שירת דוד כאלגוריה לתקופת מלכותו.

Lakedaimon

New member
שירת דוד כאלגוריה לתקופת מלכותו.

לדוד יש כמה דברי קינה ואבל שהושמו בפיו. האחד הוא "קינת דוד" על מותם של שאול ויהונתן: הַצְּבִי, יִשְׂרָאֵל, עַל-בָּמוֹתֶיךָ, חָלָל: אֵיךְ, נָפְלוּ גִבּוֹרִים. אַל-תַּגִּידוּ בְגַת, אַל-תְּבַשְּׂרוּ בְּחוּצֹת אַשְׁקְלוֹן: פֶּן-תִּשְׂמַחְנָה בְּנוֹת פְּלִשְׁתִּים, פֶּן-תַּעֲלֹזְנָה בְּנוֹת הָעֲרֵלִים. הָרֵי בַגִּלְבֹּעַ, אַל-טַל וְאַל-מָטָר עֲלֵיכֶם--וּשְׂדֵי תְרוּמֹת: כִּי שָׁם נִגְעַל, מָגֵן גִּבּוֹרִים--מָגֵן שָׁאוּל, בְּלִי מָשִׁיחַ בַּשָּׁמֶן. מִדַּם חֲלָלִים, מֵחֵלֶב גִּבּוֹרִים--קֶשֶׁת יְהוֹנָתָן, לֹא נָשׂוֹג אָחוֹר; וְחֶרֶב שָׁאוּל, לֹא תָשׁוּב רֵיקָם. שָׁאוּל וִיהוֹנָתָן, הַנֶּאֱהָבִים וְהַנְּעִימִם בְּחַיֵּיהֶם, וּבְמוֹתָם, לֹא נִפְרָדוּ; מִנְּשָׁרִים קַלּוּ, מֵאֲרָיוֹת גָּבֵרוּ. בְּנוֹת, יִשְׂרָאֵל--אֶל-שָׁאוּל, בְּכֶינָה; הַמַּלְבִּשְׁכֶם שָׁנִי, עִם-עֲדָנִים, הַמַּעֲלֶה עֲדִי זָהָב, עַל לְבוּשְׁכֶן. אֵיךְ נָפְלוּ גִבֹּרִים, בְּתוֹךְ הַמִּלְחָמָה--יְהוֹנָתָן, עַל-בָּמוֹתֶיךָ חָלָל. צַר-לִי עָלֶיךָ, אָחִי יְהוֹנָתָן--נָעַמְתָּ לִּי, מְאֹד; נִפְלְאַתָה אַהֲבָתְךָ לִי, מֵאַהֲבַת נָשִׁים. אֵיךְ נָפְלוּ גִבּוֹרִים, וַיֹּאבְדוּ כְּלֵי מִלְחָמָה. השני הוא הקינה הקצרה על בנו אבשלום: ...וְכֹה אָמַר בְּלֶכְתּוֹ, בְּנִי אַבְשָׁלוֹם בְּנִי בְנִי אַבְשָׁלוֹם, מִי-יִתֵּן מוּתִי אֲנִי תַחְתֶּיךָ, אַבְשָׁלוֹם בְּנִי בְנִי.... וְהַמֶּלֶךְ לָאַט אֶת-פָּנָיו, וַיִּזְעַק הַמֶּלֶךְ קוֹל גָּדוֹל: בְּנִי, אַבְשָׁלוֹם, אַבְשָׁלוֹם, בְּנִי בְנִי. השלישית היא תגובתו המשונה בעת מות בנו עקב החטא שחטא עם בת שבע: וַיְהִי בַּיּוֹם הַשְּׁבִיעִי, וַיָּמָת הַיָּלֶד; ... וַיֹּאמֶר דָּוִד אֶל-עֲבָדָיו הֲמֵת הַיֶּלֶד, וַיֹּאמְרוּ מֵת. וַיָּקָם דָּוִד מֵהָאָרֶץ וַיִּרְחַץ וַיָּסֶךְ, וַיְחַלֵּף שִׂמְלֹתָו, וַיָּבֹא בֵית-יְהוָה, וַיִּשְׁתָּחוּ; וַיָּבֹא, אֶל-בֵּיתוֹ, וַיִּשְׁאַל, וַיָּשִׂימוּ לוֹ לֶחֶם וַיֹּאכַל. וַיֹּאמְרוּ עֲבָדָיו אֵלָיו, מָה-הַדָּבָר הַזֶּה אֲשֶׁר עָשִׂיתָה; בַּעֲבוּר הַיֶּלֶד חַי, צַמְתָּ וַתֵּבְךְּ, וְכַאֲשֶׁר מֵת הַיֶּלֶד, קַמְתָּ וַתֹּאכַל לָחֶם. וַיֹּאמֶר--בְּעוֹד הַיֶּלֶד חַי, צַמְתִּי וָאֶבְכֶּה: כִּי אָמַרְתִּי מִי יוֹדֵעַ, יחנני (וְחַנַּנִי) יְהוָה וְחַי הַיָּלֶד. וְעַתָּה מֵת, לָמָּה זֶּה אֲנִי צָם הַאוּכַל לַהֲשִׁיבוֹ, עוֹד: אֲנִי הֹלֵךְ אֵלָיו, וְהוּא לֹא-יָשׁוּב אֵלָי. במאמר שיצא לא מזמן ומצ"ב, משווה החוקר (בין השאר) את האלמנטים הללו לשירה האוגריתית, ומגיע למסקנה הן באות כאלגוריה למצבו של המלך. זאת כיוון שבעת שאמר את הקינה על שאול ויונתן, היה בשיא כוחו כמלך, וידע כי הוא יכול להרשות לעצמו להיות נדיב וגדל רוח בנפילת אויבו. בעת מות בנו על החטא עם בת שבע המלך נמצא באמצע מלכותו, ומרגיש בטוח, לכן התגובה למות הילד היא שכלתנית ומדודה. בעת הקינה על אבשלום, היה בשפל של מלכותו, ובדיוק שמע, גם על הצלת ממלכתו אך גם על מות בנו האהוב. אז: האם נראה לכם קו המחשבה?

גרי רשף

New member
לנעים קינות ישראל יש גם קינה על אבנר בן-נר

וַיְקֹנֵן הַמֶּלֶךְ אֶל-אַבְנֵר, וַיֹּאמַר: הַכְּמוֹת נָבָל, יָמוּת אַבְנֵר. יָדֶךָ לֹא-אֲסֻרוֹת, וְרַגְלֶיךָ לֹא-לִנְחֻשְׁתַּיִם הֻגָּשׁוּ, כִּנְפוֹל לִפְנֵי בְנֵי-עַוְלָה, נָפָלְתָּ; וַיֹּסִפוּ כָל-הָעָם, לִבְכּוֹת עָלָיו. (שמואל ב' ג' 33)

קינות תנין

רק אוויל יכול להאמין שמפקד גדוד בצבא הפלשתי (דוד)יקונן על מות אויבו הישראלי בקרב רק פתי ימשיך ויאמין כי הווסל פלשתי המנהל שבע וחצי שנים מלחמה עקובה מדם נגד ממלכת ישראל יתאבל על אבנר שר הצבא של ממלכת ישראל לאחר שהוליך אותו שולל ורצח אותו במבואות חברון רצחנותו של דוד היא מן המפורסמות חיסול כל זכר ל שושלת שאול המלך לא היתה חריגה ואבשלום בנו הוא מורד במלכות ולא איש כ דוד יחיה מורד מאיים כל כך גם אם זה בנו עובדה את האשמה למעשי הרצח תמיד תמיד ימצאו באחרים שלא יקרא איש דמים המלך

masorti

New member
רק אויל שלא יודע הסטוריה...

יכול לטעון טענות שטותיות כמו אלה שהבאת. אני כבר לא מתייחס להזיה שלך על הוסאל הפלישתי והקישקושים על דוד שהוא שמואל (בלי מקף !!!). נניח אפילו שדוד אכן לחם כפלישתי נגד ממלכת ישראל. לא למדת מההסטוריה הכלל-עולמית שעד לפני 100 שנה היתה מעין אחוות אצילים בין הקיסרים והגנרלים של צבאות אויב? הידעת שסלאח א-דין שלח לריצ'רד לב הארי את רופאו האישי (הרמב"ם) כדי שיבדוק אותו? אפילו בתנ"ך מסופר על מלך ישראל שניצח את מלך ארם, אבל ראה בו אח. אז ברור שאין שום מניעה שמג"ד פלישתי יתאבל על נפילת גנרל ישראלי. לא כל שכן שדוד לחם כישראלי בלי שום קשר לפלישתים ולשטויות שלך. אבל מה אני מצפה ממי שחושב שדוד הוא שמואל.

אנה עזור לי להתעורר

" אני כבר לא מתייחס להזיה שלך על הוסאל הפלישתי" אולי אני הוזה אבל איך אדם שאינו הוזה מסביר את התאורים האלה "ויעל דוד ואנשיו ויפשטו אל הגשורי והגרזי והעמלקי כי הנה יושבות הארץ אשר מעולם בואך שורה ועד ארץ מצרים והכה דוד את הארץ ולא יחיה איש ואישה ולקח צאן ובקר וחמורים וגמלים ובגדים וישב ויבא אל אכיש ויאמר אכיש אל פשטתם היום ויאמר דוד על נגב יהודה ועל נגב הירחמאלי ואל נגב הקני ואיש ואשה לא יחיה דוד להביא גת לאמר פן יגדו עלינו לאמר כה עשה דוד וכה משפטו כל הימים אשר ישב בשדה פלשתים " או את התאור הזה " ויהי בימים ההם ויקבצו פלשתים את מחניהם לצבא להלחם בישראל ויאמר אכיש אל דוד ידע תדע כי אתי תצא במחנה אתה ואנשיך ויאמר דוד אל אכיש אתה תדע את אשר יעה עבדך ויאמר אכיש אל דוד לכן שמר לראשי אשימך כל הימים " ולקינוח את התאור הזה "וסרני פלשתים עברים למאות ולאלפים ודוד ואנשיו עברים באחרונה עם אכיש" אשמח לקרוא הסברים מדוע התאורים האלה סותרים את דעתי באשר להיותו של דוד ווסל פלשתי "נניח אפילו שדוד אכן לחם כפלישתי נגד ממלכת ישראל. לא למדת מההסטוריה הכלל-עולמית שעד לפני 100 שנה היתה מעין אחוות אצילים בין הקיסרים והגנרלים של צבאות אויב? היתי מאוד רוצה להבין את מה שכתבתה כאן מה זואת אומרת נניח אפילו האם אתה מטיל ספק בכך שדוד נלחם נגד ממלכת ישראל אתה שלמדתה מההיסטוריה הכלל עולמית בוודאי יודע שהבאתה דוגמאות חריגות מאוחרות ויוצאות מהכלל ואתה בטח יודע שעל כל דוגמה שלך אפשר להביא מאה דוגמאות הפוכות אני דווקה מצפה מאדם הטוען לידיענות היסטורית כמוך להוכיח את טענותיו ולא להסתתר מאחורי מילים גסות כאחרון הפאנטים

אלי ו.

New member
אי אפשר להעיר אותך

מכיון שבציטוטים שהבאת ויותר מכך, מהציטוטים שהשמטת בכונה נמצאת התשובה. כשקוראים רק את הפסוקים הנוחים לתאוריה שלך ומתעלמים מהפסוקים שאינם נוחים אי אפשר להתעורר.

א ס נ ת י

New member
אני לא מאמינה שאלו קינות דוד

אני מאמינה שאלו קינות שנכתבו על ידי חכמים, ויוחסו לדוד (כפי שהרג גולית יוחס לדוד, ואינו נעשה על ידו). אני כן מאמינה שדוד היה רוצח בדם קר, אכזרי ומחושב, ללא רגשות וסנטימנטים מיוחדים לאחרים, מלבד עצמו.

נעים זמירות ישראל גרש רוחות בעזרת כינור

את אכן צודקת ספק רב מאוד אם נעים קינות ישראל ידע קרא וכתוב כמו חלקים מ ספר תהילים שנכתבו לכבודו של האלוף המנצח וכ"ו להזכירך דוד הוזמן לנגן בחצר המלך שאול לא כזמר ולא כמשורר הוא הוזמן כמגרש רוחות המשתמש בכינור

א ס נ ת י

New member
זה ברור לי שאת הזמירות

בספר תהלים הוא לא כתב. כמו כן, סיפור בחירתו כמלך הוא ממש סיפור סינדרלה ומסריח אופי אגדתי. קיצר, בולשיט אחד גדול.

גרי רשף

New member
../images/Emo88.gifהגברת א ס נ ת י נקראת לסדר

גם סיפורי הארי פוטר הם בעלי אופי אגדתי - וזה לא מונע מהם להיות מאוד פופלריים במובן החיובי של המילה. אף אחד לא טוען שכל מה שמסופר באמת קרה (אפילו חז"ל הסכימו שאיוב רק משל היה), אף אחד לא טוען שהכל לא היה ולא נברא, ובכל מקרה - העובדות ההיסטוריות הן פרט יחסית שולי וההתמקדות היא בטקסט. יש מי שנפגע מביטויים כמו "מסריח" או "בולשיט", וחבל.. לעצם העניין - יש כאן כמה סיפורי בחירה מוזרים: שמואל הנביא בחר בו? נקלע במקרה עם אבני הקלע לקרב נגד גוליית? דרך כוכבו (וגם קשתו) ככנר בארמון שאול?

"ותהי לכם חזות הכל כדברי הספר החתום "

ותהי לכם חזות הכל כדברי הספר החתום אשר יתנו אתו אל יודע הספר לאמר קרא נא זה ואמר לא אוכל כי חתום הוא וניתן הספר על אשר לא ידע ספר לאמר קרא נא זה ואמר לא ידעתי ספר"

מי63

New member
את יכולה להסביר מהיכן הקביעה הנחרצת שלך

שאת מזמורי תהילים לא כתב דוד? ----------------- ומי כן, לדעתך, ומדוע?

אני לא אסנתי אבל

יהיו מי שיטענו שהעובדה שבמזמורי תהילים מוזכרים אירועים שקרו לאחר החורבן רומזת לנו שאולי דוד המלך לא כתב את כל המזמורים. מצד שני, תמיד אפשר לומר שהוא כתב אותם ברוח הנבואה.

יוסי ר1

Active member
הגברת כתבה בצורה נחרצת שלא דוד כתב.

אני מניח שאולי יש לה גם סיבות לסבור כן. כי את מה שאצתה מביא [שלא] בשמה, אפשר לדחות בקלות - ממילא אף אחד , גם לא במסורת מייחס לדוד את כל פרקי התהילים. אין בעייה על פי זה, שאת רובם כתב דוד, ומיעוטם אחרים בתקופות שונות.

"למנצח לעבד ה' לדוד .מזמור לדוח להזכיר

כל חוקר מקרא וכל קורא יכול להבין לפי נושא המזמורים שלא כולם נכתבו לכבודו של המנצח המשכיל אסף עבד ה' וכ"ו וככל הנראה אף אחד מהם לא נכתב על ידו ולו בשל העובדות הידועות שמספר יודעי קרוא וכתוב בימים המיוחסים לדוד היה קטן מאוד מאוד מאוד מספר משפחות כהנים שהעבירו את המקצוע מאב לבנו ודוד שהיה רועה צאן בילדותו מעולם לא הוגדר במקרא כאיש יודע ספר לכל מלך בעת העתיקה היו אנשי חצר סופרים ומזכירים שזה היה מקצועם ופרנסתם לכתו שירי הלל ומזמורי תהילה לשליט וכך גם לדוד

יוסי ר1

Active member
כל ההכללות הללו לא עוזרות כלל.

אתה יכול להגיד ש99.9 אחוזים מהעם לא ידעו קרא וכתוב, עדיין לא אמרת כלום על האדם ששייך לעשירית האחוז שכן יודעת. אם דוד היה מספיק מוכשר כדי להפוך מרועה צאן למנהיג שמלך 40 שנים, אז מן הסתם הוא היה מספיק מוכשר כדי ללמוד קרא וכתוב.

masorti

New member
כל הטיעון הזה לא רלוונטי...

דוד היה יכול להכתיב את המזמורים לאחד מסופריו. לחלוטין לא משנה האם המלך ידע לכתוב בעצמו או לא.

סוריאל

New member
גם הטיעון הזה לא רלוונטי

כיון של"א, ככל הנראה, מחזיק בגרסה אישית של התנ"ך שבה כתוב ששמו אל (בשתי מילים, כן?) הוא שאול. או דוד. או מלכיצדק מלך שלם.

עברית שפה קשה ל סוריאלים

בשתי מילים זה במיוחד למתקשים בעברית מקראית שמו אל ( או קוראים לו יהוה) שמואל במילה אחת זה ליודעי חן ואתה רחוק מזה

למעלה