שלום לכולם!

שלום לכולם!../images/Emo24.gif

אני מאד שמח שמצאתי פורום כזה. אני מורה ערבי חדש בבית ספר ערבי בכיתות ד'- ה', מתמחה לשון ותקשורת. להפתעתי,בשנה שעברה, התבקשתי ללמד תנ"ך (ספר יהושע בד' וספר שמואל א' בה'). בהתחלה נרתעתי ובהמשך הסתדרתי והבנתי שזה הדבר הכי מעניין..בבית ספר ישנם הרבה תלמידים חכמים ששואלים שאלות לא צפויות. אשמח מאד אם תעזרו לפעמים.... המורה צ'רלי

יוסי ר1

Active member
../images/Emo24.gifשלום מעאלי. נראה לי שעם הספר

ישמח להרחיב ידע על הספר. רק תמקד במה נראה לך שתצתרך עזרה.

יוסי ר1

Active member
הסבר:

עם הספר הוא כינוי מקובל בין העמים ליהודים, שהפיצו את "הספר", ספר הספרים , הוא התנ"ך. נראה לי שזו כוונת האנשים בפורום - ללהרחיב ידע ולחלוק ידע על התנ"ך. כתבת שאתה אמור ללמד כמה מספרי נביאים ראשונים - יהושוע, שמואל וכו'. אם יהיו שאלות ספציפיות שיכוונו אותנו, באילו נושאים אתה מבקש בדיוק עזרה? מה לא ברור? באילו שאלות אתם מתקשים?

תודה על ההסבר../images/Emo45.gif

השאלות הן שאלות שאין להן תשובות בפרקים עצמן. למשל, האם סיפורי התנ"ך הם אמיתיים? מי כתב את ספר התנ"ך? כיצד הוא חובר? שאלות מסוג זה... לפעמים, בפרקים מסויימים, ישנן מילים שאני לא יודע כיצד הן מוטעמות. למשל: ויאמר, עלי הכהן....

יוסי ר1

Active member
על השאלות שלך התקיימו כאן אינסוף

דיונים. המאמינים (דתיים?) מאמינים כי התנך ניתן בידי הא-ל, חלקו בהר סיני בידי משה, וחלק נאמר לנביאים ברוח הקודש. והנביאים כתבו את התנך בחלקים, מגילות מגילות. אחרים סבורים שהתנך נכתב בידי אנשים רגילים, בעלי השראה וחזון, כמו שסופר דגול בימינו כטותב ספר מופת יפה. אף אחד לא חושב ששיקספיר כתב את המחזות שלו בהשראה אלוהית, אבל הם מעניינים עד ימינו. לגבי קריאה בהטעמה, ישנם אתרים שבהם אתה יכול לשמוע את הפרק, ולדעת מהי ההטעמה. מצורף קישור לאחד האתרים. תתייחס בבקשה לאופציה של האזנה , ולא לפיסוק - לדעתי הפיסוק באתר הזה הוא נוראי.

אני מאד מודה לך../images/Emo24.gif

א-תודה על האתר של ההאזנה .מצויין! ב- האם אתה יכול למצוא עבורי איזה קישור לדיון מורחב בסוגייה הזו של מקור התנ"ך? ג- כיצד אפשר להסביר לתלמידים שישנם דברים שהיו נאמרים לנביאים ברוח הקודש?

יוסי ר1

Active member
תשובות

היו המון דיונים בשנה האחרונה על מי כתב את התנך., עם קצת סבלנות תמצא אותם די בקלות. סתם לדוגמא הנה אחד. נוסף לכך שכחתי להתייחס לשאלה האם הדברים קרו? אז רוב האנשים מקבלים שהמאורעות והאנשים המתוארים, כארוועים שקרו לאותם אנשים: היה איש בשם משה, בני ישראל יצאו ממצריים, נלחמו את המלחמות המתוארות בספר יהושע, וכן הלאה. הבעייה בעיקר היא בסיפורי ספר בראשית - מה זה בדיוק אדם הראשון, מה הקשר בין נח והמבול למיתוסים מהמזרח הקדום, איך נברא העולם. הכתוב שם אינו מסתדר עם סדרי העולם כפי שאנו רגילים להם היום. כמו כן, לעניין כוונת הכתוב - מקובל שיש רמות של קריאה - אני אוהב לתאר זאת כרבדים שונים. ישנו רובד עליון של פשט - אדם פלוני עחי במקום מסויים וקרו לו אירועים אחדים. ישנם רבדים עמוקים יותר, כגון מהו המסר לדורות, מה הקשר בין האירוע הבדיד המתואר לפרקים הקודמים והמאוחרים, וכן הלאה. איך מסבירים רוח הקודש - זו שאלה תיאולוגית שקיימת בכל דת בווריאציות שונות. אנו מאמינים שאנשים נבחרים מקבלים השראה אלוהית, ומצליחים לנסח תובנות שמעבר לשכל ולתודעה האנושיים הפשוטים, כי אם ממש כפי שהא-ל רוצה להעביר לנו.

masorti

New member
לגבי נבואה ברוח הקודש ומקור התנ"ך..

למה שלא תשתמש באנלוגיה למצב באיסלאם? הרי גם אצל המוסלמים יש המאמינים שהנביא מוחמד פעל "ברוח הקודש". ואני מניח שגם באיסלאם יש את הדתיים המאמינים שהקוראן ניתן למוחמד ע"י המלאך גבריאל (אם איני טועה), ויש את החילונים שחושבים שהקוראן הוא יצירה אנושית שתחילתה של מוחמד עצמו והמשכה שייך לאישים שפעלו בדורות שאחריו. חוץ מזה, הרי המוסלמים (הדתיים) מאמינים שמשה וישו היו נביאים אמיתיים. אז למה שתלמידים מוסלמים לא יבינו מהי נבואת אמת ברוח הקודש?

masorti

New member
../images/Emo32.gif קרב קרקר...

מתי לדעתך נלחמו ישראלים, סורים וסעודים יחד נגד הצבא העיראקי? במלחמת המפרץ הראשונה ב- 1991?... מה פתאום. הפעם הראשונה שזה קרה היתה בשנת 853 לפנה"ס, כשקואליציה של 12 מלכי חוף הים התיכון נלחמה נגד שלמנאסר השלישי מלך אשור בקרב קרקר. (אגב, האירוע הזה לא מוזכר בתנ"ך.) בכתובת האשורית המתארת את הקרב מתואר הרכב הקואליציה, ומוזכרים בשמם "אחאב הישראלי" (הוא המלך אחאב מהתנ"ך) ו"גינדיבו הערבי", כמו גם מלך ארם ושורת שליטים נוספים מהאיזור. זו גם הפעם הראשונה שהמונח "ערבים" מופיע בכתובים ומשמש לתיאור קבוצה אתנית ופוליטית. הנה לך לינק מפורט מויקיפדיה בעברית. אם הנושא היה מוכר לך, אני מתנצל מראש.

מפה...../images/Emo53.gif

עוד שאלה..היכן אפשר למצוא מפה (גדולה באורך לוח הכיתה או יותר) לישראל (ארץ כנען) בתקופת יהושע והשופטים? אני יודע שיש אטלסים לתקופת התנ"ך אבל אני רוצה מפה גדולה לשיעורי תנ"ך. זה יהיה מאד מעניין. סליחה שאני מתלהב....

יוסי ר1

Active member
כשאני למדתי, היתה מפת ארץ ישראל

וחלוקת השבטים, עם שמות היישובים התנכיים, בעריכת דוד בנבנישתי ובן ציון לוריא. לא בטוח שניתן היום להשיגה, וגם גדלה הו כמחצית המטר בלבד. אבל אם תשיג, בחנויות למשומשים, תוכל לצייר מתוכה ללוח את הנחוץ.

lion 7

New member
מעאלי

אם רצית חומר על התנ``ך ומילון מונחים, מפות בערבית תשלח לי מסר...

pembencipolisi

New member
גם אני למדתי אודות הכתובת האשורית

שמזכירה טענת שלמנאסר מלך אשור אודות נצחון על 24 מלכים , בקרקר , 853 לפני הספירה ,בין המלכים "אחאבו ש'רליא" ("אחאב הישראלי") שם מקום הקרב, "קרקר" נזכר בתנ"ך בארוע אחר, ומזוהה בצפון סעודיה. (שופטים פרק ח פסוק י') וְזֶבַח וְצַלְמֻנָּע בַּקַּרְקֹר, וּמַחֲנֵיהֶם עִמָּם כַּחֲמֵשֶׁת עָשָׂר אֶלֶף--כֹּל הַנּוֹתָרִים, מִכֹּל מַחֲנֵה בְנֵי-קֶדֶם; וְהַנֹּפְלִים, מֵאָה וְעֶשְׂרִים אֶלֶף אִישׁ שֹׁלֵף חָרֶב.

פלגיה

New member
ברוך הבא המורה צ'רלי ../images/Emo140.gif

אני שמחה לראות אותך פה, ואני רואה שכבר ענו לך על רוב השאלות שלך.

פלגיה

New member
אני לא יודעת איפה יש מפה גדולה

אבל כאשר אני הייתי תלמידה המורה העבירה מפה לשקף, האירה אותו במטול שקפים על בריסטול שעל הקיר, ואני ועוד תלמידה קיבלנו משימה לצייר את המפה על פי השקף. זאת היתה פעילות מועילה ויצירתית. בקישור הבא יש כמה מפות שאולי יכולות לעזור: http://mikranet.cet.ac.il/pages/articleitem.asp?item=28

הרעיון מוכר לי

חשבתי לחסוך לי שיעור תנ"ך כי אשמש בשקופית לדברים אחרים..אבל לא משנה, אשקול את זה שוב תודה על העזרה

למעלה