שירים במקצבים חריגים:5/8,7/8,11/8..

גרי רשף

New member
שירים במקצבים חריגים:5/8,7/8,11/8..

רצ"ב רשימה של שירים עבריים מקוריים שנכתבו במקצבים חריגים או "צולעים" כנ"ל (לא כללתי ברשימה שירים מתורגמים- בעיקר בלקניים). כל אלו המסומנים בכוכבית* הם שירים שאינם מתנגנים לי כרגע בזכרון- אולי ראיתי את התווים, אולי אמרו לי מה המקצב מבלי ששמעתי במו אוזני, אולי שמעתי פעם ושכחתי; ולכן הם בערבון מוגבל.. אני מציג את הרשימה גם כדי לשמח את לב כל חובבי הז'אנר, גם כדי לתקן טעויות אם נפלו בשוגג, וגם כדי להוסיף שירים חסרים (אני בטוח שיש לאהוד בנאי עוד כמה חוץ מהשניים שציינתי): 5/8 כולם יודעים (אהוד בנאי) הילד בן 30 (אהוד בנאי) כשהייתי באתונה (מיקי גבריאלוב) מכור על יווני (עוזי חיטמן) 7/8 ריח תפוח אודם שני (נחום היימן, הפרברים) ארץ שבעת המינים (נחום היימן, חני לבנה) ערב על גגות (נחום היימן, חני לבנה) עופי עופי יונה חיוורת (היימן, עליזה עזיקרי) שיר דרכים (נחום היימן, הדצים) האהבה היא פרח (נורית הירש, פיקוד צפון) דברים קטנים (נורית הירש, התותחנים) דייגים (שאול צירלין) * מחר אקום עם שחרית (שאול צירלין) * אנאקריאון (שאול צירלין) הללויה (יאיר רוזנבלום, הנח"ל) * ערב טוב (גרוניך ושט"ל) קצת מזה וקצת מזה (אילן מוכיח, פיקוד צפון) * ארץ של שירים (אפי נצר) אגן הים התיכון (משה וילנסקי, יהורם גאון) הכל קלוי (יוני רכטר) קרן סהר (נעמי שמר) בכפיים (יהודה פוליקר) כשיפתי רוקדת (מיקי גבריאלוב) * נטע (יצחק גרציאני, הגשש החיוור) * פלא פלא (יעקב הולנדר) אני לדודי (בביצוע הפרברים) * הבלון שלי (מתי כספי) * מנגינה אבודה (מתי כספי) 11/8 שמלת כלולות (נחום היימן, המעפיל) לפי ספרי התווים השיר הזה הוא במקצב של 3/8, אלא שבאופן קבוע כל תיבה רביעית מתקצרת ל-2/8 , ואין לי אלא לפסוק שהשיר כתוב במקצב בלתי אפשרי זה. מה אבא של סי אומר להגנתו?

איזו רשימה יפה

ומרשימה!! אהבתי את הרעיון ב 7/8 היייתי מוסיף גם את השיר של שלמה גורניך ולהקת מורן: קוניני ני ני....אפילו מוזכר שם " שבע שמיניות רצות". נעם

giba70

New member
עוד אחד של אהוד בנאי

מלנכולי (מתוך "הפליטים").

../images/Emo45.gifאהבתי

אומנם לא כללת שירים מתורגמים אבל בכל זאת הייתי מציין שירים כאלה אם הם שירים ידועים ובמשקלים חריגים במיוחד. כך למשל הייתי מוסיף גם את השיר היחיד שאני מכיר שהוא במשקל 9/8 "אישה על החוף" ששרים הפרברים ללחן של חג'ידקיס. ומה לגבי משקל 5/4 המעניין כשלעצמו?! האם קיימים שירים מוכרים במשקל זה(לא חשוב אם מתורגמים או מקוריים)?!

trilliane

Well-known member
מנהל
ובכן, הטענות אומרות

ש"שיר הפיוס" מתוך שו"ש הוא ב-5/4, אבל לא ספרתי (טוב, למען האמת ניסיתי, אבל זה לא פשוט... ונראה לי שזה גם לא עקבי ב-5/4). אם כבר שו"ש, אז "שערוריה כזאת" הוא כמובן ב-7/8. ואם כבר 7/8, אז גם "העיר" של שט"ל.

trilliane

Well-known member
מנהל
'שטעטל' = עיירה ביידיש. 'שטט"ל' אני לא מכירה.

trilliane

Well-known member
מנהל
כן, כך נראית העיירה שלי... ../images/Emo3.gif

ואם אתה נמצא כבר בסביבה, בוא תקפוץ לחופשה בבית אברהם, יש לו מקשה מ-ה-מ-מ-ת ליד הבית.

לא עקבי

כי הפזמון הוא בארבעה רבעים, אבל "גם בלי שרביט..." וכל היתר בחמישה רבעים. כך גונב לאוזניי.

trilliane

Well-known member
מנהל
ובכן, לצערי זה מעולם לא היה התחום החזק שלי../images/Emo4.gif

אבל עוד לפני הפזמון, כבר ב"שלמי אתה אשכול הכופר" אני חושבת שיש שם תיבות שחורגות מ-5/4 (התיבה הראשונה למשל, נשמעת לי כמו 6/4, או 3/4 + 3/4 או משהו כזה...). גם ה-5/4 שאני סופרת בבתים, קשה לי לספור אותם כ-5; הרבה יותר מתבקש לספור 3 ועוד 2, כך שאם לא הייתי יודעת, אני נוטה להאמין שכך הייתי כותבת (כלומר תיבות של 3/4 + 2/4 ולא 5/4). בפזמון קל לשמוע שזה 4/4, זה מקצב שאפילו אני מזהה די בקלות.

נועהד

New member
ובכן

מראש כל קטע של 7/8 או 5/8 נוהגים לחלק לקבוצות של 2 ו-3 (למשל 7/8 יכול להיות 2+2+3 או 3+2+2 המקובלים או 2+3+2 שפחות מקובל), כך שבכל מקרה הייתי רושמת את זה כ5/4 ולא תיבות לסירוגין - פשוט יותר נוח לקרוא את זה ככה. אבל את צודקת - ב"שלמי אתה אשכול הכופר" (שדרך אגב זמן רב חשבתי שזה "שלמי, עתה אשקול הכופר") יש חריגה ל-6/4 ואח"כ חזרה ל-5/4 עד הפזמון.

trilliane

Well-known member
מנהל
תודה

התמונה מתחילה להתבהר לאט לאט... אח, סשה הזה, זו לא הפעם הראשונה שאני תוספת אותו מג'גלר בין משקלים שונים "ככה סתם".
אבל טוב לדעתי ששמעתי נכון, ואהבתי את האבטיח.
אני יודעת שניתן לחלק משקלים שונים באֳפנים שונים (כתבתי על זה לשפנדוזה בתחתית הפתיל) כי אני שומעת את זה משתקף בשירים שונים (אם וכשאני שומעת... זאת אומרת). אבל התווים של השירים האלה לרוב לא מתגלגלים לידיי, כך שזה נשאר ברמת ההאזנה (או מקסימום התיפוף על השולחן) ואני לא רואה איך זה נכתב. פעם שרנו במקהלה יצירה כלשהי ב-10/4 ונדמה לי שהחלוקה היתה משהו כמו 3, 2, 3 ,2. כיוון שאלה תיבות גדולות וארוכות (מה שמקשה על הספירה), היתה ממש חלוקה פנימית של התיבה עם קווקווים, וזו היתה הפעם הראשונה והאחרונה שראיתי כזו חלוקה מקווקוות. אגב משקלים וחלוקה פנימית - מספיק לראות מה קורה במוזיקה הערבית כדי לחטוף חום...
אם אני לא יודעת מה המקצב, אין סיכוי שאדע מה המשקל (וגם זה, רק ע"ס ידע מוקדם). אצלם 6/8 לא נשמע לי בהכרח כמו 6/8 (יורכּ סמאעי למשל); 10/8 יכולות להיות עם פעמה מודגשת של 1, 6, 7 (סמאעי תקיל) - אם אני לא סופרת באדיקות, אין מצב שאני מקישה בזמן. אפילו משהו מרובע כמו 8/4 (מסמודי כּביר) שאמור כביכול להיות פשוט, לא נשמע פשוט בכלל. ואלה עוד הדברים היותר פשוטים, יש להם משקלים ומקצבים "מופרעים" בהרבה
(מה שלא היה מזיז לי כלל, לולא הייתי צריכה לדעת דברים כאלה למבחן...).

למעלה