שלום לכולם

לא שאלתי. הייתי מנחשת שכן.

היא נראתה ודיברה בצורה מאוד ״מקצועית״, שלטה במושגים ובטכניקות.
זו מעולם לא הייתה הבעיה שלי עם התכנית שלה.

אני לא חושבת שההסמכה היא הנקודה כאן, כי הטעות הבסיסית בתכנית שלה היא לדעתי בדיוק מה שגם את כתבת כאן - ההנחה שתקשורת יכולה וצריכה להילמד בתמורה לחיזוקים מלאכותיים, ולא לשם התקשורת עצמה.
זו מלכתחילה נראתה לי כטעות בכל רמה, וזה אכן הוכח כטעות, לפחות במקרה שלנו. לעניות דעתי זה רעיון לא סביר לוגית, פסיכולוגית ודידקטית, אז לא פלא שזה לא עבד.
ולמיטב ידעתי, הטעות הזו מייצגת משהו די בסיסי ב-aba, אם כי אולי מנתחי התנהגות מסוימים מפעילים חשיבה יותר רחבה ולא נופלים בזה.

אם כבר הסמכה, לדעתי אולי מה שהיה צריך לדרוש זה שלמנתחי התנהגות מוסמכים יהיה רקע מקיף בתחום טיפולי אחר, לא התנהגותי. לא שזה מבטיח משהו, אבל לפחות זה מעלה את הסיכוי שהם יזכרו שלקליינטים שלהם יש גם נפש, לא רק התנהגות...

אין לי התנגדות לשימוש מושכל ונקודתי בטכניקות של Aba כשזה מתאים וקולע.
אבל כשזה הפטיש היחיד שגן שלם יודע להחזיק כדי ״לטפל״ בכל דבר שהוא, כולל בבניית תקשורת משמעותית - זה על הפנים.... מצטערת, הבת שלי היא לא מסמר.

kagome10

New member

למשל, לדעתי הגיוני להשתמש ב-ABA לא כדי ללמד תקשורת <שזה רעיון הזוי בכל רמה שהיא> אלא בשביל ללמד פעולות פיזיות למיניהן. להתלבש ולהתפשט, לזרוק את הזבל, כל פעולה כזו.

למען האמת, בדיוק עכשיו, בפורום אחר, בדיון על ילד שאין לו קשר לספקטרום, אני חושבת שABA מתאים לו. והנושא הוא לא לריב עם האחים. הוא רב כי הוא לא יודע להעסיק את עצמו. הוא חווה המון כשלונות ויש לו סף תסכול נמוך - הוא מנסה פעם אחת ואז מספיק לנסות.

אז אפשרלחלק לו פעולה לפעולות קטנות. נניח, לשמוע דיסקים ברדיו ללמצוא דיסק, לשים ברדיו, אם הוא לא עובד לקחת מטלית למשקפיים ולנקות את הדיסק, לשים אותו שוב ברדיו. או כל פעלה אחרת שהוא לא מצליח בה.

אבל אין קשר בין ABA ותקשורת משמעותית. אולי בעצם יש קשר - הפוך.
אפשר ללמד ילד איך לנקות אחריו:
1. לקחת את הצלחת ולזרוק את השאריות ממנה.
2. לשים את הצלחת בכיור.
3. לשים את הסכום בכיור.
4. לשים את הכוס בכיור.
5. לבדוק אם נשאר על השולחן עוד משהו <מלח, קטשופ וכו'>. אם כן, לשים במקום. אם לא ידוע מה המקום, לשאול את אמא או אבא.
6. לאסוף את הפירורים מהשולחן ולזרוק לפח.
7. לשטוף את הכלים ולשים לייבוש/לשים במדיח הכלים.

ויש עוד המון מטלות שבהן ABA יכולה להיות לעזר. אבל לא כדרך פעולה מרכזית.

TikvaBonneh

New member
אנחנו לא לומדים רק טכניקות

גם מי שלא קיבלה הסמכה יכולה לקחת העתק הדבק תכנית שמישהי אחרת בנתה ולהשתמש בה בלי להבין.
ונראה שזה מה שנעשה כאן.
אנחנו לומדים להמנע מטעויות בסיסיות כמו אלו שציינת.
כדי להפעיל חשיבה יותר רחבה צריך קודם כל ללמוד את כל הידע התאורטי ולעבור סטאז מונחה ולהפנים את כל החומר הנלמד.
לפי התאור שלך, אני חושדת שזה לא המקרה.

arana1

New member
אלא שאוטיסטים מכלילים אחרת

ובמקום להקשיב ולתמוך בדרך שבה הם מכלילים באה הסביבה,שחלק מהותי מהצורה שבה היא מכלילה מבטא בטחון מוחלט בזכותה לכפות את עצמה,וקובעת שיש צורה אחת יחידה ונכונה לפרש סיטואציה,חברתית או אחרת
וכיוון שהכללה נורמטיבית היא כזאת שמחריגה מטבעה כל פרט שחורג מהגדרות מאוד צרות ומאוד מסויימות של קבוצה,של כלל,אז במקום שהצלחה תימדד ביכולת לאפשר לפרט לחיות את יחודו וקיומו החד פעמי היא נמדדת ביכולת לתקוע אותו בדיוק לתבניות ולכללים ולפרשנות שאתה והרוב הנורמטיבי בטוח שהם היחידים והנכונים
אלא שככה לא עוזרים לפרט ולהתפתח וככה לא תורמים לחברה יותר טובה

העובדה שיש הרבה חזרות מעידה שמהות הטיפול הוא אילוף אנשים לרובוטים
ויש עוד לא מעט עובדות אחרות בABA שמצביעות על כך

מירי323

New member
שלום אייל ובכלל...

רוצה לספר לך שהבן הקטן שלי אובחן עם אוטיזם בגיל שנתיים. לא הוציא הברות, לא הצביע, לא שיתף וכו'...
באבחון הראשון בהתפתחות הילד נאמר לנו שיש סיכוי שלעולם לא ידבר .
באבחון נוסף אצל סטולר אובחן עם אוטיזם קלאסי בתפקוד הנמוך ביותר שיש , וגם היא המליצה על ABA .
די מיד נכנס לאלוטף שעבד בשיטה הרגשית. כעבור מספר קטן של חודשים הייתה קפיצה ענקית בנושא התקשורת אבל עדיין לא דיבר .
רצו להתחיל לעבוד איתו עם תקשורת חלופית (כרטיסיות של תמונות) וגם אני, כמוך לא הסכמתי. אמרתי שאם נעשה לו חיים קלים עם התמונות, לא יתאמץ לדבר כי הרי נבין מה הוא רוצה , גם אם זה באופן הבסיסי ביותר.
ואז הסבירו לנו שברגע שילמד לעבוד עם הכרטיסיות ואנחנו נבין מה הוא רוצה להגיד לנו, הוא יהיה פנוי ללמידה של דיבור.
עם המון חששות וחוסר אמונה - הסכמנו.
תוך פחות מחודש הילד התחיל לדבר !
הילד סיים שנתיים באלוטף ועבר לשילוב בגן תת חובה רגיל עם סייעת צמודה , אחר כך גן חובה ועכשיו השארנו אותו עוד שנה בגן חובה עם סייעת צמודה.
אף אחד בגן לא ידע ולא יודע היום כי מדובר בילד אוטיסט .
מדבר בלי סוף , יודע לקרוא ולכתוב, משתתף בחוג טאקוונדו רגיל , נפגש עם חברים בשעות אחר הצהרים ועוד...
וכמובן שעדיין עובד מאוד קשה , גם בגן וגם בבית - ריפוי בעיסוק, טיפול רגשי, קלינאית תקשורת .

מעולם לא עבדנו בשיטת ABA ! ולנו זה התאים .

מה שאני רוצה להגיד זה שיש פה הרבה הורים חדשים ואני חושבת שאסור לנו להיות גורפים בהמלצות שלנו .
להסביר שזה מה שהתאים לנו אבל קח בחשבון שלפעמים הורים יקחו את מה שאנחנו אומרים או ממליצים כתורה מסיני כי אנחנו בעלי הניסיון ולא בהכרח זה יהיה הטיפול הנכון לילד שלהם , כמו שהדרך שאנחנו עברנו לא בהכרח מתאימה לילדים אחרים !

וכמובן שמאחלת לכם הרבה הצלחה בהמשך הדרך עם שני הילדים.
שבת שלום
מירי

ברוך הבא אייל, עכשיו אני מבולבלת

אייל המון הצלחה עם הבנים, כיף לשמוע שיש ככה אבות מאד מעורבים.

נכנסתי לפורום כדי לשתף דילמה וחששות שיש לי וכשקראתי את התגובות שלכם התחלתי לקחת צד מסוים אבל עדיין מבולבלת.
אני צריכה להחליט השבוע באיזה טיפול לבחור לביתי בת השלוש.
היא בגן תקשורתי בשיטת DIR . עכשיו סיימנו הערכות אצל מנתחת התנהגות ABA והיא מחכה לתשובה שלי כדי שנתחיל טיפול של 10 שעות שבועיות.
מצד שנים הרבה הורים והצוות בגן המליצו לי על מרכז מילמן, גם הם לוקחים והעידו על הצלחות....
ומן הסתם כולם שם המליצו לי לא ללכת על הABA בטענה שזה יכביד מאד על הילדה ואפילו עלול לעשות נזק.
להזכיר אני חד הורית ומתמודדת עם המון קשיים גם כך ומבחינה כלכלית ישנם שיקולים. הטיפול ההתנהגותי יעלה לא מעט (שעות מטפלת, הדרכות שלה,תשלום על נסיעות שלה..ונסיעות שליבנפרד להדרכות) . הטיפול במרכז מילמן גם לא יהיה מאד פשוט לי כי צריך נסיעה שלה שעה לכיוון פעמיים בשבוע לפעמים על חשבון שעות עבודה....
ובשורה תחתונה לא הכסף או המאמץ שלי הם המדד בדילמה אלא באמת מה הכי נכון לנסיכה.
מבולבלת

TikvaBonneh

New member
תבדקי אם יש לה הסמכה

חשוב מאוד. את יכולה לקבל החזרים מעמותת ואראייטי.

dina199

New member
אני לא חושבת שמישהו יכול להמליץ לך.

לכל ילד מתאים משהו אחר. כל שיטה גם אם מהללים אותה או מבקרים אותה , עוזרת למישהו מסוים ולא עוזרת למישהו אחר.
אז ללא קשר למה שימליצו לך, תמיד יש סכנה שמה שתבחרי ברגע מסויים, לא יתאים. ואת זה יודעים רק מניסיון.
אז אם יש טעויות, לומדים מהן . ומאחר ולומדים ומודעים לזה, אין חלונות הזדמנויות שמסגרים.

הכסף והמאמץ שלך הם דווקא משתנים חשובים

ובעלי השפעה רבה גם על הנסיכה. כמו גם כל מה שקשור אליך:
מה מרגיש לך יותר נכון?
איזו שיטה יותר מדברת אליך, אם בכלל?
ועוד יותר חשוב - אילו מבין אנשי המקצוע האפשריים יותר מצאו חן בעיניך אישית, אם בכלל?
אין טיפול בלי חיבור אישי, ובדרך כלל אין טיפול לילדה קטנה בלי חיבור אישי גם לאמא שלה.

אגב, בטוח שאת צריכה בכלל להוסיף טיפול? בגן תקשורת שוהים המון שעות ומקבלים המון טיפולים (לפחות ברובם). לדעתי, עומס של טיפולים לא מועיל לאף ילד, וצריך גם קצת זמן סתם להיות ילדה בבית עם אמא. הוספת טיפולים נראית לי הגיונית רק אם הטיפול בגן ממש לא מוצלח.
אולי שווה להתחיל קודם את השנה שם, ועוד חודשיים-שלושה לראות אם באמת צריך משהו נוסף?

בכל מקרה, העצה האישית שלי היא שלא כדאי לקבל החלטות לגבי טיפול בתנאי בלבול ולחץ. עצוב לומר, ואני לא רוצה להוסיף ללחץ, אבל טיפול יכול לגרוע ממש כשם שהוא יכול להועיל (ואפילו רק גריעה של כסף ומאמץ היא גריעה שאין לזלזל בה). אם את לא בטוחה מה כדאי, חכי עם זה. שום דבר לא ייברח. מספיק הגן, זה כבר המון.

אריה127

New member
aba - אם אכפת לך מהעתיד של הבת שלך

קצת עלינו -
הבן שלנו אובחן בגיל 2.3 כאוטיסט ברמה נמוכה. לא דיבר, עם בעיות קשות בויסות חושי.
היום הוא משולב בגן שפה. מי שאינו יודע על האוטיזם לא ינחש בחיים. הוא משחק עם ילדים כילד רגיל לכל דבר.
להרגיע את כל הלחוצים - האוטיזים כנראה יהיה תמיד: בחשיבה המיוחדת (כן תבניתית במידה רבה אבל כבר מאוד גמישה), ובעוד תחומים. אבל בעזרת ה' זה לא יפריע לו להשתלב בחברה: לעבוד בעבודה שיאהב, להכיר אשה, להתחתן איתה ולגדל ילדים.
עבדנו מאוד קשה בשביל זה - שלחנו לגן aba הפעלנו תוכנית ביתית אחה"צ ועבדנו עם הילד בכל רגע פנוי. (ואגב למדנו את עבודת מנתח ההתנהגות והדרכנו את הצות כמו גם את עבודת ק. תקשורת ומנחה dir...) עבדנו 24/7
הלב שלנו היה שבור. אבל העבודה עם הילד הייתה עם המון שמח והמון אהבה..
תרפיסטים שלא התאימו, שעבדו בנוקשות, שלא עניינו את הילד, שהוא לא אהב אותם, עפו במהירות.
ואגב, לקחנו בנות שהיו בשרות לאומי באלוטפי"ם וצר לי לומר שרק מיעוטם היו טובות. כך שגם אם באלוט"ף המנחה היא הטובה ביותר, השם יעזור אם התרפיסטית גרועה.

הילד היום מקסים - שובה לב, ובעל שמחת חיים מטורפת. "רובוט"? - הדבר הכי רחוק שאפשר לומר עליו.
היום אנחנו בהתאוששות. ושיקום המשפחה. אגב, הבת הקטנה שלנו היום בת שלוש נולדה עם האבחון של הבן. היא השתתפה בתוכניות הביתית השתתפות סבילה בתחילה ואח"כ פעילה. היום היא מדברת ומביעה את עצמה ברמה של ילד בת 6.
אני מקווה שאם יהיו לנו עוד ילדים נפעיל עבורם גם כן תוכנית כזאת. זאת המתנה הגדולה ביותר שאנו יכולים לתת להם - בין אם יאובחנו ובין אם לא

נשמח לעזור למשפחות.

אייל 414

New member
תיכנסו בבקשה בבקשה ...

השירשור הזה יצא מכל פרופורציות אני חושב .
1..a.b.a שאני מדבר עליו הוא אנושי , חם מחבק אוהב , באנרגיות נפלאות !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2.יש פה אימהות שהכניסו את הילדים שלהן לגן שלא קשור לa.b.a והצליחו וזה מצויין !!!!!!! מכל הלב ,שיצליחו וזה מאד משמח אותי לראות ילדים בספקטרום מצליחים ומתקדמים אמרתי שלא קיים רק a.b.a וילדים יכולים להצליח בדרכים שונות , אתן יודעות אני מכיר אנשים שלא סיימו 12 שנות לימוד והיום הם מנכ"לים ובעלי חברות ועשירים ... אז מה הקשר??אז לא ללמוד בבית ספר???
3.אני גם עובד עם כרטיסיות , היחידה שהבינה אותי כראוי זאת TikvaBonneh , (שוב תודה מכל הלב )
4.איזה שטויות אראנה כותבת , אני פשוט יושב פה ולא מאמין למה שאני קורא ! "אוטיסטים נוטים להרגיש שדיבור זה דבר פנימי, מאד אינטימי "ועוד דברי הבל ו.... מאיפה את יודעת מה הם מרגישים , ניתחת פעם אוטיסט והוצאת לו את הרגשות וראית שזה מה שהוא מרגיש ? (סליחה על התיאור )אך אראנה מאיפה את יודעת מה הוא מרגיש???? מאיפה לקחת את השטויות שאת כותבת ??? , את אמיתית??? את רצינית בדברייך ??? כתבת "הם יודעים דברים שאתם לעולם לא תדעו " את רצינית???
5. אני מתכוון אראנה שתעבדו קשה עם הילדים אבל תתנו להם אהבה !!!! אהבה רבה וסבלנות וחום , מה השטויות שאתן כותבות , מה זה קשור לטיפול נכון בa.b.a לאהבה בכלל ? האם זה סותר?
6.יש מקום ויש מקום בארה"ב ואני לא רוצה לעשות פרסומת כי הם לא הוגנים במחיר , מביאים להם ילדים על הספקטרום ובשיטת .a.b.a הם מתווים דרך ברורה ייחודית , אני מכיר בוגרים שהובחנו וטופלו והיו והיום הם ילדים במסגרות רגילות לכל דבר. ההצלחה שלהם עומדת על 95%!!!!!!
אני רואה ילדים שמטופלים בשיטת a.b.a וההתקדמות אדירה ובלתי ייאמנת .
7. לגבי דינה ומרב געש , ויפחוצית ושלומות היקרות (סליחה עם שכחתי מישהי) , אתן אימהות נפלאות אני בטוח בכך וטוב שאתן מטפלות בדרך שאתן חושבות שצריך וניתן לטפל אני מאחל לכן שתגיעו להישגים רבים ושתרוו נחת מהילדים שלכן .

arana1

New member
כן ,אני מאוד מאוד רציני

ומאיפה אני יודע,כי אני,בניגוד לך,מאובחן כ, וסובל ונהנה מאוטיזם, כבר כמה עשרות שנים

ולמה נראה לך שלכתוב שאוטיסטים יודעים דברים שאתה לא תדע זה לא רציני ?
דווקא התגובה שלך ממחישה שמעולם לא ניסית להתייחס בכבוד וברגישות הראוייה לאוטיזם כי כל מי שאי פעם ניסה לעשות דבר כזה יודע יפה מאוד לזהות את מה שאני אומר כאמיתי לחלוטין

חוץ מזה,גם בלי להיות אוטיסט,סתם על ידי התבוננות בדרך האופיינית שבה רוב האוטיסטים מתנהלים סביב קשרים בין אישיים וסביב מבט עין ודיבור אפשר לחוש עד כמה הדיבור זה עניין מאוד פנימי ולכן גם מאוד חשוף בשבילם
אפשר להסיק את זה בקלות מדרך ההתנהגות שלהם
אלא שאף אחד לא טורח להתחיל בכלל להחיל תהליך הסקת מסקנות הגיוני על אוטיסטים כי בשביל זה צריך לצאת מנקודת הנחה שהם אנושיים,שהם אנשים תקינים בדיוק כמוך אלא שהם פשוט אחרים
ברגע שהגדרת אדם כלקוי אז היכולת לתפוש אותו באותם מונחים ולנתח אותו דרך אותם כלים שאתה ואנשים נורמטיבים לוקחים כמובן מאליו שחלים עליכם מתבטל לחלוטין
וכמובן שבדיוק בגלל הגאווה והשחצנות האין סופית שאופיינית לכל הנ"ט אז אף אחד אפילו לא מתחיל לשים לב למפלצתיות הזוועתית הנובעת מכך

להיות במסגרת רגילה זו לא הצלחה
להיות במסגרת רגילה זה כשלון שאין נורא ממנו

לגבי חם ואנושי ואוהב ואנרגיות נפלאות אז תרשה לי להזכיר לך שאנשים שונים חווים בצורה שונה
אני למשל
כמו הרבה אוטיסטים
הכי לא אוהב שמתנפלים עלי בהמון אהבה ורגש וחום ואנרגיה טובה
זה אפילו מחליא אותי נורא

אייל 414

New member
תגובה לאראנה

סלח לי שפניתי אליך בלשון נקבה ולא זכר...
אין דבר בעולם חשוב לי יותר מילדי , חיי השתנו מאז שהובחנו אז אל תאמר לי בבקשה ממך שאני לא מתייחס בכבוד וברגישות
בתגובתך הרבות יש סתירות רבות אך אינני בא להתווכח עם מה שאתה מרגיש , הסתירות זה שאתה אומר שחייב לשלב את הרגש ואהבה ובa.b.a זה לא קיים ומצד שני אתה אומר שאתה הכי לא אוהב שמרעיפים עליך אהבה , ועוד ועוד.
אני מאחל לך לכבוד השנה החדשה המון בריאות עושר ואושר ושתעשה ושתחווה מה טוב בשבילך . יישר כח ודרך צלחה

arana1

New member
לא טענתי מעולם שילדיך אינם חשובים לך

אלא שכמו כל הורה סביר מצופה ממך להבין שזה שאתה אוהב את ילדיך הכי בעולם זה לא מספיק
וזה לא מספיק במיוחד כשילדיך שונים מהותית מהנורמה

ואם מצאת סתירה בתגובותי(ואני בטוח שכמו אצל כל אדם לא מושלם גם בי יש סתירות) אתה מוזמן להאיר את עיני לקיומן ולדון עליהם בכבוד הדדי
בדיוק למטרה זאת מתקיימים פורומים כמו זה

מה שנראה לך כסתירה אינה סתירה כלל
לדעתי רוב האנשים מבינים בגיל מסויים שאנשים שונים חשים אהבה בצורה שונה
יש מי שאוהב הרבה פיצוצים וזיקוקים ומחוות גדולות ויש מי שאוהב את הדברים בקטן ובשקט,לכאורה

ומנסיוני ומחווייתי וממה שקראתי אז לרוב האוטיסטים,גם בגלל הרגישות הזאת לצלילים ולדיבור,יש נטייה לשקט ולקטן ולמה שלכן נחשב כזניח ולא חשוב לחברה מוצפת האגו שבה אנחנו נאלצים לחיות כיום

מאחל גם לך את כל הטוב שבעולם,וגם לילדיך כמובן,ומשוכנע שיום אחד תגלה שזכית בילדים שהם דווקא מושלמים בדיוק כמו שהם

schlomitsmile

Member
מנהל
לאהוב ולהרעיף אהבה זה לא אותו דבר, לפעמים זה סותר.
הבכור שלי למשל, שונא חיבוקים ונשיקות,
לכן היות ואני אוהבת אותו אני מתאפקת ונמנעת מלהרעיף עליו

ממליצה מאד לכל ההורים לקרוא ולשמוע מה שאוטיסטים בוגרים אומרים וכותבים.
הן בפורום (ויש כאן כמה אוטיסטים, עם מגוון השקפות),
הן בקישוריו- בסעיף 'אנשי הספקטרום בארץ ובעולם' ובסעיף 'סרטים',
והן בעולם הרחב, הוירטואלי והלא וירטואלי, כולל ממש אצלנו בבית

למעלה