שלום לכולם

bball2

New member
שלום לכולם

אני מקווה שזהו הפורום המתאים לשאלה... יש לי וויכוח עם חבר, ואולי פה אמצא את הפיתרון... האם אומרים "החורף בפּתח" או "החורף בפתח"? (ההבדל ב- פ', דגושה או לא). ואם אפשר הסבר גם למה. בתודה מראש, ושבת שלום לכולם.

ixmix

New member
תלוי בניקוד של ה ב'.

לאחר יידוע (ה' הידיעה) יש דגש. כלומר אומרים בַּפּתח... "אני נמצא בַּפּתח של מערת אבשלום ומחטט באף". ללא ה' הידיעה אין דגש. כלומר אומרים בְּפֶתח... "בְּפֶתח ספרו של בורג כתובים הבלים, כמו גם בהמשכו". אגב, ההדגשה לאחר יידוע היא העומדת בבסיס שינוי הניקוד בה' היידוע במילים המתחילות באות גרונית שלא ניתן להדגיש, כמו המילה החבר. ולכן לא אומרים "הַחבר המכוער של בתיה היפה", אלא "הֶחבר היפה של בתיה המכוערת". * סליחה מראש על בלבולים בין צירה לסגול, קמץ לפתח, אם קיימים.

גנגי

New member
לא תלוי בכלום, ודי לבלבל את האויב.

החורף בַּפֶּתַח. כך וכך ולא אחרת, מים סוף עד ים כינרת. וגם באזורי ד' ו-ו'.

bball2

New member
כמה תיקונים...

דבר ראשון אני הוא ולא היא... דבר שני, השאלה היא לגבי הדגש של האות פ' במילה "בפתח". הכוונה לא לניקוד המילה חורף אלא להאם הפ' במילה "בפתח" דגושה או לא. אני מודע לעובדה שחורף לא מנוקד בפתח, ואני מודע לכך שהחורף, פיזית, בהחלט לא בפתח, אבל בכל זאת.

יוסי ר1

Active member
חמדת לצאן?!

סתם, חמדתי לצון...

bball2

New member
זה גם מה שאני טענתי...

אבל הטענה הנגדית הייתה שאחרי ב' כ' ו ל' לא תבוא אות דגושה. אז למה בכל זאת זוהי הצורה הנכונה?

היא לא מתקצרת

אלא נבלעת ולשואל הנכבד - אם לא ברור לך מה ענו לך ומי צודק זה לךא כי הם לא יודעים אלא מרוב שהם יודעים (וגם קצת מתחכמים...) מה שאמרו לך הוא ש- נכון שאחרי ב,ל,ו,כ מתבטל הדגש הקל שבתחיל מילים ולכן אומרים בּיטחון אבל שלום וביטחון (בלי דגש). וכו' אבל במקרה שלך במשפט החורף בַּפֶּתח, מכיוון שה-ב מבליעה בתוכה גם את ה' הידיעה (אומרים בַּ ולא בְּׂ - יש דגש אחריה, משום שאחרי ה' הידיעה יש דגש (חזק).

לא אמרתי בולעת

אמרתי נבלעת וזה לא אותו הדבר. שום דבר כמובן לא "בולע" כשמדובר בתהליך פונטי. אפשר להשתמש במילים אחרות כדי לתאר את התהליך. אתה יכול לומר נעלמת או מתאפסת או מה שתרצה, בכל אופן ה' הידיעה אינה שם, אבל תנועתה נשארה, ולכן משתמשים בפועל להיבלע.

גילגם

New member
קח תזכור. ספר לנין.

בפתח תקווה לעולם לא יבוא דגש. ככה זה. מקום דפוק. בפתח של תקווה, לעומת זאת, ההיא, השכנה של ציון, הבת של הבן של מורדוך, יבוא תמיד דגש. ובראשונה אף יהא זה דגש חזק ומשולש: "ברוך פותח תקווה".

למעלה