התאדתי והתמצקתי חזרה.
אני ממש מתרגש מהענין שעוררתי כאן. לא שהתאדתי אלא שעזרתי למשהו לעבור דירה ולא נכנסתי לאינטרנט עד היום. היום ניסיתי לחסוך כמה גרושים והלכתי לאינטרנט חינם כאן, ברם אי אפשר לכתוב שם בעברית ואי אפשר להכנס לחשבון שלי בתפוז. קראתי את הדברים בשקיקה, וחזרתי בריצה (כלומר, באופניים) הביתה כדי להגיב. נתחיל במישור האישי. לא הייתי רוצה חס ושלום להפליל מישהו ויותר מכך לא הייתי רוצה להפליל את עצמי שכן כאמור אני מחכה לויזה ולא רוצה לאבד את הזכויות כך סתם. כמובן שאני נמצא באופן לא חוקי באמסטרדם אך למרבה המזל איני גוזל מאיש דבר, אני ידידותי לסביבה ולחברה ואפילו משלם שכר דירה מחסכונותי שהצטברו מעבודתי באוניברסיטה. גם אני לא הייתי רוצה לסכן את עצמי בתור מעביד, אך כדאי לזכור שיש דרכים רבות לעבוד בלי לסכן אף אחד. הנה עזרתי לכמה אנשים לעבור דירה וקבלתי כסף. אולי אנקה דירה אחרת תמורת תשלום. אני בכלל לא בטוח שלשבת במשרד ולעצב דפים שאף אחד לא צריך זו תרומה גדולה יותר לחברה... (זה מה שעשיתי עד היום). אז זו תשובתי למייאשים המיואשים - גם אני כמו רבים וטובים אעבוד כך או אחרת. אל תאמרו שזה לא אפשרי! וזו תשובתי למעודדים הנחמדים - המשיכו בדרככם! לא נועדנו אלא לפרגון ועזרה. ועכשיו לענין העקרוני. עקרונות ודעות ישנם הרבה, אבל בעיני מעל הכל עומדים היחסים הבין אישיים, שבהם, למרבה הפלא, ניכרים האנשים במלוא טיבם. מי שלא יכול לעזור שלא יעזור. מי שלא רוצה לעזור שלא יעזור ותבוא גם עליו הברכה. אין לי טינה לאף אחד. מדינת הולנד לא מענינת אותי יותר מאשר כל מדינה אחרת או כל ארגון חברתי. מי שטובת המדינה עומדת בראש מעיניו הוא במקרה הטוב בירוקרט אפור ובמקרה הרע פשיסט. חנה ארנדט, למשל, חושבת שזה אותו הדבר (חומר למחשבה). אולי אפשר גם לחשוב על זה כך - כמה אנשים, נתמזל מזלם להוולד עם דרכון הולנדי, ועתה הם מנסים למנוע מאנשים אחרים לעשות כל מני דברים כמו למשל להתפרנס. באיזו הצדקה בדיוק? מה העקרון הקדוש שאומר שמי שנולד בישראל להורים מרוקאים אינו יכול להנות מאותם דברים כמו מי שנולד בישראל להורים הולנדיים? הרי רוב הישראלים בעלי דרכון זר לא עבדו בשבילו ולא זכו בו כתוצאה מכשרונם המיוחד או כח הרצון העז שלהם. זו היתה פשוט שאלה של מזל, של הורים, של בן זוג. ההסתגרות מאחורי החוק, ההתהדרות בזכויות היתר של האריסטוקרטיה בעלת הדרכון הזר לא יכולה אלא לנבוע מפחד וחשש. אז בבקשה להרגע. אני לא בעית העובדים הזרים (למעשה אין בעיה כזו). לא באתי לגזול מכם דבר. ואם למשל תרצו טיפול שיאצו תוכלו לקבל אותו ממני, אחרי הכל למה לשלם 50 יורו לשעה כשאפשר לקבל מסג' לא חוקי תמורת חצי מחיר? לא כך? ברכות.