניתן כמו כן לחפש על זה מידע בגוגל ואף בויקיפדיה[באנגלית! לא סומך על הגרסה העברית]..ברמה הבסיסית שלה את זקוקה זה יספיק,ככל הנראה.

לא הבנתי לדוגמא:

למה HCL מתפרק ל-יון הידרוניום וליון כלור מינוס ולעזור לי בשאלה הבאה : כדי לקבוע את ריכוזה של תמיסת H2SO4 לקחו ממנה מדגם של 10 מ"ל וטיטרו אותה (עד לנקודת הסתירה) עם 13.5 מ"ל תמיסת NaOH בריכוז של 0.15 מולר. מה ריכוז החומצה?הבנתי שבתגובת סתירה מולים התמיסה תמיד שווים, אבל המורה שלי אמרה שלא כך בשאלה הזאת מדוע?

בקשר לשאלה הראשונה

חומצה היא חומר שמשחרר H, לכן בעירבוב עם מים נוצר הידרוניום+ (H3O+) במקרה הזה המים מקבלים מימן נוסף. בקשר לשאלה השניה נראה לי שזה 0.2025 מולר. אני אולי טעיתי בחישובים כי נמחק לי קצת השכל מאז הבגרות.

בנק' האקויולנטית-

מספר מולי החומצה שווה למספר מולי הבסיס ולכן מולי החומצה כאן הם 0.0135 כפול 0.15. ריכוז החומצה יהיה תוצאת מכפלה זו חלקי נפח החומצה שהוא 0.01 לליטר.. HCL היא חומצה חזקה ולכן תתפרק ל הידרוניום[או H+,פרוטון, באופן כללי שמומס במים] וכלוריד עם מים. למה בכלל אבל היא חומהצ חזקה?.. כי היונים אליה היא מתפרקת,יציבים נורא. על הכלוריד יש מטען מינוס, שמפוזר על נפח גדול יחסית ולכן פיזור המטען לא רע וגורם ליציבותו.

לפי דברי המורה שלי,

נראה לי שטעית כי מדובר בחומצה דו פרוטית ולכן היחסים בין החומצה לבסיס בתגובת סתירה זו הם לא 1:1

pelegs

New member
ממתי HCl דו-פרוטית?

איפה במולקולה יש יותר מאטום מימן אחד...? (לא שזה קובע אם החומצה מוסרת פרוטון אחד או יותר, אבל זה כן מגביל במקרה הזה, מן הסתם)

נכון,סליחה,טעות שלי,

לא שמתי לב שמדובר בח' גפרתית וחשבתי שמובר משום מה על HCL...

הסיבות ליציבות יון הכלור

לפני שנכנסים לשיקולים של נפח, יש לזכור שהנטיה כאן היא למשוך אלקטרון מהסיבה הבסיסית של מילוי הקליפה האחרונה (חוק האוקטט).. דוקא בגלל שהנפח לא כזה גדול, יש פחות מיסוך והמטען של הגרעין יותר "מורגש" - האלקטרון הנוסף מוחזק באטום חזק, מה שהופך את היון ליציב

the last anigma

New member
על אלקטרושליליות שמעת?

במקרה של חומצה כלורית, אטום הכלור בעל אלקטרושליליות גדולה מאוד מאטום המימן, ולכן מושך את זוג האלקטרונים המשותף הרבה יותר חזק - עד כדי כך שהוא לוקח אותם לעצמו, והמימן, נותר בודד ללא האלקטרון שעמו הגיע מלכתחילה.. בתגובה עם מים, החומצה הכלורית משחררת את הפרוטון (יון מימן חיובי הוא למעשה רק פרוטון) שנקלט ע"י מולקולת H2O, ומתקבלת מולקולת H3O+ ויון כלור. בסתירה - אכן המולים הם אחד לאחד - אבל יש לשים לב שהיחסים הם בין הפרוטונים שמשחררת החומצה לבין יוני ההידרוקסיל מפירוק המלח נתרן הידרוקסיד. משום שחומצה גופרתית (H2SO4) היא דופרוטית כפי שציינת נכונה, היחס בין ריכוזי החומצה והבסיס אינו 1:1. בשאלה זו: מספר מולי NaOH, הוא 3-^10*2.025, כך הוא גם מספר מולי יוני הOH, ולכן זהו מספר מולי H+, מסםר מולי החומצה הדו פרוטית הוא חצי מזה: משום שכל מול חומצה נותן 2 מולי H+, מכאן שמולי החומצה הם:3-^10*1.0125 ריכוז החומצה יהיה: 0.10125M.

למעלה