ג´ת´רו טאל ולד זפלין
תודה על המחמאות, לפני הכל! בעניין לד זפלין. אולי הייתי קצת חריף איתם, אבל אני באמת סבור (אחרי האזנה חוזרת לחמישיה הפותחת של הצפלינים) שג´ת´רו טאל היו הרבה יותר מגוונים מהם בתקופת הבלוז שלהם. בוא ניקח למשל שירים כמו Witches´ Promiss שיש בו רביעית מיתרים נהדרת ברקע, או את To Cry you a song או אפילו שיר בלוזי סטנדרטי כמו: Nothing is Easy. כשאני מעמיד את אלה מול כל שיר של צפלין, אני מוצא עיבודים מורכבים יותר, שירה נעימה יותר (וזה באמת עניין של טעם - אני מעדיף את אנדרסון על פלנט) ומלודיות סוחפות. אני מסכים אתך שהדומיננטיות של אנדרסון אולי מפריעה במשהו, אבל הוא מוסיקאי כל-כך מחונן, שאפשר לסלוח לו על סילוקו של מיק אברהמס והשתלטותו על הלהקה, מה גם שזה נתן את הדחיפה לשינוי ההדרגתי בסגנון. אם אברהמס היה נשאר, אני מניח שג´ת´רו היתה נשארת להקת בלוז עוד כמה שנים טובות, או מתנסה יותר בג´אז מכפי שהיא עשתה בלעדיו. בראיון שנותן אנדרסון, ברימסטר של Aqualung הוא מספר על היחסים בינם לבין לד זפלין, אותם הם ליוו כלהקת חימום במשך שנה. הוא אומר שעם פייג´, בונהאם וג´ון פול ג´ונס הוא הסתדר נהדר, כי הם מוזיקאים כמוהו. עם פלאנט, הוא לא כל-כך הצליח והוא לא יודע להסביר למה. אני סבור שיש כאן, אולי, תשובה לשאלה. פייג´, כמוסיקאי נהדר, הביא את המטען שלו שבא לידי ביטוי ביכולת וירטואוזית נפלאה; פלאנט תרם בעיקר את התמלילים, שלדעתי, נחותים מאלה שהביא אנדרסון, ואני לא נוגע בכוונה בתקופת הפרוג שבה התמלילים היו אובסקוריים לחלוטין (Thick, Passion) אלא דווקא לשירים הבלוזיים שאנדרסון תמלל אותם בצורה כל-כך רגישה ונוגעת ללב, ומקוצר היריעה לא אדגים. בעניין הנגנים שליוו את אנדרסון: מרטין באר לא מגיע לרמות של פייג´, אבל אני לא ממש מחפש וירטואוזיות בנגינה, ובאר, כגיטריסט שמשתלב בייצירה, נראה לי בין הטובים; לגבי המתופפים, אני סבור שגם קלייב באנקר ובמיוחד בארימור בארלו, לא נופלים מבונהאם. ידיד שלי, שחוטא בתיפוף מדי פעם, שמע את Songs from the Wood. הוא לא הכיר את ג´ת´רו טאל קודם לכן, ואת לד צפלין הוא אוהב מילדותו. הוא ביקש שאשים שוב ושוב את שיר הפתיחה של האלבום, ואמר שאצל בונהאם זה תיפוף, אצל המתופף של הלהקה הזאת (ג´ת´רו טאל - י.א.) זו נגינה לשמה. מתופף גדול, לא שמעתי עוד תיפוף ברמה כזו - אלה היו המילים שלו. זהו, פחות או יותר. מקווה שהבהרתי את דעתי הסובייקטיבית לחלוטין. ושוב תודה על המחמאה יקי