שיר על הכלבה לייקה

subatoi

New member
שיר על הכלבה לייקה

ידידה חלקה איתי שיר, בלי שידעתי מהו או את סגנונו. ראיתי את הכותרת, Space Doggity והנחתי שמדובר בשיר פארודי על כלב אסטרונאוט או משהו.
לא הייתי רחוק מהאמת. זה שיר על הכלבה לייקה, היצור הראשון ששוגר לחלל. רק שהוא שיר עצוב ולא פארודי בכלל:
https://www.youtube.com/watch?v=zsV-qozMz9A

subatoi

New member
כחובב מדע וחלל וחקר החלל, אני שואל את עצמי

בשנתיים האחרונות (מאז שהחלה המודעות לזב"ח) האם ניתן היה לוותר על לייקה. כלומר, לא-לוותר על חייה וכן-לוותר על השלב הזה בניסוי.
האם בני אדם מסוגלים לעשות ניסוי ראשון כ"כ קריטי ו"אל הלא נודע" (לא צריך לשפוט את זה במבט לאחור, צריך לשפוט את זה במבט של סוף שנות ה-50) על עצמם? ברור שבחברה אוטופית ששמה דגש על זב"ח, שאין בה ניסויים מכל סוג שהוא, שיגור כלבה לא היה מתבצע כלל. אבל האם בחברה כמו שלנו, עם קצת יותר מודעות לזב"ח, היה ניתן לוותר על השלב הזה? או שבני אדם חייבים לעשות ניסוי כלים על יצור כלשהו שנמצא נמוך מאיתנו בהיררכיה? האם התרבות האנושית מסוגלת לקבל בנאדם בטיסה ראשונה לחלל, כשלא ידוע מה יעלה בגורלו?

ומובן שהנושא משיק לכל ניסוי בו חיים מוטלים על הכף. האם האנושות מסוגלת לבצע ניסוי ראשון בתרופה ניסיונית על בני אדם, ולא על בע"ח, כשלא ידוע כלל מה ההשלכות? האם מדובר בקפיצה מחשבתית גדולה מדי? האם דרוש אומץ ציבורי ומחקרי גדול מדי?

החלק שבאמת עצוב זה שלמרות ההצרות דאז, היה להם ברור מראש שלייקה לא תחזור בחיים כי לא היה שום מנגנון להחזיר את כלי הטיס לכדה"א - מה שכן היה קיים קצת אח"כ כשחזרו מהחלל לראשונה יצורים חיים, צבים (או משהו כזה). אם היו מתאזרים קצת בסבלנות ומתכננים גם אפשרות החזרה, המצב היה נראה אחרת והדילמה היתה קצת פחות קשה. אבל מרוץ החימוש והמרוץ לחלל היו בשיאם*. אין מצב שהיו ממתינים.

*זה כבר סיפור אחר.

fnord0

New member
אני רק שאלה

בעניין השימוש ב"יצור כלשהו שנמצא נמוך מאיתנו בהיררכיה", מעניין אותי להבין באיזו היררכיה מדובר ולפי מה נקבע לדעתך המיקום בהיררכיה הזו.

subatoi

New member
היררכיה ובה בני אדם נמצאים בראש פירמידה כמובן

וכל שאר בעלי החיים למטה. יותר דומים לבני האדם - למעלה (למשל, "קופי-אדם", נגיד), פחות דומים להם - למטה (בסדר יורד: כלבים, זוחלים, דגים, חרקים, נגיד).
הרעיון הוא שלבני אדם יותר קל לסכן אחרים - בכל ניסוי שהוא - מאשר את בני מינם. חייהם יותר זולים בעיניו. וככל שמקומם בהיררכחיה נמוך יותר, הם זולים יותר.

הכל כמובן זו נקודת המבט האנושית המקובלת, זה לא שאני תומך בזה.

למעלה