מספר הבהרות.
1. השאלה הופנתה לאנשי שינוי עוד לפני הבחירות. השיב לשאלה גולש בשם רונן עם מספר אינני זוכר איזה בדיוק. אולי 180? 2. טיבי לא הצטרף לחד"ש, אלא הרשימה שלו "תעל" הלכה לבחירות בבלוק עם חד"ש, כמו שקודם עשתה הרשימה של בשארה, וכמו שהשניים הללו הלכו ביחד כבלוק. לא כל כך הבנתי את הדגש על "מדינה מיועדת לעם היהודי", כאשר העם היהודי ממילא מהווה רוב, ואיך זה מסתדר עם "שוויון זכויות"? על כל פנים לא שמעתי שטיבי מתנגד לעיקרון של שתי מדינות לשני העמים ולשוויון זכויות לכל אזרחי מדינת ישראל, לכן עדיין לא הבנתי במא מתבטאת ה"הקצנה" של חד"ש. 3. מאידך, אינני רואה זכר ל"התמתנות" של הליכוד. הליכוד קיבל הצהרה רשמית המביעה התנגדות מפורשת להקמת מדינה פלסטינית. שרון לא התנגד לתוכן של ההצהרה, אלא לעיתוי שלה. אזכור המילים "מדינה פלסטינית" בפיו של שרון הוא בפירוש ריק מתוכן. זה ממש ברור שהוא לא התכוון לכך, אלא סיפק לוושינגטון את המילים הללו: א. שמענו מפיו לא אחת הצהרות כגון שכם שלנו כמו שתל אביב שלנו. ב. הוא אינו נוקף אצבע לריסון ההתנחלויות ו"המאחזים הלא חוקיים", אלא קורא למתנחלים להקים רצף טריטוריאלי בכל מקום שאפשר. ג. הממשלה שלו משקיעה סכומי עתק בתשתיות בשטחים הכבושים. כך לא מתנהג מי ששוקל אפשרות עתידית של פינוי השטחים. ד. הוא מבצע הרס שיטתי של בתי מגורים של פלסטינים בשטחים. ה. הוא פועל לטיהור אזורים שלמים בשטחים מתושביהם הפלסטיניים, למשל באזור דרום הר חברון. ו. הוא מצרף לקואליציה שלו מפלגות המתנגדות במוצהר להקמת מדינה פלסטינית, תוך תיאום קוי יסוד משותפים עם אותן מפלגות. ליברמן כבר פרש פעם מממשלת הימין. איך שרון ריצה אותו הפעם? ז. הוא סיפר לנחום ברנע על קוי ההפרדה שהוא מציע בגדה, וכאשר העיתונאי שאל אותו, אז מה אתה משאיר לפלסטינים, ענה שרון בקריצה שובבה. ח. פעמים רבות מדי נוצר רושם שהוא ליבה במתכוון את אש האינתיפדה והטרור הפלסטיני על מנת להרחיק את אפשרות ההסדר המדיני, ועל מנת להרוס את תשתיות האוטונומיה: "הביקור" בהר הבית והאופן המתגרה בו הוא בוצע; החיסולים המבוצעים לא פעם דווקא בימים של רגיעה יחסית; דחיית יוזמת ההודנה על הסף. אחרי כל הדברים האלה אתה מאמין לשרון המדבר על מדינה פלסטינית?! 4. אינני יודע אם אתה איש ימין או שמאל. כנראה עוד לא הספקתי לקרוא את הודעותיך. הזמן שלי קצת מוגבל. 5. הערה נוספת: אני לא איש מרצ וגם לא תומך מרצ. אני שמאלה ממרצ. אבל ההערה על קואליצית 1999 נראית לי נכונה חלקית בלבד. הרי ראש הממשלה היה אהוד ברק מהעבודה שהיה מחויב לתהליך השלום, ואכן ביצע סוף סוף את היציאה ההיסטורית מלבנון. לא כן שינוי, שהצטרפה לממשלה ימנית בפירוש, מהסיבה הפשוטה שהיא מפלגה ימנית, גם אם יש בה אנשים יותר ימניים ופחות ימניים. לא שמעתי צפצוף מפיה נגד ההפרות הבוטות של זכויות האדם בשטחים, כולל העונשים הקולקטיביים עליהם הרדיו שלנו מבשר יום יום בשמחה. 6. בלי להיכנס בפרוטרוט למה ששאלתָ אותי על כל האישים ממפלגות שונות, אני באופן כללי מסכים אתך. פואד לא נראה לי יותר שמאלי מאנשי ליכוד. שרנסקי מעולם לא הסתיר את עמדותיו הימניות הקיצוניות. אפילו חתן פרס נובל לשלום מר שמעון פרס שימש עלה תאנה למדיניות הימנית הקיצונית של שרון, ו"הסביר" אותה ברחבי תבל, לפעמים עם פנים חמוצות של קדוש מעונה.