שלום לכולכם

שלום לכולכם

האם מישהו מכם יכול לעשות לי טובה ולהסביר לי את סופו של הקטע הבא?
בפעם הבאה שתשתו דרך קשית, הקדישו רגע של מחשבה לרעיון המוזר שאתם יכולים "למשוך" מים כלפי מעלה. מדוע מוזר? משום שמים אינם דומים לחוט או לתיל; כמעט אי אפשר "למתוך" אותם, וניתן להפריד אותם בקלות ("מתח הפנים" שלהם חלש למדי). אם כן, כיצד זה ייתכן שאתם יכולים לשאוב משקה כלפי מעלה אפילו דרך קשית ארוכה? טוב, אם אינכם יכולים למשוך מים, אתם בוודאי יכולים לדחוף אותם. אך מהו זה שדוחף את המים במעלה הקשית? התובנה המרשימה של אוונג'ליסטה טוריצ'לי בסביבות שנת 1640 היתה זו: האפשרות היחידה היא שהאוויר עצמו דוחף את המים, וכל מה שאתם עושים כאשר אתם שותים דרך קשית הוא שאתם מקטינים במקצת את לחצו של האוויר בצד העליון של הקשית, כך שההפרש בלחץ האוויר בין שני קצות הקשית דוחף את המים כלפי מעלה. אך ממה נובע לחץ אוויר זה? פשוט מכוח הכובד. אתם יודעים שכאשר אתם צוללים בים, לחץ המים גדל עם הירידה למעמקים כתוצאה מפעולתו של כוח הכובד על המים שמעליכם. זוהי הסיבה לכך שצוללנים אינם יכולים לצלול לעומק גדול מאוד ולכך שצוללות חייבות להיות חזקות מאוד. בדיוק באותה דרך, האוויר לוחץ עלינו משום שאנו נמצאים בעצם בתחתיתו של "אוקיינוס של אוויר", האטמוספירה של כדור הארץ. וכאשר האוויר לוחץ על המים בכוס, הוא גם דוחף אותם במעלה הקשית, משום שלחץ הנוזל ("לחץ הידרוסטטי") פועל באופן שווה בכל הכיוונים.
האם כוונת הכותב היא כי הקלת לחץ האוויר על המים גורמת להתפשטותם? אודה על תשובתכם (המהירה אם אפשר...)

עדיין לא מבינה עד הסוף...

האם הקשר בין אטומי המים נעשה רפוי יותר כאשר האוויר אינו לוחץ עליהם או שאולי (וזה נראה לי יותר נכון) הם פשוט 'נמלטים' מלחץ האוויר אל תוך הלחץ הנמוך יחסית שבקשית?

טל ר

New member
לא

כוונת הכותב *אינה* שהקלת הלחץ על המים גורמת להתפשטותם. מים הם כמעט אינם דחיסים. הכוונה היא שאנו מקטינים את לחץ האויר בתוך הפה, וכך לחץ האויר הפועל על המים (מצד הכוס) גדול מלחץ האויר בתוך הפה, ולכן המים נדחפים לפה ע"י לחץ האויר החיצוני. זהו הלחץ הסטטי של האויר המסייע לנו. בנוסף לכך, מזכיר הכותב את הלחץ ההידרוסטטי של המים, שכמעט ואינו מלווה בדחיסת המים (כי המים כמעט כלל שאינם דחיסים). טל.

redox

New member
הכותב מכניס בדלת האחורית

מעט מספרו של קוהן "המבנה של מהפכות מדעיות" הניסוי של תוריצ'לי הוא פרדיגמה (או שינוי פרדיגמה). מומלץ לקרוא את הספר לכל אלו שמעניין אותם פילוסופיה של המדע.

למעלה