קוסטלו אחד ליום
יש מוזיקאים שפורצים דרכים אמנותיות לעצמם או לעולם המוזיקה בכלל. הם עושים את זה במשך כמה שנים, ואז חוזרים לאחור, לתבנית אמנותית שהם היו בה כבר, אבל המוזיקה שלהם נמצאת במקום אחר, לרוב מתקדם יותר.
דוגמאות? כשהתייחסתי, ממש לא מזמן, ל Selling England By the Pound של ג'נסיס דיברתי על זה שתבניתית יש באלבום הזה הליכה לאחור, לעבר הפורמט של Nursery Cryme, שנתיים ושני אלבומים לפני כן. רק תבניתית כאמור, כי מוזיקלית הלהקה היתה במקום אחר, לטוב ואולי לרע (היה כבר דיון על זה. אריאל ניצח).
דוגמה בולטת נוספת- האלבום הלבן של הביטלס, שמזכיר מאד את גיבוב השירים אחד על השני שהיה ב Revolver, ומתעלם מענני הפסיכדליה והקונספטואליות של 1967 (סרג'נט פפר והמג'יקל מיסטרי טור). ועם זאת, אי אפשר להתעלם מההתפתחות המוזיקלית שעברה על הביטלס, וששמה את השירים של האלבום הלבן צעד-שניים לפני אלה של Revolver.
אפשר להזכיר גם את בוב דילן ו Blood On the Tracks מ 1974 שמתכתב עם הפולק שלו מהעשור שלפני כן (ואולי בעצם John Wesley Harding הוא האלבום שחוזר על תבניות?), ואת The Who שחוזרים לקונספט אופרת הרוק עם Quadrophenia ארבע שנים אחרי Tommy.
אבל אנחנו עם קוסטלו פה, ועם האלבום Trust מ 1981 שמזכיר מאד את האקלקטיות של This Year's Model שיצא ב 1978. בין לבין קוסטלו שייף את יכולת כתיבת השירים שלו וחשף את המוזיקה שלו להשפעות אמריקניות, בעיקר של סול (הקאנטרי היה עדיין בארון). השיר "Luxemburg" הוא סוג של רוקאבילי, וזה מתכתב בעיני עם "You Belong To Me" מ This Year's Model. אבל הרוקאבילי פה הוא פחות העתק אחד-לאחד, ויותר תבנית בסיסית שעל בסיסה עושה קוסטלו שני דברים: לוחץ חזק יותר על הפראות והחיספוס בנגינה, ותוקף כמו משוגע את גיבור השיר שלו: איש עסקים קטן ומלא בעצמו שלא מבין שני דברים: שהוא אפס בעסקים, ואפס במיטה.