שלום, כמה שאלות:

• פותח הנושא 9669
  • פורסם בתאריך

9669

New member
הבנתי....

רק לא הבנתי למה חזרת על דברי בהתחלה... בכל אופן, לא חשבתי שזה קשור למרחק אלא למהירות של הגוף הנע. כי נגיד הצופה מבחוץ בכלל לא זז ולכן לא עובר שום מרחק ומהירותו היא 0 כי אינו נע בכלל(זה שהוא יכול,זה משו אחר) ומתבונן לעבר החללית שנעה בקירוב למהירות האור. ובישביל הצופה הזמן עובר "מהר"(ביחס לזה שבחללית) והוא מזדקן לו, לעומת מישו אחר שנמצא בחללית הזו שעוברת לה מרחקים עצומים במהירות הקרובה למהירות האור וכיוון שבהמהירות הענקית הזו עובר כל מרחק קטן בזמן קצר(תקופה) מבחוץ, לכן גם בישבילו הזמן בחללית עובר לאט. זה נכון?

9669

New member
.....

בישביל הצופה מבחוץ הזמן עובר מהר יחסית לזה שנמצא בחללית. כיוון שמהירותו קטנה(בהרבה) ובין אם עובר מרחק כלשהו או לא ונייח. עדיין הוא מזדקן, הזמן עובר במקום בו הוא נמצא מהזוית שלו. ואילו זה שנמצא בחללית ,בישבילו הזמן עובר לאט יותר(יחסית לצופה), כיוון שהחללית בה הוא נמצא נעה בקירוב למהירות האור ועוברת לה מרחקים עצומים במהירות זו. אבל בגלל שמהירותה כה גדולה כל מרחק קטן שהיא עוברת, היא עוברת מהר(מבחוץ) והזמן שבחללית עובר לאט. קשה לי נורא להסביר, החללית עוברת מרחק מסוים במהירות בקירוב לשל האור ועוברת כל מרחק קצר מהר מבחוץ וככה יוצא שעוברת בשל מהירותה מרחקים עצומים מהר. ולכן בפנים הזמן כאילו נמרח-נמתח, על כל מרחק קצר שעוברת.

ailag

New member
מרחק = מהירות * זמן ../images/Emo13.gif

קצת השלמות: - בדוגמה שבאתר הקרן כן נעה במהירות האור, והחללית בה יושב הדרקון נעה במהירות כלשהי שאינה מהירות האור. (הערה בסוף) - כן קרוב למהירות האור, אבל רק בגלל שאז שמים לב לתופעות. התארכות הזמן מתרחשת תמיד, אבל בצורה זניחה (שאנחנו לא מרגישים בה). - הקרן הצהובה היא מה שהדרקון רואה. האדומה היא מה שאנחנו, שלא יושבים בחללית של הדרקון, רואים. הרעיון הוא לא שמהירות האור היא הגבוהה ביותר (זו רק תוצאה) - אלא שמהירות האור קבועה לכל צופה. אם הדרקון היה משפריץ מים מצינור במקום, אנחנו היינו מודדים את מהירות המים ורואים שהיא גבוהה, הוא היה מודד את מהירות המים ורואה שהיא נמוכה. (ואם עד כאן מישהו לא מסכים, תגידו עכשיו.. זה קשור להסבר שהיה קודם, עם האנשים שרצים ב-200 ו201 קמ"ש. פשוט מהירות החללית מתווספת לזו של המים) אבל - האור לא מתנהג כמו מים. כל בנאדם שימדוד מהירות של קרן אור, יקבל 300000000 מטר לשניה. גם מישהו שאתם רואים שרץ ממש מהר וכמעט משיג את האור, ימדוד את מהירות האור (יחסית אליו) ב300000000 מטר לשניה. ועל זה ה-כ-ל ביחסות מתבסס. ההסבר שכתבת (שתי הודעות מתחתיי) נראה נכון
בנוסף, זכרי שהצופה בכדוה"א אומר "אני לא זז, החללית זזה ממש מהר, והאנשים בתוכה זזים בהילוך איטי." והאנשים בחללים אומרים "אני לא זז, כדור הארץ זז ממש מהר, והאנשים עליו זזים בהילוך איטי". (ההערה בסוף : החללית של הדרקון בטוח לא נעה במהירות האור יחסית לאף אחד, כי מי שנע במהירות האור חייב שתהיה לו מסה בגודל 0).

9669

New member
המממ...

טוב רק ניסיתי להבין את העקרון, ולא להתעמק בקטנות ובטח שאין לי גרוש ידע בפיסיקה
בכל אופן, באמת לא היה נראה לי הגיוני שמשו חוץ מפוטונים(קוונטים של אור) ינועו במהירות האור ולכן רק בקירוב... אבל למה האנשים בכדור הארץ אומרים "אני לא זז, כדור הארץ זז ממש מהר, והאנשים עליו זזים בהילוך איטי"? זה בגלל שאצלם הזמן עובר לאט ולכן כל מה שמבחוץ רואים הם שזז יחסית להם מהר? ולמה כדור הארץ זז ממש מהר ואילו האנשים אליו זזים בהילוך איטי?

ארינמל1

New member
יחסות

אין נקודת מבט קבועה. שני המשפטים הבאים שקולים לחלוטין : "החללית נעה בחצי ממהירות האור יחסית לכדה"א והזמן בה זז לאט יותר" "כדה"א נע בחצי ממהירות האור יחסית לחללית והזמן בו זז לאט יותר"

9669

New member
עדיין לא הבנתי, למה הזמן בכדור הארץ

זז לאט יותר? הרי הוא אינו זז במהירות הגדולה ממהירותה של החללית אלא איטית יותר.

ailag

New member
-=-=-

כדור הארץ מתרחק מהחללית באותה מהירות בה החללית מתרחקת ממנו (רק בכיוון הפוך) ..

ארינמל1

New member
תשובה

מנקודת המבט של החללית, החללית היא זו שעומדת וכדה"א הוא זה שזז.

פלטרון

New member
תרשה לי להסביר - מקווה שיצא פשוט

1. תורת היחסות מראה שמכיוון שמהירות האור קבועה, ולא משנה מי מודד אותה, מתקבל שמי שנע מהר יותר , הזמן שלו נע לאט יותר. בוא נקרא שוב - מי שנע מהר יותר, הזמן שלו נע לאט יותר !! 2. נניח שישנם תאומים. אחד על כדה"א ואחד על חללית שנעה במהירות קרובה למהירות האור. א- ההוא על כדה"א טוען "החללית נעה ממש מהר. אז כנראה שהזמן של אחי נע ממש לאט" ב- ההוא על החללית טוען "כל האנשים על כדה"א נעים ממש מהר (הם מתרחקים ממני). אז כנראה שהזמן שלהם ( ושל אחי ) נע ממש לאט . 3. שים לב - כדה"א אינו מרכז היקום. אנחנו רואים את כוכב צדק נע ממש מהר יחסית אלינו. כוכב צדק רואה אותנו נעים ממש מהר יחסית אליו. אז מי באמת נע ? אצל מי הזמן ינוע לאט יותר - אצלנו או אצלהם ?? לזה קוראים פרדוקס התאומים . במשפט אחד - כל אחד רואה את האחר נע מהר מאוד יחסית אליו. אז כל אחד מהם חושב שהזמן אצל השני נע לאט יותר. מבולבל ... ? תקרא שוב את סעיפים 1-3. בסעיף 4 (ו-5) הפיתרון. 4. הפיתרון מאוד פשוט. הפיזיקה קובעת 2 כללים שיחד פותרים את הבלבול : א- התשובה לשאלה "מה קרה קודם?" תלוייה מי הצופה. 2 אנשים יכולים לראות סדר הפוך של אירועים (אני רואה קודם א' ואז ב', ואתה רואה הפוך ... ולאף אחד אין בעיות ראייה
) ב- בן אדם במערכת שנעה במהירות קבועה אינו יכול לדעת אם הוא נע או לא. למשל - בכביש ממש חלק, ורכב ממש שקט וללא חלונות, אתה לא תרגיש שהרכב נוסע. כשהוא יבלום (או יאיץ) אתה תדע (שהוא בלם / האיץ) ז"א - אתה לא יכול למדוד מהירות מתוך רכב אטום, אבל אתה יכול למדוד תאוצה. 5. ואיך זה פותר את הפרדוקס . האם יש הבדל בין התאומים ?? בוא נחשוב יחד - ההוא שעלה על החללית הרגיש את התאוצה שלה, בעוד שזה על כדה"א לא הרגיש שום תאוצה. אני מזכיר לך - תאוצה אתה מרגיש. אי אפשר להתעלם ממנה . חוק שני של ניוטון - אתה מרגיש שיש עליך כוח (ההוא על כדה"א הרגיש רק mg , כרגיל). כל עוד הוא נע הרחק מאחיו (מתרחק) אז הוא יחשוב שאחיו מתבגר לאט יותר ממנו. ברגע שהוא יאיץ בכיוון ההפוך (כדי לחזור לכדה"א) - הוא יגלה שלמעשה הוא זה ששעונו נע לאט יותר, ואחיו התבגר "כרגיל". זה ההבדל בין התאומים. ההוא על כדה"א יודע שהוא מעולם לא האיץ, ועל-כן זה שעל החללית שעונו ינוע לאט יותר. השאלה היא - מי יאיץ חזרה לכיוון מי - החללית לכיוון כדה"א או כדה"א לכיוון החללית ?? פלטרון - לא מה שחשבתם

9669

New member
WOW ../images/Emo13.gif תודה../images/Emo70.gif הבנתי הבנתי יש!!!!

הבנתי למה זה שבחללית רואה שכדור הארץ נע ממש מהר (והאנשים עליו בהילוך איטי), כי זה בכיוון ההפוך. ז"א שהכל יחסי מנקודת הצופה. וגם את הפרדוקס שנוצר אבל נפתר עם חוקים שהפיסיקה קבעה. וגם למהכדור הארץ זז ממש מהר, והאנשים עליו זזים בהילוך איטי (כי הזמן אצלם עובר לאט). וגם למה אם אני רצה במהירות מסוימת ומישו רץ בכיוון ההפוך, אז מחברים את מהירותי יחד עם שלו ה"אישית" וזוהי מהירותו.(ההסבר ההוא עם ה401) למרות שעדיין קצת קשה לקבל את הרעיון של היחסיות, אפילו שהבנתי.
כיוון שהכל יחסי ולא קבוע, אבל דווקא מהירות האור תמיד תהיה קבועה. ועכשיו שאלה יותר קשה, "מהו זמן?" נ.ב. למה אמרת שכדור הארץ נע ממש מהר(כי מחללית הוא מתרחק וזה בכיוון ההפוך) והאנשים עליו 'זזים בהילוך איטי' אבל אמרת בסעיף ב' שההוא על החללית טוען "כל האנשים על כדה"א נעים ממש מהר". זוהי הרי סתירה, או שהתכוונת פה לכדור הארץ?

ailag

New member
הערה / תוספת

בקשר להסבר עם ה401, ביחסות אנחנו משתמשים בעיקרון של אותו הסבר (חיבור מהירויות) - אבל לא באותם מספרים. כלומר, 200 קמ"ש + 201 קמ"ש = כמעט 401. הכמעט הזה נהיה חזק יותר ככל שמתקרבים למהירות האור. הרי ההסבר עם ה401 נבע בעיקר מ"זה נראה ככה, וזה מתנהג ככה במהירויות שאנחנו מכירים." (זו היתה תוספת, לא תיקון) בקשר לתפיסה, אולי יהיה יותר קל לתפוס ש"מהירות האור היא תמיד זהה, לכל צופה" . שזה אותו דבר, בניסוח קצת פחות מבלבל. בקשר לנ.ב. , מה שהוא התכוון (כפי שנראה) זה שכדור הארץ עצמו מתרחק מהחללית ממש ממש מהר, אבל האנשים עליו הולכים ב"הילוך איטי".

9669

New member
כך חשבתי שלזה התכוון,....:)

לגבי הניסוח, הוא באמת יותר מובן,
בכל אופן,תודה רבה לכולם על ההסברים והטרחה וסליחה שהצקתי לכם עם השאלות... (סופסוף הבנתי
ואגב פיסיקה זה תחום ממש מעניין
)

פלטרון

New member
נכון - התכוונתי לכדה"א ולא לאנשים

התכוונתי לכדה"א ולא לאנשים שעליו. כדה"א מתרחק מהחללית ממש מהר ( ככה רואה מי שמסתכל מהחללית ). אותו בן אדם יראה שאנשים על כדה"א זזים לאט. מפליא איך אני צריך להתערב כדי שהדברים יהיו מובנים .. אהה ?!
( סתם מתלהב מעצמי - תעזבו ... )

למעלה