שלום לכולם

קרמיט524

New member
נו טוף, כבר אמרתי לכם

שאני מרגישה שבאתי הביתה.

קרמיט524

New member
busted again...

לא, אני לא מכירה את הביטוי, בעוונותי. "הו זמן אהוב"? Ich weist nicht was soll es bedeuten.... אנא, האר את עיני. תודה,

קרמיט524

New member
אויש, עניתי להודעה הלא נכונה

אלדד האם תוכל להעביר את תגובתי הקודמת שלב אחד למעלה?...

Eldad S

New member
לא ../images/Emo7.gif

אבל אין דבר, העברתי את שאלתך לנועם, בתורי. וכמה מילות הסבר - מה שנקרא Administrivia: אין לנו אפשרות להעביר הודעה מפתיל אחד לפתיל אחר; יש לי רק אפשרות לשרשר פתיל שלם לפתיל אחר, או למחוק הודעות. כאשר מוחקים הודעה - נמחקות כל ההודעות שהיו משורשרות אליה, אם היו כאלה; לכן אני משתדל לא למחוק הודעות אם מישהו כבר ענה עליהן (אלא אם כן כללי הנימוס וההתנהגות של הפורום מחייבים אותי למחוק הודעה ספציפית).

unordained

New member
אלדד, ואחרי שהזמנת

את מיכל להתערטלות פומבית, יהיה זה אך הוגן להזמין אותך לעשות אותו הדבר! וכמו שג'ו קוקר אמר לפני: you can leave your hat on!

Eldad S

New member
קודם כל תסביר למיכל ולכולנו

מה אומר הביטוי שהזכרתי, כי בדיוק התכוונתי לשאול אותך מה הוא אומר לך :) <Eldad ponders taking a rain check> ... ... ... אתה יודע מה, I saw it coming... ארים את הכפפה: טוב, מה יש לי לספר: גם אני מאוד אוהב שפות, מאוהב בנושא... לימודיי האוניברסיטאיים (עתודה אקדמית) היו בתחום ההיסטוריה והמזרח התיכון בתל-אביב, ובמסגרת זו למדתי ערבית ועוד כמה וכמה שפות; למשל, היות שלמדתי היסטוריה של עם ישראל, אז החלטתי ללמוד גם יידיש, גם רוסית וגם פולנית (שנה אחת בכל אחת מהן, אבל עשיתי השלמות בעצמי, משמיעה, מקליטה, מקריאה, ממילונים, וסתם מחברים). למדתי עוד מספר רב של שפות (בעיקר אירופיות), חלקן במסגרת התואר הראשון וחלקן מִספרים (כמו הסדרה המפורסמת Teach Yourself) ובמסגרת שיעורים פרטיים פה ושם. אספרנטו למדתי בגיל צעיר (עוד בתיכון), וכאן כבר נסללה הדרך להיכרות עם השפות האירופיות, ועם התחום של שפות מתוכננות (באספרנטו זה נקרא Planlingvistiko). הזדמן לי להשתתף במספר קונגרסים בינלאומיים באספרנטו בכמה מדינות באירופה, וגם בישראל, וכאן, בשנת 2000, הייתה לנו הצלחה גדולה באירוח הקונגרס העולמי לאספרנטו, עם כאלף משתתפים. האירוע התקיים במלון דן פנורמה, שם הייתה לי סדרת הרצאות על עברית ועל ערבית. אני מאוד אוהב אטימולוגיה וקישורים בין שפות ובין משפחות של שפות. זה על קצה המזלג. אני מניח שעוד אספר דברים נוספים בבוא העת. ועכשיו תורך, נועם

unordained

New member
טוב, אז רק בינינו,

אני אוהב שפות, אבל בעיקרון נמאס לי בד"כ די מהר מהפרטים הקטנים (שינון מילים, למשל) ואז אני מתחיל לחפש הכללות ופרדוקסים, ולפעמים זה הולך טוב ביחד (does the name Pavlov ring a bell, Eldad?). אקדמית - בשנים הראשונות למדתי פסיכולוגיה, ביולוגיה, קצת מתמטיקה, ובסוף התנקזתי איכשהו לפילוסופיה של המדע, שם סגרתי תואר שני. השפות זה היה יותר מין נספחים לביוגרפיה, ערבית (עניין משפחתי-אידיאולוגי אפשר לומר, הייתי פעם ממש טוב בזה, אפילו בכתיבה, אבל זה נדחק בשנים האחרונות), גרמנית (גם עניין משפחתי: אסור היה לדבר גרמנית בבית, אז טרחתי ללמד את עצמי את השפה ואחרי זה נסעתי להמשך לימודים במינכן), אנגלית (למדתי קצת ספרות אנגלית וזוגיות ארוכה סייעה לי במקום ששום מילון או ספר לא ימלאו), ועברית, אח עברית, אני עדיין לומד. שאר השפות - פירורים, מפגשים, התנסויות. בשנים האחרונות יצא לי לתרגם ולערוך בכל מיני מסגרות, אני לא מעולה בזה אבל לפחות נהנה. אני עוסק גם בתרגום ממוחשב או בכל מקרה בפיתוח כלים סמנטיים ממוחשבים (זה יותר מעניין אותי, יש לי יותר ראש לזה, וחוץ מזה, אל תספרו לאף אחד, זה יותר משתלם). במחשבה שנייה: לא בנו את כל האינטרנט הזה כדי שיהיה לנו מאחורי מה להסתתר? נו מילא.

Eldad S

New member
You did leave your hat on...

גם אני אוהב הכללות (בשפות, mind you
) ופרדוקסים, ופחות לשנן מילים. אבל אלה נקלטות, מדי פעם - כי יש כבר בסיס רחב של שפות דומות, ומילים דומות ממשפחות דומות מזכירות מילים אחרות מבנות אותה משפחה. לא אמרת כלום על הביטוי Ach, du liebe Zeit - על "הזמן היקר", אף פעם לא הבנתי מדוע אותה גברת, אמו של חבר גרמני, אספרנטיסט, שאתו התכתבתי בגיל 17, דיברה על הזמן היקר שלה כאשר התארחתי אצלם, במסגרת חילופי צעירים מישראל ומגרמניה, בבון (נדמה לי שזה היה בון, עברו מאז הרבה מים בריין...); לא, זה היה פדרבורן (Paderborn), עכשיו נזכרתי... עם גרמנית היו לי רומנים on and off, שנה אחת באוניברסיטה לא הספיקה, וניסיתי ללמוד מספרים, וגם מדי פעם בחו"ל, כשנאלצתי לדבר גרמנית עם הסובבים אותי; יוצא שהידע לי בשפה די צולע, אם כי הוא הרבה יותר רחב משנת לימודים אחת.

unordained

New member
of course i did

ואשר לביטוי, נגיש לך את התשובות במבחן אמריקאי (עוד ביטוי, אגב, שמקורו לא ברור): 1. הגברת ביקשה להגיד שזמנה יקר לה ומה פתאום היא משחיתה אותו על הבליהם הריקים של צעירים בעלי רעיונות קוסמופוליטיים. 2. לבעלה של האלמנה קראו Zeit, ומדי פעם היא היתה מנסה להעלות אותו באוב, או סתם מתגעגעת. 3. כמו חיים חפר, גם הגברת סבורה היתה ש"היו זמנים", והיא ממררת את שנותיה האחרונות בהתקפים נוסטלגיים. 4. כמו הרבה שמרנים גרמנים, גם הנ"ל חושבת שעיתון ה-Zeit שוכן בפסגות העשייה התרבותית העכשווית.

קרמיט524

New member
Danke danke

ווַיסֶע פֶדֶר! Also, Ich bin eine Millionerin?? Schoen !!! (שים לב להטייה של המילה מיליונר. שיחקתי אותה, אה??
)

Eldad S

New member
Aber, Vorsicht...

כמדומני שמדובר על Millionär, והתוכנית נקראת: Wer wird Millionär. ואת בהחלט שיחקת אותה :) דרך אגב, מזכיר לי - איך אומרים "שיחקת אותה" בכל מיני שפות שאתם מכירים? בגרמנית, לדוגמה (ידוע לך, נועם?). זה יכול להיות מטבע לשון חביב ביותר.

unordained

New member
וואלה!

יעני סילוגיזם: א: אלוהים נמצא בפרטים הקטנים. ב: אלדד מצוי בפרטים הקטנים. מסקנה: אלדד הוא אלוהים. (מחזיר אותי להשלכות התיאולוגית של השם שלך, שכבר דנו בהן) שיחק אותה? hat es geschafft? צולע, אבל איכשהו.

Eldad S

New member
מה זה, you had it made?

שיחקת אותה, בעצם, באנגלית, יהיה משהו כמו: Way to go! (שזה גם כל הכבוד. אבל נראה לי שמה שאתה הצעת בגרמנית נשמע די נכון (כ-rendition). באשר לפרטים הקטנים - מה לעשות, הם לפעמים לא נותנים לי לראות את היער כולו...

קרמיט524

New member
האם תוכל בבקשה להרחיב בנושא

"כלים סמנטיים ממוחשבים"? השילוב של מחשב ושפה נראה גם לי תמיד מאד מושך ומעניין. חוץ מזה, אני ממש מקנאה בכם שאתם עובדים במה שאתם אוהבים. זה נראה לי נהדר לעסוק בתרגום כמקצוע, הלואי עלי (למרות שכבר הבנתי שהרבה פרנסה אין בזה).

unordained

New member
הנה באה אחת גדולה!

נשבע, לכם ככה היה מתורגם באיזה מאמר שקראתי לאחרונה, כנראה תרגום של here comes a big one, והפעם אני מתכוון לשאלה ששאלת. כרגע אספר לך רק על הפרויקט המפורסם ביותר שנעשה בינתיים, גם כי אם אתחיל קשה יהיה להשתיק אותי, וגם - מגבלות הזמן והמקום כו'. הפרויקט נקרא וורדנט (WordNet), לידתו בפרינסטון (ליתר דיוק כאן), ובעיקרון מדובר במערכת שממפה את כל השפה האנגלית באופן הבא: הגדירו מראש אוסף של קַשָּׁרים סמנטיים (א' הוא ניגודו של ב', א' הוא נרדף ל-ב', א' הוא תת קבוצה של ב', וכן הלאה). ואז חיברו את כל המילים באנגלית (לא הכול, אבל הרבה מאוד מכל מקום) באמצעות הקשרים האלה. התוצאה: מפה סמנטית מורכבת. בינתיים הקימו מערכת כזו בלא-מעט שפות, כך שניתן למפות שפה על (onto) שפה אחרת. כל מיני פריקים יצרו גם תוכנות שמאפשרות לך לקחת שתי מילים באנגלית ולמדוד את המרחק שלהן האחת מהשנייה (המרחק נדמדד במספר הקשרים הסמנטיים שמפריד ביניהן). אין לי מושג למה זה טוב, אבל זה מגניב, לא? בינתיים גם יצאו מזה כמה דברים שימושיים, אפשר לקרוא על זה בלי סוף באינטרנט, היו כבר כמה סימפוזיונים מדעיים בעניין וגם פורסמו ספרים למי שמעוניין. הגרסה האנגלית היא הגרסה היחידה שלא צריך לשלם עליה, והיא יכולה גם לשמש בתור מילון מצוין - שם.

למעלה