שלום, כמה שאלות:

• פותח הנושא 9669
  • פורסם בתאריך

9669

New member
שלום, כמה שאלות:

1) מהו זמן? (לא מצאתי בשום ספר פיסיקה הגדרה לזמן והסבר, אולי מכיוון שעדיין הפיסיקה "לא יודעת" מה הוא זמן? או שמא זוהי שאלה פילוסופית או שניהם?) 2) האם ניתן לקבל הסבר על "חוק חיבור המהירויות של גלילאו"?, כיוון שלא הבנתי מדוע למשל כשאנו רצים לעבר עצם הנע לקראתנו, למשל מכונית, הרי שמהירותו בעינינו תהיה גדולה יותר מאשר מהירותו האובייקטיבית, שכן יש לחבר את מהירות המכונית יחד עם מהירות התנועה שלנו לעבר המכונית. וכשאנו בורחים מהמכונית הרי שיש לחסר את מהירות הבריחה שלנו ממהירות הבריחה של המכונית, ואז בעינינו, מהירות הנסיעה של המכונית תהיה נמוכה ממהירותה האובייקטיבית. 3) ולפי תורת היחסות, חוק זה אינו חל לגבי האור, מהירות האור קבועה לגבי כל מי שצופה בו, בין אם הצופה נח או נע, בין אם הצופה נע במהירות לכיוון האור או בורח ממנו, תמיד מהירות האור תעמוד על 300,000 ק"מ לשנייה בקירוב ובשונה מכל שאר העצמים הנעים בטבע, איננה תלויה בתנועתו של המודד אליה או ממנה. מדוע זאת? 4) לגבי פרודקס התאומים, מדוע אדם שימצא בחללית הנעה בקירוב למהירות האור (ונניח בצד לרגע את הבעיתיות הטכנית, אלא רק מבחינה תיאורטית) בישבילו הזמן יעבור לאט יותר מאדם אחר, שנמצא בכדור-הארץ? תודה רבה מראש ומקווה שפניתי למקום הנכון ולעניין

2_be

New member
ברוך הבא../images/Emo140.gif

ראשית אני מזמינה אותך לעיין במאמרי הפורום בקטגורית פיסיקה, תוכל למצוא שם 2 מאמרים חדשים בנושא הזמן, כמו כן תוכל למצוא שם מאמרים קצרים בנושא תורת היחסות
אחרי זה, נמשיך הלאה

ailag

New member
מוסיפה..

יחד עם המאמרים, אם לא מצאת משהו - כל מה שכתבת הופיע בדיונים בעבר, אפשר לחפש בחיפוש המתקדם .. בנוגע לחיבור מהירויות קלאסי (שים לב, שתורת היחסות לא לגמרי מסכימה עם מה שאני אגיד עכשיו, אבל במהירויות נמוכות היחסות זניחה) : אם שנינו רצים באותה מהירות ואותו כיוון, אני אגיד שהמהירות שלך היא אפס. עכשיו אני אאט קצת, אני אגיד שהמהירות שלך נמוכה. גם אם אני רצה ב200 קמ"ש ואתה רץ ב201, אני עדיין אגיד שאתה ממש איטי: המהירות שלך, יחסית אליי, היא קמ"ש אחד, כששנינו רצים לאותו כיוון. אבל אם תסתובב ותרוץ לכיוון שלי ב201 קמ"ש, אני אראה אותך רץ 401. וכל השאר הופיע בשרשורים בזמן האחרון. (2_be : הגיע הזמן לשנות את שם הפורום ל"תורת היחסות ומדע פופולרי", לא?
) נ.ב. 200 קמ"ש?! אני לא יכולה לרוץ 2..

9669

New member
תודה, הבנתי לגבי המהירויות

והאם אסור לשאול בפורום זה שאלות מסוג זה ובקשר לתורת היחסות? לא מצאתי פורום מתאים יותר... נ.ב. אין לי שום ידע בפיסיקה, ולכן לא הבנתי ושאלתי את השאלות לפני. ואני בת

ailag

New member
בטח שמותר לשאול

פשוט ענינו על השאלות האלה בעבר בפירוט, על חלקן יותר מפעם אחת. יהיה הרבה יותר יעיל לחפש את מה שאמרנו מאשר להתחיל את כל הדיון מחדש .. מצאי את הדיונים שהיו (ואת המאמרים), ואם יש לך עוד שאלות, רעיונות וכו' - את מוזמנת לכתוב כאן. גם אם את לא מוצאת אותם - את מוזמנת לכתוב כאן. ולא צריך שום ידע בפיזיקה בשביל להיות כאן, רק צריך לאהוב את המקצוע

9669

New member
לגבי פרדוקס התאומים והמהירויות,

האם ישנו אתר (בעברית) שממחיש זאת בציור/שרטוט ועדיף אנימציה? בכל אופן, לגבי השרשור הקודם בנושא-לא קיבלתי תשובות מלאות לשאלותי. כיוון שדנתם בנושא הזמן, ולא הגעתם לתשובה אחת מוסכמת ונכונה. (ולא הבנתי כלום מהחישובים על תורת היחסות שמישו צירף) ולגבי המאמרים, עדיין לא מסביר לי את מה שלא הבנתי בשאלותי, לצערי הרב. תודה מראש שוב..

9669

New member
ה-ק-פ-צ-ה לסבר על פרודקס התאומים

פליז:) זה חשוב לי להבין כי זה מעניין אותי מאוד.

9669

New member
never mind, ובמקום שאלה ספציפית:

הבעייה שלי היא בלהבין רעיון פשוט בסיפור הזה שקשור להגיון.
ולא הפרדוקס עצמו בכלליות... למה שכשעצם נע בקירוב למהירות האור אראה אותו בהילוך איטי? ז"א שבישבילו יחסית עלי הזמן ינוע לאט יותר?

אלי1234

New member
כן

ככל שעצם נע מהר יותר במרחב, הוא נע לאט יותר בזמן. לכן יחסית לשעון שלך, השעון שלו יתקתק באיטיות.

9669

New member
שוב, לא מבינים מה לא הבנתי../images/Emo4.gif

*למה* ככל שעצם נע מהר יותר במרחב, הוא נע לאט יותר בזמן?

אלי1234

New member
קשה להסביר...

אני אנסה לחפש לינק. אגב, "היקום האלגנטי" של בריאן גרין הוא ספר מדהים שמסביר את כל העניין הזה בצורה אינטואיטיבית, אני ממש ממליץ עליו.

ארינמל1

New member
לינק

(אגב, אני זה אלי 1234, זה הכינוי הישן שלי ומשום מה שכחתי להחליף)

ailag

New member
כי לפי היחסות

בין כל שני אירועים אפשר לחשב "אינטרוול". האינטרוול הוא ההפרש בין הזמן שעבר למרחק (כל אחד מהם בריבוע, לא עקרוני כרגע). כלומר --> t - x = אינטרוול. האינטרוול בין שני אירועים הוא קבוע תמיד, לכל מערכת. אם לא זזת, אז t יהיה גדול, כי לא חיסרנו כלום מt. אם זזת המון, אז x יהיה גדול (x = כמה שזזת), ולכן t - הזמן בין שני האירועים - קטן יותר. [t - x = קבוע ..] אני רק מבלבלת אותך בהסברים
יום לפני מבחן זה לא זמן טוב ללמד על יחסות

9669

New member
למה אינטרוול תמיד קבוע?

אם t (הזמן שעבר)בריבוע פחות איקס(המרחק) בריבוע=אינטרוול אז למה הוא קבוע? המספרים שיכולים לעמוד מאחורי המשתנים האלו אינסופיים. אם כך האינטרוול תמיד יצא לא קבוע. אבל זה לא עדיין עוזר לי להבין "*למה* כשגוף נע בקירוב למהירות האור בישבילו הזמן עובר לאט יותר"?

9669

New member
כמעט נראה לי הבנתי(לגבי הלינק)

כיוון שהחללית נעה בקירוב למהירות האור (למה דווקא מהירות האור ולא סתם מהירות גדולה?!) על קרן האור של הדרקון לנוע לאט יותר כדי לכסות פחות מרחב. כי הרי הוא נע מרחק מסוים במהירות עצומה ואם כך כל חלקיק מרחק שעובר במהירות זו, עליו לעבור לאט יותר(בישבילו) אנו כצופים מהצד נראה זאת במהירות ענקית כי הזמן יחסית לנו, עובר לאט. קרן האור בתוך החללית תעבור לאט (הצהובה) ואילו מבחוץ הקרן ארוכה יותר ומשיגה את האחרת (שבעצם זו אותה אחת). הסיבה שרואים את קרן האור האדומה ארוכה יותר היא כי החללית בתנועה לנו, הצופים מהצד ואילו קצרה והולעת לאט לדרקון כי נע במהירות זו ונמצא בתוך החללית. עכשיו, האם כל זה בגלל שהחללית נעה בקירוב במהירות האור או רק כיוון שהדרקון(ר' לינק) נמצא בתוך החללית? או שהרעיון הוא רק שככל שעוברים יותר מרחק במהירות גדולה יותר כך הזמן שעובר לאותו גוף איטי יותר?

9669

New member
תיקון: הזמן יחסית לנו עובר מהר

כי אנו לא נעים במהירות גדולה אלא "איטית".

God Killer

New member
אני גם הרגע למדתי את זה מהלינק

אז לך תדע אם אני צודק,אבל לפי מה שהבנתי,אם המהירות של הצהוב היא מהירות האור,אז המהירות של האדום שבדרך כלל אמורה להיות יותר גבוהה (לצופה) לא יכולה להיות יותר גבוהה ממהירות של הצהוב בגלל שהוא נע במהירות האור. אז הדרך היחידה שהאדום יצליח לעבור יותר מרחק מהצהוב זה אם הצהוב ינוע בפחות זמן (הזמן יעבור יותר לאט).

9669

New member
לא לא לא

שתי הקרנים הן לא במהירות האור, ולא מיצגות אותה בכלל. החללית בה נמצא הדרקון עם הליזר של הקרנים נעה במהירות הקרובה למהירות האור. והקרן האדומה והצהובה זו אותה הקרן, פשוט מזויות שונות. הצהובה היא מזוית הדרקון, בתוך החללית ואילו האדומה היא מהזוית מבחוץ. ומהירות האדומה באמת מהירה יותר לצופה כי הוא נע לאט ואצלו הזמן עובר מהר(זה הולך על הפוך). ואילו לדרקון שבחללית, זה הולך לאט כי הוא נע מהר ואצלו הזמן עובר לאט. בערך, לא בטוחה. ולכן: לגבי מה שכתבתי לפני, זה כהסבר למה הבנתי, חיכיתי לתשובה אם אני צודקת והבנתי נכון את העיקרון/הרעיון, מהמומחים ואם לא שיתקנו אותי. (גם אם לא ממש הסברתי נכון ניתן לראות אם אדם הבין לפי מה שכתב ומנסה להגיד כי מבינים למה התכוונתי)

9669

New member
תוספת, מראים לנו את הקרן כשתי קרנים

אדומה וצהובה רק כדי להראות שהזמן הוא יחסי מאיזו זוית אתה נמצא. לדרקון שנמצא בחללית ומהזוית שלו זה נע לאט ולצופה מבחוץ, מהזוית שלו זה נע מהר. כל הרעיון לפי מה שהבנתי,(במילים שלי אסביר) הוא שככל שגוף נע מהר יותר במרחב, (לא משנה מה המרחק) אזי הזמן בישבילו יעבור לאט יותר. עכשיו גם אם תנוע מהר ולא דווקא בקירוב למהירות האור עדיין במידה מסוימת הזמן יעבור לך לאט יותר מאחר יחסית, שוב יחסית.אבל במידה כה קטנה עד שזה אפילו לא יורגש. לקחו את המהירות של בקירוב למהירות האור בכוונה, כיוון שעד כה, לפיסיקה ידוע שמהירות הור של 300,000 ק"מ לשנייה היא הכי מהירה ביקום. לפי מה שהבנתי. מקווה שלא מטעה אותך

ארינמל1

New member
לא מדויק

"שתי הקרנים הן לא במהירות האור, ולא מיצגות אותה בכלל. החללית בה נמצא הדרקון עם הליזר של הקרנים נעה במהירות הקרובה למהירות האור. והקרן האדומה והצהובה זו אותה הקרן, פשוט מזויות שונות. הצהובה היא מזוית הדרקון, בתוך החללית ואילו האדומה היא מהזוית מבחוץ. ומהירות האדומה באמת מהירה יותר לצופה כי הוא נע לאט ואצלו הזמן עובר מהר(זה הולך על הפוך). ואילו לדרקון שבחללית, זה הולך לאט כי הוא נע מהר ואצלו הזמן עובר לאט. בערך, לא בטוחה" אחד העקרונות הבסיסיים של היחסות הוא שמהירות האור תמיד תמדד כ300,000 ק"מ לשניה, לא משנה מאיזה נקודת יחוס מודדים אותה. לכן המהירות שהצופה מבחוץ מודד שווה למהירות שהדרקון מודד. אבל המרחק שהדרקון מודד קטן יותר. ולכן, כאשר המהירות זהה והמרחק קטן יותר, הזמן בהכרח יהיה קטן יותר ולכן איטי יותר.

למעלה